Застраховка " Гражданска отговорност "
- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Re: Застраховка " Гражданска отговорност "
А нещо като "Зелена карта" или разширение на застраховката за чужбина правил ли си? Да не караш с "Гражданска отговорност" която важи само за БГ?
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
Maste-pro написа:........................От там следвало моя застраховател да изплати щетите и всичко ставало чрез номера на зелената ми карта.......................................Отделно ми звъняха от застрахователната компания на пострадалия и ме питаха за номера на зелената карта, номера на ГО и регистрационния номер на колата.

- neon
Мда-"кьорав карти не играе"! Аз затва не ги чувам картите! 

Естествено имам зелена карта, без нея няма да ме пуснат мрез граничния пункт 
Дано да е така, но този номер на щетата от къде мога да го взема колеги, че по телефона да се разправяш е наистина много трудно. Даже в момента незнам какво следва...
Относно сервиза, тоя ако отиде при някой познат и 2-3к могат да искарат щетата, дано ГО или зелената карта покрият всичко
Пък и пострадалия всеки ден звъни на познатите ми (понеже те са преводачите) няма ли да оправяме колата, няма ли да оправяме колата... Последно се разбрахме да изчака малко, но тоя е някакък много странен тип да Ви кажа
А иначе аз как мога да разбера дали са му платили ?
Поздрави

Дано да е така, но този номер на щетата от къде мога да го взема колеги, че по телефона да се разправяш е наистина много трудно. Даже в момента незнам какво следва...
Относно сервиза, тоя ако отиде при някой познат и 2-3к могат да искарат щетата, дано ГО или зелената карта покрият всичко

Пък и пострадалия всеки ден звъни на познатите ми (понеже те са преводачите) няма ли да оправяме колата, няма ли да оправяме колата... Последно се разбрахме да изчака малко, но тоя е някакък много странен тип да Ви кажа

Поздрави

- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, какви познати, какви чудеса- това не е БГ. Колите се оправят в сервиз, оторизиран да прави рова. Споко, нема те изклатият. Това може само тук да стане.
Колкото до номер на щетата - ДЗИ звъниш и настояваш. Аз досега не разбрах ти дали въобще си говорил с ДЗИ или продължаваш с SDI? Ако направиш това, което те съветват тук, и ако всичко е наред от твоя страна, няма да имаш никакъв проблем.
Колкото до номер на щетата - ДЗИ звъниш и настояваш. Аз досега не разбрах ти дали въобще си говорил с ДЗИ или продължаваш с SDI? Ако направиш това, което те съветват тук, и ако всичко е наред от твоя страна, няма да имаш никакъв проблем.
- neon
Maste-pro написа:Естествено имам зелена карта, без нея няма да ме пуснат мрез граничния пункт
Относно сервиза, тоя ако отиде при някой познат и 2-3к могат да искарат щетата, дано ГО или зелената карта покрият всичко![]()
Пък и пострадалия всеки ден звъни на познатите ми (понеже те са преводачите) няма ли да оправяме колата, няма ли да оправяме колата... Последно се разбрахме да изчака малко, но тоя е някакък много странен тип да Ви кажаА иначе аз как мога да разбера дали са му платили ?
Поздрави
Ами не знам колко е естествено като може да минеш границата без въобще да те проверяват.
Прочети това:
Застраховка „Зелена карта”
Какво трябва да знаем
След приемането на Република България в ЕС, считано от 01.01.2007 г. и с разширяване на териториалното покритие на застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилиста за страните от европейското икономическо пространство, покритието на застраховка “Зелена карта” се ограничи до територията на т. нар. трети държави, участващи в системата Зелена карта, които не са членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, но са членки на Международното споразумение “Зелена карта”.
Със застраховка “Зелена карта” се покрива отговорността на водача на МПС, причинил пътно транспортно произшествие за нанесените от него имуществени и неимуществени вреди на трети лица.
Отговорността на ЗПАД “ДЗИ – Общо застраховане” е ограничена до задължителния минимален лимит за страната, където е настъпило произшествието.
Застраховка “Зелена карта” не покрива щетите на самото МПС, виновно за пътнотранспортното произшествие както и отговорността на Застрахования като превозвач на товари.
Списък на държавите, за които е валидна застраховка “Зелена карта”
Албания, Андора, Беларус, Босна и Херциговина, Украйна
,Хърватска, Израел, Иран ,Мароко ,Молдова ,Македония ,Сърбия ,Тунис, Турция ,Черна Гора
След приемането на Р. България в ЕС и с разширяване на териториалното покритие на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилиста за страните от европейското икономическо пространство, покритието на застраховка "Зелена карта" се ограничи до територията на т. нар. трети държави, участващи в системата „Зелена карта", които не са членки на Европейския съюз, но са членки на Международното споразумение "Зелена карта". Освен в държавите от ЕС, застраховката има покритие без да се издава сертификат и в Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия.
Застраховката Зелена карта може да се сключи само като допълнение към съществуваща застраховка гражданска отговорност и може да се сключи за 15 дни, 1 месец, 3 месеца, половин година или година.
Внимание! В случай че при сключване на застраховката Гражданска отговорност сте ползвали отстъпка за териториална валидност само за територията на Р.България и желаете да предприемете пътуване в чужбина, е необходимо да внесете сумата на направената отстъпка. По този начин покритието ще бъде разширено за страните от Европейския съюз.
С 2 думи-може да не вадиш изрично "Зелена карта" и пак да пътуваш в страни от ЕС! Ако тоя продължава да звъни му даваш "свободно". Да се оправя със застрахователите. Ти нямаш отношение по неговия въпрос повече. Нивата на отговорност за различните застрахователи са различни, но няма начин да не му покрият Чероки-то, освен ако не е модел 2012 година (демек прототип) и ти не си минал с кариерен камион през него.
Значи последния път, когато говорих с тях, ми казаха да им пратя e-mail на адрес green.card@dzi.bg с кратко описание за случилото се. Пратих им аз меилчето, няма отговор... Пратих им още един с молбата да ми пратят обходния номер, но все още няма никакъв отговор. В процес на чакане съм.Минаха 4-5 дена, ще видя как ще се развият нещата.
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Аз си мисля че след като сте уведомили полицията и застрахователя няма какво да се прави повече.
Пострадалия ще си търси парите най вероятно от неговия застраховател, а вече застрахователя от дзи.
Преди доста време ни се случи нещо подобно в Гърция и изкараха баща ми виновен. Дойде полицията писа протоколи, взеха номера на зелената карта и толкова. Повече нико с нищо не го е занимавал
Пострадалия ще си търси парите най вероятно от неговия застраховател, а вече застрахователя от дзи.
Преди доста време ни се случи нещо подобно в Гърция и изкараха баща ми виновен. Дойде полицията писа протоколи, взеха номера на зелената карта и толкова. Повече нико с нищо не го е занимавал

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”