Относно данъци на кола при купуване от собственика

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Относно данъци на кола при купуване от собственика

Мнениеот stefan4o » Нед 25 мар 2012 11:22

antonco написа:За да стигнеш до нотариус-а стария (сегашния) собственик трябва да заплати данъка за предходната година ако е пичага може да каже , че колата я продава примерно 300 лв. Така това което дължиш на нотариус-а е 30лв за договор-а за купупко-продажба.

Същото си мислех и аз. Да, ама не. За джетата от гаража минималната стойност е 500лв., как си мислиш нотариус да ти пише Голф Мк4 за 300 лв.? При положение, че 300 лв. пишат само за соц.возилата. Не съм сигурен дали е писмено или не, но имат нещо като споразумение минималните цени да са от 500лв. нагоре. Просто никой нотариус няма да си пикае на хляба и да пише сделка за 300 лв. :beer
Към автора - от какъв зор искаш да купиш кола дето е седяла 5 години? Знаенето на историята й не я прави по-ценна от останалите дараци на пазара :wink:

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 25 мар 2012 11:26

stefan4o написа:
antonco написа:За да стигнеш до нотариус-а стария (сегашния) собственик трябва да заплати данъка за предходната година ако е пичага може да каже , че колата я продава примерно 300 лв. Така това което дължиш на нотариус-а е 30лв за договор-а за купупко-продажба.

Същото си мислех и аз. Да, ама не. За джетата от гаража минималната стойност е 500лв., как си мислиш нотариус да ти пише Голф Мк4 за 300 лв.? При положение, че 300 лв. пишат само за соц.возилата. Не съм сигурен дали е писмено или не, но имат нещо като споразумение минималните цени да са от 500лв. нагоре. Просто никой нотариус няма да си пикае на хляба и да пише сделка за 300 лв. :beer

Напълно правилно! :да: През 2009 когато прехвърлях моята кола Г3 нотариуса каза че минималната цена на която може да я пише е 1000 лева! Ако искам за по-ниска (Аз исках 500 лева) Трябва да ида при застрахователя който е правил застраховката на колата, и той да ми направи оценка на колата, че не струва повече от 500 лева и чак тогава да ида при нотариуса, което на мен ми се видя пак губене на време, и пак даване 40 лева за оценка и се отказах! Така че колегата сам да си преценява!

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Нед 25 мар 2012 12:13

аз моята като я взимах оценката я правих в левинс и ми струва 10 лв, верно при позната,но 40лв за 20 секунди писане е...заеби.
писах я 500лв, платих 43 или 45лв на нотариуса и данък придобиване, който също е на база на тая оценка, тъй че тя определя колко ще си набутан

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Нед 25 мар 2012 13:17

Начетох се на доста глупости които само объркват колегата.....
Колега прочети това което ти пиша. Прехвърлях кола преди 3 дена, така че инфото ми е от прясно най-прясно. Отделно знам механизмите при прехвърляне....
Както споменах в предния си пост....

Новия собственик не носи НИКАКВА отговорност за неплатените данъци от стария собственик - НИКАКВА, ПО НИКАКЪВ НАЧИН !!
Няма значение нотариуса дали ще си затвори очите за тях че са неплатени, въпреки че това няма да се случи, новия собственик е отговорен за данъците от момента в който я регистрира на свое име !!!
Какви са тези съвети да плати той данъците и след това да ги приспада ?? Това си е задачка на стария собственик.

Относно смяната на номера - това е задължително САМО ако местоживеенето ти по лична карта не съвпада с регистрационния номер на общината (или ако не искаш да си слагаш твоя комбинация от числа и букви).

Относно сумата за която се продава - ти сам можеш да определеш тази сума. Може и за 10 лева да напишете сделката. В крайна сметка това може да се счете за подарък и никой нищо не може да ти каже.
Не слушай кой какво ти говори. Ако нотариуса не иска да направи сделката на ниска цена - просто си намери друг.
Аз лично в София мога да препоръчам нотариус при който сделките минават за норматив и продажната цена може да е 10 лева!! Не ми казвайте че е невъзможно, просто сте случили на нотариуси които са искали да ви вземат 50-100 лева повече.

