Кой е крив и кой прав в случая-клипче от сураттефтера :)

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Кой е крив и кой прав в случая-клипче от сураттефтера :)

Мнениеот myrshavija » Чет 01 окт 2015 15:52

Бай Иван написа:Да ви питам, как бихте реагирали и кой щеше да е в грешка ако маркировката я нямаше. Тя и без това ще изчезне до месец, и да видим дали твърдението че "следвам маркировката" е меродавно.
Нима намекваш да не спазваме маркировката, защото може някой ден да се изтрие?
За всички по-горе, които смятат, че маркировката е "грешна" или "неправилна" - имате право да не я спазвате и да тествате кой ще бъде глобен при ПТП! Важи навсякъде, не само за конкретното кръстовище.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 01 окт 2015 15:56

Бай Иван написа:...За мен този от ляво, трябва да се седи в най-лявата лента, въпреки че прекъсната линия ти дава възможност да се преостроиш в средната...

Той реално, не се престроява наникъде, кара си направо в лентата. Може би освен камера е имал нещастието номерата му да са от провинцията, тогава всеки столичЕнин се чувства длъжен да те засече или поне освири едно хубаво. От 2 дни се придвижвам из града с кола на пазарджишка регистрация, та ми се изясни за какво иде реч :mhihi :mhihi :mhihi .

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Чет 01 окт 2015 16:12

Аз пък съм точно на обратното мнение. Доста често ходя в столицата :mhihi . С личната кола, която е ВР регистрация само да пипна мигача и ме пускат, докато със служебната със СВ номер не е така, въпреки, че не разчитам някой да ми гледа регистрации и подобни сантименталности.
А иначе по въпроса с клипчето, мисля, че прави сейр този неколегиалния с камерата, докато некой не му я сложи там дето слънце не огрява

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 01 окт 2015 16:15

Спазването на маркировката, карането само в собствената лента и престрояването с мигач при смяна на лента е само за балъците. За справка - всеки ден по улиците на Родината. За обичащите приключения - кръговото на 4-ти км, където няма закони и правилници.

Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Чет 01 окт 2015 20:28

Проблема се зароди в момента, в който десния (засечения по-късно) не тръгна веднага след БМВ-то пред него и остана на дистанция.
Предположения всякакви - даден/не даден сигнал/мигач от "снимащия", същото и за "засечения", предположение за колегиалност от страна на "засечения" да пропусне колата на Спиди... Не се вижда кой какъв мигач е дал (евентуално)... (не съм слушал клипа, само гледах).
След това безсмислена оставена дистанция от "снимащия" в момента на започване на непрекъснатата маркировка отново след джипа. По този начин дясностоящия вероятно си е помислил, че му оставят място за престрояване (отново "вероятно" след подаден мигач на ляво от него) и затова се опитва да се "набута" пред "снимащия" вече пресичайки непрекъснатата маркировка и оставяйки място за тези в дясната лента за на дясно.
"Снимащия" можеще да избегне проблема, ако продължеше в най-лявата лента (отново за на ляво и след това спокойно можеше да се престрои за където е тръгнал преди следващото кръстовище), при което "засечения" щеше да се престрои в дясната лента за на ляво. Или ако не беше оставил дистанция след джипа, а "засечения" да използва мигача и се престрои веднага след него.
Безумна постъпка от страна на "снимащия", който тръгна в момента на започване на непрекъснатата линия и момента, в който дясностоящия се опита да мине пред него, при положение, че имаше дистанция след джипа и двамата бяха на "една линия", даже десния малко по-напред. Вероятно, реално, "снимащия" не зачете дясностоящия с вероятно подаден мигач...
Отделно, няма "предварителна" маркировка, нито знаци, кое платно за къде е преди да започнат непрекъснатите линии (както има на следващото кръстовище в ляво и вече с три уредби над всяка лента), за да може да се ориентират водачите (такива, като мен, които не познават града и кръстовищата и минават за пръв път). Може само да се гадае по светофарната уредба, но и тя е "наполовина" ясна - отделен светофар за най-лявата лента, а за тази в средата - коя уредба да гледам??? над лентата свети уредба със секция за на дясно (дублирана в дясно по-ниско, до тротоара) - което предполага най-лява лента за на ляво, средна и дясна за на дясно???

