Проблем със застраховка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем със застраховка

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 11 апр 2012 14:46

genata82 написа:Както и колегите са казали напускането на ПТП води автоматично до употреба на алкохол, отнемане на книжка и т.н. При тези условия е повече от нормално застрахователите да си търсят парите от нея дори да не е пила.
Преди година имах случай с колега - пил бира на обяд, тръгва си от работа и шибва едно мерцедесче отзад, при проверка с дрегер отчело 0,1. Човека се прибрал спокоен - след 3мес. застрахователната компания го осъдила затова, че е причинил птп след употреба на алкохол (в полицата никъде не пише граница, пише употребил или не). И сега изплаща една хубава щета по мерцедеса :banghead:

това не е редно, в закона си има 0,5 , могат да се заядат ,ако например теста с дрегер е извършен доста време след ПТП, примерно 10 часа, но такива случаи са много редки. Тогава, за да е с вързани гащи човека е хубаво да си направи кръвна проба и да я представи като доказателство.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 11 апр 2012 15:42

golf_8450 написа: не са и направили проба полицаите .

Ами да сЪ.
Застрахователят по “Гражданска отговорност” има право на регрес само в няколко изчерпателно изброени случая:
1. Застрахованият умишлено е увредил имущество
2. Застрахованият е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или негов аналог, или е отказал да се подложи, или виновно се е отклонил от проверка за алкохол, наркотично вещество или негов аналог
3. Застрахованият не е спрял и не е взел мерки за отстраняване на възникнала по време на движение повреда или неизправност в моторното превозно средство, която застрашава безопасността на движението, и пътнотранспортното произшествие е възникнало в резултат на това
4. Лице, управлявало моторното превозно средство без свидетелство за управление

Практика по същия казус с решение на съда, което сваля регресивния иск на застрахователя. mhihi
Или как, примерно, напускането на ПТП не означава "автоматичен алкохол"(а някаф форумен мит)

По делото не се установи ответникът да е отказал да се подложи на проверка за употреба на алкохол; не се установи виновно да се е отклонил от извършване на такава проверка. Умишлената форма на вина –„виновно да се е отклонил от извършване на проверка за алкохол”, подлежи на доказване. За разлика от непредпазливата й форма, която единствено се предполага въз основа на чл. 45, ал. 2 ЗЗД, умисълът подлежи на установяване по позитивен начин, каквито доказателства от ищцовата страна/ респективно жалбоподателят/, носеща тежестта за доказване, не са ангажирани по делото. Поради липсата на основание по чл.274 от КЗ за търсене на регресна отговорност от ответника, въззивната жалба е неоснователна и недоказана.

Ето ти практика в която ЗК гори, но хванеш ли се с дела и айдукати....успех. mhihi
Помисли си хубаво не е ли по-добре, да платите и да поседите месец без книжка.
Не прочетох, грубо, за какви именно щети става дума ..ти си знаеш.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 11 апр 2012 16:07

bobocamaro написа:
golf_8450 написа: не са и направили проба полицаите .

Ами да сЪ.
Застрахователят по “Гражданска отговорност” има право на регрес само в няколко изчерпателно изброени случая:
1. Застрахованият умишлено е увредил имущество
2. Застрахованият е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или негов аналог, или е отказал да се подложи, или виновно се е отклонил от проверка за алкохол, наркотично вещество или негов аналог
3. Застрахованият не е спрял и не е взел мерки за отстраняване на възникнала по време на движение повреда или неизправност в моторното превозно средство, която застрашава безопасността на движението, и пътнотранспортното произшествие е възникнало в резултат на това
4. Лице, управлявало моторното превозно средство без свидетелство за управление

Практика по същия казус с решение на съда, което сваля регресивния иск на застрахователя. mhihi
Или как, примерно, напускането на ПТП не означава "автоматичен алкохол"(а някаф форумен мит)

По делото не се установи ответникът да е отказал да се подложи на проверка за употреба на алкохол; не се установи виновно да се е отклонил от извършване на такава проверка. Умишлената форма на вина –„виновно да се е отклонил от извършване на проверка за алкохол”, подлежи на доказване. За разлика от непредпазливата й форма, която единствено се предполага въз основа на чл. 45, ал. 2 ЗЗД, умисълът подлежи на установяване по позитивен начин, каквито доказателства от ищцовата страна/ респективно жалбоподателят/, носеща тежестта за доказване, не са ангажирани по делото. Поради липсата на основание по чл.274 от КЗ за търсене на регресна отговорност от ответника, въззивната жалба е неоснователен и недоказана.

