Някой пробвал ли е да намаже чистачките с глицерин?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: Някой пробвал ли е да намаже чистачките с глицерин?

Мнениеот muns61 » Сря 26 окт 2011 20:03

Ела да ти дам половин кило графит на прах, та да си мажеш чистачките! Правя си смазка с него.
Графита от молив няма много общо с чист графит. Ако искате хубави чистачки, купете си Валео, ала ил махнете златистата елипса - етикетчето, та да не ви ги откраднат бързо

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 26 окт 2011 20:50

joker написа:Всички хубави чистачки са с графитно покритие,което за съжаление бързо заминава особено ако чистят твърд сняг и лед......

Именно затова пуснах темата :да: Много благодаря за полезното инфо :)

Иначе и Бош, и Валео и каквито и да са.. ако минат 3 пъти в/у заскрежено стъкло и почват да скърцат.

muns61 написа:Ела да ти дам половин кило графит на прах, та да си мажеш чистачките! Правя си смазка с него.

Благодаря за поканата, но си ми далече. :D
Естествено, че го ползваш за смазка. Още в началото на темата съм написал, че той за това се ползва. Графитът има много интересни химични и физични свойства. Заедно с диаманта има най-високата температура на топене и най-добрата топлопроводимост. Кристалната му структура се състои от успоредни полигони (шестоъгълници по-точно). Те могат леко да се плъзгат една спрямо друга, което обуславя качеството му на добро смазващо същество.

Поради тази причина се мажат чистачките с него - намалява триенето със стъклото, за да няма скърцане и други ужасяващи звуци ;)

Поради същата причина, смесено с грес, се получава една от най-добрите смазки, познати на хората.

Motty
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Motty » Чет 27 окт 2011 10:39

Аз ползвам глицерин, вече втора година! Не мога да кажа нищо лошо за него.... НЕ оставя мазно по стъклото, чистачките не претърпяват магическо поправяне на скърцането, положителен ефект има, но е малък, по-скоро става за поддръжка. Глицерин ползвам за гумените уплътнения на вратите и задния капак, не са замръзвали до сега, винаги съм си отварял вратата без да се замислям, за там има ефект и то добър....
Бих казал, в крайна сметка, не се страхувайте, НЕ ОСТАВА МАЗНО, имам наблюдение, че по-скоро съживява и поддържа гумата на чистачката, не мисля, че прави нещо отрицателно на перото, но го няма "УАуууу" ефекта, който ми се иска.
Против скърцането някъде в някое ръководство видях, че механично се завърта, изкривява с 9 градуса спрямо челното стъкло рамото на чистачката, или по скоро 9 градуса натяг прерпендикулярно на челното стъкло, спрямо перото...с думи е трудно...даже има ориг. ФВ-туул за регулиране на т.наречения от мен натяг...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”