Задължителни ли са катализаторите?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Нед 30 сеп 2007 15:27

е па аз нема кво да се чудим - вчера ядох боб със зеле и пих много бира :lol:

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 01 окт 2007 8:06

buFka написа:
G3 написа:хахахахахха
тоя як ташак си е направил..
и върнаха ли те ? :shock

що да е ташак?

Щот не са задължителни, мамка им еколкогична

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 01 окт 2007 10:41

Да бе неса......вредни газове и прочие нали от него се регулират някакси? Ако е прецакан или го няма ше си над нормите.

Потребителски аватар
galaboff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот galaboff » Пон 01 окт 2007 10:44

Има един такъв момент, че по пунктовете за ГТП няма газ анализатор за дизел, а той е различен от този за бензин. Така че ако на някой му обяснят как газовете на дизела му не са в норма.....
Иначе катализаторите не са задължителни, в противен случай всичко под 1995г. щеше да е на претопяване в Кремиковци...

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 01 окт 2007 10:46

абе заеби, аз кат обяснявах на един немец занимаващ се с предгледи какво представлява ГТП в Бг, човека се хвана за главата....

Потребителски аватар
Prodriver
Автомобил: VW Polo VW 1300
Двигател: AEE 1996 AB 1971
Контакти:

Мнениеот Prodriver » Пон 01 окт 2007 13:43

И аз махнах катализатора преди седмица защото се задрасти съвсем,дано не бера ядове на ГТП-то :banghead: въпреки,че съм с газова.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пон 01 окт 2007 13:46

Как разбра, че се е задръстил? В смисъл какви са симптомите? Че моя е на 177 000 км, и се чудя дали да не го ръчкам нещо...

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 01 окт 2007 17:42

Не искам да разочаровам колегите дето са си махнали катализаторите, ама ако си погледнете в книжката на колата ще видите, че ламбда сондата бива два типа - за модела с и за този без катализатор, има разлика във формата и размера на отворите:

Изображение

Така че не се чудете що ви люти, компютъра бърка сместта щото получава грешни данни и я преобогатява.

Относно газ и задължителен катализатор не беше ли именно задължително да се МАХНЕ катализатора като се сложи газ иначе загрява до червено ???

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Пон 01 окт 2007 20:16

longora написа:hooligans и на мен след като ми изтърбушиха катализатора започна да ми смърди и направо люти на очите когато колата е студена. Това го нямаше преди както казваш и ти .... Явно има нужда от катализатор, но просто тук не можем да отделим 1500лв за хубав катализатор и за това минаваме с по 50лв за изтърбушване на запушения :(
Знам фирма дето поставя и продава катализатори.Цената е около 250-350лв.Ако някой има интерес мога да потърся телефон за връзка.Катализатора не толкова скъп.Зависи от вида му!В Германия са около 180-220 ЕУРО.Тук магазините дрешат за сега колкото могат!

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 01 окт 2007 20:31

buFka написа:абе заеби, аз кат обяснявах на един немец занимаващ се с предгледи какво представлява ГТП в Бг, човека се хвана за главата....

не ги отваряй на шмекерии :twisted:
Ez lpg не му трябва катализа :lol:

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 01 окт 2007 23:47

Аве - тия данъчните не ми искаха дикимент,че ми бачка катализатора - той си бачка де - паяците в мазето го използват за карцер mhihi - 8.25 им платих данък :oops:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Re: Задължителни ли са катализаторите?

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 02 окт 2007 0:31

Дон Хуан Голфа написа:
LuIS написа:Здравейте, отивам днес на годишен технически преглед и ония ми разправят ,че трябвало задължително да имам катализатор?

та колко му е парата? и наистина ли е задължителен?

Скивайте са следния майтап!
отивам в за ГТП по застраховка и е 4лв. и се почва-светлини,спирачки,мериха акумулатора и накрая сложиха тръба да измерва изгорелите газове...и викам изгорях-аз съм с дизел ама с права тръба от турбината до края!!!
И кво се оказа мериха и в нормите ХАХАХАХА
За какъв катализатор става дума......... :lol:

Абсолютно същата случка :lol: Отделно мисля че niks76 беше правил експеримент с ТДИ на 200к и нещо си километри и при загрял мотор показва по-малко ако е без катализатор-просто по-добро горене :idea:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 02 окт 2007 0:32

longora написа:Абе чудих се от къде идва всичката тая люта миризма ... ама не го дочудих :) И не знам дали е лошо ... но дразни :)

Или е от нещо друго или си втълпяваш.Катализатора на бензинките мирише като е развален ,ама на дизела е каталитичен конвертор.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 02 окт 2007 0:33

H2O написа:
longora написа:hooligans и на мен след като ми изтърбушиха катализатора започна да ми смърди и направо люти на очите когато колата е студена. Това го нямаше преди както казваш и ти .... Явно има нужда от катализатор, но просто тук не можем да отделим 1500лв за хубав катализатор и за това минаваме с по 50лв за изтърбушване на запушения :(
Знам фирма дето поставя и продава катализатори.Цената е около 250-350лв.Ако някой има интерес мога да потърся телефон за връзка.Катализатора не толкова скъп.Зависи от вида му!В Германия са около 180-220 ЕУРО.Тук магазините дрешат за сега колкото могат!

Примерно КРАФТ,примерно гаражчетата на бул. Константин Величков и още доста.Катализатори бол ама като караш на газ и скапана нафта след 10-20к километри не стават за нищо :cry:
P.S.Лошото като има ламбда сонда и махаш катализатор е че 90% ти я разбеват-или от удар или от температурата на заваряване-ама то тва и при поправка на гърне се случва.

Потребителски аватар
Veso101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Veso101 » Вто 02 окт 2007 7:55

Вие тука голямо чепкане чепкате на тая изчерпана отдавна тема.
Някой дедо с Жужа (Жигула) да не би да има катализатор?
Като го махнеш, според мен отиваш в общината дакларираш че си без катализатор, вдигат ти данъка и си готов, това е единия начин, другия е 30 лв за ГТП на опраделено място и толкова.
А това за ламбда сондите не ми изглежда вярно, нали сондата е преди катализатора, моята даже е горе на колекторите, никакви грижи нямам, чист планински въздух излиза отзад, колата върви супер, от ауспуха мирише на борови иглички. :lol:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”