Да бъдем обективни - във висока кола се сяда по-лесно. Вижда се по-добре. Хич да не е оффроадър, високата кола не я мислиш толкова на всеки по-висок бордюр, дупка, или просто лек черен път. Като сложиш и некво 4х4 да ти помага зимата, или на хлъзгава ливадка(примерно рибари, пикници, виладжии), отделно сносно пространство вътре, по-приятна позиция на седене, и ако не ти е зор да си състезател или хептен да икономисваш от гориво, то ниската лека кола не е много привлекателен избор.
Е, за безопасността също има плюсове и минуси, и за едните и за другите, та ако нещо не е чак фрапираращо зле за даден модел, според мен взаимно се компенсират, и тези неща не се гледат като основен фактор. Бусове, валове и подобни, имат и по-лошо пътно поведение, но при нормално и отговорно каране, са си достатъчно безопасни. Така че и СУВ печели с многофункционалност, при съвсем приемлива безопасност.
Мислите ли че SUV са по-безопасни от леките автомобили?
-
- Автомобил: VW T- Roc Style DSG
- Двигател: 1500 TSI OPF 2023
Re: Мислите ли че SUV са по-безопасни от леките автомобили?
Lupender написа:Безопасността е функция от много елементи и се разглежда в различен контекст - пътна безопасност, трудова безопасност, пожарна ..
... и всички тези елементи ги обединява класа на автомобила. Останалото е бля - бля - бля.
- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
SUV автомобилите създават едно фалшиво чувство за сигурност и стабилност което води до подценяване на ситуациите на пътя. Един приятел който е много внимателен шофьор след трета катастрофа и втори джип за една година, най-накрая си призна. Каза, че ако е бил с леката кола и трите катастрофи нямало да се осъществят. При едната катастрофа се предоверил на 4х4 и при едно спускане джипа се завърта по леда и се плъзга странично и неконтролируемо право в един електрически стълб. След това си купи SUV се шибна в един бетоновоз. Не спирал баш като леката кола. След като го оправиха решил да прескочи релсите пред товарния влак. Явно не му е достигнала височината защото увиснал на релсите и влака го отнесе.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
MamaMy написа:SUV автомобилите създават едно фалшиво чувство за сигурност и стабилност което води до подценяване на ситуациите на пътя. Един приятел който е много внимателен шофьор след трета катастрофа и втори джип за една година, най-накрая си призна.
Представям си, щом този е внимателен шофьор, то или всички SUV са обречени да завършат живота си в катастрофи, или шофьорите на тия които не катастрофират, са някакви хептен внимателни и специално подготвени професионалисти, с поведение на пътя водещо до канонизиране в светци.

- mukot
- Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
- Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
MamaMy написа:" При едната катастрофа се предоверил на 4х4 и при едно спускане джипа се завърта по леда и се плъзга странично и неконтролируемо право в един електрически стълб. "
Винаги съм се чудил на хората, които смятат, че при спиране и/или спускане 4х4 им помага. Аз съм старомоден и винаги си мисля, че в тези случаи определящото е сцеплението между гумата и пътната настилка.

