Пране на салон
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Пране на салон
За основно пране е ясно, трябва да е топло (горещо) и да отделиш доста време за да стане добре. С времето обаче тапицериите, особено на шофьорската седалка леко се замърсяват. Пълното пране в тези случаи е неоправдано, пък и много честото пране води до разваляне на тапицерията. В тези случаи използвам специални спрейове за тапицерия. Отначало им нямах доверие и взех един от Кауфланд за проба. Ефекта беше много добър и всяка година в късна пролет си освежавам тапицерията, където има нужда. Начина на действие е следния. Напръскват се проблемните места и се разтърква с мека кърпа или четка. След като изсъхне добре се минава с прахосмукачка.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
brabus написа:Миналото лято прах ....
Миналото лято "прах"

За мен е немислимо да переш зимата , колкото и добре да обират водата .
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Да изтупам темата от прахта
И казвайки прах - някой има ли скорошни отзиви от фирми/места за пране на салона на колата?
След няколко години в прахоляка на голямото село София, е очебийна нуждата от пране на салона...
Гледам някои доста интересни оферта за 29.90 лв. с Рейнбоу прахосмукачка и т.н.
Ако се сметне за реклама, ще махна линковете:
http://vo.grupo.bg/all/oferta-blqsyk-vashata-kola-tsqlostno-mashinno-prane-podsushavane-salon-avtomobil-vash-46837?aff_id=119
http://topofertite.com/deal/5244-3-3-cqlostno_prane_na_salon_na_avtomobil_na_vash_adres.html
http://vo.grupo.bg/all/oferta-tsqlostno-prane-salon-avtomobil-vash-adres-samo-firma-kympani-47082?aff_id=119

И казвайки прах - някой има ли скорошни отзиви от фирми/места за пране на салона на колата?
След няколко години в прахоляка на голямото село София, е очебийна нуждата от пране на салона...
Гледам някои доста интересни оферта за 29.90 лв. с Рейнбоу прахосмукачка и т.н.
Ако се сметне за реклама, ще махна линковете:
http://vo.grupo.bg/all/oferta-blqsyk-vashata-kola-tsqlostno-mashinno-prane-podsushavane-salon-avtomobil-vash-46837?aff_id=119
http://topofertite.com/deal/5244-3-3-cqlostno_prane_na_salon_na_avtomobil_na_vash_adres.html
http://vo.grupo.bg/all/oferta-tsqlostno-prane-salon-avtomobil-vash-adres-samo-firma-kympani-47082?aff_id=119
- stypkata
- Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
- Двигател: AEK
И сам можеш да си изпереш седалките колега.Не е никаква философия и какви са тези цени от 180лв за пране на салон? Пера си седалките сам за 10лв и стават идеални.Сваляш си седалките и ги караш в някоя автомивка на самообслужване.Купуваш от първия магазин за препарати за автомивки препарат за пране на тапицерии.Аз си купих "Полимакс" за 8лв/л.Разрежда се около 1/10 и пере идеално.По автомивките перат със същия препарат.1л концентрат е достатъчен за изпиране на 100 седалки......Та намокряш първо седалките,след което ги напръскваш обилно с препарата за пране.Изчеткваш ги с мека ръчна четка ,оставяш ги да се накиснат ако са много мръсни както в твоя случай с кучешка мръсотия :) Изплакваш ги с водоструйката от горе надолу .И повтаряш ако е необходимо.Моите ги пера мин 2 пъти за идеален ефект.Оставяш ги да се отцедят и ги носиш или у вас или ако е лято някъде навън на слънце.Миналата зима си изпрах двете предни седалки и ги изсуших у дома с 1 духалка за няколко дни.Колко да е навъртяла ток- 5-6лв :) Но въпроса е,че и зимно време се сушат.А дори да решиш да я караш на автомивка задължително настоявай да ти свалят седалките и да ги изперат с водоструйка обилно с вода.Не се хващай на приказките за сухо пране,пране на място и стези прахосмукачки които ти пръскат препарат на тапицерията и после го изсмукват.Това е за малко замърсени седалки и мръсотията от дълбочината на седалката не могат да я изсмучат.Най-доброто изпиране е с водоструйка,качествени препарати и обилно изплакване с вода.
Как пък не...да свалям седалки,да ги нося по Автомивки на самообслужване,да монтирам обратно...това просто няма как стане.По скоро ще си купя едни читави калъвки.
Аз си купих миналото лято някакъв препарат за 6 лева ,пяна.Пръскаш,разтриваш и попиваш с кърпа.В най големите жеги.Направих упражнението два пъти в интервал от седмица и резултата е - доволен ! Бива,освежиха се,и видимо много по добре изглеждат !
Това е максималното усилие което съм склонен да положа за желязото.
Аз си купих миналото лято някакъв препарат за 6 лева ,пяна.Пръскаш,разтриваш и попиваш с кърпа.В най големите жеги.Направих упражнението два пъти в интервал от седмица и резултата е - доволен ! Бива,освежиха се,и видимо много по добре изглеждат !
Това е максималното усилие което съм склонен да положа за желязото.
- stypkata
Усилията не ги полагаш за желязото а за собствената си хигиена.Все пак сядаш в тези седалки и не е гот като седнеш с чисти дрехи в мръсни седалки.А калъфите като ги сложиш върху мръсотията ще стане 