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 01 окт 2015 20:51

мен ми стана интересно, ако вместо "наглия" от дясната лента, беше Джипа - БМВ X5 със СО номер дали нащо момче с камерата щеше пак да се пъне :gruebel

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Чет 01 окт 2015 21:10

И на мен ми е интересно, защо наглия е в кавички? Като той си е нагъл, видно от поведението и действията му. Реакцията на записващия е следствие на наглия. Като засичаш и си виновен следва човек да се извини или да си трае, а не да спори за очевадни неща. Щом дясностоящия не осъзнава, че навлиза в друга лента и спори бих му казал да си метне книжката и да не шофира.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 02 окт 2015 8:33

За мен наглия е с камерата. :newsm66
Това кръстовище умишлено е с две ленти за наляво. Движещите се в лявата лента преди това е редно да се престроят в най-лявата лента.
Движещите се в дясната лента продължават направо за да се престроят за наляво или в дясно като на никой не пречат.
На такова кръстовище и мигач не е нужен.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 02 окт 2015 9:14

И според твоята логика човек като отиде в лявата лента,а на следващия светофар завива на дясно как точно да стане.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 02 окт 2015 9:31

Като преди следващото кръстовище се престрои.

Ако тръгнеш от Дружба и отиваш до Люлин, от Дружба ли се престрояваш за последното кръстовище в Люлин?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 02 окт 2015 9:36

т.е. ти караш по усет и не спазваш правилата, така ли ?

клипа трябва да се гледа със звук, та, веднага става ясно, кой първо провокира и след това какви претенции има. По това се определя лесно кой е "наглия".

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 02 окт 2015 10:07

VWGT написа:т.е. ти караш по усет и не спазваш правилата, така ли ?

Къде го прочете?

Аз никъде не съм видял дясно стоящия да пропуска ляво стоящия при престрояване. В случая че маркировката е грешна спор няма.

"Престрояване Чл. 81. (1) Престрояването е преминаване от една пътна лента в друга, за да се продължи движението направо, да се завие или да се излезе от платното за движение. (2) Преди престрояване водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, движещи се в лентата, в която той навлиза. Когато се извършва едновременно престрояване на пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, сигнализирани с пътен знак Д1, първи се престроява водачът, който се намира в дясната пътна лента"

"Чл. 83. (1) Завиването наляво се извършва от най-лявата пътна лента по посока на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента, предназначена за завиване наляво.

Потребителски аватар
Бай Иван
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC

Мнениеот Бай Иван » Пет 02 окт 2015 10:18

Andonov написа:Като преди следващото кръстовище се престрои.

..

Точно! Минавам от там почти всеки ден и винаги се преостроявам в дясната лента, която в последствие става средна на Стамболийски за да завия на ляво, тъй като на следващия светофар завивам на дясно покрай Шератон, и тези които се изтарикатяват от лявата лента да ми бият десен мъчайки се да минат в моята лента, никога не ги пускам!

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 02 окт 2015 10:18

IRRITATING написа:И според твоята логика човек като отиде в лявата лента,а на следващия светофар завива на дясно как точно да стане.

на следващия светофар пак са две ленти за десен завой :th_up Въпреки, че го сменят вече безброй пъти, ту са две ленти за десен , после е една има стрелки поне 4 една върху друга.

Последна промяна от DoH_KuXoT на Пет 02 окт 2015 10:28, променено общо 1 път.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 02 окт 2015 10:19

Предлагам месечната среща да стане седмична,и да се провежда не на Бояна,а в някой кабинет с инструктор.Даже ще е хубаво да има,и изпит и който не го издържи да получава едномесечна забрана да ръси мъдрости на тема правила за движение по пътищата.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”