Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Да,колегиално е
354
83%
Не,писнало ми е от "джигити"
53
12%
Все ми е тая
21
5%

Общо гласове: 428
Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Re: Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Мнениеот stan4o_mc » Вто 26 юли 2011 19:54

Не мисля, че тук някой ще изцепи душевни словоизлияния за това как темата му е "помогнала" в живота... Чудя се само, защо анти-сигнализиращите не отскочат до темата за радар детектори, да обяснят на народа какви нещастни убийци, комплексари и малоумници са. Продължавам да съм с убеждението, че премигването е следствие наглостта на фуражката, а не кретенизма на шофьорите. За сега не намирам основателна причина да приема, че правя нещо лошо, като сигнализирам.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Вто 26 юли 2011 20:07

Колегите, които не са съгласни с премигването, имат право на своето мнение и аз го уважавам, макар и да не го споделям. Все пак ми се иска да обърна внимание на следното: Повечето, които са "против" изтъкват, че ако мигнем, джигитът ще отмине патрулката, после ще ще даде газ до дупка и ще продължи с простотиите си. А кое ви кара да мислите, че след като го спрат и му измуфтят 20 лева или му напишат акт, няма да продължи? Аз не мисля, че един или два акта ще променят мисленето на "джигитите". Който си е идиот, си е идиот и с актове, и без актове. Малоумниците по пътищата не ги е страх от катаджии или актове.

Разбира се, когато се разминаваме със случайни автомобили, ние не знаем кой е вътре. Дали е някой олигофрен-рецидивист или някой обикновен човек като всички останали - не се знае предварително. Затова аз предупреждавам винаги - ако е просто някой, който се е увлякъл и е превишил с 10 км/ч, му спестявам един излишен акт, ако е някой пътен побърканяк - за тях спасение няма, така че е все тая.

Да видиш катаджия, заврян в храсталака, да твърдиш, че това му е работата и да не предупредиш шофьорите насреща, че той е там - това ми прилича на проявление на типичната за нас българите максима "важното е на Вуте да му е зле", която аз никога не съм разбирал.

И, понеже много се разписах, задавам един последен въпрос на тези, които не предупреждават и искат всеки да си плаща за дяволъка - ако ви мигнат и забележите, че сте с 10 км/ч отгоре, ще намалите ли или ще си продължите с толкова, защото всеки трябва да си плаща за дяволъка?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 26 юли 2011 20:10

stan4o_mc написа:Не мисля, че тук някой ще изцепи душевни словоизлияния за това как темата му е "помогнала" в живота... Чудя се само, защо анти-сигнализиращите не отскочат до темата за радар детектори, да обяснят на народа какви нещастни убийци, комплексари и малоумници са. Продължавам да съм с убеждението, че премигването е следствие наглостта на фуражката, а не кретенизма на шофьорите. За сега не намирам основателна причина да приема, че правя нещо лошо, като сигнализирам.

Всъщност в удебеленото е ключът. Кретенизмът на шофьорите ли е повече или наглостта на полицаите. Аз дадох пример как полицай може да НЕ бъде тъпанар и дори да "прости" нарушение на простосмъртен, като мен. От другата страна се дават абсолютно противоположни примери. В същото време знаем, че джигитите си плащат и продължават с безразсъдното шофиране, но се даде пример и с такъв, при който номерът не е минал и си е без книжка. Ситуацията не е черно-бяла, за да отсечем това е така, онова е инак. Нещата са много цветни и различни :deal Не бива да слагаме всички полицаи под общ знаменател, както и всички шофьори по пътищата.

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 26 юли 2011 20:14

icefire написа:И, понеже много се разписах, задавам един последен въпрос на тези, които не предупреждават и искат всеки да си плаща за дяволъка - ако ви мигнат и забележите, че сте с 10 км/ч отгоре, ще намалите ли или ще си продължите с толкова, защото всеки трябва да си плаща за дяволъка?

