Възможно ли е да изгасне при спускане на скорост ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Re: Възможно ли е да изгасне при спускане на скорост ?

Мнениеот genata82 » Пет 27 юни 2014 21:42

Вълчан написа:При дизелите няма вероятност да изгасне....

Не съм съгласен, има много "шофьори", които ще се справят да изгасят дизел при спускане на скорост :th_up

Потребителски аватар
Pagemakerboy
Автомобил: 2025 Audi Q8 50 TDI quattro
Двигател:

Мнениеот Pagemakerboy » Съб 28 юни 2014 0:54

aleksiev21 написа:
К.Одаджийски написа:Спускайки на скорост се използва ППХ и е по икономично като разход на гориво, а и по хубаво за спирачките, които спускайки примерно Шипка или Петрохан е много лесно да ги запалиш, ако я изгасиш в завой не се притеснявай, връткаш ключа и палиш, макар че твърдението
aleksiev21 написа:като достигна остър завой ми става неловко да сменям предавки да завивам и т.н
ми е меко казано странно и ме навежда на мисълта че съвсем отскоро караш или караш по принуда, а на дълъг път се возиш. Аз явно все на такива хора попадам като пътувам нощем особено, виждат ми се фаровете, виждам и неговите, минавам на къси преди завоя, нашия минава на къси чак след като се е облещил срещу мен и ме е заслепил, ако изобщо мине на къси де. Като караш се внимава и се преценява ситуацията малко предварително, ако трябва сваляш предавки преди завоя, там минаваш и на къси светлини и така, няма да ти е кофти вътре в завоя

Задал съм конкретен въпрос. Щом питам нещо значи чакам някой да ми отговори конкретно на въпроса. Не желая изповеди относно кой как ти пречи с фарове и какво виждаш и какво не виждаш. Другото което какво ти е странно и какво предполагаш не е уместно да се публикува в темата. В интерес на истината карам стабилно от 7 години, просто живея в низина и град където няма нито един баир и рядко пътувам в планински местности, че да изградя такива навици. Не случайно питам, че да знам. :gruebel

Ами конкретния ти въпрос е малко странен, как да ти отговори човек. Ако спускаш на шеста с 40 ще ти притресе и сам ще усетиш, че нещо не е наред. Какъв точно ти е проблемът да спускаш на адекватна скорост спрямо наклона? А? Примерно ако спускаш сериозен наклон с 40-50 км/ч спокойно можеш да си на трета предавка. По-надолу - на втора, по-нагоре като скорост - на четвърта или пета. ВИнаги като се движиш на скорост по наклон без да подаваш газ разходът ти е равен на нула, това предполагам го знаеш.

Сигурен ли си, че имаш седем години стаж зад волана? :dummy

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Съб 28 юни 2014 12:01

Човека пита дали ще изгасне при пускане по енерция....не на скорост.Поне така пише в първият пост.

Потребителски аватар
plamikcho
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: BLS 2007

Мнениеот plamikcho » Съб 28 юни 2014 12:32

Не пита дали ще изгасне, ако спуска по инерция. Написал е, че предпочита да спуска по инерция, за да не му изгасне, ако се случи да му паднат на скорост.

Bro0z3r
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN 1997

Мнениеот Bro0z3r » Съб 28 юни 2014 13:10

Аз имам чувството, че човека не може да прави по две неща едновременно... :mhihi Преценяваш предавката според наклона и натовареността на колата.. Слизал съм и на трета с 90 при около 3200-3300 оборота..
А ползите от спускането на скорост включват пестене на дискове и накладки, както и по-ниска температура на същите, съответно възможност за прилагане на по-голямо спирачно усилие при нужда.. А и двигателя помага доста все пак :wink

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Съб 28 юни 2014 13:13

вдига ли разхода карането само на скорост. Не вярвам от пускането по инерция да се пестят примерно 1-2 литра газ да кажем. Питам за газта защото съм на газ. За дизела не знам как е. Изчетох много противоречиви мнения и се обърках аз лично карам само на скорост ии съм доволен от разхода.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 28 юни 2014 14:16

stoyan0304 написа:вдига ли разхода карането само на скорост. Не вярвам от пускането по инерция да се пестят примерно 1-2 литра газ да кажем. Питам за газта защото съм на газ.

