подземен паркинг и АГУ

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

ползвате ли подземен паркинг при положение, че имате АГУ

да
60
68%
не
28
32%

Общо гласове: 88
Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Re: подземен паркинг и АГУ

Мнениеот buller » Сря 17 юни 2015 11:21

nurv написа:Те имат "някаква вентилация". Тук вече въпроса е, че пропан-бутанът е по-тежък и се стели по подовата настилка и влиза в канализацията. Нашите сгради нямат такива филтри, датчици и прочие съпътстваща техника затова е по-лесно да забраниш да влизат такива коли и ако нещо стане да си измиеш ръцете със забраната.

Колега, не че нещо, ама как така реши, че пропан-бутанът (или по-известен като газ) се стеле, като при спирането на пистолета при зареждане, газта буквално се изпарява във въздуха :gruebel
Иначе, според мен този закон трябва да бъде пренаписан, имайки предвид че масово се карат коли на газ. Затегнат контрол и малко лична отговорност, и една кола с газова уредба не би трябвало да е по-опасна от всяка друга... Още повече, че аз не съм срещал подобни забрани в чужбина...
Налагало се е да спирам в моловете, но гледам да съм близо до изхода, където все пак има някаква естествена вентилация.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 17 юни 2015 11:24

Изпарява се, но това не значи, че "литва" нагоре. Стели се по земята, защото пропан-бутанът е по-тежък от въздуха. Ако е затворено помещението стеленето означава, че се пълни отдолу нагоре, а не обратното.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 17 юни 2015 11:29

една бутилка от ... 40 литра втечнен газ, какъв обем невтечнен газ представлява ? т.е. колко е "петното", което ще се стели и при какъв обем на гаража, тези 40 литра са взривоопасни ?

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Сря 17 юни 2015 11:46

Проблема на обществените места може да дойде от броя на дефектни бутилки/клапани/маркучи. Твоята бутилка сама по себе си ако има клапан и защити няма да изпусне нищо. Както добре знаем обаче има много маргинали, които се правят на майстори и за тях защитата е тъпа джаджа дето не знаят как работи. Та проблема ще дойде с времето като минат десетки такива дефектни коли и при липсата на адекватна вентилация петната си стават все по-големи и по-опасни.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 17 юни 2015 12:03

777 написа:Достатъчно закрит е - дали е под нивото на пътя или над няма значение.
За теб не е ли уморително да се дървиш където свариш? За "някой беше казал" може да коментираш пак:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=774305

Има голямо значение дали ще се събира евентуално изпуснатият газ или не.
Не ми давай статии на малоумни журналисти - все още не могат да ме глобят на основание статия на 24 часа от дата едикояси. Може да те глобят, ако нарушиш някой закон, например този за движение по пътищата. С нетърпение очаквам цитат!

Последна промяна от myrshavija на Сря 17 юни 2015 13:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 17 юни 2015 12:55

Ако съм чел закон за 500лв глоба нямаше да влизам с газ в такива паркинги. Намерих ти цитат-статия в подкрепа на израза "Някой беше казал". Ако към всяко прочетено изречение държиш да има подпис, печат и нотариална заверка не знам какво търсиш по форуми.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 17 юни 2015 13:28

Ти затова ли си в този форум? За да пишеш глупости неподкрепени с нищо?
Аз съм тук, защото ФВ и Ауди са ми слабост и се надявам да общувам с разумни хора, а също и да се заяждам с тези, които дрънкат глупости като теб.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 17 юни 2015 13:45

Говорих за форумите по принцип - ако очакваш 100% доказани думи ще ги търсиш в някакви книги и документи, а не по форуми.

myrshavija написа:...а също и да се заяждам с тези, които дрънкат глупости като теб.

То затова има модератори, за да режат такива като теб, чието хоби е дървенето. Като цяло точно тоя форум не толерира наглеците, но в последно време проблясват разни.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 17 юни 2015 14:46

колеги, моля ви на ЛС
ще ми заключат темата заради вас :deal

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 17 юни 2015 14:55

Тя темата не е от най-полезните и без това. Законова забрана няма. Собствениците на подземни паркинги решават дали да слагат забранителни табели или не. В този смисъл не може да се говори за изключения, какъвто въпрос беше поставен в началото, защото правило няма.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 17 юни 2015 15:13

аа полезна си е, не знам ти дали ползваш такива гаражи, ама аз да. И алтернативата е да остана без място за паркиране, защото ... някой се ослушва. Сигурно има и други подобни случаи. Засега в общи линии положението е:
- закон няма
- има някаква инспекция, която ходи и голбява гаражите
- те се измъкват като слагат тая табела (не знам дали прехвърлят отговорността или какво, но никой не прави контрол)
- теб никой не може да те глоби и да "нарушиш" табелата
- половината коли в гаража са си с АГУ, ама мълчат и никой не ги закача

егати сутуацията

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 17 юни 2015 15:25

Използвам подземни паркинги съвсем съзнателно - и двете ни коли са на газ и нощуват в подземен гараж. Изправни са, при най-малкото съмнение за изтичане, се вземат мерки - преди няколко седмици голфът на жена ми спа известно време навън, защото поредната капачка(редовно ги затриват при зареждане) натискаше сачмата и изпускаше газта в тръбата за зареждане. Паркингите на моловете използвам без значение дали има тебела или не - докато не е забранено със закон, собствениците на забранителните табели мога да ме опитват принудят да спирам на слънце както пожелаят.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Сря 17 юни 2015 16:17

Статията на ''24 часа'' е крайно невярна.

Последна промяна от jordanpar на Вто 06 окт 2015 17:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 17 юни 2015 18:45

По принцип се изясни, забранено е ама не точно, контролира се ама не точно, глобява се ама не могат точно, хубава работа ама нашенска.
По принцип избягвам, а и не ми се налага да ползвам такива паркинги, но ако единственото или най важното основание за въвеждане на такава забрана е опасност от взривяване на бутилката и пожар си мисля, че един полу пълен или полу празен резервоар с бензин при възникване на пожар е по опасен от една бутилка с втечнен газ при която е възможно факелно горене примерно
Имам случай в тоя аутлет на цариградско зад метро който е, влезнахме и паркирахми до входна врата, дойде охраната и ни помоли да паркираме отвън, проблем не бих правил за такова нещо и си паркирах отвън, не ми пречи.

Потребителски аватар
madwifi
Автомобил: VW Polo 6N1
Двигател: 1.9D AEF

Мнениеот madwifi » Сря 17 юни 2015 18:52

Забраната съм я виждал в подземни паркинги в Солун, Гърция. В Турция също. Там даже на входа на МОЛовете те проверяват за АГУ и ти забраняват достъп ако е нужно.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”