Здравейте
Благодаря Ви за мненията
Някой има ли идея какво означава съкращението TH в надписа "DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE TH". Ровя в гугъл, но не мога да разбера нищо.
Имаше някъде по сайтовете различните съкращения на производителите на гуми, но не мога да го намеря.
Мнения за избор на гуми 185/60R14?
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Re: Мнения за избор на гуми 185/60R14?
Тоя отпадък въобще не го гледай. Патил съм с такива, слабо пътно поведение и изключително крехки, ако някой пръдне до гумата веднага излиза балон.
- monty
- Автомобил: Hyundai i20
- Двигател: 998cc TGDI
Преди месец си взех чисто нови Vredestein-ки в размер 195/50/15. Определено съжалявам.. На мокро са зле, на сухо - задоволителни.
На старата кола бях взел Fulda Sportcontrol 205/55/16 пак нови и бях много по-доволен. И на сухо и на мокро бяха много добри. Колите са с идентични параметри, стила на шофиране е не променен. Не взех отново Fulda, защото в моят размер има само EcoControl, а гуми при които в името фигурира eco, energy saver и тн. не бих си купил. От посечените в първия пост бих заложил на Uniroyal-а. 

w_smith написа:...
Аз карам със зимния модел Dunlop SP Winter Response 2 и съм много доволен. Чисто нови ги купих -4бр. До сега няма балон, много тихи - доволен съм от марката и модела. Производство-Полша.
Предните бяха Барум Брилиантис(не съм сигурен за модела), ама бяха на годинки и накрая си бяха шумни, като на лада нива грайферите :))
joromnt написа:...
Колега, аз като си избирам гуми, не че ги сменям много често, защото не правя много километри и не съм палачор, процедирам по следният начин:
1-во Влизам на следният адрес ADAC.DE
Избирам си летни или зимни и ги почвам подред. Обикновенно първите места се заемат от големите марки, но винаги има изненади от гуми, които са по-евтини, а се представят също толкова добре. Харесваш марка и модел, който ти се вписва в парите, като отбягваш гумите с оценки "ausreichend, mangelhaft" и пазариш смело. По-хубаво от новата гума няма! Това е моята универсална формула, иначе всеки си има предпочитания за марки, модели, дотове и всякви други. Да не говорим за гумаджиите, те понякога са по-големи инженери от тези на ферарри. Относно това TH за което питаш, ненамирам точно инфо, но за мен това е скоростен индекс или нещо свързано с Thailand :) По-скоро първото.
Сега, като преглеждам тестовете и виждам: Nokian Line, Vredestein Sportrac 5, HANKOOK K425, които ти се вписват в бюджета с разлика от 5-6 лева, съдейки по един голям гумен сайт.
Айде със здраве и умната на пътя!
След размисли и страсти, четене на мнения и класации, поръчах 4 парчета Vredеstein Sportrac 5. Ханкук са по-скъпи от Дънлоп и Континентал за тоя размер, а Нокиан не ми харесват.
Благодаря на колегата за идеята за Аdac, съвсем съм изключил за тях.
Колата която ще ги търкаля е ежедневен дизелов седан, не развива кой знае какви скорости, нито пък се очакват чудеса от нея. Но, така и така се дават едни пари, гледам поне да не ги хвърлям на вятъра.
Благодаря още веднъж за мненията и помощта
Ще покарам известно време и дано се сетя да дам мнение за поведението им.
Благодаря на колегата за идеята за Аdac, съвсем съм изключил за тях.
Колата която ще ги търкаля е ежедневен дизелов седан, не развива кой знае какви скорости, нито пък се очакват чудеса от нея. Но, така и така се дават едни пари, гледам поне да не ги хвърлям на вятъра.
Благодаря още веднъж за мненията и помощта

Ще покарам известно време и дано се сетя да дам мнение за поведението им.
Честито колега, да си ги търкаляш със здраве и кеф!
Ако не забравиш, сподели доволен ли си. Това според мен е най-добрият избор, като съотношение - цена/качество. Виждам по-нагоре има и други колеги, които ги одобряват.
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Мога да препоръчам Унироял-а. Кое е населеното място?
От Монтана съм. И дааа, тук гумите наистина имат по около 30 лв на брой надценка спрямо нета. Фулдата на тоя размер тук я предлагат за 103 лв за брой... Вярно, не летят до тук сами тия гуми, но 30 лв на брой за доставка много ми се виждат...
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
Доста е - класическо надуване на дребна гумаджийница. Но има вероятност и да се пазарят. Пробвай ги на 85 - казваш "при цена 85лв + монтаж вземам 4". Имаш голям шанс за сделка. Все пак Фулда не ти препоръчвам - имах EcoControl и ги разтиках след 1 сезон. При покупка от интернет смятай цената на доставка + монтаж. Ако разликата е до 15-18лв при местните си струва.
