Какво да правя с колата си Поло 9n

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Какво да правя с колата си

Мнениеот kris11 » Пет 19 апр 2024 21:08

Vlad777 написа:Имах Ауди А3 1.8 20в, ...
....Отворих си сервизната книжка, която бях водил прилежно и като се зачетох и видях какво съм правил по колата, набързо пресметнах около 3-4000 лв вложени за последните 20000 км. Мотора на двора до гол блок, основни и биелни лагери, сегменти, гарнитури, семеринги, маслена помпа с верига, клапани, валове, верига и оптегач между валовете, само статичните железа бяха старите. Ангренаж, ремъци, водна помпа, тампони на мотор, амортисьори, бобина, кабели, свещи, тампони на носачите от S3, задни тампони, климатична инсталация и какво ли още не. ..

E сега ми кажи ,че за тези ремонти не си скочил на кола над 300 к км. Такива ремонти по сегменти, основни, биелни лагери, валове се сменят на или на адски неподдържани с масло двигатели от онова време или е бил боклук преди покупката. Няма как поддържана кола да се нуждае от описаните смени на части. Ремъци водна помпа, ангренажгарнитури, семеринги , тампони,бобина, свещи, кабели, веригас, обтегач , климатична уредба ги броя за консуматив.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 19 апр 2024 22:05

Колата по спомен беше на около 120000 някъде 2003-4 година като я взех. Никога не съм я жалил колата, но и не съм пестил от ремонти. Този ремонт беше доста години по-късно 2016-17 г. на не помня колко километри, но мисля че беше под 300к. Пулът на единия клапан се беше се сцепил където контактува с вала и реших, че като ще се прави, ще се прави както трябва. И така и направих.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Нед 21 апр 2024 16:58

Колеги, да приемем, че съобразно забележките ще се редуцира цената. Като отворя мобиле, общо взето има само 12 обяви за поло като моето (бензинка 2002-2004 модел, ръчка). Там обявите са от 3300 до 4700. Комплект седалки от морга ще са към 250-300лв. Оправяне на компютъра за беговете ще е към 200-250лв. Калниците ги пиша 400лв. Предната броня я пиша 200-250. Газова бутилка нова (тази изтече също) към 400лв. При положение, че колата вече и изтече всичко и само данъка съм платил за цялата година + факта, че който я вземе трябва да се занимава. И сбора от всички неща за правене са към 1500-1700 лв. Реалистично ли е да сложа на обявата примерно 1200лв, като опиша всички проблеми.

Притеснява ме, че никой няма да иска да я вземе без ГТП, пък аз за ГТП трябва да инвестирам още време и пари и затова се замислях има ли смисъл от цялата гимнастика, като основното нещо не е непременно максимална печалба.
+ ще искам задължително прехвърляне.

Затова си мислех опция да видя локално някоя морга дали иска да я вземе и в най-краен случай Надин.

Какво мислите ?

Потребителски аватар
alpinab
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alpinab » Нед 21 апр 2024 18:26

Толко е лесно. Всичките детайли от горния ти пост изложени в една обява за 5 мин в Мобилето. Цена:1200лв. И чакане. Ако до 2 седмици никой не ти се обади -200лв и пак.

Дори и 800-1000 да и вземеш е повече от вторичните. Това какво, кой и как ще я прави при положение, че документално не е твоя и не си излъгал човека не те интересува.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 21 апр 2024 19:13

Последно от Вторични получих 520лв за 2 коли преди няколко години. И двете по-големи от полото. Нищо не пречи да се звънне на няколко морги за да се свери часовника.
1200 ми се струва разумна цена, свалянето на цената с по 100 - 200лв на всеки 2 седмици също е разумно.
Части се купуват от частни обяви, а не от морги, цената е в пъти по-ниска. Така или иначе това е проблем на купувача, а не твой.
Някой може да го иска цялото заради двигателя. Тогава прехвърлянето е излишен разход. Можеш да го продадеш без номерата. После номерата в КАТ и го бракуваш.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Съб 06 юли 2024 22:18

Такааааааа....
Тъй като колегата ми е симпатичен, па гледах, че много се чуди какво да го прави това Поло, реших да му помогна... И го купих! :icon_lol :icon_lol :icon_lol
В началото май не му се даваше много, а накрая със сигурност не му се даваше хич!
И за него, и на жена му има сантиментална стойност тази кола, ама като обещах, че ще живее Половото - какво да правят - дадоха го

Първо трябваше да оправя тотално клеясалите и изкочили от ябълките чистачки, че без такова нещо се не кара.Мноооого бяха клеясали осите на чистачките! Много секс имаше
чукай, чукай... с тоя чук, докато ги извадя, почистя и гресирам.
Ама вече работят! :mrgreen
Днес започна и съществената работа.
Праговете бяха много изгнили в предните и задните си части и макар, че в средата бяха здрави, реших, че ще се сменят целите. Ще се сменят и предните калници, за да не си играем на кърпежи с ламаринки и китове.
Ето как изглеждаше днес:
Polo Razpar4atosano.jpg
Polo Razpar4atosano.jpg (70.38 KиБ) Видяна 1671 пъти

