Колко караме бензинови коли само на бензин

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Колко караме бензинови коли само на бензин

Мнениеот Vlad777 » Пет 09 дек 2016 22:08

Голфът ми е само на бензин вече 14 години. Аудито е на газ от 3 години, преди това 9 на бензин. Та бих казал, че имам доста опит. Газовата на Аудито, която си сложих почти сам, се изплати за 7 месеца. Спестява ми по около 1400 лв годишно, което е 1/3 от стойността на колата и значително повече от стойността на подмяната на двигателя. Т.е. мога да сменям двигателя всяка година и пак ще е по-евтино.

Ако беше спортен автомобил, за който съм набил 20+ хиляди лв. за тунинг - нямаше да му сложа газ. Защото не може. След подходящата настройка за максимална мощност трябва да караш само със 100 октана с добавки - тогава наистина си задължен да си на бензин. Но при условие, че вече има толкова модерни разработки, течни фази и т.н., какво й пречи на колата? Музеен експонат няма да стане, защото не е лимитирана серия, връх на автомобилостроенето все пак.

Напоследък обаче си карам голфа и понеже е на бензин - заминават доста пари за гориво. Хич не ми е приятно като отида на бензиностанцията и трябва да си давам парите на картела. Поне не му работи километража и не мога да засеча какъв разход има, та не се ядосвам, а си карам постоянно с педала до ламарината :mhihi

Газ не му слагам, защото е моно, а обикновената газ не е оферта (А даже и цялата газова я имам налична). Като му сложа по-голям двигател бих го газифицирал, естествено с газов инжекцион.

Като цяло не виждам никакво геройство в това да се хвалиш колко много и скъп бензин зареждаш в колата си и съответно колко много пари даваш месечно на картела с горивата, респективно руската енергетика. Който има излишни пари - по-добре да ги дава за някаква благотворителност или за к*рви и бело, вместо да пълни гушата на Лукойл.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Пет 09 дек 2016 22:21

Баща ми кара на газ вече 16-7 години, сменил е и толкова на брой коли - минава 30-40 хил км годишно. На всичките той е монтирал газовите устройства и не помня да е имал някакви сериозни проблеми - но пък спестените му пари са доста.

Аз също имах 2 коли, които карах на газ - едната моно, другата карбуратор - беше ми много хубаво да си карам евтино.

Пасата имаше газ, но го карах на бензин поради други причини - но като се сетя колко пари съм хвърлил за гориво лошо ми става.

За това сега си взех дизел.

Потребителски аватар
Soldier90
Автомобил: GOLF MK4 AKL
Двигател:

Мнениеот Soldier90 » Пет 09 дек 2016 22:23

Дизел няма да си купя никога,горивото е бензин

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 09 дек 2016 22:29

Карал съм много години на бензин и още ме е яд.Това е най-безумното нещо след като има алтернатива да се возиш на 80 стинки :smile
Тая година се разцепих да ходя на море.По 700 км си ги правех на половин цена.За какво да им давам по 2лв,като мога със спестените пари да си направим една вечеря със семейството или да взема нещо на детето. :wink
В момента с 2-ката с 10 лв газ минавам 100-110 км. градско.На бензин с колко ли пари ще мина това разстояние?Май с 20 лв :wink

Потребителски аватар
Strosner
Автомобил: VW - Audi - Skoda
Двигател: 2001г

Мнениеот Strosner » Пет 09 дек 2016 22:40

Гложди ме такъв въпрос - ако привържениците на "чистото" гориво, закупят кола с вече качен ГИ, какво биха направили?

а/ ще демонтират ГИ, заради идеята си
б/ ще го карат на бензин, само ще изключат газта
в/ ще го карат и на газ, докато ГИ сдаде багажа
г/ ще си поддържат всички системи, включая и ГИ

Относно "националността" на компаниите-доставчици на горива, там всичко е толкова размито и мътно, че няма накъде повече! Дали "Ромпетрол" е румънска, "Еко" дали е турска, "Шел" дали е британска /или франчайзинг, все тая/, толкоз и "Лукойл" е руска, вероятно само по име. По-важно е горивото да е добро, другото са предразсъдъци.

Потребителски аватар
M3ntata
Автомобил: Golf MK4 4motion
Двигател: V5 AGZ

Мнениеот M3ntata » Пет 09 дек 2016 22:53

Всичко опира до финанси в крайна сметка, колкото и с бензин в кръвта или антигазаджия да е човек ако няма пари ще кара на газ. Тази тема и 300 пъти да се дъвчи всичко е до финанси. Аз имам финанси да храня 2.3 бензин при условие, че не минавам повече от 8-10 000км годишно. :mhihi Ако минавах 15-20 000 км, нямам как колегата е прав по добре една екскурзия или семейни разходи от колкото за гориво. При повече километри сметката не излиза :eek ергенчи съм си, за на пред може и аз да мина на газ :mhihi Колкото за дизела и него го знаем колко пести, приятел с 1.8 tddi зимата гори 9/100 градско, семеен B5.5 2.5 tdi (150) си ги прави +11/100km. Та няма много сметка, чак толкова колкото си мислим като се сметне и по тежката поддръжка. Разбира се много хора не отделят внимание на малките проблеми по колите си и за това всичко им е здраво и без проблеми това е живата истина, а оправданието е че е на 15години и на много километри, това за мен не е оправдание една 30г кола може да изглежда и да се движи по добре от това като е излязла от завода.

