Кой си ремонтира сам колата?
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Кой си ремонтира сам колата?
да карето между кормилния прът и кормилната рейка /доуточних в предния си пост
- rufkata
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
- Двигател: 1.9 TDI ASV
Вече се съгласявам колега 

- jorkata6785
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател: RP - 1991
Благодарение на форума 90% от ремонтите си ги правя сам, включително и смяна на ролка и ангренаж ( първия път с малка греда - един прескочен зъб, но втория път като по учебник ).Последния ремонт го направих в събота - смяна на маншон на външно каре.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Всичко сам и с приятели с инструмент. За шлайф, струг и заварки се ходи на майстор, по колата обаче само аз ръчкам.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
jorkata6785 написа:Благодарение на форума 90% от ремонтите си ги правя сам
Ей в това има голяма истина. Вярно е, че откакто съм във форума, съм придобил много знания и именно те ми помагат да се справям сам за повечето неща.
- rufkata
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
- Двигател: 1.9 TDI ASV
dobrin написа:jorkata6785 написа:Благодарение на форума 90% от ремонтите си ги правя сам
Ей в това има голяма истина. Вярно е, че откакто съм във форума, съм придобил много знания и именно те ми помагат да се справям сам за повечето неща.
Факт, ако се порови човек, може да намери отговор/решение на всеки проблем. Говоря от личен опит

- swir4o
- Автомобил: VW Passat Variant Pacific
- Двигател: 1.8 ADZ
Подкрепям! Има мн. готини хора във форума, които са ми помагали. Те си знаят кои са. Няма да изброявам, за да не изпусна някой. Сърдечно благодаря!!!
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Голфа сам, но на Шарана почти нищо не можеш да направиш без канал или подемник/ естакада/.
Не съм сменял изброените :пр.накладки,дискове,ремонт алтернатор,шарнирни болтове,биалетки,втулки на стаб.щанги става сам.
Но за смяна на термостат,масло, дори смяна на накрайник не можеш да направиш сам.Дълга и ниска предница, голяма кора под двигателя сваля се само на канал или повдигач. С накрайниците го ядох защото не ми стигна рамо да развия законтрящата гайка и търсих спешно канал
.
Сменял съм :лампи,гуми,задни накладки,водачи,свещи,филтри,ремонт табло - осветление,стоп машинка, втулки на носачите /свалих носачите,избих втулките и ходих на преса за набиване/.
Не съм сменял изброените :пр.накладки,дискове,ремонт алтернатор,шарнирни болтове,биалетки,втулки на стаб.щанги става сам.
Но за смяна на термостат,масло, дори смяна на накрайник не можеш да направиш сам.Дълга и ниска предница, голяма кора под двигателя сваля се само на канал или повдигач. С накрайниците го ядох защото не ми стигна рамо да развия законтрящата гайка и търсих спешно канал

Сменял съм :лампи,гуми,задни накладки,водачи,свещи,филтри,ремонт табло - осветление,стоп машинка, втулки на носачите /свалих носачите,избих втулките и ходих на преса за набиване/.
- mrpetrov
- Автомобил: 1997 Passat B5
- Двигател: 1.6 AHL
К.Одаджийски написа:Всичко сам и с приятели с инструмент. За шлайф, струг и заварки се ходи на майстор, по колата обаче само аз ръчкам.
Като колегата К.Одаджийски, само дето нямам приятели с инструменти...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Не барам нищо по двигателя, защото не разбирах почти нищо по устройството на автомобила. Не съм учил ДВГ, а и не ми идва отвътре да се цапам с такива работи. Аз съм шофьор любител. Само доливам течност за чистачки, антифриз, масло ако има нужда, пропан/бутан и отвреме на време бензинче.
По интериора на автомобила свалям кори на врати и багажник, ровил съм в резервоара да видя бензиновата помпа. Пасата съм го разглобил кажи речи целия, без таблото. Там само съм вадил радиото (с големи мъки го извадих това радио). Само я чистя с прахосмукачката, пари за автомивки не давам. А иначе от както карам автомобил взех да се интересувам кое какво е, при всеки ремонт питам и разпитвам майсторите и наблюдавам много внимателно, а и чета каквото ме интересува тук във форума или ако го няма това което искам да знам питам. Но няма да се засиля да правя ремонт, последния път който беше първи и единствен като барах по двигателя, не можах да оправя жилото за газта, колата отказа да държи обороти сама се форсираше и накрая отказа да запали и пасата отиде чрез дърпане с въже от едно Ауди А4 комби до сервиза. Това беше втората седмица след като го закупих. Затова ходя при майстори, но преди това се допитвам до форума за да не ме измамят ( с цени, части, искам си старите части). Плащам си като поп и ми е мирна главата. Случвало се е за една заварка на гърне направих рекламация, върнах се в сервиза взех си парите обратно (15 лева) и си заминах. Айде че се отплеснах, кой ще ми чете романите. 

Сега мисля да си купя един кабел и да инсталирам съответния софтуер на един лаптоп и поне с диагностиката и следенето на електронните болежки, ще гледам да се образовам и да ги оправям. За едно зануляване на индикаторите на маслото, трябва да търся някой, 10-20 лв. не ми мърдат. За две смени ще избия кабела. Другото като механика, някои неща се хващам, имам разни инструменти, но не бих се наел с всичко, еле пък с разглобяване на двигателя. Първо пада четене, гледане и после се хващам да правя каквото ще правя. В тази връзка, информацията от този и други форуми е безценна.
- Johnsword
- Автомобил: Passat B3
- Двигател: 1.8 RP1991
Много от ремонтите сам ги правя, с огромно благодарение на форума.
Вече за по сложни работи по двигателния отсек само в сервиз.

- mitko85
- Автомобил: E91
- Двигател: M47
На аудито(А4) се записвам със смяна на цялото предно окачване, 4 пружини и задни амортисьори, два пъти външни накрайници
, свещи, кабели, казанчета на антифриз и спирачки+спирачна течност и обезвъздушаване, и няколко пъти разглобяване на багажника заради тъпия фабричен субуфер. Имах венто, там съм сменял съединител, ангренаж, два пъти пружини, един път 4 амортисьора. На брато на ABF пак пружини с амортисьори, съединител, преди това на два голфа двойки пак някакви амортисьори с пружини. Друг голф 2 от Банкя пък го направихме GTI...
п.п. Доста работи сигурно изпускам, гледам каквото мога, да го направя. В сервиз досега само за климатик и парно.

п.п. Доста работи сигурно изпускам, гледам каквото мога, да го направя. В сервиз досега само за климатик и парно.
-
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN 1997
На мене си ми е кеф да се уча на колата си... Каквото и да е, първо обръщам форума с краката нагоре, после оглеждам кое, как, защо (чупя тук-таме някоя пластмаса
) и ГАЗ!!!
В сервиз за ангренаж (скоро може и това да отпадне от списъка
), реглаж (предница, дюзи...), центровка и климатик... Толкоз!! Селско момче съм все пак :briggin.
Ама тате не дава да пипам Октавията
... Що ли?? 

В сервиз за ангренаж (скоро може и това да отпадне от списъка

Ама тате не дава да пипам Октавията

- МЗМА
- Автомобил: IFA-mobile DDR
- Двигател: 353W Baujahr-1971
За всичките тези години съм си правил всичко сам! Един път аха да отида за настройка на АГУ-то в един сервиз, но отношението на подчовеците там не ми хареса и отново се размина.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”