Не, просто нови гуми можеш да намериш от няколко места, събираш ги на пръстите на едната си ръка. Фулдата дето цитирам /нея я запомних само като цена/, в нета е 77 с безплатна доставка, плюс 6 лв за монтаж, става 83. Е, няма как да им броя 103 лв на тея, за четири гуми набивам още 80 лв отгоре...
Иначе, това са цени от магазини, т.е. няма място за пазарлък. На едно място бачка приятел, предлагаше ми цени с 10% отстъпка, и пак не излиза сметката...
Иначе, това са цени от магазини, т.е. няма място за пазарлък. На едно място бачка приятел, предлагаше ми цени с 10% отстъпка, и пак не излиза сметката...
Освен това, в такива места стоката залежява и не се складира според норми (не навсякъде е така). Колко гумаджийници работят с ключ за сила? Струва 100лв - еднократно, а ти вдига акциите ежедневно! Все едно масло от варела на майстора, ами той седи там 5 години вече. Това са условнисти, но все пак нали.
Здравейте
Ами, да кажа нещо и аз за тея гуменетки Вредщайн.
Горд собственик съм им, вече около 4000 км.
Размера е 185/60R14.
Спрямо предните летни гуми/на 5 години/ който карах ги сравнявам, и спрямо зимните/на 1 година/.
Конфортна возия след като ги направих на 2,1атм /гумаджиите ги бяха направили 3,1атм и друсаше като лагерница.../. Тихи при шофиране по сух асфалт. Откакто застудя станаха една идея по-шумни. Добро спиране на сухо и мокро/може би на сухо са по-добри отколкото на мокро, но не съм си правил опити за екстремни спирания в различни условия/, но това зависи и от асфалта по който караш. Дали държи на високи скорости не знам, не ми се наложи да се качвам на магистрала с нея.
Накратко - новата гума си е нова гума. Тиха е, мека е, има сцепление при спиране/тръгване.
Вече са свалени, измити и съхранени по правилния начин.
Дали си заслужава да се закупи, това не мога да кажа. Не съм карал с конкурентните марки със сходни цени.
За мен лично, гумата е добра за ежедневни нужди, и съм приятно изненадан. На тея дето не им харесва и са спортисти, да си взимат Йокохама Парада и Тойо проксес.
На другата кола карам с Дънлоп СП Макс и Бриджстоун ЕР 300, който са от върховите модели на тези марки. Разлика в поведението на колите като реакция на пътя не виждам, поне това което зависи от гумите.
И така - всеки сам да си решава, наклон на никой не давам просто обобщавам впечатленията натрупани от лятото.
Ами, да кажа нещо и аз за тея гуменетки Вредщайн.
Горд собственик съм им, вече около 4000 км.
Размера е 185/60R14.
Спрямо предните летни гуми/на 5 години/ който карах ги сравнявам, и спрямо зимните/на 1 година/.
Конфортна возия след като ги направих на 2,1атм /гумаджиите ги бяха направили 3,1атм и друсаше като лагерница.../. Тихи при шофиране по сух асфалт. Откакто застудя станаха една идея по-шумни. Добро спиране на сухо и мокро/може би на сухо са по-добри отколкото на мокро, но не съм си правил опити за екстремни спирания в различни условия/, но това зависи и от асфалта по който караш. Дали държи на високи скорости не знам, не ми се наложи да се качвам на магистрала с нея.
Накратко - новата гума си е нова гума. Тиха е, мека е, има сцепление при спиране/тръгване.
Вече са свалени, измити и съхранени по правилния начин.
Дали си заслужава да се закупи, това не мога да кажа. Не съм карал с конкурентните марки със сходни цени.
За мен лично, гумата е добра за ежедневни нужди, и съм приятно изненадан. На тея дето не им харесва и са спортисти, да си взимат Йокохама Парада и Тойо проксес.
На другата кола карам с Дънлоп СП Макс и Бриджстоун ЕР 300, който са от върховите модели на тези марки. Разлика в поведението на колите като реакция на пътя не виждам, поне това което зависи от гумите.
И така - всеки сам да си решава, наклон на никой не давам просто обобщавам впечатленията натрупани от лятото.
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
joromnt написа:след като ги направих на 2,1атм /гумаджиите ги бяха направили 3,1атм и друсаше като лагерница.../
Каква е колата? Или 2,1 е доста малко или 3,1 е било престараване/некадърност от страна на гумаджиите.
Сеат Кордоба 2001 година, седан 1,9 дизел
Аналог на Поло Класик но Сеат
Аналог на Поло Класик но Сеат
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
3,1 атм е прекалено. Не знам доколко има риск от гърмеж.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”