Голямата мистерия на зимните гуми :)

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Голямата мистерия на зимните гуми :)

Мнениеот myrshavija » Чет 18 сеп 2014 15:26

vanesto написа:
myrshavija написа:
vanesto написа:Да, няма как лятната да е по-добра на мокро, при положение, че е по-твърда.

Няма как това твърдение да е вярно във всички случаи - така, както е написано.

Да, коригирам се - при равни други условия /грайфер, Дот, марка и т.н./.

И пак няма как да е вярно, по-добре спри!

zlos7ar
Автомобил: Volkswagen Passat R Line
Двигател: 2.0TDI 140 DSG 2013

Мнениеот zlos7ar » Чет 18 сеп 2014 15:27

ето я и статията ако знаеш английски http://www.autoguide.com/auto-news/2013/12/put-winter-tires.html

But as a general rule, all-season tires should be switched over when temperatures begin falling below the 45 degree mark. At this point, all-season tires begin the ‘harden’ up as the rubber compound they are made out of starts to lose its elasticity.

и малко по надолу

Those using summer tires need to switch things over even earlier. The rubber compound in these performance orientated tires is designed to handle extremely hot temperatures, the flip side being a higher freezing point. Aim to change these tires over when temperatures begin to dip below 50 degrees consistently.

_B4_
Автомобил: Passat B4
Двигател: ABS 1994

Мнениеот _B4_ » Чет 18 сеп 2014 15:28

Всесезонната гума е компромис и като лятна и като зимна гума. Друг е въпроса, че гумите за техните пикапи в болшинството си се произвеждат като всесезонни.
А според мен америкавците са с "извратена" представа за колите, така че ....

zlos7ar

Мнениеот zlos7ar » Чет 18 сеп 2014 15:31

myrshavija написа:
zlos7ar написа:Аз пък четох, че летните гуми се сменят като падне температурата на 10 градуса, а всесезонните се сменят като падне на 7 градуса. Незнам колко е вярно....

А и една случка от миналата седмица

"Първи сняг падна в провинция Алберта, Западна Канада. Дебелината на снежната покривка на някои места е от пет до десет сантиметра, съобщиха от ИТАР-ТАСС. Температурата на въздуха бе 23-24 градуса по Целзий през предходното денонощие, в понеделник пък тя падна до нулата."
Копирано от standartnews.com

Освен тая глупост за всесезонните гуми, си написал и това за снега - ако така ще разсъждаваме - че може да завали сняг през лятото, макар да е 30°C, да караме целогодишно със зимни гуми?
Явно вече си решил да си със зимните, какво искаш да постеигнеш с тази тема? Да убедиш и нас, че си прав? Мен няма да можеш, спести си усилията!

Не искам да обедя никого в нищо просто казвам всичките доводи поради които реших да си сложа зимните гуми преди да тръгна. Уважавам мнението на всички и затова е тази тема, защото искам да чуя различни мнения кой как би постъпил и в крайна сметка да си направя изводи за напред кое би било по правилно.

Последна промяна от zlos7ar на Чет 18 сеп 2014 15:50, променено общо 2 пъти.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 18 сеп 2014 15:37

zlos7ar написа:Овъжавам
:banghead Предпочитам да не ме "овъжаваш", ако ще е нещо свързано с въжета, връзване или подобно.

zlos7ar

Мнениеот zlos7ar » Чет 18 сеп 2014 15:44

myrshavija написа:
:banghead Предпочитам да не ме "овъжаваш", ако ще е нещо свързано с въжета, връзване или подобно.

добре добре оправих го :D рядко пиша на български вече на всеки се случва да сбърка темата не е за правопис.....

Последна промяна от zlos7ar на Чет 18 сеп 2014 15:57, променено общо 1 път.

_B4_

Мнениеот _B4_ » Чет 18 сеп 2014 15:48

:mhihi нищо не си оправил колега

zlos7ar

Мнениеот zlos7ar » Чет 18 сеп 2014 15:51

_B4_ написа::mhihi нищо не си оправил колега

ужас вече се засрамих :) 2 грешки в една дума....

