Месечният доход - отражение на автомобила, който караме...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Месечният доход - отражение на автомобила, който караме.

Мнениеот radi_nrj » Пет 08 ное 2013 22:59

Аз да се включа с друга гледна точка, която почти изключва финансовата част. Карам колата, която карам защото точно такава кола искам въпреки, че можеше да взема по-нова и по-скъпа.

Потребителски аватар
Anonymous88
Автомобил: VW Vento - VW Golf IV- VW Golf IV
Двигател: 1z 1996 - AJM 2000 116++ - ALH

Мнениеот Anonymous88 » Пет 08 ное 2013 23:00

Нека и аз да изкажа гледна точка!
Бачкам на 2 работи като 1-та е само 6 месеца.Средно на месец си докарвам до към 5/600лв някой месец са повече някой по-малко.Градчето ни е сравнително малко и тази сума е напълно достатъчна за млад несемеен човек.
Живея с Баба ми и Дядо ми тъй че разходи почти никакви не би трябвало да имам, но аз не мисляточно така!
Ето и разходите ми на месец:
Цигари - 150 лв
Всеки месец поне по 100 лв за храна от мен (отделно това което старите пазаруват)
Нафта - 60/100 лв
Имам приятелка с която трябва да излезем поне 10 пъти в месеца (почивен ден нямам всеки ден съм на работа няма събота няма неделя, няма великден няма гергьовден) - и тук са поне 100 лв
През 3 месеца по 45.65 лв застраховка
Веднъж в годината по 300 лв дърва за огрев (правя си сметка и от рано почвам да ги събирам парите за да ми е по - леко)
Плащам интернет и цифрова 50 лв
Гсм 30 лв
И ако остане някоя жълта стотинка зарадвам "жената" с нещо дребничко :redface
Като тегля чертата и парите свършиха :mhihi

До преди 4 месеца караха Венто 1.9 Тди 1з (още си е в градежа и се продава, но нямам време за това)
Вече карам голф 4 AJM закупен за 6000 лева от които 4000 са мой спестени (когато да купувам вентото имах спестени 6000 лв докато бях в Италия и реших да взема по - евтина кола и остатъка да сложа в банка).Останалите 2000 са от майка ми.

Та да дойдем на същността на темата.
Когато да ми помогнат Майка ми и Съпругът и имах оферта за чисто нов VW като с моите 4000 + нещо от тях ще е първоначалната вноска, а след това аз ще си плащам вноските. Но като направих 1 проста сметка като тази до сега категорично сам се отказах просто лишенията трябваше да са ми мн големи и от мн неща а искам сам де се оправям почти с всичко без излишно да товаря който и да било. Та така се сдобих с Голфчето :love.vwclub

Също мн ми помага това, че сам си правя колата а когато не мога да се справя чета тук във Форума или отивам при Баща ми в сервизчето и проблема се отстранява. Също мн голяма помощ ми е това, че частите са ми с 37% отстъпка а и ако намеря някой да си взема и ДДС-то направо става :birthday :birthday :birthday
Та според мен както са казали старите хора "Всяка жаба да си знае гьола"
Лесно е да събереш някой лев за по скъпа кола, но после е Х*я като дойде време да се поддържа а вси1ки знаят, че колкото е по - нова колата поддръжката е толкова по - скъпа. За момента това ми е по силите това карам и поддържам.

Всеки си има глава на раменете за да мисли знае си възможностите и си преценява каква кола да кара. В момента това е колата която мага да си позволя да карам без да се лишавам от нищо и да мисля как да изкарам месеца!

:iloveu_all_bitches.gif :love.vwclub

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Пет 08 ное 2013 23:08

brabus написа:................

Иво винаги съм уважал твой те мнения защото са много точно написани и засегнали основния проблем в случая че българина с тоз гол гъз на къде е тръгнал icon_idea icon_idea icon_idea

На колко мъка съм се нагледал за последните 10 години ви е бедна фантазията момчета и момичета :mhihi ,защото масово 90% от хората не си правят сметка че поддръжката на нова кола е скъпо удоволствие за БГ стандарт(говорим за обикновения човечец на една заплатка и некоя друга далаверка :Mr Green Fun )
честно казано ние не можем да поддържа ме и кола за 7-8 хилки,защото ако ти изпрегнат примерно едни дюзи си поне едно 1-1,5к лв. назад,кажете как се вадят с лека ръка така 1-2 хилки на днешно време icon_idea,защото ако някой може да ги извади с лека ръка то той няма да си вземе кола за 7-8к лв. а ще мине като колегата с Аудито и там вместо 1-2к лв. ще трябва да извади 10 пъти по толкова и малко ще му е нанагорно :stumm

Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Мнениеот Ivan_GT » Пет 08 ное 2013 23:25

За сега голфа ми е идеален...защо ли-?
Гори 10лв(газ)/100км. смесено каране,АБФ-чето си върви приятно,за 1г.(25-30 000 км.)съм сменил-външно каре и макферсони(консумативите отделно),части има бол за без пари(даже и в зрънчо се падат чат-пат)...и за чий х*й ми е да го сменям с нещо дето през 3-4 месеца да ми се налага да купувам 1 такъв голф(примерно).Иначе заплатата ми е...колкото да си купя 2/3 такъв голф.Колата е за да ми върши работа,а не за да и ставам роб!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 09 ное 2013 0:02

Иво, адашът Verter го знаем какъв е маниак, но за мен има една голяма разлика в разбиранията. Едно е да караш някоя уникална кола. Говорим за наистина редки автомобили, които с времето не губят стойността си и остават икони и след 50 години. Например Porsche GT2, Aston Martin, Mercedes SL, Ferrari, RS6, Т1 Самба, Karmann Ghia и т.н., Автомобили, които не са евридейки. Коли, които си струва да поддържаш само и единствено с оригинални части, за да се запазят в оригинален вид във времето, защото сами по себе си са уникални и ценни върхови постижения на автомобилостроенето.

Също така съм съгласен, че автомобили до 5 години или докато имат гаранция е най-добре да се поддържат в оторизиран сервиз с всичките последствия, които това носи.

Но 5+ годишно Ауди А6 3.0 TDI... Един висок клас масова евридейка. Какъв е смисъла да сложиш антифриз от 250 лв, вместо HEPU примерно за 60 лв с отсъпката? Или спирачна течност от Порше за 80 лв., която единствено е по-ценна с това, че е купена от Порше, а всъщност е същата, която можеш да си купиш на Textar или Ate за 20 лв., без да е от Порше. Същото важи за дисковете по 250 лв единия и масло за 400 лв за 8 литра. Или поленовите филтри по 70 лв. Поленовите филтри на HENGST с активен въглен по 20 лв по-лошо ли чистят въздуха, от тези с опаковка на Порше?

Това за мен са разходи, които по никакъв начин не са задължителни за една кола, която нито е уникална, нито е нова, а са по-скоро разбирането на някой за това как да си харчи парите с удоволствие. Дето се вика - "имАл бол пари - дал". Кеф цена няма нали?

Това естествено е едната крайност. Има и друга крайност, която включва - наливно масло от Евро 07, накладки TopRan, гуми Debica и антифриз от Кауфланд.

Не трябва да се изпада в крайности. Поддръжката на един автомобил трябва да е навременна и с качествени части. Качествени не винаги означава купени от Порше, където съотношението цена/качество е доста по-ниско от други доставчици, особено ако се ползва и отстъпка за доказали се OEM и афтърмаркет доставчици на части.

bobbby11
Автомобил: Seat Toledo GT
Двигател: 2.0 2E 1994

Мнениеот bobbby11 » Съб 09 ное 2013 2:28

Тая тема си е направо философска... И основното /освен дохода/ е манталитетът на конкретния човек... Веднага давам пример със себе си и моя автомобил... Да не дава Господ да ми се наложи, но за мене "кредит" и "заем" /освен от приятел - до трицифрени суми/ са забранени и дори непонятни неща... Камо ли за купуване на автомобил... Верно е че май цял свят живее на кредити и ден за ден, ама аз не го възприемам това... Спокоен съм, че нямам "вноски", "падежи", "лихви" и прочие... И това за мене е важното - гледам си мачовете, пия си ракийката и се простирам "според чергата" си... В "автомобилния смисъл" на това понятие - карам Толедо GT-2.0-2Е - 94г с климатик и газова... Като се замислям то други екстри освен климатика не са ми и нужни... Взел съм го преди повече от 12 години за 8000лв /имал - дал/... Към момента мисля, че вече няма търговска стойност :mhihi , но важното е, че още си изглежда "засукано", че си набира като ново и че си ме кефи... Двигателят си "мърка", рекарото му рекаро, музиката ми е готина - какво повече ?... Дори и климатика си му функционира все още... Е няма как - за тия години си е имало проблеми Сеатчето, но почти всички са били "двуцифрени" или в най-лошия случай - съвсем в началото на "трицифрените"... С две думи : дали съм бил през тия години с 500 или с 2500 лв/месец - случвали са се и двете - нито колата ми е натежавала на бюджета, нито съм правил компромиси с поддръжката й... Мисълта ми е, че ми се иска някой ден да си купя пак подобен автомобил - максимално нов и запазен /дори да е по-скъп/, но да е здрав и евтин за поддръжка... Само че като си говоря с познати и като чета по форумите - такива коли май вече няма... Всичко се прави да изкара макс 10 години и да го хвърлиш... За чий к.р ти е тогава 7-годишна кола за 8-10-12000 лева, които теоретично бих събрал и прежалил за покупка и дето после нищо и никакви ремонти да ти излизат четирицифрени суми ??? Аз ли живея в миналия век не знам, ама такива суми за двигател или скоростна кутия - разбирам... Ама за разни модулчета, демпферчета и не знам к'во си - мерси... И не стига това, ами след две-три години на тая кола основните й възли ще сдадат багажа и едва ли не ще се разпадне... Ужас... :scare3 Да е живо и здраво Сеатчето, щото не виждам никаква разумна алтернатива... Освен да ми изпадне нещо пак от 90-те /ама да е гаражно и до 100 хил.км./ ... Ама ако може и некоя бабка всеки ден да го е припалвала до магазина и обратно - най-добре... :mhihi Като гледам обаче май всички това търсиме, а малцина са тия дето ще ги огрее...

