Въпрос за живота на летните гуми ?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за живота на летните гуми ?
Майка ми и тя кара толкова. Колата безусловно и трябва.
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, ето ти едно видео за което ти писах по-рано в темата.
Аз лично бих се замислил, ако се возя в тази кола. ДА то няма и сигурност с нови гуми, но поне знаеш, че си направил всичко от твоя страна и няма какво да очакваш още.
Аз лично бих се замислил, ако се возя в тази кола. ДА то няма и сигурност с нови гуми, но поне знаеш, че си направил всичко от твоя страна и няма какво да очакваш още.
- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:
Карал съм в със вякакви гуми и с нови и с 6-7 и 10 годишни,и с много и с малко грайфер.За умерено шофиране без подлагане автомобила на прекономерни натоварвания стават.Едно на ум при мокро в завой и по-висока скорост в завой.
Спирането е задоволително.
Спирането е задоволително.
-
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: 1600cm 101ps 1995
Лично аз не бих рискувал със стари гуми.Все пак,автомобила е в допир с настилката само на 4-те си колела, а с тях компромиси не бива да се правят. Гледам по разни форуми продват по 10 годишни гуми,но това си е риск. Наскоро изхвърлих едни 9 годишни(бяха Мишелин и имаха 3-4 мм грайфер).Подарих ги на гумаджията,той се зарадва и сигурно ги е сурнал на някой грешник за 20-30 лева.Мое мнение си е,че гумата стане ли на над 8-9 години,вече е прекалено твърда губи свойствата си. В момента зимните ми гуми са с ДОТ 2013,а летните 2х 2012 и от днес 2х 2015.
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
Някой колега карал ли е с 10+ годишни но чисто нови с цветната маркировка и да ги сравни с други примерно на 3/5 години с обективни примери и факти? Питам за напълно нормално изпозване - без светофарни припадъци и подобни?
- dermeister
- Автомобил:
- Двигател:
Карам малко и ще карам бавно е абсолютно същото като - пих, ама съм си добре...
Аз лично карам с едно наум 3 годишните ми "маркови" гуми, защото просто вече не се същите.
Разберете, че когато карате по улиците носите отговорност и за останалите в движението, не само за вас...
Аз лично карам с едно наум 3 годишните ми "маркови" гуми, защото просто вече не се същите.
Разберете, че когато карате по улиците носите отговорност и за останалите в движението, не само за вас...
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
nokiangage написа:Някой колега карал ли е с 10+ годишни но чисто нови с цветната маркировка и да ги сравни с други примерно на 3/5 години с обективни примери и факти? Питам за напълно нормално изпозване - без светофарни припадъци и подобни?
Аз съм карал с две около 15 - 20 годишни гуми, били са резервни, едната изобщо не беше слагана, а другата беше на 100 - 200км. Май едната беше Мишлен, а другата Бриджстоун. Сцеплението им беше като на нисък клас нови гуми. Едната още си ми стои под леглото в София за извънредни случаи.
резервните ви гуми на по колко години са ? Бихте ли ги ползвали при нужда ?
ако каучука на гумата е ОК, имат грайфер и не са напукани или деформирани по борда защо да не се карат (от стоене, дори и на тъмно, пак могат да се повредят. Все пак колата е един тон+ и цялата тежест като падне на едно място дълго време, със сигурност ламелите там се износват повече отколкото на друго място. Това може да доведе до деформиране на гумата).
ако каучука на гумата е ОК, имат грайфер и не са напукани или деформирани по борда защо да не се карат (от стоене, дори и на тъмно, пак могат да се повредят. Все пак колата е един тон+ и цялата тежест като падне на едно място дълго време, със сигурност ламелите там се износват повече отколкото на друго място. Това може да доведе до деформиране на гумата).
Щом те притесняват гумите, а кара 1500км годишно и не иска нови - купи му дот 2-3 годишни и грайфер 5-6мм за 15-20лв броя и готово 

- vladovelin
- Автомобил: Golf3 GTI
- Двигател: 2E 1994
Резервната ми гума е произведена през 1993г.Веднуж я ползвах преди няколко години . Изминах с нея точно 7км.
Ако се наложи пак ще я ползвам.
Ако се наложи пак ще я ползвам.
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
VWGT написа:(от стоене, дори и на тъмно, пак могат да се повредят. Все пак колата е един тон+ и цялата тежест като падне на едно място дълго време, със сигурност ламелите там се износват повече отколкото на друго място. Това може да доведе до деформиране на гумата).
Съгласен, а каква би била разликата със седящата на колата много време спрямо чисто нова и некарана гума, държана на сухо и тъмно гума на 10+ години?
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
miro82 написа:Как мислите тези запазени 10г. гуми ще изкарат ли и това лято?
Когато дадох Самарата за скрап беше на 17 години и отзад беше с оригиналните гуми.

Само един път са ми поднасяли на един снежен завой с около 20 км/ч до Пампорово, когато колата застана перпендикулярно на пътя.

Аз съм горе-долу като бащата ти с километрите, затова си купих всесезонни гуми, които, както виждам, в момента са паднали дори под 70 лв/бройката. Много съм доволен от тях, сцеплението е супер, мога да ги препоръчам с чиста съвест. Пробвах ги и в големия сняг, който валя преди 2 седмици - минаха теста с мн. добър.

Освен това няма да се занимавам с гумаджии всяка пролет и есен, което не е за подценяване.
Помисли си.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Според голяма част от европейските производители гумите би трябвало да се използват до 8 години от датата им на производство. Според Michelin, техните гуми може да се използват до 10г от датата на произвоство, но след навършване на 5г - всяка година трябва да се проверяват от обучен авто-механикер.
При преглед на автомобил в Германия (TÜV) не се следи колко стари са гумите на автомобила. Но при прегледа на ремаркета, каравани и др. теглени устройства немския закон предвижда максимална старост на гумите от 6г.
Ако гумите от служебния автомобил са с еднакъв или позволяващ размяна размер, то би могло да се вземат употребените от служебния автомобил гуми, при тяхната смяна с нови.
При преглед на автомобил в Германия (TÜV) не се следи колко стари са гумите на автомобила. Но при прегледа на ремаркета, каравани и др. теглени устройства немския закон предвижда максимална старост на гумите от 6г.
Ако гумите от служебния автомобил са с еднакъв или позволяващ размяна размер, то би могло да се вземат употребените от служебния автомобил гуми, при тяхната смяна с нови.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”