"Рязко газ, волан, спирачки - през зимата е забранено"

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: "Рязко газ, волан, спирачки - през зимата е забранено"

Мнениеот maxpayne » Съб 14 ное 2009 11:48

Е, не говорим да спускаш шипка на спирачки само, а някакъв средно дълъг наклон. Под вреда за двигателя си представях повече износване на двигател и скоростна кутия примерно

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Съб 14 ное 2009 13:30

-

Последна промяна от jims на Вто 10 юни 2025 12:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Съб 14 ное 2009 14:40

maxpayne написа:Добре де, аз не съм много запознат, но не е ли вредата върху двигателя по-голяма по този начин? Също при спускане на "моторна спирачка"? Дреме ми, че ще дам 200лв за дискове и накладки вместо на 3 години на 2 години и 6 месеца.
Има един друг момент - при дълго каране по инерция/спускане по наклон и продължително и постоянно натискане на спирачките се получава голяма температура на дисковете и накладките. Те могат да се нагреят до такава степен, че между тях да се образува термична възглавница от нагорещен въздух, което води до приплъзване и още по-лошо - изпускане на спирачките.
Аз лично предпочитам да ги натискам малко по-силно, но за по-кратко време, като същевременно използвам и двигателя като моторна спирачка.

П.С.> Добрият шофьор кара без спирачки ;)

Потребителски аватар
BOCOO
Автомобил: golf3
Двигател: AEE 1996

Мнениеот BOCOO » Съб 14 ное 2009 14:45

напълно съм съгласен с vastop :да:

Потребителски аватар
produxan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот produxan » Съб 14 ное 2009 21:16

Доста важно е да се изпозва и моторната спирачна сила ,но ако мотора ти е малак спирачната му сила е минимална ... :?

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Нед 15 ное 2009 10:40

actros1846 написа:Тази статия е добра ако колата ти 1980 :screwy с днешните системи някой от нещата са не нужни.

Абсолютно - като е нова колата даваш газ до дупка - то ще се включи системата против боксуване, наритваш спирачката пак до дупка - нали има ABS. Тия системи са за да помагат когато въпреки усилията на шофьора колата поднесе, а не за да се кара като на сухо.

А за спускането по инерция - почти винаги спускам така. Защо трябва колата да се засилва и да бия спирачки на всеки завой, след като може двигателя да задържа на 2000-2500 оборота и да пипвам спирачката съвсем леко. Не е само до смяната на дискове и накладки. При по-тежки спускания може да се овъгли феродото, да се изкривят дисковете, дори да кипне спирачната течност. Освен това на скорост педала на спирачката е по-мек, понеже при по-високи обороти има повече вакуум за сервото.

Потребителски аватар
martineli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martineli » Нед 15 ное 2009 19:29

по-принцип на път който познава си пускам по инерция да си върви ама защото знам точно къде да включа на скорост и точно къде да натисна спирачка.но продължителното натискане на спирачка по наклон когато колата е по инерция е много вредно наистина за спирачките като цяло и не опира до това че ще смениш дискове с накладки а до това че може да се хвърлиш от пътя някъде .когато пргряват най малкото което става е че накладките се изпичат и сцеплението им с диска намаля.освен това от високата температура се получава кавитация в тръбичките и в спирачните апарати защото от температурата най просто казано спирачната течност "завира" и по този начин пак се намаля спирачната сила

п.с. и как ще се въртим на пета тогава :lol:
аз с нетърпение чакам зимата да си сложа фаровете на вратите че от многото повер(55 к.с)само настрани карам

Потребителски аватар
feersum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот feersum » Пон 16 ное 2009 14:55

Я аз да питам: От какво зависи спирачната сила на мотора? Мощност? Обем? Отношения на предавките?

Двете коли, които карам, имат осезаема разлика при спирането с мотор: Пасата - 1.8 моно, 90 коня, си спира като пич, а дизеларката - Поло 1.9 SDI, 65 коня, си иска и спирачка. Разликата в теглото не е много голяма - 1.5 и 1.3 тона по книга, съответно.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 16 ное 2009 19:08

Основното е на коя предавка се спускаш. Оттам следва състоянието на мотора - ако компресията му е приемлива не би следвало да има проблем. При дизела компресията е почти двойно по-голяма от на бензиновите автомобили, би било редно с дизел моторната спирачка да е по-добра поне с една идея. Но това е само на теория.
Аз лично съм доста против пускането по инерция, гледам винаги да спирам на скорост и когато оборотите ми паднат около 1000 тогава натискам съединителя чак. Подобен начин на спиране ме е спасявал неведнъж от ПТП-та.
Имам колега, на който му зачислиха чистак ново Пежо Партнер и винаги при надолнище изключва от скорост "оо, тя има мноо яки спирачки колата"... същата кола в сервиза отиде с диагноза прегоряло феродо на накладките. Не знам как дисковете са оцелели на такава гавра с тях :beat_butt2
При някои познати предимно по-млади шофери съм забелязал, че при по-рисково спиране скачат и с двата крака на педалите - съединител и спирачка, един от тях си мисли, че ABS на Мк2-ката му модел 1990 би го спасил при аварийна ситуация с такова спиране :063:

Потребителски аватар
feersum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот feersum » Пон 16 ное 2009 19:50

Интересно :)

Обикновено като карам Пасата, за да взема по-остър завой е достатъчно да върна една предавка и да отпусна газта. С дизеловото Поло почти винаги трябва и спирачка да натисна, за да взема завоя комфортно. Като скорост ги карам по един и същи начин. Предполагам, че имат различни отношения на предавките - не съм задълбавал в технически подробности.

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Пон 16 ное 2009 21:25

Колегата svilennsl със своето мнение е много полезен.Моя син взе книжка преди 4-5 месеца и сега му е първа зима като шофьор.Прочете темата и сега чакаме снегът за да видим за какво иде реч.Благодарско!

Потребителски аватар
martineli
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martineli » Пон 16 ное 2009 21:56

колеги чудите се защо моторната спширачка при бензина е по добра от дизела.еми не е много сложно и не зависи само от компресич.когато на бензин се върне газта на скорост се спира не само горивото(при инжекциите)но и притока на въздух и в всмукателния колектор се получава вакуум което дефакто е част от моторната спирачка(и затова на бензина не му трябва вакуум помпа)докато при дизела се спира само горивото а налягането в колектора си остава близо до атмосверното.ето защо при ифите за моторна спирачка се използва една клапа с жило която запушва аспуха и затормозява мотора.

е поне аз така си мисля де ако не съм прав ме поправете

Потребителски аватар
vw_manqk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_manqk » Вто 17 ное 2009 0:55

Колкото по бавно караш толкова по добре за теб и за автомобила ти,друго спасение няма

Потребителски аватар
mitko3040
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitko3040 » Вто 17 ное 2009 18:06

Когато колата е автоматик, какво е спицифично при каране на сняг или лед? Чувал съм, че е добре да се изключва ESP?

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 17 ное 2009 18:53

mitko3040 написа:Когато колата е автоматик, какво е спицифично при каране на сняг или лед? Чувал съм, че е добре да се изключва ESP?

Зависи колата с какво предаване е -предно,задно или 4Х4... :deal

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”