Спиране на синя зона, проблем

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Re: Спиране на синя зона, проблем

Мнениеот escrime » Пет 06 юли 2012 11:13

blinder написа:
escrime написа:...Защо аз да нямам повече право, като първи намерил това място, да съм близо до обекта?...

Ще имаш правото, но като си платиш 1 левче.

Виж, наистина не се заяждам, но 1 левче бих си платил след логичен отговор и на другите два въпроса.

escrime написа:Защо да е тънка границата?

Защо да е чисто паркиране?

Иначе казано - къде пише, че престой се заплаща?

dermeister, мисля няма нужда да влизаме в изключително строго частни случаи. Говорим за правилата, както са зададени.

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 06 юли 2012 11:22

escrime написа:...Виж, наистина не се заяждам, но 1 левче бих си платил след логичен отговор и на другите два въпроса...

И аз не се заяждам, а и неискам да се заяждам, просто тематиката тук поражда дразнения или помисли за заяждане, но не е така...просто една тема в която се дискутира един въпрос, естествено, че ще има повече от едно мнение.Ти си от едната страна, аз от другата, затова ти се струва, че се заяждам, но не е така :beer
escrime написа:Защо да е тънка границата?
Защо да е чисто паркиране?

Чисто паркиране си е, защото си спрял(няма да казвам пак паркирал) колата, на място на което аз искам да паркирам.Но аз немога да изчакам да самата улица, да ти свърши престоя, за да паркирам аз, което означава, че ти си паркирал/заел мястото за паркиране.
Ето и за това е тънка границата - спрял си за престой, но всъщност съм паркирал.

escrime написа:Иначе казано - къде пише, че престой се заплаща?

А къде пише, че престой, не се заплаща ?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 06 юли 2012 11:23

Независимо, че в синята зона се плаща, то местата са ограничени. Позната гледка е много места в синята зона да са заети от кибици в таксита например, а тяхната работа е да чакат тук-там за клиенти. И какво да правя аз тогава - искам да платя, за да паркирам, но повечето места са заети от такива, които не плащат, защото били в колите.
За да се ползва синята зона по предназначение, то престоя в нея трябва да се заплаща, иначе тя ще е в услуга на кибици, а който иска да си свърши работа и да си плати за паркиране, ще трябва да обикаля квартала 3 пъти, докато си намери място.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Пет 06 юли 2012 11:36

Всъщност ако аз стоя вътре в колата, която се намира на синя зона, желанието на някой друг да заплати за да паркира с нищо не превъзхожда моето незаплащане. Не и до моментът, в който аз не напусна автомобила, след което той се води паркиран, а не в престой.
За съжаление гражданското самосъзнание не е нещо измеримо и не е нещо, което може да се вземе предвид, колкото и да ни се иска.

Та накратко - границата не е тънка, понеже е установена с правило.

А това, че правилата са лоши, неясни, нелогични е друга тема. И аз мисля, че престоят трябва да се заплаща, но както е уредено в момента - и аз не заплащам, когато ми се наложи просто да изчакам в колата.

blinder написа:
escrime написа:Иначе казано - къде пише, че престой се заплаща?

А къде пише, че престой, не се заплаща ?

Просто си представи да си виновен, до доказване на противното. Т.е. ако не е изречно упоменато, че се заплаща, защо да е логично да се заплаща?

Ljubon, влизаш в прекалено конкретен пример. На всяко правило може да се намери вратичка и да се експлоатира. По същия начин такава мелодраматична история мога да спретна за секунди, че не място ами колата си да отстъпи някой...

Чоплим правилото както е дадено в момента, а не как би трябвало да е или как се тълкува в някои ситуации, нали?

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 06 юли 2012 11:52

На сините зони знакът е паркирането забранено:
Изображение
Плюс указателната табела този знак регламентира само паркирането, което означава, че престоя е свободен.
Изображение

Надявам се вече е ясно.

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 06 юли 2012 11:59

Кое му е ясното ? Че можеш да си чакалиш в колата 3 часа докато жена ти е на маникюр + педикюр ли ??

Понеже съм много отворен и неговоря празни приказки се обадих на столичен инспекторат да за попитам.Ако искате се обадете и вие, за да сте сигурни, че не ви лъжа и негоря ей така на изуст как трябва да бъде.

"Синя зона" е зона за самотаксуване, като задължение на водачите на ППС е да осъществят таксуване при паркиране в зоната по избрания от тях начин - чрез талон/и/ или SMS. Заплащането при паркиране в "Синя зона" се извършва чрез предварително закупен и правилно попълнен талон или чрез SMS, веднага след установяване на мястото за паркиране, съгласно т.9 от Заповед № РД - 09 - 3412/ 16.06.2008 г. на Кмета на Столична община.

Това, че винаги искаме да "изоблим" някой е друг въпрос.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 06 юли 2012 12:05

Не разбирам защо са нужни тези свободни съчинения на тема "престой или паркиране", когато е описано съвсем точно в един закон:
Раздел XIX.
Престой. Паркиране. Пътно превозно средство, спряно поради повреда (Загл. доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.)

