Cвидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Cвидетелство за управление на МПС, поради изтичане на срока.

Мнениеот Lawyer » Пет 15 май 2009 13:39

Няма логика да се подменя шофьорската книжка само поради смяна на постоянния адрес по лична карта, когато новият адрес остава в рамките на Столичната община (респективно на всяка друга община в България). Постоянният адрес не фигурира в шофьорската книжка.

Не мисля също така, че в горната хипотеза ще трябва непременно да се подмени и талонът на автомобила, само защото не сте вече например в "Младост", а в "Овча купел". Данните в талона на колата в тази му част са по-скоро с информативно, отколкото със задължително съдържание.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 15 май 2009 13:46

Напълно вярно и проверено на мой гръб - от момента, в който ми е издадена книжката съм сменял постоянния си адрес в рамките на София, съответно и личната карта три пъти, без да сменям талон на автомобил или шофьорска книжка. Проблеми с органите на реда не съм имал.

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пет 15 май 2009 13:47

Колега и аз мисля ,че няма логика, ама то в нашата държава в нищо няма логика.Ето какво пише ,ако разгледате внимателно статията от постнатия от мен линк http://mihaelastoyanova.com/post/Promqna-na-postoqnen-adres.aspx:
Смяната на личната карта и на шофьорската книжка трябва да стане в 30-дневен срок от промяната на постоянния ви адрес, иначе подлежите на административно наказние глоба- Закон за българските документи за самоличност.

Последна промяна от katri71 на Съб 16 май 2009 7:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Пет 15 май 2009 15:22

katri71 написа:Колега и аз мисля ,че няма логика, ама то в нашата държава в нищо няма логика.Ето какво пише ,ако разгледате внимателно статията от постнатия от мен линк http://mihaelastoyanova.com/post/Promqna-na-postoqnen-adres.aspx:
Смяната на личната карта и на шофьорската книжка трябва да стане в 30-дневен срок от промяната на постоянния ви адрес, иначе подлежите на административно наказние глоба- Закон за българските документи за самоличност.

Би следвало да се отнася само за описания в статията случай, а именно: промяна на постоянния адрес извън рамките на съответната община.

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Съб 16 май 2009 7:55

Ето още един интересен линк - това ако стане наистина ще заприличаме на европейци, макар силно да се съмнявам в приложимоста на тази система :)
http://news.ibox.bg/news/id_981414770
Май няма да има смисъл много да се бърза с преждевременната смяна на личните документи, ама знае ли човек

Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот avtointerior » Пон 18 май 2009 12:53

katri71 написа:[url]Колега, avtointerior на твоята книжка кога и изтичаше срока на валидност?, защото все си мисля ,че за да подадеш заявление за подмяна на старата книжка с нова трябва да се изтъкне поради каква причина се налага подмяната, т.е нейната валидност действително да изтича примерно след 1 месец(не повече), а на мен като ми изтича срока в края на 2010 каква причина да посоча,

Здравей,
един колега по-горе беше писал, че ако остава по-малко от 1 година до срока, ще ти я издадът за дългия срок. Никой не ти иска обяснение защо я сменяш. То щом си се хванал на това хоро да висиш 3 -4 часа за тая книжка, явно имаш уважителна причина mhihi . А мойта се оказа, че е изтекла преди 1 година :screwy , как не са ме барнали до сега....

А тази статия е прекалено хубава за да е истина....ДАНО да греша. То при нас кога ли е станало нещо като хората...

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пон 18 май 2009 14:03

Ясно, колега аз си мислих, че предвидливо си се наредил на опашката за нова книжка пък то какво излезе - да ама не ,чак след година време.Ти наистина успя да ме разсмееш колега :063:
Иначе горната статия и на мен ми се вижда прекалено хубава, ама знае ли човек то ще си покаже в най-скоро време, дано и двамата да грешим.....

Потребителски аватар
avtointerior
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот avtointerior » Пон 18 май 2009 15:24

Наистина тръгнах с идеята да я подменя предварително, защото е издадена 2000, но срока се оказа, че не ми е 10 г. Ба ли му майката какво съм правил преди 9 години и защо ми е с по-къс срок. Но това го видях след като бях събрал вече всички документи.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пон 18 май 2009 21:58

avtointerior написа:Наистина какво съм правил преди 9 години и защо ми е с по-къс срок.

имал си книжка от старите.
сменил си я, но не си извадил ново медицинско свидетелство.
сменили са ти книжката със срок и дата на валидност на старата.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 19 май 2009 7:32

golfer написа:
avtointerior написа:Наистина какво съм правил преди 9 години и защо ми е с по-къс срок.

имал си книжка от старите.
сменил си я, но не си извадил ново медицинско свидетелство.
сменили са ти книжката със срок и дата на валидност на старата.

:да:
Точно, моята книжка беше от 1995г., смених я 2000г. без обаче да представя ново медицинско свидетелство, но новата беше валидна до 2006г. 1 година допълнително бяха дали, незнам какви са им съображенията. 2006г. си я смених книжката вече е с 10 годищна валидност.

П.С Предварително също може да си смениш книжката, щом си плащаш за услугата не виждам какъв е проблема. Може примерно настоящия документ да е повреден от изпиране примерно или детето да го е накълцало с ножичката, изгубен и т.н.т

Потребителски аватар
stanislav_s
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот stanislav_s » Вто 19 май 2009 13:41

Тази тема ме хвърли в размисли.
Та моята книжка изтича Декември т.г., а ЛК ми изтича 2010 - Август, предполагам че няма да има проблем, ако тази година си сменя книжката а догодина личната карта нали няма да ме карат пак да си сменям книжката, как мислите?

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Сря 20 май 2009 11:48

няма логика да те карат да си сменяш книжката отново

Потребителски аватар
Vladko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vladko » Нед 21 юни 2009 22:01

Здравейте,ето и моята леко дълга история/питане.Днес отивайки да помогна на едно момче да си запали колата,карам по едно безлюдно шосе и изведнъж виждам тактично паркирана патрулка-съответно бивам спрян,това което ми направи най голямо впечатление е че първото което направи полицая(катаджия) е да погледне срока на валидност на личната карта и книжката(явно колегата е абсолютно прав че се очаква бум на изтекли)и о чудо книжката ми е изтекла.Последва репликата отбий и ела,на което аз нервен отговарям че не искам да ходя никаде да ми пише акт и да ме пуска защото бързам.Тогава ме накара да отворя багажника провери аптечка,триъгълник и пожарогасител и след като се повъртя малко(явно беше че го мързи да пише акт) ми вика правя ти реверанс(евала за което) взимай си документите и отивай утре да си смениш книжката.Добре обаче сега изчетох темата(уникално добре и подробно е написана) и единственото което не разбрах е през тези дни(вадене на медицинско,подаване на документи,изчакване на новата книжка) как караме със изтеклата книжка?Или сме в нарушение?И каква е санкцията за това нарушение?Мисля че ще е полезно да се знае за всички.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Нед 21 юни 2009 23:35

Бих посъветвал тези, които искат да си вадят нови лични карти и паспорти да изчакат есента. Уж тогава вече щели да издават биометрични паспорти, за личните карти не съм напълно сигурен дали и в тях ще има такива данни

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 22 юни 2009 15:36

А моята книжка изтича на 01.10.2009г. май тамън навреме. иначе личната карта е на 06.2010-та. Тогава май ще е гуууляяям йекшън... Поживем и увидем.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”