Потребителски аватар
Johnsword
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.8 RP1991

Мнениеот Johnsword » Чет 18 сеп 2014 15:52

Привет колега. :beer . Прочетох темата отначало и мисля, че не е рано за зимните гуми. До колкото разбрах от по-горе написаното е, че тръгваш края на месеца. Климатичните промени доста ме учудват напоследък. Толкова дъждове не съм виждал от както се помня, е.. аз съм млад все още, но предполагам, че и вие поне от 10 години на сам. Край с Офф-топика. Та сега по темата.. една случка която се случи лично на мен и съседа ни докато бяхме в Босна, преди около 2 години. Началото на Май месец тръгваме на път с Vario бордовак 6 тонно за Сараево и точно на Вишеград спираме за 9ка пауза. Гледаме прогнозата, дават го по високите места да вали сняг, ставаше въпрос за Сърбия, Босна, Хърватска ние гледахме така :eek Легнахме да спим във влажно време, беше валяло дъжд предишния ден. На сутринта ставаме 20-25 см сняг на вън. :eek При камионите е друг тип гума.. преден мост, диференциална и за ремарке (ако не се лъжа) Та мисълта ми е, сложи ги да не ти бере яд главата, аз лично на прогнозите вече не вярвам. Лек и безавариен ! :th_up

Последна промяна от Johnsword на Чет 18 сеп 2014 15:53, променено общо 1 път.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 18 сеп 2014 15:52

zlos7ar написа:
myrshavija написа:

добре добре оправих го :D рядко пиша на бългърски вече на всеки се случва да сбърка темата не е за правопис.....

Че не можеш да пишеш грамотно разбрахме. Да четеш можеш ли?
Заглавие: Какво е забранено в този форум

dobrin написа:...
Кирилица, правопис и пунктуация
Писането на кирилица е задължително. За хората, които нямат инсталирана кирилица на компютъра си, има бутон Kredor – чрез него писането на кирилица е детска игра.

Същото се отнася и за правописа, който се учи в училище. Неграмотно написаните мнения ще бъдат изтривани без предупреждения. Никой няма да се заяжда за някоя изпусната запетая или главна буква, но се старайте мнението да е написано според правилата на българския език. Писането само с главни букви се смята за крещене и също ще бъде санкционирано, а темата или мнението изтрити.

Потребител, който е предупреден, че пише неграмотно и вместо да се поправи започва да обяснява, че това не е форум по правопис, ще получaва незабавен модул една седмица.
...

_B4_

Мнениеот _B4_ » Чет 18 сеп 2014 15:54

и още една "бългАрски"!!

zlos7ar

Мнениеот zlos7ar » Чет 18 сеп 2014 16:02

Благодаря на всички за мненията по темата и се извинявам за правописните грешки. Нямам оправдание ще се опитам за напред да пиша грамотно. Всичко е от бързане, невнимание и най-вече от това, че съм свикнал да пиша на маймуница.

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Чет 18 сеп 2014 16:36

Ако няма да минаваш през Алпите, значи си избързал. Аз тук слагам зимните през втората половина на Октомври, като паднат температурите.
Ако, обаче ще минаваш, може даже и вериги да си вземеш, въпреки че по това време още не са задължителни за A10 в Австрия. Една година тръгнах в края на септември за Италия. Тук беше нормално дъждовно, а горе, по тунелите попаднах във виелица като в сред зима. Беше натрупало и по платното, та си припомних как карахме едно време, като нямаше зимни гуми в България. А в Италия си ставаше за плаж...

zlos7ar

Мнениеот zlos7ar » Чет 18 сеп 2014 17:15

Piqndurnik написа:Ако няма да минаваш през Алпите, значи си избързал. Аз тук слагам зимните през втората половина на Октомври, като паднат температурите.
Ако, обаче ще минаваш, може даже и вериги да си вземеш, въпреки че по това време още не са задължителни за A10 в Австрия. Една година тръгнах в края на септември за Италия. Тук беше нормално дъждовно, а горе, по тунелите попаднах във виелица като в сред зима. Беше натрупало и по платното, та си припомних как карахме едно време, като нямаше зимни гуми в България. А в Италия си ставаше за плаж...

Мерси за съвета. И аз съм в Мюнхен, но незнам още откъде ще пътувам или през Алпите или покрай Виена.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 18 сеп 2014 17:57

При така посочените условия и зададен въпрос в никакъв случай не бих сложил зимни гуми. Не толкова заради износването, колкото поради по-лошото поведение на зимните гуми, особено след загряването, на което ще бъдат подложени при магистрални скорости. И почти няма зимна гума, която да е по-добра на мокро от летните, дори при температури близки до нулата. Вижте който тест на зимни гуми искате, особено на Ауто Билд и ADAC - винаги има по един летен модел за сравнение, който се представя на мокро и сухо по-добре от всички зимни.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”