- MamaMy
- Автомобил: Galaxy
- Двигател: AUY 2003г
Когато си карал дълги години и по много километри все леки коли (таксиметров шофьор), качването на високо и стабилното потегляне в зимни условия бързо те карат да загубиш част от полезните навици. Лошото е, че явно губиш и някои които продължават да ти трябват. Аз това го установих само след един месец каране на камион автоматик. Като се прибрах от път в края на месеца и се хванах 3-4 пъти как изключвам без съединител. Един път дори се пробвах да тръгна без да съм включил на скорост. Не бързайте да съдите ако карате по 30-тина км дневно.
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Темата е хубава, но малко се отиде в посока за и против SUV, а не дали са по-безопасни.
Според мен са (сравнявайки ги по категории спрямо лек автомобил), не за друго, а заради масата си - около 2 тона. Също, при страничен удар, има шанс да не те смажат в торса, а дори може да не е засегнато самото купе.
Имат много недостатъци - челно съпротивление, по-тромави, неманеврени, липса на контакс с пътя, но... за нашите лунни пейзажи, коловози, локви - според мен са по-доброто решение.
Последните дни шофирам една 19-годишна Rav4, автоматик - по-високата позиция ти помага да "четеш" трафика пред теб по-добре, качването / слизането е по-лесно, не се притесняваш от локвите, които се бяха образували след двудневните дъждове.
Според мен са (сравнявайки ги по категории спрямо лек автомобил), не за друго, а заради масата си - около 2 тона. Също, при страничен удар, има шанс да не те смажат в торса, а дори може да не е засегнато самото купе.
Имат много недостатъци - челно съпротивление, по-тромави, неманеврени, липса на контакс с пътя, но... за нашите лунни пейзажи, коловози, локви - според мен са по-доброто решение.
Последните дни шофирам една 19-годишна Rav4, автоматик - по-високата позиция ти помага да "четеш" трафика пред теб по-добре, качването / слизането е по-лесно, не се притесняваш от локвите, които се бяха образували след двудневните дъждове.
Това с тежкия СУВ така и не излезе от кръчмарсите лакардии.Малко са сувовете 2тона тежки . За пример и сведение 2 тона е Форд рейнджър с рама ама той хич не е СУВ. Твоята РАВ-Ка е 1400кг. Толкова тежи компактния среден клас, Октавия, Голф за сметка на това е къса висока и стара. В общи линии като масата сувове на пътя. Т.е ако трябва да се обобщи Сув не е по-безопасен от еквивалентен автомобил напротив по-опасен е поради измамната сигурност, високия център на тежестта, и достъпния премиум моден тренд с лошо здраве и на години но по джоба на бг мераклията.
-
- Автомобил: Mercedes W213
- Двигател: E 400 V 6
chifut написа:Т.е ако трябва да се обобщи Сув не е по-безопасен от еквивалентен автомобил напротив по-опасен е поради измамната сигурност, високия център на тежестта, и достъпния премиум моден тренд с лошо здраве и на години но по джоба на бг мераклията.
Много добре го каза, колега! Това е една мода, която не мога да я разбера. Като са се хвърлили всички по тия "коли" все едно са върха на автомобилостроенето. И най- лошото е, както казваш- измамната сигурност за собствениците им. Моден и по- опасен автомобил е Сув- а от един автомобил среден клас.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Но спор няма, че си има предимства повдигната кола в Бг.
И затова ще продължи търсенето им.
Дори и да не е 4х4.
И затова ще продължи търсенето им.
Дори и да не е 4х4.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Не знам, аз все се връщам на това че няма най-безопасна категория има безопасни МПС-та. Както някои хора си избират бебешки столчета по статистики от краш тестове, други по бюджет, трети по цвят. Като огледа човек статистиките, модерните автомобили са достатъчно безопасни, просто изберете това което ще ви върши работа.
Нека не забравяме, че краш тестовете се правят в диапазона 50-60км/ч. Ако се нацепиш със 120+ челно в каквото и да е - няма голямо значение, туарег ли е, пасат ли е, голф ли е, поло ли е, ъп ли е.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз карам вече 9 месеца един каджар 2020 с 1,33 тце ЕДЦ7 , колата е много удобна и приятна за каране динамична и маневрена , разход от 1000 км пътуване преди дни 6,1/100 като си карам без да се влача с около 130 на магистралата и 110-115 по другите пътища. На път с дупки и неравностти си карам като пич докато с някое ниско комби или седанче ще заореш отдолу . Позицията е висока и много удобна , колата противно на мислещите че била нестабилна напротив държи се изключително добре в завои , вози твърдо на разбити пътища но коя кола не вози по този начин освен някоя с-класа на въздух.
Аз лично смятам че избора ми е удачен , имам автомобил който е удобен за каране , а имаш и висок клиренс и с лекота може да преминеш някой разбит черен път с коловози и неравностти.
Не ангажирам никого с това , така чувствам аз автомобила , карал съм ниски автомобили и разликата спрямо сув е в полза на сув.
Аз лично смятам че избора ми е удачен , имам автомобил който е удобен за каране , а имаш и висок клиренс и с лекота може да преминеш някой разбит черен път с коловози и неравностти.
Не ангажирам никого с това , така чувствам аз автомобила , карал съм ниски автомобили и разликата спрямо сув е в полза на сув.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Тя темата малко кривна ...
Спор няма за удобствата от по-повдигнатите коли.
И аз съм на мнение, че са удобни,видимост, просвет . И по-подходящи за Бг .
Но тъй като започнахме от безопасност, преминахме към експлоатационни качества....
Спор няма за удобствата от по-повдигнатите коли.
И аз съм на мнение, че са удобни,видимост, просвет . И по-подходящи за Бг .
Но тъй като започнахме от безопасност, преминахме към експлоатационни качества....
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
То безопасността не е ли експлоатационно качество?!
Ама то и разни видове безопасност, та темата дълга и широка. А тия глупости с измамната сигурност, не знам и как да ги коментирам, освен да се карат Запорожци още, та над 90км/ч със сигурност да няма чувство за сигурност, та камо ли измамно такова
Който си е аджамия, все ще търси оправдания в "измамното чувство за сигурност". Или пък е нещо от сорта "гроздето е кисело", щото тия коли като цяло могат повече, ама и струват повече, и имат повече разходи.
Имал съм типичен джип, на рама, бързи бавни, меко окачване, и нещо нищо не ме е измамил с излишна сигурност. Карал съм и различни СУВ по-шосейно ориентирани, включително и леко спортни с по над 300 коня, също никакви проблеми. Е, не съм се състезавал чак с тях, що-годе нормално каране, ама пак не я усетих тая измамна сигурност. Та излишно се обобщава, има леки коли, които не минават на лосовия тест, и доста от СУВ, които си го минават, но даже и това не е чак абсолютен критерий. Читавите СУВ не отстъпват почти по нищо на леките коли, включително и безопасност.
Ама то и разни видове безопасност, та темата дълга и широка. А тия глупости с измамната сигурност, не знам и как да ги коментирам, освен да се карат Запорожци още, та над 90км/ч със сигурност да няма чувство за сигурност, та камо ли измамно такова

Който си е аджамия, все ще търси оправдания в "измамното чувство за сигурност". Или пък е нещо от сорта "гроздето е кисело", щото тия коли като цяло могат повече, ама и струват повече, и имат повече разходи.
Имал съм типичен джип, на рама, бързи бавни, меко окачване, и нещо нищо не ме е измамил с излишна сигурност. Карал съм и различни СУВ по-шосейно ориентирани, включително и леко спортни с по над 300 коня, също никакви проблеми. Е, не съм се състезавал чак с тях, що-годе нормално каране, ама пак не я усетих тая измамна сигурност. Та излишно се обобщава, има леки коли, които не минават на лосовия тест, и доста от СУВ, които си го минават, но даже и това не е чак абсолютен критерий. Читавите СУВ не отстъпват почти по нищо на леките коли, включително и безопасност.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”