- buller
Колега stypkata, не зная къде видя да споменавам кучешки неща и т.н.
Седалките са ми чисти с леки петна от дъжда, където е капал върху салона.
Не бих рискувал да направя поразии по въздушните възглавници с удавянето на седалките във вода.
За парите - сигурно ще пробвам с Рейнбоу. Все пак уж е доста усъвършенствана система за чистене
Седалките са ми чисти с леки петна от дъжда, където е капал върху салона.
Не бих рискувал да направя поразии по въздушните възглавници с удавянето на седалките във вода.
За парите - сигурно ще пробвам с Рейнбоу. Все пак уж е доста усъвършенствана система за чистене

- stypkata
Smeagol написа:Колега stypkata, не зная къде видя да споменавам кучешки неща и т.н.
Cockobg написа:... предния собственик е карал куче вътре и има косми и малко мирише(а и са малко мръсни...
Колегата пита за Пасат Б3.Къде в седалките на Б3 има въздушни възглавиници?

- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
В момента колата ми е на"ламаринна" профилактика.Седалките са свалени и реших да ги изпера.Една съседка има Рейнбоу и ми го даде ,заедно с препарата.
Това нещо наистина прави чудеса.Дори да плащам за тая услуга с тая прахосмукачка -струва си всеки лев.
Никога не съм вярвал,но салона "светна",хем си го прах сам.Ако имам възможност -бих си купил такава машина.
Това нещо наистина прави чудеса.Дори да плащам за тая услуга с тая прахосмукачка -струва си всеки лев.
Никога не съм вярвал,но салона "светна",хем си го прах сам.Ако имам възможност -бих си купил такава машина.
- Xaxy
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: AFN 1.9 TDI 110
Както каза колегата,най-добре се изпират с водоструйка. Задните ги прах в къщи,но ефекта не ми хареса. Ползвах някакъв препарат,дет майка ми даде. После закарах предните на автомивка,платих си 10те лева но човека ги направи като нови
6 минути яка водоструйка,докато излезе всичката мръсотия.

- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Поста ми по-горе звучи като реклама,извинявам се .Исках да задам въпрос,но и да кажа на тези които се колебаят относно прането на салона,да действат смело.Ефекта от тази машина е поразителен.
Въпросът mi e :Tъй като предните ми седалки са с аербег отстрани ,не се съобразих -мокрих и прах наред.Дали съм повредил нещо по аербега от влагата?
Въпросът mi e :Tъй като предните ми седалки са с аербег отстрани ,не се съобразих -мокрих и прах наред.Дали съм повредил нещо по аербега от влагата?
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Аз си освежих салона с вениш, в леген с топла вода сипах малко препарат (дозата я пише на шишето) и със стара хавлиена кърпа, топя в препарата след това изцеждам добре, и накрая бърша седалките.
След вениша, същата процедура само че с чиста топла вода, за да махна препарата от тапицерията. Ефекта е добър, и резултата е видим... както и аромата
Така си изчистих целия салон, седалки, кори, таван и под. Със сигурност ефекта е далеч от пране в автомивка, но съхне бързо, и салона е видимо по-чист и свеж.
След вениша, същата процедура само че с чиста топла вода, за да махна препарата от тапицерията. Ефекта е добър, и резултата е видим... както и аромата

Така си изчистих целия салон, седалки, кори, таван и под. Със сигурност ефекта е далеч от пране в автомивка, но съхне бързо, и салона е видимо по-чист и свеж.
Последна промяна от forski на Пет 16 сеп 2016 15:21, променено общо 1 път.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
gergeto написа:Въпросът mi e :Tъй като предните ми седалки са с аербег отстрани ,не се съобразих -мокрих и прах наред.Дали съм повредил нещо по аербега от влагата?
Нищо им няма.
Ти ако видиш новия внос как се третира...
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси,дано никога не се налага да разбера дали работят аербеците.
Иначе ми се "охладиха" мераците да си купувам такава "Рейнбоу"-тя втора употреба е 1800-2500лв...
Пере перфектно ама ...Следващия път,както казва forski-Вениш и водичка ,четчицата и "хей ръчички,хей ги две"... 
Иначе ми се "охладиха" мераците да си купувам такава "Рейнбоу"-тя втора употреба е 1800-2500лв...

- buller
Явно съм забравил да се разпиша тук за ефекта от прането...
Викнах хората миналата година (фирмата се казва Дариба ООД). Мисля около 20-30 лв. излезе всичко.
Прахосмукачка екстрактор, с много по-добро действие от водоструйката.
Защо - защото водоструйката набива мръсотията в дунапрена, докато това впръсква препарат + вода под налягане и над него има накрайник, който изсмуква всичко.
Ефектът - видим и до днес - чисти седалки, без петна от дъжд и видимо много свежи.
Бих го правил всяка година, ако карах по-нова кола
Викнах хората миналата година (фирмата се казва Дариба ООД). Мисля около 20-30 лв. излезе всичко.
Прахосмукачка екстрактор, с много по-добро действие от водоструйката.
Защо - защото водоструйката набива мръсотията в дунапрена, докато това впръсква препарат + вода под налягане и над него има накрайник, който изсмуква всичко.
Ефектът - видим и до днес - чисти седалки, без петна от дъжд и видимо много свежи.
Бих го правил всяка година, ако карах по-нова кола

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”