Зареждане на акумулатор - как ,колко .....

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Re: Зареждане на акумулатор - как ,колко .....

Мнениеот rexpitbul » Вто 28 дек 2010 15:10

Изображение

Такава ли ти е батерията? Ако да! Капачките би трябвало да са под лепенката :roll:

Но не знам дали е добре да го отваряш.После ако трябва да лепиш капчката малко става сложо нали за да долееш дестилирана вода ако е наложително. Може просто да го заредиш профилактично, щом прозорчето свети зелено.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 28 дек 2010 15:18

Не е такъв Син е и е с 2 дръжки.Не мога да го открия ...макар че няма значение

Опа ето го и моя Изображение

Последна промяна от mely на Вто 28 дек 2010 19:08, променено общо 1 път.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 28 дек 2010 16:57

Що се занимаваш с глупости? Или е тръгнал акумулатора, или са били хлабави кабелите и затова му бягат така тоците. Едно от двете е. Щом се кара колата зарежда достатъчно, освен ако няма проблем със зареждането. След зимата ще пишеш пак тук, че си си взел нов. Почти съм сигурен. Такива акумулатори не възкръсват от едно зареждане. :bishop Иначе за сулфатизация, разреждане се прави и с крушка от фар 60W или 100W на дългите докато стане към 10.5-11 волта. И после зареждаш на МАХ със зарядното. Ама виж първо клемите де и другите връзки до стартера и алтернатора. :beer Обаче си мисля, че това се отнася за акумулаторите от едно време. Тия сегашните много се знае какви са им плочите и въобще дали става нещо... :roll:
Преди седмица хвърлихме един такъв GM от една Corsa 97ма. Късмет. Какво очакваш ти от 5 годишен акумулатор?! :roll: Немски са май... mhihi

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 28 дек 2010 17:27

Аз обясних ситуацията каква е .Окото свети зелено отсвякъде и паля от раз.Ама като кажа от раз ...по бързо от бензинова.Ей тия тъпи стрелки дето си правят кот си искат...ме тормозят.Кабелите край акуто ги притегнах..сега ще търся стартера де е.

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 28 дек 2010 17:32

Ми щом му свети окото, значи бяга доста ток някъде. На мене така ми е бягало като са ми били хлабави клемите. Не даваха хубав контакт да завърти старетера и готово. Даже не можеше да го зацепи, за да запали. Иначе всичко друго си работеше. Само таблото гаснеше при завъртане. mhihi Та докато се сетим. Мислех, че стартера и таблото са заминали. :screwy Накрая на един риболов, понеже не кълвеше, разглобих цялата верига от акумулатора през стартера до алтернатора. Зачистих всички клеми, напръсках с контактен спрей и сега е 6. mhihi

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 28 дек 2010 18:38

Малко преди да прочета това дето си написал -слезнах в гаража и стягах,стягах,стягах където напипам за стягане :lol: :lol: :lol: само до стартера не стигнах щото :horror: :horror: :horror: ако е там където предполагам ..половината кола трябва да разглабям.Паживьом увидим.Дано се размина като теб...

Рекс 70 Ah ми е акуто сега го видях.Ама по - нов дизаин ,таз реликва от ду е извади.Доколкото разбрах е на AC Delco е моя.

Изображение

Последна промяна от mely на Вто 28 дек 2010 19:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 28 дек 2010 18:56

Извинявам се на колегата,че питам в темата му,но за да не отварям нова.
Акумулатора ми е 62 ah,знам,че се зарежда с ток 1/10 от капацитета му или 6,2А.
Моето зарядно обаче зарежда с ток 8 Ампера. Проблем ли ще е ако зареждам с това зарядно или да купувам по-слабо? До какво води зареждане с по-силен ток?

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 28 дек 2010 19:03

tisho_psg написа:Извинявам се на колегата,че питам в темата му,но за да не отварям нова.
Акумулатора ми е 62 ah,знам,че се зарежда с ток 1/10 от капацитета му или 6,2А.
Моето зарядно обаче зарежда с ток 8 Ампера. Проблем ли ще е ако зареждам с това зарядно или да купувам по-слабо? До какво води зареждане с по-силен ток?