Ето ти практика в която ЗК гори, но хванеш ли се с дела и айдукати....успех. mhihi

"...или виновно се е отклонил от проверка за алкохол..." е това е точката, по която гориш.

не е форумен мит колега, мен преди две години ме викаха в КАТ с призовка, че съм ударил някакъв олигофрен на бул.Сливница , избягал съм той ме бил настигнал, записал ми номера и аз пак съм избягал. Отивам в КАТ без да знам защо ме викат. Научавам това което написах по-горе. Бях помолен да дам синия си талон и свидетелството на управление, като ми беше казано, че ще ми бъде отнето свидетелството , заради напускане на ПТП, което се води употреба на алкохол. Като попитах, какво е доказателството освен , че някой е казал моя номер отговора беше , че това е достатъчно ?!?! Понеже с това се занимавам, веднага ги поканих да извършат оглед на моя автомобил, при което всички се спогледаха, докарах автомобила без това да е поискано от мен. Видях размазаната кола на тоя дето се е жалвал, само ме е яд, че не му запомних номера, почнаха да правят оглед, като единия кух полицай ме избута настрани да не съм пречел, при което аз го избутах със репликата, че е олигофрен и аз му карам доброволно автомобила. Гледаха какво гледаха, нито имах удар , нито бях с прясно боядисани детайли, с цел прикриване на евентуални щети и т.н. Пуснаха ме, но след оглед и обаждане от човек на силна позиция при тях.

Иначе бях изгорял, така че в БГ ако искаш да нахендриш някой, просто трябва да намериш някакъв ударен автомобил, да съответства на твой удар, който сам си си причинил и да му кажеш номера в КАТ, това е положението, абсолютен пропуск, немърливост и непрофесионализъм в една институция, от която се очаква точно обратното.

Така, че имайте едно на ум като Ви викат в КАТ и като направите ПТП не избирайте най-лесния за Вас начин. :012:

golf_8450
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_8450 » Сря 11 апр 2012 18:22

сега ще обясня подробно каква е случката (не защитавам гаджето просто това може и на мен да се случи не дай си боже):
Тя тръгва с колата, идва заледен завой и натиска спирачката(жена), колата се хлъзга и с около 25-30 км. спира в опел вектра А (може и толкова да няма след като не са се вкл. аербеците). Шашнала се и решила да си тръгне, но уви - ГРЕШКА. Обади ли се от районното след 15 мин в тях и след още 15 мин дошли полицаите. Писали акт(който вече е платен(200 кинта) и един месец без книжка което време също мина), но никой не я е карал да надува или да дава кръв. Точно 4 дни след плащането на акт-а идва писмо, че тя до 15 дневен срок трябва да плати щетите на другата кола, които са 330 лева. ЗК е ДЗИ

Потребителски аватар
Enforcer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Enforcer » Сря 11 апр 2012 19:22

DoH_KuXoT написа: вече не се пишат актове, няма глоби, единствено спестяваш ядове на този, на който си съсипал колата

Това изобщо не отговаря на истината, виновният си отнася акта на общо основание, ако е извикан КАТ. :012:

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 11 апр 2012 19:29

golf_8450 написа: Точно 4 дни след плащането на акт-а идва писмо

какво дойде? - писмо от застрахователите (от на нейната гражданска, или каското на другия)
или препис от исковата молба, която ЗК е завела в Съда и тоя препис съответно идва от Съда.
Ако е първото, чети тук.
viewtopic.php?p=144543
Ако си получил препис от искова молба, ЗК е завела дело.
Тогава плащаш на адвокат - който ненапразно се е здрал от учене по твоя проблем.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 11 апр 2012 20:33

DoH_KuXoT написа:

