Въпрос за живота на летните гуми ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за живота на летните гуми ?

Мнениеот ktamen » Сря 18 мар 2015 19:09

Майка ми и тя кара толкова. Колата безусловно и трябва.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Сря 18 мар 2015 20:17

Колега, ето ти едно видео за което ти писах по-рано в темата.
Аз лично бих се замислил, ако се возя в тази кола. ДА то няма и сигурност с нови гуми, но поне знаеш, че си направил всичко от твоя страна и няма какво да очакваш още.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Сря 18 мар 2015 21:51

Карал съм в със вякакви гуми и с нови и с 6-7 и 10 годишни,и с много и с малко грайфер.За умерено шофиране без подлагане автомобила на прекономерни натоварвания стават.Едно на ум при мокро в завой и по-висока скорост в завой.
Спирането е задоволително.

katalunec
Автомобил: Golf 3
Двигател: 1600cm 101ps 1995

Мнениеот katalunec » Сря 18 мар 2015 22:28

Лично аз не бих рискувал със стари гуми.Все пак,автомобила е в допир с настилката само на 4-те си колела, а с тях компромиси не бива да се правят. Гледам по разни форуми продват по 10 годишни гуми,но това си е риск. Наскоро изхвърлих едни 9 годишни(бяха Мишелин и имаха 3-4 мм грайфер).Подарих ги на гумаджията,той се зарадва и сигурно ги е сурнал на някой грешник за 20-30 лева.Мое мнение си е,че гумата стане ли на над 8-9 години,вече е прекалено твърда губи свойствата си. В момента зимните ми гуми са с ДОТ 2013,а летните 2х 2012 и от днес 2х 2015.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Сря 18 мар 2015 23:09

Някой колега карал ли е с 10+ годишни но чисто нови с цветната маркировка и да ги сравни с други примерно на 3/5 години с обективни примери и факти? Питам за напълно нормално изпозване - без светофарни припадъци и подобни?

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Сря 18 мар 2015 23:13

Карам малко и ще карам бавно е абсолютно същото като - пих, ама съм си добре...
Аз лично карам с едно наум 3 годишните ми "маркови" гуми, защото просто вече не се същите.
Разберете, че когато карате по улиците носите отговорност и за останалите в движението, не само за вас...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 18 мар 2015 23:37

nokiangage написа:Някой колега карал ли е с 10+ годишни но чисто нови с цветната маркировка и да ги сравни с други примерно на 3/5 години с обективни примери и факти? Питам за напълно нормално изпозване - без светофарни припадъци и подобни?

Аз съм карал с две около 15 - 20 годишни гуми, били са резервни, едната изобщо не беше слагана, а другата беше на 100 - 200км. Май едната беше Мишлен, а другата Бриджстоун. Сцеплението им беше като на нисък клас нови гуми. Едната още си ми стои под леглото в София за извънредни случаи.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 19 мар 2015 15:02

резервните ви гуми на по колко години са ? Бихте ли ги ползвали при нужда ?

ако каучука на гумата е ОК, имат грайфер и не са напукани или деформирани по борда защо да не се карат (от стоене, дори и на тъмно, пак могат да се повредят. Все пак колата е един тон+ и цялата тежест като падне на едно място дълго време, със сигурност ламелите там се износват повече отколкото на друго място. Това може да доведе до деформиране на гумата).

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Чет 19 мар 2015 17:19

Щом те притесняват гумите, а кара 1500км годишно и не иска нови - купи му дот 2-3 годишни и грайфер 5-6мм за 15-20лв броя и готово :cool

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Чет 19 мар 2015 18:54

Резервната ми гума е произведена през 1993г.Веднуж я ползвах преди няколко години . Изминах с нея точно 7км.
Ако се наложи пак ще я ползвам.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 19 мар 2015 20:19

VWGT написа:(от стоене, дори и на тъмно, пак могат да се повредят. Все пак колата е един тон+ и цялата тежест като падне на едно място дълго време, със сигурност ламелите там се износват повече отколкото на друго място. Това може да доведе до деформиране на гумата).

Съгласен, а каква би била разликата със седящата на колата много време спрямо чисто нова и некарана гума, държана на сухо и тъмно гума на 10+ години?

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Съб 21 мар 2015 21:14

miro82 написа:Как мислите тези запазени 10г. гуми ще изкарат ли и това лято?

Когато дадох Самарата за скрап беше на 17 години и отзад беше с оригиналните гуми. :mhihi :icon_razz
Само един път са ми поднасяли на един снежен завой с около 20 км/ч до Пампорово, когато колата застана перпендикулярно на пътя. :rolleyes
Аз съм горе-долу като бащата ти с километрите, затова си купих всесезонни гуми, които, както виждам, в момента са паднали дори под 70 лв/бройката. Много съм доволен от тях, сцеплението е супер, мога да ги препоръчам с чиста съвест. Пробвах ги и в големия сняг, който валя преди 2 седмици - минаха теста с мн. добър. :c020 Колко години ще държат - това вече е друга тема, но мисля, че поне 5 ще изкарат.
Освен това няма да се занимавам с гумаджии всяка пролет и есен, което не е за подценяване.
Помисли си.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 21 мар 2015 22:09

Според голяма част от европейските производители гумите би трябвало да се използват до 8 години от датата им на производство. Според Michelin, техните гуми може да се използват до 10г от датата на произвоство, но след навършване на 5г - всяка година трябва да се проверяват от обучен авто-механикер.
При преглед на автомобил в Германия (TÜV) не се следи колко стари са гумите на автомобила. Но при прегледа на ремаркета, каравани и др. теглени устройства немския закон предвижда максимална старост на гумите от 6г.

Ако гумите от служебния автомобил са с еднакъв или позволяващ размяна размер, то би могло да се вземат употребените от служебния автомобил гуми, при тяхната смяна с нови.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”