С колкото по малък ток ,толкова по добре.Вземи назаем от някой.
Ще му намалиш животеца на хайвана

Потребителски аватар
rokera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera » Вто 28 дек 2010 21:36

Дам силничко е това зарядно, но имаш вариант да зареждаш през крушка, както аз в момента си зареждам акумулатора на скутера.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 29 дек 2010 12:53

Включих го ..през мултицета и ми показа 2.6 А което означава че не е много гладен.Колко време да го дозареждам.Зарядното зарежда 3.5 А акумулатора е 70 Аh
Колко да продължи цикъла

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 29 дек 2010 13:45

Зареждане на акумулатора

Акумулаторът трябва да се зарежда в сухо проветриво помещение. Поставя се хоризонтално и капачките се свалят. Щипките се поставят на полюсите му и токризправителят се включва.
Добре е под акумулатора да се постави полиетиленово платно, понеже при зареждането се получават мехурчета, които се пукат на повърхността на електролита и изхвърлят навън пръски от него.
От време на време трябва да се проверява температурата на електролита в отделните клетки. Ако тя превиши 40° С, токоизправителят трябва да се изключи от мрежата, докато температурата спадне на 25-30° С.

В домашни условия температурата на електролита може да се проверява и с ръка. Задължително условие е обаче да не се следи как е кутията, а да се опипа всяка клетка. Дори само на едно място да почувствувате, че кутията е станала по-гореща – изключете за известно време токоизправителя от мрежата.

При токоизправителите с ръчен регулатор големината на тока трябва да се регулира така, че да не бъде повече от 1/10 от капацитета на акумулатора (например за 55-амперчасова батерия – около 5 ампера). Акумулаторът не само че не се поврежда, но и “поглъща” повече енергия, ако зареждащият ток е по-малък.
Не се смущавайте от първоначалното рязко отклоняване на стрелката на амперметъра. Изчакайте няколко минути и ако стрелката все пак се спре на деление, показващо no-голям от допустимия ток, намалете тока с регулатора.

По време на зареждането следете напрежението и гъстотата на електролита. Акумулаторът е зареден, когато в продължение на два часа гъстотата на електролита се задържи еднаква или когато напрежението се задържи няколко часа на едно ниво (при нов и изправен дванадесетволтов акумулатор- около 16 волта).
Ако нямате под ръка тези уреди, сигурен признак за края на зареждането е започващото бурно отделяне на мехурчета в електролита (т. нар. “кипене” на акумулатора). Във всеки случай помнете, че е по-добре малко по-рано ла изключите от зареждане, отколкото да допуснете особено вредното презареждане.
След приключване на зареждането акумулаторът се оставя за 2 – 3 часа със снети капачки, за да се отдели в атмосферата образувалият се по време на заяждането “гърмящ газ”. След това може да се направи още една проверка, дали акумулаторът е добре зареден. Включва се отново токоизправителят и ако до две минути след това включване се появят във всички клетки мехурчета, акумулаторът е добре зареден. В краен случай зареждането продължава още два часа.

Потребителски аватар
mirkata 4020
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996

Мнениеот mirkata 4020 » Сря 29 дек 2010 14:39

Ако се напише заглавието на темата в търсачката излизат поне три аналогични теми,във всяка една от тях има отговри на всичките въпроси.
(1)тема :link

(2) :link

(3) :link

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 30 дек 2010 14:16

Такаа - акумулатора /както много от вас предполагат сигурно/се оказа обслужваем.Просто не съм свикнал окото да е на една от капачките и аз ги търсих от горната страна /виж снимките по горе какъв е акуто/и са маскирани така че изобщо нито се виждат нито се напипват и аз нали съм естет :mrgreen: не исках да късам цялата лепенка ама се наложи.6 часа на зарядното - следене на електролита,вода почти не се наложи да доливам/беше пълен/ и днес стрелките вече не се опитват да преодолеят ограничителите в обратна посока при паленето.Явно наистина с тези къси разстояния и фарове имат нужда хайванчетата от помощ - дозареждане.
Хайде весело посрещане на Новата година.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”