Всесезонни гуми - има ли такова нещо?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Нед 27 фев 2005 22:42

Vlad777 написа: Нали пък ако си имаш 2 комплекта гуми (зимни/летни) те ще изкарат 2 пъти повече сезони... Sly
Икономията е 0.00 лв

А дали е така... Зимните гуми след сезона ги съхраняваш примерно в мазето, и така два сезона а на третия доколкото ми е известно каучука на тази гума вече няма нищо общо с това на зимна гума, така че варианта с два пъти повече сезони ми се струва че не става - на третата зима ще имаш много добре запазени на външен вид гуми с качествата на нова лятна гума.

Да тръгнеш из страната зимно време с летни гуми съм съгласен, че е безумие, но да караш в града зимата с летни гуми явно става - в най-големите студове /-20 С/ в София улиците бяха напълно сухи.

Поне моето мнение е такова, не знам дали съм прав ама така си мисля.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 27 фев 2005 23:02

ключето е в температурата! :idea:
сцеплението зависи от взаимодействието на двата материала-тоест колкото е по мек материала на гумата-толкова е по здраво сцеплението. за справка виж сликовете.
когато е топло обаче времето асфалта е горещ и гумите се износват яко-пак сликовете за справка.
значи за да има елемент на трайност трябва да се направи компромис със сцеплението-е в крайна сметка ние не караме с 200 по завоите и не ни е нужно чак толкова яко сцепление.
така че ето ви летни гуми-по износоустойчиви-по твърд материал.

а сега ги поставете при -20...
дето има GOLFER един лаф-..."она е камик-она се удървила..."
сцепление=0!!!!

за това трябва мек материал-ето ви зимната гума.
на много топло е като дъвка и лятото свършва направо пред очите ти...остава по асфалта.
и дори е толкова мека че даже на големи жеги или на яки спирачки се получава един пласт от разтопена гума между асфалта и колелото и ефекта е все едно си на лед стъпил посред лято!!!
обаче на -20 се запазва мека и все пак дори на сухо имаш повече сцепление отколкото би имал с лятна гума зимата.

ето тука идваме на всесезонните-нито са твърди-износват се бързо лятото. нито са меки-окостват се зимата и няма файда...
те са единствено подходящи за хора от категорията "неделни шофьори" които карат с не повече от 50 в най дясно и най предпазливо-за това единствено са подходящи.ако изобщо стават за нещо...

това е много рисковано-да си играеш с гумите. или трябва да си "майстор на меча" или трябва да си много голям "хитрец" което рано или късно ще ти излезе през носа...

а що се касае до съхранението на гумите-щом не са изложени на пряка слънчева светлина-това ги разбива направо-и не са потрупани с тежести месеци наред-могат да се запазят адски дълго напълно годни за употреба!

уффф дано сте ме разбрали-дължите ми една клавиатура... 8) :lol:

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Пон 28 фев 2005 9:40

VW_FEN написа:(от Италия, миналата година, бяха чистак нови)

преполагам сещаш се, че не можеш да сравняваш средиземноморски климат с родния ни такъв където температурния ни диапазон е от +40 до - 20 :)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 28 фев 2005 9:52

съгласен съм с всичко написано за разликата между зимни и летни гуми, аз също сменям двата комплекта
но само да спомена /не е реклама/ за тия гумета дето новобранеца писа -вредщейн куотрак 2-това е единствената маркова гума която съм виждал и е всесезонна, като купувах за опела гуми щото беше с пистови дошъл и нямах пари за 4 зимни сложих отзад такива вредщейнки-ами много съм доволен-не се хлъзгат не стават на пластмаса /но са по-твърди от зимните клебер отпред/ доволен съм от тях, но за водещи гуми не бих сложил

Потребителски аватар
eViL
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eViL » Пон 28 фев 2005 9:56

Всесезонни гуми има! Щом ги продават значи има.
Аз от миналата зима всесезонни се отказах да си купувам. (Ползвах ги само за задни като карах Вентото, а отпред си ги сменях зимни летни).
Сега на аудито съм със зимни мишелинки и да чукна на дърво не съм имал проблем (може и заради куатрото да е :twisted: ).
vaskoto1, мерси за подробното обяснение Beer
Все още обаче немога да убедя баща ми да си купува зимни гуми :roll: . Фен е на всесезонните и толкоз. И той си мисли, че пести кинти, но се лъже. Мисля някой път да му сложа едни зимни гуми и да го пусна по снежните баири да усети разликата :D

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пон 28 фев 2005 10:38

Изображение
Те на тия гуми Nokian NRT 2 пише на чист английски All Seasons, а в страницата им в интернет ги водят в раздел летни гуми :lol: и имат само 2 раздела - летни и зимни

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 28 фев 2005 10:40

Преди 15 г. нали си спомняш и автопарка ни с какви възможности беше.Сега машините са по-мощни, движението е по-натоварено, а макар и бавно се появяват и нови пътища предрасполагащи към по-натоварващо каране:)
Аз лично си имам два комплекта.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Пон 28 фев 2005 10:51

luciuz написа:преполагам сещаш се, че не можеш да сравняваш средиземноморски климат с родния ни такъв където температурния ни диапазон е от +40 до - 20 :)

В Белгия и Холандия е подобно на Италия. Там почти няма сняг и замръзвания. Освен това там са много популярни дъждовните гуми (Raintyres).