Ако го види щерката (че ще е за нея) ще ме прокълне :mhihi
Малко след тази снимка свалих и фаровете, а по-късно приятелчето, който основно ще я прави, отряза и праговете.
А аз ги сметох като Опел Корса :mhihi :mhihi

От предната броня липсва едно парче, което уж е отделен детайл, но е споено към основата и не се предлага като резервна част.
Та ако някой знае къде се продава евтино счупена броня от Поло9N (или има такава) да свирка
Иначе трябва да купувам цяла нова броня от китайска пластмаса, а това не ме кефи много, най-вече като качество.

Има Ламбда сонда да се сменя, че свети чек-а (прекъснат подгрев) и теч на фреон при изхода на дехидратора (вероятно О-пръстенче). Както и смяна на газова бутилка и изпарител, ама той колегата го е написал.
Естествено, и 2 предни седалки и айрбег-контролера, че е записал краш-дейта при гърмежа на страничния бег.
Дава грешки и за датчика за температура в краката и за позиция на клапата топло/студено, макар, че си работят и двете неща
Други забележки за сега не съм открил, освен неясно бучене при по-високи скорости, може би колесен лагер, ама това ще се търси по-нататък
Ще гледам да ъпдейтвам при развитие :cool

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 06 юли 2024 23:49

Радвам се, че полото е отървало пресата и е попаднало в добри ръце. Ще следя темата с интерес.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Нед 07 юли 2024 13:16

Миналата седмица като бях в Надин имаше по-добри коли от тоя :censored2. Колата имала сантиментална стойност, а дори чистачките не си оправили. WTF? :no

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 07 юли 2024 15:32

честито, Радо! ще стане пуканка, сигурен съм ;)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Съб 20 юли 2024 20:58

Takaaaaa...
Първо от преди няколко дни:

20240711_182831.jpg

20240711_182844.jpg

20240711_182901.jpg

За огромно мое съжаление и огорчение, докато заваряхме втория праг, от към пасажерската страна, явно нещо пръсна навътре или просто прегря иии...

20240711_103914.jpg

20240711_103938.jpg

Ми т'ва е положението!
Ще се сменя тялото на климатизацията.
Ама ще е след като мине КАТ, защото още не съм го оправил документално.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Мнениеот radotom » Съб 20 юли 2024 21:06

Ето каква я свършихме днес:

20240720_161139.jpg

20240720_161216.jpg

20240720_161225.jpg

И преди да ми честитите, да кажа, че боята е само за пред КАТ :mhihi :mhihi :mhihi

Тоооолкова е портокалена, че нямам думи!
Такова чудо даже и fens не може да сътвори!
:mhihi :mhihi :mhihi

Ама приятелчето, дето пръска (и заваря) не е професионален тенекеджия/бояджия, а автомобилен механик.
Може да разглоби и сглоби двигателя с едно затворено око, ама за да стане и боята - явно ще се ходи при профи

Нищо, де! То си беше в план-графика.
Сега трябва да озаконим гЪзовата, че да не сменям после пак талони и другата седмица закисвам пред родните контролни органи

П.п. Ще се сменя и бронята, не гледайте, че е леко провиснала :c020

Irnik
Автомобил: Бора
Двигател: АКЛ 1999

Re: Какво да правя с колата си Поло 9n

Мнениеот Irnik » Нед 21 юли 2024 11:19

Ако ще слагаш подкалници , изрежи долу в прага дупка 2 на 4/5/см . При мене там имаше 10см листа и кал , отвора беше 2см на 5мм , а отгоре дупки 2 на 6см . Наложи се да изрежа 10см от праговете и кърпих с поцинкована ламарина и нитачка .Сипах по един шприц /около 300мл/ масло в праговете . Капе един , два дена в гаража , но това не е проблем .

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор

Re: Какво да правя с колата си Поло 9n

Мнениеот radotom » Нед 21 юли 2024 17:16

Irnik написа:Ако ще слагаш подкалници , изрежи долу в прага дупка...

Точно праговете специално и целенасочено ги затворих ги отпред, и отзад и хубаво ги обмазах там с полиуретанова изолация.
Отделно ще се пръскат яко с парафин отвътре
Калниците бяха дебело обмазани с грунд.
Въпреки това, може би ще послушам съвета ти и ще изрежа подкалниците отдолу, за да могат да си се ръсят листата, защото често се паркира под дървета и листа има доста.

Днес, обаче, като си докарах колата от сервиза, поогледах пак боята.
Май... ами май не е чак толкова зле, колкото ми изглеждаше вчера. Само ще иска още една ръка лак. Ще видим дали няма да трябва да се пастират леко калниците преди това.
При всички случаи ще мина през профи бояджия, за да даде и той мнение.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”