Това би трябвало да отговори на всичките ти въпроси и считай че ифото е 100% проверено.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 25 мар 2012 13:32

kijelmi написа:... Най лесно е преди купуването да идеш да платиш данъците за да си сигурен, че няма да има проблем занапред. После продавача ти сваля там разликата от цената на колата и готово...
Моля те, задръж "гениалните" съвети за себе си!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 25 мар 2012 14:40

bugster написа:Начетох се на доста глупости които само объркват колегата.....
Колега прочети това което ти пиша. Прехвърлях кола преди 3 дена, така че инфото ми е от прясно най-прясно. Отделно знам механизмите при прехвърляне....
Както споменах в предния си пост....

Новия собственик не носи НИКАКВА отговорност за неплатените данъци от стария собственик - НИКАКВА, ПО НИКАКЪВ НАЧИН !!
Няма значение нотариуса дали ще си затвори очите за тях че са неплатени, въпреки че това няма да се случи, новия собственик е отговорен за данъците от момента в който я регистрира на свое име !!!
Какви са тези съвети да плати той данъците и след това да ги приспада ?? Това си е задачка на стария собственик.

Относно смяната на номера - това е задължително САМО ако местоживеенето ти по лична карта не съвпада с регистрационния номер на общината (или ако не искаш да си слагаш твоя комбинация от числа и букви).

Относно сумата за която се продава - ти сам можеш да определеш тази сума. Може и за 10 лева да напишете сделката. В крайна сметка това може да се счете за подарък и никой нищо не може да ти каже.
Не слушай кой какво ти говори. Ако нотариуса не иска да направи сделката на ниска цена - просто си намери друг.
Аз лично в София мога да препоръчам нотариус при който сделките минават за норматив и продажната цена може да е 10 лева!! Не ми казвайте че е невъзможно, просто сте случили на нотариуси които са искали да ви вземат 50-100 лева повече.

Това би трябвало да отговори на всичките ти въпроси и считай че ифото е 100% проверено.

Тия нотариуси дето ги цитираш, днес като минат 5 сделки за цена 10 лева и той само заплатата на секретарката си не може да плати после, да не говорим за наеми и че и той иска да яде и храни семейство.

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Нед 25 мар 2012 14:52

stefan4o написа:Тия нотариуси дето ги цитираш, днес като минат 5 сделки за цена 10 лева и той само заплатата на секретарката си не може да плати после, да не говорим за наеми и че и той иска да яде и храни семейство.

Айде пак на глупостите....
При тоя съм прехвърлял коли с течение на годините и то при цени на колите до 300 лева.
Досега да беше умрял от глад ама не би ....
Високата сграда срещу КАТ ги карат на конвейр и печалбата им идва от много клиенти и бързо обслужване, а не на идеята за няколко клиенти на които да им съдерат кожата.
Освен това тоя ако ми беше направил първата сделка при цена 5К, нямаше да отида пре него повече.
Наскоро минах 4-та сделка при него, което сумарно прави много повече отколкото само една ама за по-висока сума.
Схващаш ли ?? Сметката ти не е точно така и явно нотариуса си я е направил по-добре от теб, така че ти него хич не го мисли.
Айде сега да спреш да говориш глупости щото колегата ще почне да ти вярва.

Към колегата който ще купува - търси си нотариус, който ще ти направи сделката на по-ниска цена и изобщо не слушай съвети, които ще те накараш да платиш повече пари .... Ти си знаеш интереса най-добре :)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 25 мар 2012 15:49

и аз един мн бърз въпрос ... ако купя колата утре, данъка който ще платя за 9 месеца или за цялата година ще бъде ? Старрият собственик с бележка за платен данък от миналата година ли ще я продаде (ако е така, кой ще дължи данъка до продажбата т.е. за първите 3 месеца на тази година ?)