Та както и да е пак казвам всичко е до финанси, който е заможен си кара W12 на бензин или v10 дизел, а бедния слага газ дори на 1.4 поло, това е истината.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 09 дек 2016 23:28

Последно заредих за около 9лв, от предишното зареждане бях минал 150км. Тези км съм ги минал по Дертлиев, Тодор Александров, Руски и Цариградско шосе до 4ти км, сутрин малко след 9 и вечер между 17 и 20:30ч. Карам също като голфаджия на зиг-заг между другите коли.
Преди година отварях двигателя, вътре свети от чистота, няма никаква следа от нагар или някаква друга чернилка. Голфа е на метан от 5 години и 100 000км. Гледам да имам едно шише с бензин в случай, че закъсам, обикновено си го возя около година преди да свърши, а свършва щото го използвам за миене, а не че стига до двигателя.
Не разбирам хора, които предпочитат да дават парите си за бензин, вместо за курви и пиене :gruebel

Потребителски аватар
dafi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dafi » Пет 09 дек 2016 23:47

От 10 години имам книжка и само на бензин карам. На година правя 10-12к км. от който 8-9к са само магистрали. Лятно време с компанията като тръгнем из Европа, не мога да си представя да спирам на всеки 250-300км. да зареждам. Толкова много време се губи...
Който му е кеф, да си кара на гас, няма лошо, но за мен да спираш толкова често на дълъг път и да си ограничаваш багажника е абсурд.

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Мнениеот jordan17772 » Съб 10 дек 2016 7:35

От 3 години карам мк4 1.6 bcb. Колата е италянка и не е помирислава гас. Имам по 7к км на година и гори 10 градско и 6.4 извън. За мен това е първа кола и съм доволен от нея и за в бъдеще не мисля да я газифицирам. С един резервоар може да се минат 750км магистрално и това си ми стига. :-)

Потребителски аватар
Soldier90
Автомобил: GOLF MK4 AKL
Двигател:

Мнениеот Soldier90 » Съб 10 дек 2016 10:35

Предната ми кола беше бмв е36 320 купе автомат,като я взех беше с ГИ,това не бензин нямаше изхранване :mhihi ,сега карам Голф Мк4 1.6 ,не е най икономичния мотор :mhihi ,не съм ерген ама мога да си позволя да не го спирам и само не бензин

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 10 дек 2016 11:56

Ауди, Поло и БМВ само на бензин :c020

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Съб 10 дек 2016 15:33

Карал съм Опел,форд и сега Голфа, и на бензин и на газ.Зимата карам само на бензин от пролета до късна есен почти само на газ :beer

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Съб 10 дек 2016 15:47

Карам само на бензин. Това е една от причините за покупката на първия ми Голф2 - никога не е имал газова уредба. Втория го взех с газова уредба на по-малко от година и веднага я махнах.
Изминавам средно по 2800 км на година.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Съб 10 дек 2016 17:20

Всичките коли си ги карам само на бензин, единствено имам бус на газ защото е ламя като разход. За мене газта не е добро гориво за тези двигатели. Само проблеми създава, лично аз съм имал немалко такива. На бус късах клапан, прогарят. На предишна кола също късах клапан от газ. Някой пеят че не било от това но аз си познавам машините. Да не говорим за миризмата на кенеф и балона в багажника. В крайна сметка не са важни само парите, има и други фактори - удобство, сигурност, потенциал на машината, обем на багажик, миризми и други. Разбира се ако единствения ти фактор е икономия без друго да има значение е най-добре на метан, не на газ. За мен единственото смислено оправдание за газификация на бензинова машина е ако не слизаш от колата и навърташ безумни километри.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 10 дек 2016 18:47

При кадърно монтиран и настроен газов инжекцион, системата си работи без проблеми. Къде ти мирише на газ при положение че зареждането ти е изведено извън купето? Какви постоянни проблеми би имал с ГИ освен да му сменяш филтъра на 10 000км. Като всяка алтернативна горивна система е напълно нормално да създава проблеми, които произтичат най вече от използването на евтини компоненти, и най най вече некадърен монтаж и настройка.
При големи по-обем двигатели, няма абсолютно никаква разлика в динамиката на автомобила, колкото върви на бензин толкова върви и на газ, с тази разлика че на газ 100км. са ти 10лв. а на бензин 30лв. И сега някой ще каже, защо си купуваш 6 или 8 цилиндров двигател като ти е скъпо горивото, ами точно заради това, защото на газ мога да си го карам като евридейка, и да ми гори в пари колкото някой сешоар 1.3 на бензин. Oтделно, има достатъчно информация кои двигатели, късат или вкопават клапани, и кои мотори искат регулиране на определен брой километри, с което всеки заинтересуван се запознава още докато си избира бъдещото возило, на което възнамерява да слага газ.
Кой както намира за добре с такова гориво да си кара , но не изпадайте чак в такива крайности, че сложиш ли газ едва ли не си затриваш колата, това не е вярно, някой доводи определено си ги смучите от пръстите :biggrin

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”