:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Наказателно постановление - и сега какво?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 08 фев 2007 11:30

:lol: За кое?
За това, че може да съм го потурчил акта, или за това, че подписвам?
Ами трябва да е в къщи, в една чанта, но не съм сигурен.

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Чет 08 фев 2007 11:32

За това, че не знаеш какво си подписал и че не го знаеш къде е.

Чакай обаче да се разберем: акт ли ти е бил съставен или са ти написали фиш, който си подписал? Защото ако е акт, трябва да ти издадат Наказателно постановление, с което да ти наложат глобата и което може да се обжалва. Ако пък е фиш и си го подписал, това означава, че си се съгласил и не можеш да обжалваш. Уточни, плс. :wink:

Потребителски аватар
martinpetrov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martinpetrov » Чет 08 фев 2007 11:42

Давностния срок за глобите на КАТ е 2 години така, че стискай палци още малко никой да не те потърси и после си свиркай :lol:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 08 фев 2007 11:55

Пишеше Акт, но не е от КАТ, а от Общинска полиция, за това нямало да се отнемат точки. Поне така ми обясни човека, дето го писа.
Не са ми взимали и талона. Т.е., взеха го, но само да попълнят данните и си ми го върнаха.
По спомен от тази покана, дето я погледнах вчера, има издадено Наказателно постановление, но чесно казано, не ми се занимава да обжалвам. Не си струва разправията за 20 лева.
По-скоро въпроса е ако "забравя" да отида дали може да се случи нещо и това е. Че нямаше места за паркиране, нямаше, но, че и аз бях в нарушение... не мога да си круивя душата!
Е, пред прокурора може да я позавъртя малко душата, де! mhihi
Ама там е вече друга бира!
Утре ще изровя нещата , ще ги сканирам и ще ги пусна.
П.П. Впрочем, за това "Постановление"... 100% съм сигурен, че не съм го виждал! Поне за сега.

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Чет 08 фев 2007 12:22

radotom написа:П.П. Впрочем, за това "Постановление"... 100% съм сигурен, че не съм го виждал! Поне за сега.

Ако има издадено НП, което не ти е връчено, то не е влязло в сила и не дължиш глобата все още. Някой се е попрестарал, струва ми се. Излиза, че ти търсят глобата по влязло в сила НП, но то няма как да е влязло в сила, тъй като не ти е било връчвано никога, а НП влиза в сила едва след като изтече срокът за обжалване, който се брои от датата на връчването му.

П.П. Не са кой знае какво 20 лв., а и ти си нарушил правилата, но пък и администрацията трябва да се научи да действа законосъобразно!

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 08 фев 2007 15:55

Подкрепям написаното от martinpetrov и Lawyer и ще си позволя само да ги допълня.
Наддявам се следните редове да са от полза, но не и основание за успокоение и отпускане.

от Закона за административните нарушения и наказания(ЗАНН)
Раздел IX.
Изпълнение на наказателните постановления и решения на съда
Чл. 79. (1) Наказателните постановления и решения на съда, с които са наложени глоби или са присъдени парични обезщетения в полза на държавата, се изпълняват по реда за събиране на държавните вземания.
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
....
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието.
Което иска да каже, че ако до две години не си се издължил, и ако надлежните органи не са предприели действия през това време, случаят остава в историята!

Моля Lawyer, при възможност да даде разяснение по Закона за събиране на държавните вземания и правомощията на Агенцията за държавни вземания, имащи отношение по коментираната тук тема.
:да: :)
Леко приключване на работния ден на всички.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 08 фев 2007 16:38

изпращат се глобите на агенцията
публичен изпълнител се заема с тях, издирва те, праща ти призовка са доброволно изпълнение, ако не платиш в 7 дневен срок почва да ти търси коли, имоти, сметки и да продава нещо за да си сълере парата дсържанвата-това за големи суми
за малки-търси къдсе работиш от регистъра на НОИ и ти запорира заплатата и от нея си дърпа
абе хванат ли те трудно е спасението
за глоби под 50 лв не се занимават, щото е по-скъпо да се занимават с тебе отколкото да те оставят. Това накратко

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Чет 08 фев 2007 16:44

Ще добавя само, че има и абсолютна давност: глобата не може да бъде събирана по принудителен ред, ако 3 г. след нейното налагане тя не е била събрана, независимо от предприетите действия на надлежните органи, с които е била прекъсвана 2-годишната давност.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 08 фев 2007 21:57

Ммммда...
Изненадка!
Оказа се, че наказателното постановление било връчено на майка ми на 04.01.07. Носи пощенско клеймо от 03.01
И майка ми казала на жена ми, че идвали някакви във връзка с глобата, жена ми ми каза, че имало нещо за глобата, но не знаела че има и НП.. и така!
Явно от администрацията са си коректни!
Остава висящ въпроса: Дали и аз да бъда коректен и да тичам утре да плащам или поне временно да забравя, пък да видим какво ще стане? Ако не друго, поне за пробата

Потребителски аватар
Lawyer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lawyer » Чет 08 фев 2007 22:03

Работата взе да се изяснява. :wink:

Щом са те потърсили, може и да се занимаят с теб и по-нататък. Глобата не е голяма, така че може и да я платиш, за да си спестиш по-нататъшни "забавления". Занапред обаче инструктирай домашните си да ти казват ВЕДНАГА за получени призовки и съобщения! Точно в Пловдив "Топлофикация" доста хора осъди, без да разберат! :(

Ако няма да плащаш, чакай да изтече давността.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Чет 08 фев 2007 22:29

Lawyer написа: Точно в Пловдив "Топлофикация" доста хора осъди, без да разберат! :(

За "Топлофикация" бях информиран своевременно! :lol:
Днес са идвали да предупредят

Потребителски аватар
The_King
Автомобил:
Двигател:

1

Мнениеот The_King » Пон 12 фев 2007 11:44

Koлега не се притеснявай въобще ,аз имам фишове и актове за 620 лв. и никой не ме е потърсил.Даже като си плащам данъците никой не ме пита дали ще ги плащам :drive

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”