Кога се сменя трансмисионно масло

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Re: Кога се сменя трансмисионно масло

Мнениеот nii » Пон 23 юни 2014 12:16

beuchat написа:Аз знам,че се сменя на всеки 60 000 км.

Същото знам и аз.

Отдавна не чета какво пише в инструкциите на колите, примерно че филтър климатик се сменя на 30000км :eek , въздушен на 60000км :mhihi горивен на 120х.км :gruebel и прочее врели некипели които може би са приложими във Финландия или Сингапур но не и тук.

Последна промяна от nii на Пон 23 юни 2014 12:32, променено общо 1 път.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пон 23 юни 2014 12:20

Точно така е обаче за автоматичните скорости
На механичните само се долива при нужда

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Вто 24 юни 2014 21:03

Не съм много съгласен с това,все пак това е масло,има си смазочни качества,които се губят след време.
Все едно двигателното масло да не се сменя,а само да се долива,или спирачната течност...

Потребителски аватар
V.Petrow
Автомобил: VW Bora
Двигател: AHF 1999

Мнениеот V.Petrow » Вто 24 юни 2014 21:39

Преди няколко дни като ми го смениха си топнах пръста в съда, който го бяха събрали. Нямаше никаква смазочност, а представям си като колата загрее добре сигурно става на вода. Сами преценете.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Вто 24 юни 2014 22:48

В 99 процента от случаите в които скоростната кутия умира е от несменяване или,спад на маслото в нея. Маслото се СМЕНЯВА най-добре на всеки 5 години-да ти е мирна главата! Самия факт,че като източиш старото и излиза черно трябва да ви говори нещо. Винаги сменявам масло скорости при покупка на автомобил и проблем не съм имал. Много отдавна приятелче купи пунто,дай да сменим викам,каза нямало нужда. След седмица почнала да вие отведнъж и след 2-3 километра пръснали лагерите от липса или от факта,че маслото не е мажело както трябва,съответно от скоростната кутия нищо не ставаше. А следи от теч при покупката нямаше.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Сря 25 юни 2014 10:21

beuchat написа:Не съм много съгласен с това,все пак това е масло,има си смазочни качества,които се губят след време.
Все едно двигателното масло да не се сменя,а само да се долива,или спирачната течност...

Не съм сигурен дали може да се направи аналогия между двигателно и трансмисионно масло. Нека специалистите да се изкажат по този въпрос. Сменял съм веднъж масло на скорости и то принудително поради проблем (теч). Колата, на която се случи това, е била над 200к км. Разлика нямаше никаква, както и не забелязах старото масло да си е загубило свойствата или да е много по-различно от новото, освен по цвят и прозрачност. Всички коли, които съм имал, са (били) на много километри, 200к +, 300к+ и не съм имал никакви проблеми със скорости. Така че, въпрос на избор е. Който иска, да си го сменя. Аз лично не съм привърженик на постоянното наливане на пари в стара кола с повод и без такъв :Mr Green Fun

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 25 юни 2014 11:53

Колега, аз не съм специалист. Ама я да се позамислим малко. Тая течност наречена масло хиляди пъти има цикли с топло-студено. Предполагам това оказва най-вече влияние на загубата на качествата на маслото като такова. При скоростите то също от запалване на колата е с околната температура, като се покара - също като другото-двигателното се понагрява...

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Сря 25 юни 2014 13:38

В Аутодата пише (поне за моите коли) само "проверка/доливане". Това отговаря на въпроса да се сменя или не :biggrin

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Сря 25 юни 2014 15:46

Знаем, че срока на годност на маслата в тубите е 5 години.
И това е, че маслото е стояло в тубата.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Сря 25 юни 2014 18:57

plamikcho написа:В Аутодата пише (поне за моите коли) само "проверка/доливане". Това отговаря на въпроса да се сменя или не :biggrin

Бе да ти кажа,съм се загледал по с60 на волво в последно време и си търся кола. Ако се зачетеш по-подробно,това волво с автоматичната скоростна кутия го дават,че е доживот достатъчно само да се проверява и не се сменяло маслото. Да ама практиката показва съвсем друго,понеже тоя модел си е типично шведски и въртят много километри,между 250-300 000 от несмяна на маслото скоростната кутия запушва някакъв филтър,не се маже както трябва и отива на боклука. Масово в форумите им и от сервизи препоръчват смяна на всеки 50 000 километра и скоростната кутия е вечна,а защо ли са писали,че не се сменя-просто не са мислели,че колата ще се кара 500 000км. Или по-скоро нямат интерес да я караш 500 000км,ти си решаваш дали да го сменяш! :th_up

Потребителски аватар
plamikcho

Мнениеот plamikcho » Сря 25 юни 2014 19:42

Проверява не означава само да се види има ли масло, а и какво е неговото състояние. И тази проверка се прави на определен пробег. Друг е въпроса, че повечето от нас се осланят на слуха си или на това, че в моргите има скоростни кутии на прилични цени :mrgreen

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 25 юни 2014 20:49

На едното ми Ауди сменихме маслото на скоростите. Старото нямаше нищо общо с новото като цвят, консистенция и вискозитет.

Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Мнениеот bahyr » Сря 25 юни 2014 21:53

Щом работи не го пипай :Mr Green Fun
В книгата която имам за подръжка и екслоатация на Г3 пише: "налива се за целия екслоатационен период".
Но не се споменава колко е той. Е Аз си го смених, ей така за келешлъка.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 27 юни 2014 9:26

На Королата в сервизната книжка пише смяна на 100 000км,в Тойота форума повечето пишат че са го сменили на тези километри та и аз на 120 000 го смених ей така за спокойствие,не съм искал да ми показват старото за да го сравнявам с новото,но разлика в превключването на скоростите със сигурност НЯМА :) И на голфа съм го сменял някога,но не помня кога,пак за собствено успокоение без да усетя разлика ! Виж за антифириза съм сигурен че е поне на 150 000 км /от толкова поне го карам аз/ и докато е с хубав розов цвят няма да го пипам :mhihi

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”