занасяне по снега...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Re: занасяне по снега...

Мнениеот Един » Пон 15 фев 2010 23:15

Ixidor написа:... "Може би беше заледено" + "a задните са летни с добър грайфер" = 180 градуса

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Пон 15 фев 2010 23:26

Личното ми наблюдение е че Голф-3 (масовите мотори, не ГТИ) е с адски нестабилна задница и много бързо се суче. Такова нещо при Голф-2 няма, не знам къде е проблема. Така или иначе с летни гуми отзад си е коварна работа. Опичайте си акъла, като слушате какво ви се говори, а не като се размажете в мантинелата, че тогава вече може и да е късно за уроци.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 16 фев 2010 8:53

Всеки дава акъл - една предавка надолу, леко газ и контрираш с волана. Обаче к'во правим ако на 100м пред теб има кола (примерно тази сучещата се отпред)? Рискуваме с опит да я заобиколим ли е най-правилното решение?

Иначе проблема е точно в задните гуми. Зимните са с така наречения самопочистващ се грайфер. Летните това им липсва и грайфера се запълва с сняг/киша и стават като сликове.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Вто 16 фев 2010 9:43

Вчера ходих до едно село на 10км от Русе на отиване пътя беше асфалт + коловози и не беше чистено :evil: Пасата танцуваше по коловозите добре че знам какво правя. На връщане имаше ПТП едно момиче със някакъв Роувър се беше ударило във автобус. Веднага след ПТП-то пътя беше изринат до блясък :evil: Какъв е извода някой трябва да пострада за да тръгнат да чистят копелетата мръсни :evil: :evil: :evil:

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 16 фев 2010 9:47

1.Съобразена с пътните условия скорост.
2.4 бр. подходящи гуми за сезона(препоръчително един размер и марка)

Потребителски аватар
Ixidor
Автомобил: VW Bora 2.0 -- Honda CB500-R
Двигател:

Мнениеот Ixidor » Вто 16 фев 2010 10:16

Напълно си заслужавам храната по повод задните летни... Повече никога така... :banghead:

Казвате настъпва се газта за да изправи колата. А няма ли опасност да се завъртя още повече, но на другата страна? Центробежни сили и т.н.?

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 16 фев 2010 10:33

Ixidor написа:Казвате настъпва се газта за да изправи колата. А няма ли опасност да се завъртя още повече, но на другата страна? Центробежни сили и т.н.?

Ако си със задно - да.
Основни принципи за излизане от поднасяне (в завой):

- предно - преминаване на по-ниска предавка и с повече газ;
    - задно - отнемане на газта.

Воланът се навива в посоката на занасянето, барем се изправи колата.
Това знам аз, това пиша. :)

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Вто 16 фев 2010 10:45

В случая не е проблема в задните гуми - като си отнел рязко газта така или иначе си "освободил" задницата и е олекнала (важи особено при спускане) - летните гуми само са довели до избързване на събитието с части от секундата. Само газ те оправя, въпреки, че в такъв момент изглежда като нелогично решение. Обикновено за смяна на предавка няма време, докато смениш, вече ще си поне на 90 градуса. Съединител не е добре да пипаш - така "откъсваш" и предните гуми. За волана - в общия случай го насочваш там, накъдето искаш да ходи колата - ако ти е поднесла задницата, въртиш обратно на занасянето, ако ти е поднесла предницата - насочваш по занасянето, докато и ако "захапе". Или, както казва JP - "step hard on the gas and you have half a chance"...

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Вто 16 фев 2010 11:03

zmej написа: Съединител не е добре да пипаш - така "откъсваш" и предните гуми. За волана - в общия случай го насочваш там, накъдето искаш да ходи колата - ако ти е поднесла задницата, въртиш обратно на занасянето, ако ти е поднесла предницата - насочваш по занасянето, докато и ако "захапе". Или, както казва JP - "step hard on the gas and you have half a chance"...