Отговарям веднага, понеже съм от тези, които рядко присветкват. Нищо не правя, аз винаги карам с 10 отгоре, досега за 10 никога не са ме спряли, нямам и снимки. Проблеми съм имал в миналото с нарушения с повече от 20 и вече винаги се стремя да съм най-много с 10 mhihi

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 26 юли 2011 20:18

tisho_psg написа:Колега,ако това ще те накара да си по-щастлив от живота и аз ще спра да предупреждавам...Извинявам се на всички за кривата посока в която тръгна темата...

Приятел не е важно дали с действията си ще ме направиш мен по-щастлив или не. Ако чакам на някой от форума да ме прави щастлив, ще си умра нещастен. Просто каквото и да направиш, мен слабо ме вълнува. Важното е ти да си си преговорил урока и да извадиш изводите за себе си :да:
Иначе мисля че темата е в правилната посока. От анкета, стана полезна дискусия. Тук всеки излага своите доводи защо светка или не светка и така двоумящите се ориентират по-лесно.
icefire знаеш, че повечето радари се настройват да ловят над 20-30 км. над ограничението. 10км. отгоре и за мен не е нарушение. Аз не твърдя, че не трябва да се нарушава закона, твърдя че всеки нарушител трябва да си носи последствията.
За джигитите и подкупните полицай: 2-3 пъти ще си плати джигита и на четвъртия път ще попадне на точен полицай и ще му вземат книжката точно когато най-много му трябва колата.

Потребителски аватар
miro_800
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот miro_800 » Вто 26 юли 2011 20:22

Предупреждавам.

Последна промяна от miro_800 на Вто 01 май 2012 12:24, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Вто 26 юли 2011 20:23

stefan4o, разбира се, така е! Позволявам си да слагам катаджиите под общ знаменател, защото до сега всичко на всичко съм срещал два патрула, които излизат от обобщената от мен категория. За сметка на това познавам много изстрадали водачи. Познавам и много които като видят не корумпиран полицай и започват да кълнат. В темата си позволих да обобщавам, заради крайните изказвания. Ако сигнализирам съм убиец, ако не сигнализирам съм задник... Извинявам се, ако съм засегнал някой!
За сега виждам една зависимост - колкото по-голям годишен километраж - толкова по-голяма ненавист към органите на КАТ. Според мен... с основание!

п.п. Хора, защо си мислите, че когато някой може да дава постоянно по 20-30лв на ръка за превишена скорост, ще му е проблем да дава по 50лв. за без книжка? Личните ми наблюдения сочат, че идиота е идиот и не му пука дали има акт, книжка или хартийка. Има ли кеш...

Последна промяна от stan4o_mc на Вто 26 юли 2011 20:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 26 юли 2011 20:24

tisho_psg написа:
А понеже призоваваш да се замислим,имам едни въпрос към теб:
В населено място някой лети с висока скорост срещу теб.Зад теб някъде пресича дете.Ти му святкаш,той намалява и успява да спре ако се наложи където пресича пешеходеца. Ти не го предупреждаваш и той си кара бързо... Ха сега се замисли и кажи кое е по-добрия вариант? Дали предупреждавайки не намаляваме риска от катастрофи? Колегата icefire го обясни много ясно по-горе! Ще те цитирам: Замислете се!

Tук говорим за предупреждение за КАТаджии, няма нищо общо с децата, и естествено че в такава ситуация бих присветнал, а и съм го правил в сходни ситуации, като заледен участък примерно

Да, разбира се че са ме е спасявало "колегиално" присветкане, ама не от висока скорост, а от не поставен колан, ама като ме глобиха веднъж, вече и него си го слагам редовно, така че, нали знаете оная приказка, че докато не ни бръкнат в джоба, няма да се научим, е това че някои имат по дълбоки джобове е друг въпрос!

ipm
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ipm » Вто 26 юли 2011 20:25

Аз конкретно сигурно ще намаля, но и да не ми мигнеш и да ми напишат акт - няма да свърши света. Познат "състезател" скоро отнесе 450 лева и вече много внимава. Не искам да бъда разбран криво - няма лошо да се предупреди някой, че има "хранилка", но не знам на кого ще направя услуга ако мигна на някой със 140 при ограничение 60. И на кого помагат тези дето оставят дупчен билет на седалките на градския транспорт или разнасят винетки/гражданска отговорност от стъклото на една кола на друга или минават преглед "по документи" или карат зимата с летни гуми или приемат свинщините в софийския трафик за даденост и нещо нормално или ... последния да затвори вратата?