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Съб 09 ное 2013 7:52

Би трябвало да е отражение!Всичко друго е жалко за човечеца...Ако не е-заборчняване на белите гарги и при последствал ремонт си има пред блока скъпоструваща купчина ламарина.
Със сервизите и цените там няма какво да говорим-знаем,че са космически надути!Срещу това не се получава качествена услуга.Справка може да се направи с наличните теми от сорта на "никога повече ХХХХХХХ представител".
Далеч съм от мисълта,че там работят кадърни хора,на които наистина ги интересува дали ще си свършат работата качествено.Те знаят,че в тези сгради не влизат случайни хора,които ще си пият кафето в лоби бара.Интересно ще е да се направи някаква съпоставка с цените на оригинални части в немско,за да се види кой иска лесни парички тук!
Ако аз в момента карах сравнително нов автомобил,но не в гаранция,то в Порше няма да стъпи! :deal Тоест малко се е изродило това понятие "гаранция" като нещо хубаво в България! :icon_lol
Щях да забравя и схващането - "нов".До кога пасат или други коли на 10+ години се водят "нови"...Обяснете ми,понеже в понятието виждам,че колата е нова за мен!От там разни търгаши се опитват да извадят някои друга стотинчица...

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 09 ное 2013 8:42

Преди време в известния сервиз Х(тунинг-мунинг център и т.н.) си оправях при мой приятел една служебна кола. Направи ми впечатление гъзарското ново ферари в едното кюше, покрито с един пръст прах и попитах за какво са го шкартирали там. "Аааа, чорбаджията му е смлял съединител, каза, че сме били луди да му искаме ХХХХ лева и сега си търси втора употреба по моргите в Италия. Втори месец го търси..." :mhihi :mhihi :mhihi :mhihi

Та така...лично за мен в това за шестте месечни заплати има някаква истина или поне явно освен моята и на доста други хора психологическата граница за сумата, която биха отделили за куп тенекия е някъде там :mhihi Има го моментът, че доста от новите/скъпите автомобили са регистрирани на фирма, тоест сайбията плаща заплати на работниците, ако има желание и/или останат пари след плащането на лизинговата вноска...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 09 ное 2013 9:09

Ицо, по тая логика с моя доход ми се пада да карам автомобил от сорта на Пасат Б6. :mhihi

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Съб 09 ное 2013 9:11

Разбира се, че трябва да е отражение! :c020 :th_up
Аз лично, даже съм песимистично настроен към съотношението с 6-месечния доход, поне в България. Презастраховам се (живота ме научи така) и смятам цена на закупуване на автомобила максимум по 3,5 пъти. Т.е. имаш доход от 1000лв. месечно (не ти и жена ти, а твой личен) - купуваш кола за 3500лв. максимум.
Всичко друго за мен е бошлаф :th_up
Друг е въпроса, че тук искат за трошка на 10 или 10+ години безбожни цифри от 4000+ лв. спрямо нашите заплати. :censored2
На тези, който ще ми кажат, че съм луд и пр. бих им заявил да поживеят малко сами (1 годинка) или с половинките си, и да си плащат всичко и за всичко самички :mhihi

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 09 ное 2013 10:48

stefan4o написа:Ицо, по тая логика с моя доход ми се пада да карам автомобил от сорта на Пасат Б6. :mhihi

Ами карай :mhihi Казах максималното, което бих дал, не казах че съм ги давал :mhihi Някой ден като одъртея и престана да харча пари за глупости може и това да стане :mhihi

nosex написа:...Друг е въпроса, че тук искат за трошка на 10 или 10+ години безбожни цифри от 4000+ лв. спрямо нашите заплати. :censored2 ...

