Защо поднесе колата от клипчето?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Re: Защо поднесе колата от клипчето?

Мнениеот sam_boha » Сря 29 фев 2012 8:36

pe6kata написа:момчето не се справи добре, напротив. реакциите му бяха тотално сбъркани. просто извади голям късмет

неможе да при тази скорст да правиш по 100 оборота с волана в едната посока. колата прави много силен и рязък камшик на другата страна. И така няколко пъти докато спре. Отделно и че беше със спирачка през това време.

При голяма скорост всичко става много плавно- и плавно тръгва да поднася, и много леко се борави с волана, неможе да искаш веднага да се върне в правилната позиция, с леко контриране... задържане така, и подаване на газ колата щеше да излезе много спокойно от ситуацията без тия махове.

Определено си прав, колега. Но съгласи се, че когато си се отпуснал като дроп и си караш, колата се поднася, малко си ошашавен какво става и действаш инстинктивно. И този инстинкт, ако не си състезател, е малко по-друг.
Иначе щом не се блъсна - добре се справи. Все пак добрият шофьор не се измъква добре от ситуации, а въобще не попада в такива.

Потребителски аватар
Dragon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dragon » Сря 29 фев 2012 9:01

Сигурно сте прави, че е масло, но петното на пътя на мен ми се вижда като продължение на сянката, която хвърля да я наречем "скалата" от дясната страна на пътя. Колата според мен е Ауди А4-А6 1995-1998г.

Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Сря 29 фев 2012 9:24

pe6kata написа:При голяма скорост всичко става много плавно- и плавно тръгва да поднася

Май си противоречиш :wink:
Няма как при висока скорост да реагираш плавно....в някой стълб може,да :banghead:

Потребителски аватар
tazzbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tazzbg » Сря 29 фев 2012 9:42

А дали е съвпадение, че точно когато овладя колата от радиото се чува "Quattro" ? 8)

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Сря 29 фев 2012 9:44

няма нищо противоречиво в мнението ми, кое не ти се вързва незнам.

В тъпи спорове не ми се влиза, има огромна разлика дали ти е поднесла с 20 или 120, съответно и начина и времето за овладяване... Явно не вдяваш какво пиша, дано не ти се наложи да го разбереш сам

Потребителски аватар
Даскала™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Сря 29 фев 2012 9:55

Де бе,Пешка...ти ме изкара по тъп от теб?
Какво да "вдявам"?Конец в игла или нещо друго?
Може би трябва да се изразяваш точно и ясно за да бъдеш разбран моменталически,не мислиш ли?
Така като го гледаш да се движи с 20 км/ч?
Или искаш да кажеш,че с 20 км/ч трябва да действа "рязко",а с 120 км/ч "плавно"?
А ако не ти се обяснява подробно,извинявай :Mr Green Fun

п.п нещо не ми се "връзва" :roll: :Mr Green Fun

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Сря 29 фев 2012 10:33

Не си тъп, ако незнаеш нещо. Не си тъп, ако и понякога се объркаш и напишеш някоя глупост. Никой не е роден научен и не греши този който не прави нищо.
Тъпак си, когато нещо незнаеш или бъркаш, някой ти го казва, при това съвсем културно и тръгваш да се дървиш. Незнам дали съм тъп и колко точно, но ти с последното си мнение за мен си пълен тъпак.

И да ти отговоря, за да не сметнеш че се заяждам а и би било неуважително- при голяма скорост колата е силно инертна, всякакви изменения на траекторията и стават много плавно и по-бавно. С 20 за части от секундата може да се завърти на 180 градуса и изисква много рязкореагиране с волана и големи ъгли на завиване Какво би станало, ако със 120 навиеш цял оборот на волана в нормални условия? Контрирането става с много леко завъртане на волана, естествено реагираш моментално пак, и изправянето му почва да става много преди колата се е изправила, за да се избегнат тия камшици.

Задницата тръгва наляво, караш със 100, навиваш пълен ляв и спираш плъзгането и колста се изправя, НО с докрай навит волан наляво, толкова рязко ще се завърти задницата на дясно, че няма оправяне обикновено

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 29 фев 2012 10:51

Пешка, сега ще трябва и да обесняваш какво е инертна.