Дано като оправяш така колата си сам в купето и на пътя.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Вто 16 фев 2010 11:33

Ще кажа само, че това е тема за поредната голяма заблуда и масова практика у нас. Коли с предно или задно, няма значение, задвижващите колела с гуми за сезона, а другите, обикновенно нямат връзка със сезона, както и в случая. И стига сте се подвеждали по тия грайфери колеги и размера им, той не е определящ толкова, колкото състава на гумата, от който зависи сцеплението, а то е важно в случая. Да не повтарям азбучни истини в това отношение. Аз също съм се въртял с предишната си кола(Golf 3) също като колегата и по същия начин с гумите и от гумите. От тогава не слушам никой за гуми, на магазина, нови и няма спиране, въртене и т.н. Ако няма пари за гуми, по-добре да не излизам, белата става бърже.

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Вто 16 фев 2010 12:28

Andonov написа:...

Не съм се изразил правилно, моя грешка - под "въртиш обратно на занасянето" имам предвид въртиш обратно на това, накъдето ти се насочва колата (т.е. контрираш). Приеми моите извинения. Както и да е, това е естествена реакция. Обаче в момента, в който натиснеш съединителя, откъсваш и предницата и в общия случай колата става неуправляема и се носи само с инерцията, която има (линейна и ротационна). Ако ти харесва така...

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Вто 16 фев 2010 13:01

ALESYZ написа:Ако няма пари за гуми, по-добре да не излизам, белата става бърже.

Ей това трябва повече хора да го разберат.

Според мен, по темата, на където и да завъртиш волана, каквото и да правиш, щом задните са ти летни ще си чакаш да овладееш колата - това просто не може да стане. Аман от това разбиране странно - предните да са зимни, че да мое да тръгва колата, задните - кви ше да са, та да се върти навсякъде. Представи си че имаше кола с бременна жена до теб, колега, и от поднасянето ти, удариш другата кола? Трагедия ли трябва да стане за да си купи някой зимни гуми? Не е културно да се кара с летни гуми през зимата...

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 16 фев 2010 15:09

На лед каквито и гуми да сложиш - цццццццц... Двойката както беше със зимни, така при 20 км/ч скорост при натисната спирачка и на скорост си минах без проблем 15 метра и спрях в бус.

Колега, важното е, че ти няма нищо.

Потребителски аватар
Съмнителният
Автомобил: Bora 4 motion
Двигател: BDE 2002

Мнениеот Съмнителният » Вто 16 фев 2010 16:21

skotis написа: Не е културно да се кара с летни гуми през зимата...

Според мен не говорим за култура, а за съвест.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 16 фев 2010 16:40

почиства ли се или не грайфера не знам, но разликата със зимни гуми и отзад е огромна. до миналата година и аз карах само с летни зимата/6 години/, щото бях голям спец mhihi не съм се уповавал на гумите никога, нито сега като съм с 4 нови зимни, нито тогава с 4 стари летни:) обаче се наложи да сложа вериги, покарах 20 км и свикнах с много доброто поведение на колата- то върви, то спира, завива...абе чудно, ама на един завой задницата си занесе мощно и едвам успях да я удържа, като използвах и насрещното платно, добре, че нямаше никой там, иначе го челосвах. това стана със скорост 50-60. бяхме 2 коли, другата дизел, с 4 зимни гуми и ни предстоеше преход от 300 км, това стана на 2.01. 2008, когато обявиха бедствено положение и затваряха пътищата пред нас и зад нас на поразия. другата кола караше с 60 спокойно, а аз не можех да поддържам дори 30-40, защото без веригите на снега и леда не можех с повече от 30, а имаше и участъци от асфалт, та свалях и слагах вериги като гламав. тогава заподозрях, че май има смисъл от зимни гуми mhihi . зимата си мина и дойде следващата, купих си 2 зимни гуми като ги монтирах малко преди нормалното време за зимни гуми и една сутрин октомври месец трябваше да пътувам, навън рязко застудя. тръгнах и по пътя ме заваля сняг, първия за сезона. колата копаше много, но на магистралата имаше ли участък с малко сняг, просто като стъпи на снега и цялата кола тръгваше нанякъде цялата, все едно я духва вятъра. взех си и задни зимни гуми и поведението на колата коренно се подобри. ефекта от поднасянето изчезна и стабилността на колат ас еподобри на сняг поне с 50 %. Така че зимните гуми са си много полезно нещо и дори задължително.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”