Мнениеот kiril_bulgaria » Чет 23 апр 2015 8:25
Масленият парцал винаги е бил в задният джоб на гащеризона, вече повече от 30г.
Показатели на маслото:
Тъй, говорим си за качество на маслата…
КАЧЕСТВОТО на продуктите се определя чрез ОЦЕНКА на техните ПОКАЗАТЕЛИ НА КАЧЕСТВОТО. Те са твърде разнообразни, затова са класифицирани в няколко основни групи:
1) геометрически, механически, физически и химически– форма, размери, твърдост, плътност, структура, хим. състав,…;
2) експлоатационни – зравина, якост, безопасност, надежност, удобство при употреба,…
3) сензорни – цвят, мирис, вкус, естетика, хармония, красота…
4) търговски – цена, опаковка, лекота на придобиване, удобство при транспорт, манипулиране и съхранение,…
5) етични и правни – коректност и равнопоставеност в договорните отношения, законосъобразност, патентна чистота,…
6) удовлетвореност от притежанието/употребата – художествена или културна стойност, престиж, уникалност, мода.
Някой от показателите на качеството могат да бъдат лесно оценени чрез директно измерване, други по-трудно, а трети – невъзможно.
По-долу са изброени някои от по-важните физико-химични и екплоатационни показатели на качеството на моторните масла (в скоби са дадени методите на изпитване):
Кинематичен вискозитет (ISO 3104)
Вискозитетен индекс (ISO 2909)
CCS вискозитет (ASTM D5293)
HTHS вискозитет (CEC L-36-A-90)
Температура на течливост (ISO 3016)
Пламна температура (ISO 2592)
Изпаряемост (ASTM D5800, CEC L-40-A-93)
Обща алкалност (ISO3771)
Киселинно число (ASTM D664, ASTM D974)
Пенообразуване (ISO 6247)
Сулфатна пепел (ISO 3987, ASTM D874)
Корозионна агресивност /върху Cu/ (ISO 2160)
Деемулгиращи свойства (ASTM D1401)
Противоизносните и противозадирни свойства (ASTM D2783, ASTM D4172, ASTM D5182)
Въздухоотделителна способност (ISO 9120)
Стабилност срещу механична деструкция (DIN 51382)
Нека сега любителите на оn-board меренето на налягане и температура на маслото отговорят, кой точно показател на качеството измерват, по кой метод и с каква точност, за да аргументират все пак иначе доста уверените си (но неподкрепени със сериозни данни) твърдения от рода на „маслото X от официалния вносител е по-качествено от маслото Y от Сульо” или още по-крайното „маслото Z, закупено от Пульо е пълен боклук”.
Като обикновени потребители сме в състояние да оценяваме качеството на маслата по показателите едва от 3 група нататък (виж по-горе), т.е. по цвят, мирис и вкус , вид на опаковката, коректност на търговеца, някаква вътрешна удовлетвореност за уникалност, не на последно място цена и Бог знае още какви показатели, които не са известни дори на производителя.
За обикновеният консуматор избора на масло за автомобила е въпрос на религия, а на запознатите с някой от физико-химични и екплоатационни показатели е въпрос на техническо образование.