Е тези от КАТ не трябва ли да установят, че щетите по твоята кола са аналогични с щетите по другата? Иначе всеки може да се обади и да каже "ей този ме удари". В един момент стават твоите показания срещу неговите.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Сря 11 апр 2012 21:57

DoH_KuXoT написа: ... Понеже с това се занимавам, веднага ги поканих да извършат оглед на моя автомобил, при което всички се спогледаха, докарах автомобила без това да е поискано от мен. Видях размазаната кола на тоя дето се е жалвал, само ме е яд, че не му запомних номера, почнаха да правят оглед, като единия кух полицай ме избута настрани да не съм пречел, при което аз го избутах със репликата, че е олигофрен и аз му карам доброволно автомобила. Гледаха какво гледаха, нито имах удар , нито бях с прясно боядисани детайли, с цел прикриване на евентуални щети и т.н. Пуснаха ме, но след оглед и обаждане от човек на силна позиция при тях.

Иначе бях изгорял, така че в БГ ако искаш да нахендриш някой, просто трябва да намериш някакъв ударен автомобил, да съответства на твой удар, който сам си си причинил и да му кажеш номера в КАТ, това е положението, абсолютен пропуск, немърливост и непрофесионализъм в една институция, от която се очаква точно обратното.

Така, че имайте едно на ум като Ви викат в КАТ и като направите ПТП не избирайте най-лесния за Вас начин. :012:

Не разбрах с какво точно се занимаваш, но аз в този случай щях да заведа дело срещу "ищеца" като поканя същите тези полицаи за свидетели по делото. Щях да приложа и жалбата до КАТ защото тя е с входящ номер и е официален документ. Отделно бих избрал и по-скъп адвокат за да се върже златна дяволията на хитрягата. Да не запомниш номера на колата и да не поискаш данни за този, който има претенции към теб е пропуск. Нещо не ми се връзва?!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 11 апр 2012 22:13

bobocamaro написа:...Практика по същия казус с решение на съда, което сваля регресивния иск на застрахователя. mhihi

По делото не се установи ответникът да е отказал да се подложи на проверка за употреба на алкохол; не се установи виновно да се е отклонил от извършване на такава проверка. Умишлената форма на вина –„виновно да се е отклонил от извършване на проверка за алкохол”, подлежи на доказване. За разлика от непредпазливата й форма, която единствено се предполага въз основа на чл. 45, ал. 2 ЗЗД, умисълът подлежи на установяване по позитивен начин, каквито доказателства от ищцовата страна/ респективно жалбоподателят/, носеща тежестта за доказване, не са ангажирани по делото. Поради липсата на основание по чл.274 от КЗ за търсене на регресна отговорност от ответника, въззивната жалба е неоснователна и недоказана.

Тая практика хубава, но съдът у нас с прецеденти не работи...та се получават различни резултати...
http://justice-ruse.org/rcourt/2010/10/ ... 492110.htm

Съгласно чл. 46 ал.1 от ЗНА разпоредбите на нормативните актове се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби, на целта на тълкувания акт и на основните начала на правото на Република България. В чл. 343 ал.3 от НК са напълно приравнени последиците от деяние извършено в пияно състояние със случаите, когато деецът е избягал от местопроизшествието. Административнонаказателните последици при напускане на местопроизшествието (чл. 174 ал.3 от ЗДвП) са дори по тежки от тези за управление след употреба на алкохол (чл. 174 ал.1 от ЗДвП).
След като и наказателните и административнонаказателните последици от напускане на местопроизшествието са еднакви или по-тежки от тези на случаите на употреба на алкохол, то няма основание чл. 35 т.2 от Наредба № 18 от 10.11.2004 на КФН да се тълкува стеснително и да се приема, че той се отнася само до случаите на отклонение от вече започнала проверка за алкохол. Тъй като проверката на водача за алкохол при настъпило ПТП е задължителна съгласно Наредба I-167/2002г. на МВР и МФ то всяко напускане на местопроизшествието без да са уведомени контролните органи представлява фактическо отклонение от проверка за алкохол