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Нед 25 мар 2012 15:52

Дори старият собственик да е платил за цялата 2012 г. ти отново дължиш данък МПС, но за пропорционалната част до края на годината.
Говорете предварително с нотариус дали ще изповяда сделката с бележката за миналата година.
Ако не искат, то собственикът да разсрочи дължимия си данък и да плати само първата вноска.

Потребителски аватар
antonco
Автомобил: Golf 2
Двигател: RP

Мнениеот antonco » Нед 25 мар 2012 16:22

stefan4o написа:

Към автора - от какъв зор искаш да купиш кола дето е седяла 5 години? Знаенето на историята й не я прави по-ценна от останалите дараци на пазара :wink:

Точно мойта кола е оценена или по-скоро написано че я закупувам за сумата от 300 лв.
Така при нотариус-а минава с по-леко изпразване на джоба.

Затова казах ако продавача е пичага или купувача познава нотариуси да бяга при тях. Двамата се оговарят за определена сума и това е. Колата няма да дойдат да ти я оглеждат дали отговаря на сумата. Не са те компетентите който да ти оценят колата според мене и по закон доколкото знам. Застрахователите са тези хора а тя няма такива подбробности.

Незнам , преди 1 година минах по този път и мойта информация не е кой знае колко стара.
В крайна сметка цитирам това което аз направих.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 25 мар 2012 16:31

мерси Брабусе, доколкото разбрах до края на март моооожело да се мине и с бележка от миналата година, но в крайна сметка това си е грижа на стария собственик :)

Потребителски аватар
passat123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passat123 » Нед 25 мар 2012 18:06

Колеги и колегата bugster мерси за инфото !

Сега !
За въпроса колата дали ще запали дали има ръжда и прочия!
Значе джамбаско натъкмен голф 4 на 120 000 км няма реални има
120 000 по кимометраж а реаноста е 300 000 500 000 и един господ знае колко
е върнал джамбазина ! Друго колата не е правена от две една ! Знам кога е купиха ..
Взеха е чисто нова от София . Тогава реално в Русе нямаше голфчета 4 беше първата в града !
Пазена много и подържана ! Проблема е ,че човека замина за чужбина и остана да живе е там а колата
остана на баща му и сега е продава за 4200 лева се разбрахме , вътре колта е като нова !
Тоя лав го мразя но в буклавния смисъл наведох се няма ръжда по пода дисковете са корозирали да
ще се направи профилактика и ...!

Сега мога да прехвърля колата и човека да го оставя да си ги плаща някога !
Така ли защото не знам дали няма да изчака сина си да се върне за данъците и прочия !

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Нед 25 мар 2012 18:27

Щом си толкова сигурен в колата - скачай :)

Относно стария собственик - има определен срок да я отрегистрира. Не съм сигурен колко е точно (тук някой сигурен да каже), но мисля че беше нещо в рамките на 2-3 седмици. Ако колегата има добра съвест може да му го спомене и да го посъветва.
Но това трябва стария собствени лично да отиде да го направи или някой негов пълномощник и новия собственик не го касае по никакъв начин.
Ако стария собственик не го направи, просто ще продължи да се води на отчет и ще трябва да плаща глоба и данъци, но пак казвам - новия собственик това не го касае по никакъв начин.
За съжаление системата не работи така че като я регистрира новия, автоматично да се отчислява от стария. Няма никаква връзка между системите на общините.

Успех на колегата с покупката :)

п.с. тук можеш да си провериш данъка за колата.... Ако отидеш да я регистрираш сега ще платиш около 75% от сумата, тъй като вече са минали почти 3 месеца от тази година

http://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html

Потребителски аватар
kijelmi
Автомобил: Passat R-Line BiTDI
Двигател: CUAA 2020

Мнениеот kijelmi » Пон 26 мар 2012 10:58

:screwy

Последна промяна от kijelmi на Вто 27 мар 2012 8:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kijelmi
Автомобил: Passat R-Line BiTDI
Двигател: CUAA 2020

Мнениеот kijelmi » Пон 26 мар 2012 11:03

:screwy

Последна промяна от kijelmi на Вто 27 мар 2012 8:33, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”