препоръчайте какви кабели за акумулатор да си взема
- push
- Автомобил: mk2
- Двигател: 1.9 TD
Re: препоръчайте какви кабели за акумулатор да си взема
в лидл има не лоши кабели 25 мм2 със яки щипки а цената мисля беше 35 левчета 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Преди години палех колата(ладов мотор 1600) с 3м мостов кабел 2.5 кв.мм.без никакви щипки-забучвах оголения кабел в цепнатината на кабелните клеми и стартирах веднага.И си палеше доста по-добре от сегашните кабели-проблемни са им щипките(контактуват с клемите на малка точка-назъбени са) и връзката щипка-кабел.
И така докато ги дадох назаем и още ми ги връща

Последна промяна от gancho на Чет 02 фев 2012 13:05, променено общо 1 път.
- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
На OMB продават едни с гръцки надписи по тях.Нещо от сорта на 50лв бяха
Работят безотказно 

kris11 написа:milmar написа:Основния принцип на "даването на ток" трябва да е възстановяване (на иначе здравия) акумулатор на "палената" кола . Това ще рече , че по тези кабели трябва да протече един заряден ток от максимум 20-тина 30 А ток , който да "ободри" измъчения акумулатор , достатъчни са 4 или 6 mm2 . То ако става въпрос да се пали някаква кола с акумулатор-мърша
и трябва по кабелите да мине целия стартов ток (100-150 А , че и повече) , при дължина 2м на кабелите , то сечението им трябва да е 25 mm2 .
Друг е въпроса , че повечето кабели , които съм виждал са на вид като външен диаметър все едно са 35mm2 , а всъщност медтта е не повече от 2.5mm2 .
Аз преди 2-3 дни си направих кабели (срам не срам , за всеки случай) . Купих си две парчета по 2м проводник 8mm2 , четири щипки ... Всичко като материали 12-13 лв. Щипките ми са най-калпавото звено , все едно са не от ламарина , а от цигарена хартия
. Но си ги запоих , притегнах с термошлаух и така ... още не съм ги ползвал .
![]()
![]()
Това съм го писал и в старата тема Освен това при дебели кабели и акумулатор мъртвец има много голяма вероятност подаващия ток да си купува нов акумулатот. Видал съм пръснати акумулатори при подаване на ток с дебели кабели и опит за въртене веднага след закачане на кабелите. Отделно оливането с електролит по колата, а и много голяма опастност от пръски в очите на електролит.
Мхм това ще да е едно от най компетентните мнения ... Колега изясни първо защо е гръмнал акумулатора - да ти подскажа може да е от „добрия" контакт с подаващите ток кабели!
Относно това ,че каблите служат само за възбуждане ... какво ще възбудиш и колко време ,ако примерно си забравил фаровете и ... ,не еднократно съм помагал на колеги в подобна ситуация ,не ми е проблем да си отворя капака и да подам ток на колега в ... за 2-3 мин ,но да се мотам час - два да му възбуждам акумулатора и тнт. няма да е ,и още нещо като подавате ток не разчитайте главно на акумулатора ,а на генератора ,тоест подавайте газ ,така ще минимизирате вероятноста от неприятни изленади с вашата инсталация ,ако пък се получат такива ,то си погледнете алтернатора ,впрочем опасноста да имате неприятности с ел-то на МПС-то ви е реална ,ако алтернатора който му е монтиран не е проектиран за сериозна консумация ,а предполагам ,че е така при малолитражките ,особенно при тия при които екстрите са дефицит.
- nebeto
- Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
- Двигател: AFN 1996
gancho написа:Преди години палех колата(ладов мотор 1600) с 3м мостов кабел 2.5 кв.мм.без никакви щипки-забучвах оголения кабел в цепнатината на кабелните клеми и стартирах веднага.И си палеше доста по-добре от сегашните кабели-проблемни са им щипките(контактуват с клемите на малка точка-назъбени са) и връзката щипка-кабел.
това за щипките и според мен е така.Имал съм случаи когато загрява самата щипка поради малката контактна площ дори само при възбуждане на колегата.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
2.4I написа:....и още нещо като подавате ток не разчитайте главно на акумулатора ,а на генератора ,тоест подавайте газ ,така ще минимизирате вероятноста от неприятни изленади с вашата инсталация ,ако пък се получат такива ....
Може и така

Аз си направих. С две парчета по около 4,5мм (доста дебели) и щипки от магазин за електротехнически джаджи.
Преди съм стопявал тънки кабели от тия по бензиностанциите, които се продават.
Преди съм стопявал тънки кабели от тия по бензиностанциите, които се продават.
- ceckoto
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Здравейте и аз реших да си купа отделно кбели и щипки и да си направа кабели за подаване на ток но неможах да разбера колко дебели кабели ще ми свършат работа дали 16 квадрата или 25 квадрата. Разликата в цената между кабелите е около 2лв не е много но искам катоги купя и да забравя за винаги за кабели.
Ако може който знае да отговори.
Поздрави!!!
Ако може който знае да отговори.
Поздрави!!!
- milmar
ceckoto написа:.... дали 16 квадрата или 25 квадрата. Разликата в цената между кабелите е около 2лв не е много но ...
Ако кабелите са еднотипни - един производител , еднаква дължина , щипки и т.н. , то аз не бих си купил нито единия , нито другия модел ! Защо? -то

milmar написа:ceckoto написа:.... дали 16 квадрата или 25 квадрата. Разликата в цената между кабелите е около 2лв не е много но ...
Ако кабелите са еднотипни - един производител , еднаква дължина , щипки и т.н. , то аз не бих си купил нито единия , нито другия модел ! Защо? -то, няма как разликата (в мед , бакър) от 16мм2 до 25мм2 да струва просто някакви си 2 лв . Проводник 8мм2 , метърът му е 2.5 лв , при теб разликата е дори повече - 9мм2 . По мои прости сметки и при дължина на кабелите 2м или общо 4 , то разликата в цената би трябвало да е 10лв
.
Може кабелите да са от пункт за желязо (впрочем това е пректичен вариант) ,там да е хванал някаква промоция колегата (макар ,че ако са медни ,пак трудно ще се върже 2-лв разлика).
- ceckoto
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Сега ходих до един магазин и питах за кабели 25mm2 за електрожен и цената беше 6.50лв за метар а 16mm2 са 4.30лв. Според мен това са два лева разлика.
Купувах преди поне 2 г. едни гръцки от ОМВ, 30 и няколко лева бяха, не помня. Дебели, яки, колко коли са палени с тях, колко моята собствена, дето иска стартов ток 800А, нема да ти кажа. Потвърждавам казаното от Трафиканта, сега не им знам цената, тогава грабнах най-дебелите.
- milmar
ceckoto написа:... Според мен това са два лева разлика.
А според мен не можеш да смяташ

Но ти си знаеш по-добре

- ceckoto
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Като че ли няма да можем да се разберем!
Казвам че:
1м-25мм2 струва 6.50лв.
1м-16мм2 струва 4.30лв.
Но оставете цената въпросът ми беше за квадратурата колко квадрата кабел ще ми върши работа бе проблем.
Казвам че:
1м-25мм2 струва 6.50лв.
1м-16мм2 струва 4.30лв.
Но оставете цената въпросът ми беше за квадратурата колко квадрата кабел ще ми върши работа бе проблем.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”