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 28 фев 2005 11:05

Всесезонна гума: зимата нямаш зимни, а лятото нямаш летни :-) Тва е според мен

Toledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Toledo » Пон 28 фев 2005 11:26

Три години карах една Фиеста с всесезонни Файерстоун и нямах никакви проблеми, в смисъл не ми се е налагало да си кажа " Бахти и гадната гума ". Според мен е важно гумата да е нова, щото освен дълбочината на протектора има значение и състоянието на каучука. За мен гума над 3 год. е за хвърляне.
След като големи производители предлагат All Season, значи такова животно има. Останалото е въпрос на лично предпочитание и маркетинг.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 28 фев 2005 11:40

Toledo написа:Три години карах една Фиеста с всесезонни Файерстоун и нямах никакви проблеми, в смисъл не ми се е налагало да си кажа " Бахти и гадната гума ".

Май не ходиш на ски, а като падне голям сняг предпочиташ да ходиш с трамвая на работа... :roll:
Или пък псуваш "Абе тия няма ли да чистят улиците?!?"

Аз съм със зимни гуми и цяла зима въобще не ме интересуваше има ли сняг, няма ли, а сега като е сухо знаеш ли как влизат в завоите...

Иначе за 3 те години съм съгласен. Тая им е втора зима на мойте гуми - да изкарат и другата - какво повече му трябва на човек...

Вярно даваш малко повече пари. Ето аз миналата зима си купих зимни гуми - лятото нямах пари за летни ама изнамерих от тук-там разни 2ра употреба и си карах лятото. Тази зима гуми не съм купувал. Но сега пък ще си купя летни като му дойде времето и ще си имам 2 комплекта перфектни гуми!

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Пон 28 фев 2005 11:41

Toledo написа:Три години карах една Фиеста с всесезонни Файерстоун и нямах никакви проблеми, в смисъл не ми се е налагало да си кажа " Бахти и гадната гума ". Според мен е важно гумата да е нова, щото освен дълбочината на протектора има значение и състоянието на каучука. За мен гума над 3 год. е за хвърляне.
След като големи производители предлагат All Season, значи такова животно има. Останалото е въпрос на лично предпочитание и маркетинг.

така е пич ... ама тука и зима си имаме с всичките и екстри и лятото си ни е горещичко за да търкаляме такива гуми .. аз също покарах едно служ. Тико преди и то беше с такива гуминетки ама :? .. не е истинско просто .. зимата с едно наум нон стоп... лятото симфония от звуци и повишено износване ... а когато е мокто :evil: ... гадост ... за градско кормуване ставаха ... макар че до нас неможех да си стигна зимно време ... живея на един баир

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Пон 28 фев 2005 11:49

luciuz написа:
VW_FEN написа:(от Италия, миналата година, бяха чистак нови)

преполагам сещаш се, че не можеш да сравняваш средиземноморски климат с родния ни такъв където температурния ни диапазон е от +40 до - 20 :)

Прав си, така е. Но просто ми е по-удобно с тези всесезонни и с тях карам. Може да е студено, но е сухо. (за София става въпрос).
Абе кой с каквото може да намери, с това да кара, стига да е ново. Това е, казаха го преди мен.

Toledo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Toledo » Пон 28 фев 2005 12:07

Vlad777 написа:
Toledo написа:Три години карах една Фиеста с всесезонни Файерстоун и нямах никакви проблеми, в смисъл не ми се е налагало да си кажа " Бахти и гадната гума ".

Май не ходиш на ски, а като падне голям сняг предпочиташ да ходиш с трамвая на работа... :roll:
Или пък псуваш "Абе тия няма ли да чистят улиците?!?"

Ето аз миналата зима си купих зимни гуми - лятото нямах пари за летни ама изнамерих от тук-там разни 2ра употреба и си карах лятото. Тази зима гуми не съм купувал. Но сега пък ще си купя летни като му дойде времето и ще си имам 2 комплекта перфектни гуми!

Ами живея на един баир на малка уличка, която не се чисти и най-близкия трамвай е на около 2км от нас. Затова всеки ден пътувам с кола 17км до офиса и обратно :wink: И кое е по-голям компромис - нова всесезонна / но не корейска като на Тико-то / или неква втора употреба :roll:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”