За дизел или ГИ мога да ти отговоря с няколко примера, въпреки, че няма еднозначен отговор на въпроса, който си задал. При АГУ не зная дали има някой който да каже със сигурност кога гори по-малко газ - при спускане по инерция или при спускане на скорост, понеже при втория случай не е много ясно какво количество газ влиза в мотора.

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Съб 28 юни 2014 15:52

питам щото когато си кара човек на скорост на баир нагоре примерно караш със 2500-2700 об/минута с подаване на газ. Същия баир на долу го спускаш пак на същата предавка без подаване на газ но оборотите са същите 2500-2700об./минута. Логично е и при двете ситуации щом оборотите са едни и същи и подаваното гориво към двигателя да е същото количество. Разликата че в първия случай ползваш двигателя да тегли автомобила по баира, а във втория при спускането на баира (спускането на предавка)използваш двигателя за спирачка. Малко противоречиво ми звучи някой да ми каже че не гори гориво като спускаш на скорост. :gruebel :a045

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 28 юни 2014 16:29

Всички коли от 80-те години насам имат принудителен празен ход. Ако не ми вярваш, закачи на вагком някой ФВ, отвори групата с инжекторното време и спуснете колата на скорост да поддържа над 1500 об/мин. Предполагам, че показанието би те учудило, но е вярно и действително инжекторите не работят при дадени условия, просто горивото се връща по обратния път в резервоара.
Относно твоя пример - при изкачване колата гори двуцифрено число, докато при спускане на скорост гори 0/100 гориво.

Потребителски аватар
Pagemakerboy
Автомобил: 2025 Audi Q8 50 TDI quattro
Двигател:

Мнениеот Pagemakerboy » Съб 28 юни 2014 17:29

stoyan0304 написа:Малко противоречиво ми звучи някой да ми каже че не гори гориво като спускаш на скорост. :gruebel :a045

Това, че на теб ти звучи противоречиво, съвсем не означава, че не е така. :Mr Green Fun

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Съб 28 юни 2014 17:32

plamikcho написа:Не пита дали ще изгасне, ако спуска по инерция. Написал е, че предпочита да спуска по инерция, за да не му изгасне, ако се случи да му паднат на скорост.

Сега прочетох наистина внимателно....него го е страх че като е на скорост и намаля.... намалят и оборотите съответно и го е страх да не изгасне. :beer Те колегите са обяснили всичко доста подробно.А и преди да загасне на висока предавка ще започне едно хълцане..приритване и друсане на колата та няма как да не я коригира ситуацията.А относно харча на бензин на свободна и на скорост доста хора смятат че на скорост харчи повече.Аргумента е че двигателят държи високи обороти а те се подържат със приток на повече бензин..все пак мотора работи и то доста интензивно.Тези обороти не се захранват със въздух не зависимо какво показва компа.Тои почти винаги не е верен.

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Съб 28 юни 2014 17:33

от казаното до тук разбирам следното: щом кракът не ми е върху педала на газта значи колата не гори гориво (все едно си е на празен ход независимо от оборотите) така ли да разбирам ?

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 28 юни 2014 17:40

При обикновената газова може би ще гори нищожно малък процент газ.При газовия инжекцион би трябвало да гори нула,защото реално инжекторите тогава са затворени и няма как тая газ да влезе в цилиндрите.
Аз винаги спускам на скорост.Зависи колко е стръмно де,слагам и 3-та или 4-та и чат пат помагам със спирачките.
Карал съм и доста дизелови служебни и при тях по съшия начин и до сега не ми е гаснела никога.
Най ми е било кеф като спускам Шипка или Боровец с камиона,че при него имаше моторна спирачка,която много спасяваше положението със спирачките.

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Съб 28 юни 2014 17:40

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Съб 28 юни 2014 18:06

един познат караше пасат дизел. Селото му е на 10 км от града има 2 баира и 2 спускания прави участъци. пасат пак беше б3ка 1.9 75к.с. той засилваше до 120-140 км/час и врътваше ключа гасеше двигателя и така на два пъти си отива до тях направо по инерция. Караше без фарове. На връщане инерциите му идват баири ама почти едната посока му е по инерция. Нафтата я пълнеше в една 5 литрова туба беше извадил маркучите от резервоара и така знаеше колко нафта има винаги. в багажника беше тубата нали е комби. Така си го и продаде с тубата. :icon_lol

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”