Както писах по-напред - достатъчно на брой камери и информация, че ги има ще премахнат необходимостта от подобни теми. Тогава всеки ще си прави сметката и емоциите, влагани сега в борбата с "врага" просто ще са излишни. И въпроса не опира до колегиалност, а до съобразяване с някакви правила. Не всички катаджии стоят на хранилки и не всички нарушители са камикадзета - света не е черно-бял. Нещата зависят от мисленето на голяма маса хора, а това е нещо, което за съжаление се променя трудно и бавно.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 26 юли 2011 20:47

stan4o_mc написа:За сега виждам една зависимост - колкото по-голям годишен километраж - толкова по-голяма ненавист към органите на КАТ. Според мен... с основание!

Това е така със сигурност.Повече минати километри-по-честа среща с ОРГАНИТЕ-по-голяма "любов" към тях-неминуемо!
Преди време когато минавах смешни километри на година не ми бяха толкова дразнещи органите.

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Вто 26 юли 2011 21:04

В малко теми участвам, та тази ми изкача с нови реплики всеки път като вляза. Пак повтарям - близо 10 г шофиране по пътищата на България и чужбина, нямам ПТП с над 40 км/ч, досега винаги присветвах. След като се запознах с мотивите на колегите които ползват моето присветване ще се постарая да премахна този си близо 10 г навик.
А във връзка с коментарите за "криенето по храстите" на "ушевците" много ми се иска да прочета насрещните коментари на колегите относно това:

Driving manners enforcement

In a way, all traffic enforcement performed by the Police is driving manners enforcement. In this context, driving manners enforcement means traffic executed by driving with an unmarked police car among traffic. Almost every unmarked police car is equipped with a video surveillance device that has average speed speedometer.
източник официалния сайт на финландските ушевци
http://www.poliisi.fi/poliisi/lp/home.n ... endocument

Потребителски аватар
aRoGaNsS
Автомобил: Golf 4 TDI GTI
Двигател: 1.9 ARL 2002

Мнениеот aRoGaNsS » Вто 26 юли 2011 21:11

В крайна сметка е хубаво да ти пресветнат и да си имаш едно на ум какво те чака по напред :wink: било то патрулка,катастрофа и т.н.

Потребителски аватар
stan4o_mc
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stan4o_mc » Вто 26 юли 2011 21:13

Tihon какво има да го коментираме? На мен не ми дреме дали камерата която ще ме заснеме е в цивилен автомобил или фиксирана на колче. Имам против ушко да се крие в храсталака, да ми изкача (пораждайки опасност от птп) така, сякаш нося бомба и като дойде до мен да започне с мрънканици за 20 кинта. Камерата си е камера - нарушението - нарушение. В тази ситуация симбиозата "гладен катаджия/шофер измекяр" се пречупва.

п.п. При тях има нисък процент на субективния фактор в контрола. На нас контрола ни е субективен...

Потребителски аватар
Shanovec
Автомобил: WV POLO 6N1 Golf mk4
Двигател: AEX 1997 AKL 1999

Мнениеот Shanovec » Вто 26 юли 2011 21:29

ipm написа:Познат "състезател" скоро отнесе 450 лева и вече много внимава.

ами останалите, които са с дълбоки джобове, ами ония които са свако и цако :?: :?: :?:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 26 юли 2011 21:33

Мисля, че в България са малко хората, които могат да преглътнат лесно сума от 450лв. и да им дреме изобщо :roll: Аз не знам на някой да са му излишни парите, а ти познаваш ли такива?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”