Писах го вече някъде в друга тема, средната възраст на леките автомобили във Франция е 8,2 години, в Германия 8,5. И хората си ги карат, криза е... icon_idea

gamble
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gamble » Съб 09 ное 2013 12:07

То тоя Б6 не е толкова страшен колкото го мислите... :mhihi Само в началото може да изненада с някоя дюза, турбина или маховик + съединителен комплект :mhihi Един път ще боли и после ще се радвате доста време на количката :love.vwclub

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Съб 09 ное 2013 17:06

Което в най- лошия случай ако се съберат наведнъж става колкото половината кола.Имаше колега на моето мнение.... карам колата, която си искам.Знам и 2 знам и 200 така че месечните ми доходи не са отражение на това което карам.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Съб 09 ное 2013 17:07

Удоволствието да имаш Б6 може да струва сума от порядъка на 200 лв/ месец. В тази тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=400803 съм дал пример. Реално сумата няма да бъде разпределена равномерно, а ще има "удари" - дюзи, маховици и т.н.

А сега по темата. Бих искал да напиша нещо в защита на хората, които се "изхвърлят" и купуват автомобили, които не са им по джоба. Прочетох доста негативни мнения и подигравки от сорта на "на гол тумбак чифте пищови" и "с Пасат СС пред дискотеката, но няма пари за кафе". Да, но имаш колата, която искаш! А това не се измерва с пари. Живота е низ от възходи и падения. Живота се живее един път. Годините не се връщат назад. Колко от вас биха искали да имат пари за Ферари или Ламборджини, но на 80 години? Аз не. Не успях да имам колата, която ми харесва, когато бях на 20г. Успях доста по-късно. Купих Голфа 2008 г и струваше повече от 6 мои месечни заплати (9000 лв). Имах 8000 налични. Изтеглих 3000 лв заем, за да имам пари за оборудване, обслужване и ако нещо се строши. Имах късмет и 1000 лв от заема останаха недокоснати. Първоначално бях решил да действам разумно и да купя нещо за 5-6000 (Астра). Ей така спонтанно си промених решението и скочих на Голфа като... И много се радвам, че го направих :smile .

Хубаво е да бъдем толерантни, да разбираме хората и техните емоции. Да не реагираме с агресия. Да не мерим всичко с нашия аршин. Лесно е да кажеш - "глей го тоя колко е зле, щото ...". По-трудно е да се опиташ да разбереш защо.

ПП Семейните колеги да внимават :dummy да не стане бау.

ПП2 Преди да купим Пасата ми бяха останали очите в Пасат СС :eek . Ама ... като нема риба и рака е риба.

Eunos
Автомобил: Mercedes 200E W124
Двигател: 2.0 16V M111.940

Мнениеот Eunos » Съб 09 ное 2013 17:40

Имиджа играе важна роля тук. Колко от вас биха предпочели да карат Пасат Б6 2004-2005г. пред например Дачия Логан на максимум 3г.? Аз поне не познавам хора, които ще изберат Дачията. Може би хората в моя край са с по-различно цялостно отношение към живота, а може би и навсякъде е така. Немалко са хората, които познавам, които карат автомобили, чиято правилна поддръжка е непосилна за тях, но и всички те не мислят за нея при покупката.
Примери мога да дам много - Човекът Х отнякъде успя да си позволи да си вземе Е-класа 2008-9г нов внос на гарантирани 150 000км, кара я 2 месеца, дори не беше я регистрирал, когато му се прецака компютърът на автоматичната скоростна кутия. Цената за нов беше около и над 2000лв., като съответно той изплези език и някак успя да я смени за S-класа W220, която от страх той прибра в гаража си, а в момента кара Венто, което купи за 1500лв., но важното е че има S-класа, която изкарва по слънчево време, за да не забравят хората, че я има.
Суми от 1000лв и повече на година за поддръжка на колата си не бих дал никога, при условие че карам 15-20 000км на година. Имам една смяна на масло - 200лв., данък - 250лв., гражданска 350лв. и винетка - 70лв., това са моите задължителни разходи за 1г по моя автомобил(може и да изпускам нещо), като по-високи суми за мен са абсурдни и смятам, че има по-добри начини да бъдат изхарчени. Единственият ми допълнителен разход на година е за гуми - втора ръка, да втора ръка, с дот не по-стар от 2 години, с добър грайфер, без щети закупени за смешни суми, които ми позволяват всеки сезон да ги сменям. Непредвидените ремонти не ги спадам към поддръжката.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”