Чл. 93. (1) Пътно превозно средство е в престой, когато е спряно за ограничено време, необходимо за качване и слизане на пътници или за извършване на товарно-разтоварни работи в присъствието на водача.
(2) Паркирано е пътно превозно средство, спряно извън обстоятелствата, които го характеризират като престояващо, както и извън обстоятелствата, свързани с необходимостта да спре, за да избегне конфликт с друг участник в движението или сблъскване с някакво препятствие, или в подчинение на правилата за движение.

Ако просто седиш в колата си паркирал. Толкова е просто.
По-здрави на всички, които не желаят да заплащат паркирането! :beer

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Пет 06 юли 2012 12:15

Уточнението е на място. Всеки да си преценява кога е спрял, кога паркирал. Не сме на по 15, май.

Все пак не мисля, че има хора, които ходят по двойки за да дремуцат в колите си на синята зона само и само за да не платят левче... Изключвам жълтите коли. mhihi

Държавен стандарт за времето за качване на пътници има ли? mhihi

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 06 юли 2012 12:26

парирал си когато колата е без водач, престояваш когато си вътре, стандарт за това колко време може да седиш там няма, не могат нито скоба да ти сложат, нито да те глобят , ако знака е забранено паркирането. Синя зона с платен престой няма. Пък вече Вие си го тълкувайте както всеки му е удобно. Някой по нагоре цитира столичен инспекторат. Имам 3 протокола за паркиране пред блока ми с глоби от 20 до 50 лв от инспектори, жалба на Париж номер 5 и всичко пада. Та столичен инспекторат не ми ги хвали, не са всички магарета, но личното ми мнение е, че са болшинство дето не познава ЗДВП , цитират си общинския закон за паркиране и пак не си го знаят.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пет 06 юли 2012 12:27

Чл. 93. (1) Пътно превозно средство е в престой, когато е спряно за ограничено време, необходимо за качване и слизане на пътници или за извършване на товарно-разтоварни работи в присъствието на водача.

Да поговорим по тая точка.
Чл. 93. (1) Пътно превозно средство е в престой, когато е спряно за ограничено време, - Времето не е точно регламентирано. Да речем, че чакаш хамали да ти изнесат дивана от 14-тия етаж. Може да отнеме и половин час.

присъствието на водача. При положение, че водача е в автомобила е невъзможно да докажат, че е паркирал.

Аз не съм от лудите дето ще седят 2 часа в колата, по скоро бих си прати SMS и би отишъл да пия едно кафе, но този закон както много други просто така са написани без нещата да ся ясно регламентирани.

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 06 юли 2012 12:32

escrime написа:Уточнението е на място. Всеки да си преценява кога е спрял, кога паркирал. Не сме на по 15, май.

Ето това е...
който иска да подава жалби на Париж номер 5, който пък иска и в Бар Париж на Сребърна може да иде mhihi, който иска да се бие за да не му сложат скоба, да се бие.
Всеки си има НЕЩО на раменете.
Тук ставаше въпрос дали престоя се заплаща и имат ли право да ти сложат скоба - ИМАТ, ДА.
А колко сте големи вие и как нетрябва да се прави сами си преценявайте.

Свободни съчинениея на тема ВЕЧЕ написани закони, дори няма да си направя труда да прочета !

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пет 06 юли 2012 12:36

blinder написа:Тук ставаше въпрос дали престоя се заплаща и имат ли право да ти сложат скоба - ИМАТ, ДА.

Добре де, Кире, що сА палиш за глупости?

Моля те пак погледни знака и указателната табела под него и ми отговори дали по някакъв начин забраняват престой!

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пет 06 юли 2012 12:42

radi_nrj написа:
blinder написа:Тук ставаше въпрос дали престоя се заплаща и имат ли право да ти сложат скоба - ИМАТ, ДА.

Добре де, Кире, що сА палиш за глупости?

Моля те пак погледни знака и указателната табела под него и ми отговори дали по някакъв начин забраняват престой!

Не бе Ради, не се паля...много тругно паля до степен - разгневен, ядосвам се, но гледам да се смея :lol:
Знака го гледам, виждал съм го, знам го.
Няма нужда да го забравянват, защото по заповед РД 09-3412 от дата 16.06.2008 година, е упоменато че "...задължение на водачите на ППС е да осъществят таксуване при паркиране в зоната..." "...веднага след установяване на мястото за паркиране..."

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пет 06 юли 2012 12:45

Да де ама и във въпросната заповед РД 09-3412 от дата 16.06.2008 година не пише нищо за престой.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 06 юли 2012 12:46

Blinder, ти май не правиш разлика от престой и паркиране.

blinder написа:...задължение на водачите на ППС е да осъществят таксуване при паркиране в зоната....веднага след установяване на мястото за паркиране...

Сам цитираш законите, а не ги тълкуваш. :screwy

Последна промяна от Andonov на Пет 06 юли 2012 12:49, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”