Зимни гуми от 01.11 - не е задължително, но е препоръчително

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Re: Зимни гуми от 01.11 - не е задължително, но е препоръчително

Мнениеот dandan » Вто 02 ное 2010 22:49

Аз на летни не съм виждал да пише М+S.

Потребителски аватар
StanTheMan
Автомобил:
Двигател: AFT
Контакти:

Мнениеот StanTheMan » Вто 02 ное 2010 22:56

Колеги, дайте да дадем малко смисъл на темата за да си знаем правата, ако чичко полицай започне да превишава дадените му от закона правомощия :twisted:

1. Някой откри ли текст в закона, в който да е посочено нещо различно от дълбочина на грайфера 1,6мм - нещо се говореше за някакви 4мм тук в темата ???
2. В крайна сметка, къде в ЗДП е уредено какви ще бъдат глобите, ако гумите ми са с под 1,6 мм грайфер и ако карам с незапалени светлини през деня в периода 01.11. - 28.02.
3. Закона (следователно никой) не ни задължава да караме със зимни гуми - всичко е въпрос на лично самосъзнание и отговорност към останалите участници в движението!

Подчертавам, че питам за да си знам правата - карам със зимни гуми и със светнати фарове през зимата, а през лятото, като карам по планински път (по принцип май само в Пирин не ходя лятото от нашите планини) се облещвам с халогените и с късите едновременно през деня, че там със светлосенките играта е голяма - вярвайте ми фаровете спасяват живот!!! :обичам ви

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 02 ное 2010 23:23

Добре, написано е в първото мнение по темата, написал съм го и по-горе. Трябва ли да дъвчем едно и също по сто пъти?!

Потребителски аватар
StanTheMan
Автомобил:
Двигател: AFT
Контакти:

Мнениеот StanTheMan » Сря 03 ное 2010 21:56

dobrin написа:Добре, написано е в първото мнение по темата, написал съм го и по-горе. Трябва ли да дъвчем едно и също по сто пъти?!

Освен написаното за 50-те лв по чл.183, ал.4, т.5 ЗДвП за износени гуми друго не виждам.
Няма инфо за никакви точки, както не намерих и нищо в закона за глоби, ако не съм светнал фаровете.
Не знам за какво дъвчене става въпрос... въпроса по-скоро е да знаем, ако тръгнат да ни глобяват какво ще пише в Акта (фиша), защото, ако не бъркам, там трябва да се посочи член и алинея за нарушението.
Нали точно за това сме в този форум - да "дъвчем" теми, които ще са полезни на всички ни :012:

Нямам юридическо образование - идеята ми беше, ако някой колега може да извади глобите за споменатите нарушения и да ги цитира тук за да сме наясно - така както са извадени изискванията на закона в първото мнение по темата :wink:

Newcastle United
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Newcastle United » Пет 12 ное 2010 22:43

One написа:Понеже сме малък но адски прост народ

ТРЯБВА слагането на зимни гуми да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - както карането с колани и светлини - нали всичко е за безопасността на шофера и околните !!!!

да се разчита на доброто самосъзнание на това население е смешно - закони и жестоки санкции - до дупка
иначе няма оправия !!!!

който няма пари да си поддрържа колата - да ходи с обществен транспорт !!!

аман от убийци по пътищата !!!

+1 :да:

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Сря 17 ное 2010 16:06

Newcastle United написа:
One написа:Понеже сме малък но адски прост народ

ТРЯБВА слагането на зимни гуми да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - както карането с колани и светлини - нали всичко е за безопасността на шофера и околните !!!!

да се разчита на доброто самосъзнание на това население е смешно - закони и жестоки санкции - до дупка
иначе няма оправия !!!!

който няма пари да си поддрържа колата - да ходи с обществен транспорт !!!

аман от убийци по пътищата !!!

+1 :да:

Ами не ми звучи много умно-честно. Ако си мислиш че когато всички сложат зимни гуми ще се получи нещо-не е верно. Нали в същите коли са същите будали бре. Пък да очакваш някой да налага санкции-пак не става-тези които ще глобяват и те са от този малкък и прост народ както сам го определи, да не очакваш от уличните кучета да изкараш цяло поколение немски овчарки примерно.
Между другото зимните гуми тука са задължителни от 1дек. Защо ли? Ами защото тогава започва да се задържа снега за който в БГ никой няма представа какво е. Иначе температурите отдавна паднаха и се приближават до 0-та. Сумарни валежи от 2-3 метра сняг си е нещо обичайно,преди 2зими беше 4м- супер нали?

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Сря 17 ное 2010 16:33

Да, ама тука все още през деня е около 15 градуса, с чести затопляния до към 20-23 градуса!
Идеално е за зимни гуми, а дори и за ски е подходящо! :wink:

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Сря 17 ное 2010 23:09

Да обобщим, макар че няма много смисъл.