Човек трябва да е карал по различни настилки и да е изпадал в много ситуации, че да знае кога и как се оправя кола.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 29 фев 2012 10:52

pe6kata написа:Не си тъп, ако незнаеш нещо. Не си тъп, ако и понякога се объркаш и напишеш някоя глупост. Никой не е роден научен и не греши този който не прави нищо.
Тъпак си, когато нещо незнаеш или бъркаш, някой ти го казва, при това съвсем културно и тръгваш да се дървиш. Незнам дали съм тъп и колко точно, но ти с последното си мнение за мен си пълен тъпак.

И да ти отговоря, за да не сметнеш че се заяждам а и би било неуважително- при голяма скорост колата е силно инертна, всякакви изменения на траекторията и стават много плавно и по-бавно. С 20 за части от секундата може да се завърти на 180 градуса и изисква много рязкореагиране с волана и големи ъгли на завиване Какво би станало, ако със 120 навиеш цял оборот на волана в нормални условия? Контрирането става с много леко завъртане на волана, естествено реагираш моментално пак, и изправянето му почва да става много преди колата се е изправила, за да се избегнат тия камшици.

Задницата тръгва наляво, караш със 100, навиваш пълен ляв и спираш плъзгането и колста се изправя, НО с докрай навит волан наляво, толкова рязко ще се завърти задницата на дясно, че няма оправяне обикновено

Малко уточнение, за да те разберат по-добре: причината с голяма скорост поднасянето да става "плавно" е че колата изминава много голямо разстояние за единица време. Но човек има минимално време за реакция, което с различна скорост се превръща в различен брой изминати метри. От там и всички тези неща които разказваш :да:

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 29 фев 2012 10:56

То за времето е ясно, че е минимално, но не всеки разбира, че движението на волана не трябва да е максимално при висока скорост.

Това се опитва да обясни колегата. :beer

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Сря 29 фев 2012 11:00

Andonov написа:То за времето е ясно, че е минимално, но не всеки разбира, че движението на волана не трябва да е максимално при висока скорост.

Това се опитва да обясни колегата. :beer

Именно, явява се обратно пропорционално на скороста :beer Иначе по темата много зависи в колко масло е нагазил човека и колко бързо се връща сцеплението в гумите след това. Ако са останали обилно мазни чак докато спре, може да се окаже неизбежно якото въртене :beer

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Сря 29 фев 2012 11:04

Всичко зависи от конкретната ситуация и пътните условия, nо съм съгласен с колегата pe6kata, че на висока скорост е опасно рязко навиване на волана. Вчера вечерта, карайки с около 50 км/ч, буквално пред колата отдясно изскочи куче и много бързо и рязко навих волана наляво; само заради сложения колан приятелката ми не си удари главата в страничното стъкло. Ако това се беше случило със 120-130 на магистрала никога нямаше да навия разко волана, а неизбежно щях да го сгазя и да си смачкам ламарините отколкото да се хвърля в полето и/или преобърна.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 29 фев 2012 11:10

hooligan_sk написа: Иначе по темата много зависи в колко масло е нагазил човека и колко бързо се връща сцеплението в гумите след това. Ако са останали обилно мазни чак докато спре, може да се окаже неизбежно якото въртене :beer

И ти грешиш.
Яко въртене пак няма да има при описаната ситуация от теб, а просто волана ще се задържи малко по-дълго време в нужната посока.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligan_sk » Сря 29 фев 2012 11:17

Andonov написа:
hooligan_sk написа: Иначе по темата много зависи в колко масло е нагазил човека и колко бързо се връща сцеплението в гумите след това. Ако са останали обилно мазни чак докато спре, може да се окаже неизбежно якото въртене :beer

И ти грешиш.
Яко въртене пак няма да има при описаната ситуация от теб, а просто волана ще се задържи малко по-дълго време в нужната посока.

Така е, имах предвид че ако е било съвсем малко омазняването, може да мине и без изобщо да пипа посоката на волана. Просто не знаем всичко за ситуацията :да:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Сря 29 фев 2012 11:22

Andonov написа:.. просто волана ще се задържи малко по-дълго време в нужната посока.

очевидно хора които са наясно, отлично разбират за какво говоря :). Има проблем с разбирането и той не е в обясненията ми

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”