За тия пари май не си струва риска :roll: ,макар, че при описаната ситуация(полицаите са написали акт без да направят алкотест) може и да има смисъл :dontknow: ма верно си требе ай... пЪрдон...адвокат да каже :012:

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 11 апр 2012 23:11

Enforcer написа:
DoH_KuXoT написа: вече не се пишат актове, няма глоби, единствено спестяваш ядове на този, на който си съсипал колата

Това изобщо не отговаря на истината, виновният си отнася акта на общо основание, ако е извикан КАТ. :012:

имах предвид при повикването на мобилната група на застрахователната компания на виновния или на пострадалия, пропуснал съм го. Ако дойде КАТ значи няма съгласие относно вината и те постановяват кой крив кой прав с акт, който вече си е с глоба и точки. :beer

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 11 апр 2012 23:15

maxpayne написа:
DoH_KuXoT написа:

Е тези от КАТ не трябва ли да установят, че щетите по твоята кола са аналогични с щетите по другата? Иначе всеки може да се обади и да каже "ей този ме удари". В един момент стават твоите показания срещу неговите.

именно това ми е идеята, но мен ме викнаха направо да ме глобят и добре, че вкарах връзки и наистина не бях нарушител, а набеден та ми се размина. При случая, в който удариха моята кола и повиках КАТ и мобилни те записаха като участник номер две втория автомобил, който беше напуснал и беше очевадно, че той ме е ударил защото по маята кола седеше неговия цвят а по неговата моя, като механиката на удара доказваше , че той се е движил , а аз спрял, тогава пък мен не ме викаха за да доказвам, че той ме е ударил , а той направо хапна дръвцето, защото тази кола вече трети месец седи на това място без да се мести.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 11 апр 2012 23:19

golfer написа:
DoH_KuXoT написа: ... Понеже с това се занимавам, веднага ги поканих да извършат оглед на моя автомобил, при което всички се спогледаха, докарах автомобила без това да е поискано от мен. Видях размазаната кола на тоя дето се е жалвал, само ме е яд, че не му запомних номера, почнаха да правят оглед, като единия кух полицай ме избута настрани да не съм пречел, при което аз го избутах със репликата, че е олигофрен и аз му карам доброволно автомобила. Гледаха какво гледаха, нито имах удар , нито бях с прясно боядисани детайли, с цел прикриване на евентуални щети и т.н. Пуснаха ме, но след оглед и обаждане от човек на силна позиция при тях.

Не разбрах с какво точно се занимаваш, но аз в този случай щях да заведа дело срещу "ищеца" като поканя същите тези полицаи за свидетели по делото. Щях да приложа и жалбата до КАТ защото тя е с входящ номер и е официален документ. Отделно бих избрал и по-скъп адвокат за да се върже златна дяволията на хитрягата. Да не запомниш номера на колата и да не поискаш данни за този, който има претенции към теб е пропуск. Нещо не ми се връзва?!

при искане от моя страна да ми дадат инфо за това, кой ме е оклеветил ми беше казано, че това може да стане ако пусна жалба, което може да стане само ако ми напишат глобата, която да мога да обжалва, съответно да ми отнемат свидетелството, което не ме устройваше, а и при видим край на цялата каша прецених , че не си струва нервите да задълбавам и да правя нещата по-сложни за себе си, като единственото удовлетворение, щеше да е да направя нещата по-сложни на някакъв калъф и да изложа човека който се обади да разгледат подробно случая и да видят, че съм прав, щото бях изгорял без да имам вина...

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 12 апр 2012 11:18

Гореописаният случай доста ме притесни, защото излиза, че всеки може волно или неволно да ме изкара виновен за ПТП и бягство от местопроизшествието и ако нямам връзки в КАТ (какъвто е моят случай), ще изям дървото. Тук не важи ли презумпцията "Невинвн до доказване на противното", все пак нали се води, че живеем в правова държава.
Съгласно горецитираното правило трябва да докажат, че съм виновен, а не аз да доказавам невинност и то да се моя да ми позволят да я докажа иначе директно наказание :shock
Правя разлика м/у административно нарушение и престъпление, но си мисля, че и в двата сличая правилото трябва да важи.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”