От 01.11 до 01.04 следващата година се кара на включени къси светлини или дневни светлини, ако автомобила е снабден с такива. Може и дългите, на намален капацитет на светене да се използват за такива дневни светлини, правят го много колеги. Никакви габарити или халогени или комбинация между халогени и къси. Особенно за халогените, ЗАБРАНЕНО е използването им, освен в случаите на намалена видимост. Толкоз за ламбите.
Зимни и летни гуми в нашето законодателство няма. Има при производителите. Сменяйте гумите, ако не отговарят на предписанията на закона или когато наближи съответния сезон, препоръчително е, не задължително, все пак е за вашата и на другите безопасност и сигурност на пътя. Никой не може да ви напише акт за липса на зимни или летни гуми, защо няма член в ЗДП на който да се позове.

P.S. Твърдо съм против налагането със закон употребата на каквито и да е гуми от определена дата. Половината месец ноември е със средни темпрератури над 10-12 г., дневни над 15-17 градуса и няма да рискувам да опека на този асфалт гуми за 900 лв., само защото било задължително, то добре че не е. А като настане наистина нужда от тях, какво правим с печените гуми? Нашият закон в този вид е добър, по отношение на гумите. Самосъзнанието може да е слабо, но диктатурата пък е отвратителна.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 18 ное 2010 8:46

ALESYZ написа:.. Самосъзнанието може да е слабо, но диктатурата пък е отвратителна.

племе дето 500 години е било под турско робство и след това още 50 под комунистическо - освен от ботуш на врата от друго на разбира !

20 години "демокрация" до какво доведоха - пълен шит

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Чет 18 ное 2010 9:10

ALESYZ написа:Да обобщим, макар че няма много смисъл.

От 01.11 до 01.04 следващата година се кара на включени къси светлини или дневни светлини, ако автомобила е снабден с такива. Може и дългите, на намален капацитет на светене да се използват за такива дневни светлини, правят го много колеги. Никакви габарити или халогени или комбинация между халогени и къси. Особенно за халогените, ЗАБРАНЕНО е използването им, освен в случаите на намалена видимост. Толкоз за ламбите.
Зимни и летни гуми в нашето законодателство няма. Има при производителите. Сменяйте гумите, ако не отговарят на предписанията на закона или когато наближи съответния сезон, препоръчително е, не задължително, все пак е за вашата и на другите безопасност и сигурност на пътя. Никой не може да ви напише акт за липса на зимни или летни гуми, защо няма член в ЗДП на който да се позове.

P.S. Твърдо съм против налагането със закон употребата на каквито и да е гуми от определена дата. Половината месец ноември е със средни темпрератури над 10-12 г., дневни над 15-17 градуса и няма да рискувам да опека на този асфалт гуми за 900 лв., само защото било задължително, то добре че не е. А като настане наистина нужда от тях, какво правим с печените гуми? Нашият закон в този вид е добър, по отношение на гумите. Самосъзнанието може да е слабо, но диктатурата пък е отвратителна.

въобще няма смисъл.Наизуст го научих вече това.

gti---
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gti--- » Чет 18 ное 2010 9:11

dekata написа:dobrin edit: 30.10.2010г.
Ето ви законовата рамка към настоящия момент (Закон за движение по пътищата и Правилник за прилагането му):
Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:
...
9. по колелата и гумите:
а) гумата не съответства по размер, налягане, допустимо натоварване и скорост на марката и модела на моторното превозно средство;
б) гумата има разкъсвания;
в) джантата е повредена или деформирана, липсва или е повреден елемент за закрепване на джантата към главината на колелото;
г) дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм;
д) има вулканизирани или регенерирани предни гуми;
е) не са балансирани колелата на лекия автомобил;
...
12. по осветителната уредба:
а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с изключение на светлините за мъгла;
б) светлините не са регулирани;
в) не светят дългите, късите, габаритните светлини или стоп-светлините;
г) пътепоказателите не работят;
д) липсват предвидените светлоотразители;
е) недостатъчно осветена е задната табела с регистрационния номер.

Чл. 70. (1) ...
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

така ли ми се струва или заради ксеноните може да си изгориш

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 18 ное 2010 20:09

Така ти се струва, ксеноните са вид къси светлини.

gti---
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gti--- » Пет 19 ное 2010 3:43

аз до колкото мога да си го разтълкувам след 5 прочитания според мене става въпрос за всички светлини освен халогените там може да си слагаш квото искаш

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 25 ное 2010 1:34

Днеска сложих на майка ми на колата зимните гуми...
За мойте е рано, нека да завали сняг и ще дойде и техния ред :applause:

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Вто 07 дек 2010 22:34

Време за зимни гуми :lol:
Изображение
winter by dankolev, on Flickr
Изображение
DSC00106 by dankolev, on Flickr