DRL, диодни лентички или късите светлини

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
ivand911
Автомобил:
Двигател:

Re: DRL, диодни лентички или късите светлини

Мнениеот ivand911 » Чет 16 авг 2012 20:49

feikot написа:
ivand911 написа:

Ами значи това е варианта http://www.xenonvision-bg.com/products/drl-lights/drl3

Виж и модел 2 за 60 лева. Не знам защо модел 3 струват 110 лева? Имат ли модул да ги управлява? Хубаво е като се купуват такива неща е да са видят първо. Дали имат маркировка RL. Ама като купуваш от интернет имаш право дo 7 дни да ги върнеш ако не ти харесат нещо. По закон.

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Чет 16 авг 2012 21:46

Лудницата по въпроса - дали допълнително монтираните дневни светлини са законни, май стана пълна. Днес се засилих и направо отидох в КАТ да питам. Полицая на входа ме прати при друг негов колега, който беше седнал отвън на една пейка и каза - "ето го началника, попитай него". Та какво ми каза "началника", който май беше някакъв офицер(не обърнах внимание). Човека ме изслуша и каза - да, може да се кара само с тия светлини, дори било по-добре щото били по-икономични и т.н., ама ние тези неща си ги знаем. Каза, че никъде в закона не пишело, че трябва да имат сертификат(поне аз така разбрах), което пък ми се струва вече, че това е другата крайност - всеки ще тръгне да си закача какви ли не глупости за дневни светлини. Както и да е, това разбрах аз днес по въпроса и също си взех един модел дневни светлини, които имат щампа -DRL 00 RL E8. Не знам това "Е8" с какво е различно от "Е4". Вече ги монтирах, остава само утре да ги свържа към ел. инсталацията и да видим, дали ще има въпроси и спирания от патрулките. Абе ще стане тя една бъркотия, ама а да видим...

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Чет 16 авг 2012 22:00

Любопитното е че всички имащи дневни светлини(и оригинални и допълнително монтирани) ги карат с включени къси(по мои наблюдения,тук в Асеновград) което един вид ги обезсмисля.

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Пет 17 авг 2012 8:36

Е8 е същото като Е4 , просто са одобрени в Чехия, а не в Холандия което Е4 означава. Важното е да има Е одобрение.
1 Germany
2 France
3 Italy
4 Netherlands
5 Sweden
6 Belgium
7 Hungary
8 Czech Republic
9 Spain
10 Yugoslavia
11 United Kingdom
12 Austria
13 Luxembourg
14 Switzerland
15 (currently vacant)
16 Norway
17 Finland
18 Denmark
19 Romania
20 Poland
21 Portugal
22 Russia
23 Greece
24 Ireland
25 Croatia
26 Slovenia
27 Slovakia
28 Belarus
29 Estonia
30 (currently vacant)
31 Bosnia-Herzegovina
32 Latvia
33 (currently vacant)
34 Bulgaria
35 (currently vacant)
36 (currently vacant)
37 Turkey
38 (currently vacant)
39 (currently vacant)
40 Macedonia
41 (currently vacant)
42 Special EC
43 Japan
44 (currently vacant)
45 Australia
46 Ukraine
47 Sou

FELIPE написа:Любопитното е че всички имащи дневни светлини(и оригинални и допълнително монтирани) ги карат с включени къси(по мои наблюдения,тук в Асеновград) което един вид ги обезсмисля.

Така е , не са вързани правилно. Дневните светлини трябва да светят самостоятелно, без никакви други светлини кум тях(табло, задни габарити). Те трябва да правят колата видима само отпред. Да се карат с късите няма смисъл. Това което си видял да не са били фарове за мъгла? Което също е забранено да се прави, освен ако видимостта е лоша.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 17 авг 2012 9:32

ivand911 написа:Така е , не са вързани правилно. Дневните светлини трябва да светят самостоятелно, без никакви други светлини кум тях табло, задни габарити).

Това откъде го измисли ??
На много автомобили таблото се осветява дори без да са пуснати фарове или габарити -понеже таблата са наврени навътре и през деня не се виждат

В списъка само дето няма България, а има държави дето въобще не са в ЕС :Mr Green Fun

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Пет 17 авг 2012 9:49

kris11 написа:
ivand911 написа:Така е , не са вързани правилно. Дневните светлини трябва да светят самостоятелно, без никакви други светлини кум тях табло, задни габарити).

Това откъде го измисли ??
На много автомобили таблото се осветява дори без да са пуснати фарове или габарити -понеже таблата са наврени навътре и през деня не се виждат

В списъка само дето няма България, а има държави дето въобще не са в ЕС :Mr Green Fun

Има я? Номер 34. Сега не мога да говоря за всички коли и как е свързано таблото им.
http://www.kraussgmbh.de/download/Paper ... 0codes.pdf
Явно това не е само за страни от Европа, а за страни които подкрепят това споразумение (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2) . Горе е описано на английски. Никой не може да спре някоя страна ако иска да се присъедини към това унифициращо споразумение.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пет 17 авг 2012 11:12

Не съм съвсем сигурен, защото от много четене в главата ми вече е пълна каша, но мисля, че някъде мернах изискване DRL-тата да светят самостоятелно и при включване на основните фарове да се изключват. За таблото и задните габарити няма изискване, то е по желание на собственика. Според мен обаче е по-добре последните две да не светят през деня, за таблото просто е безсмислено (в общият случай), а за задните габарити, просто ако автомобила е с комбинирана стоп/габарит светлина и особено ако няма трети (т. нар. Хамерикански) стоп, в слънчев ден трудно се забелязва светването на стоповете и може да стане "Бауууу'.

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Пет 17 авг 2012 12:11

На мен също ми направи впечатление на един-два автомобила с монтирани дневни светлини(то повече в нашия град май няма), че светят наред с късите. Но има друго нещо, моите, които сложих имат три кабела, двата са захранващи - плюс и минус, а на третия като се подаде плюс, силата на дневните светлини намаля на 30%, така че, когато си включа късите светлините и при мен дневните продължават да светят, но доста по-слабо, защото към тях свързах третия кабел(по-точно към габаритите, но те светят заедно с късите). Захранващият плюс го свързах така, че когато подам на контакт дневните светват независимо от фаровете и габарити т.е. - самостоятелно.

Последна промяна от transform на Пет 17 авг 2012 12:17, променено общо 1 път.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Пет 17 авг 2012 12:17

Пиша само за този автомобил, за другите - незнам.
Автомобил Seat EXEO, модел 2011. Заводски дневни светлини.
Дневните светлини светят самостоятелно.
Таблото не свети.
След запалване на колата, светват дневните светлини автоматично.
При включени дневни светлини, отзад не светят габарите.
При включване на късите светлини, дневните светлини изгасват, осветява се таблото и отзад светват габаритите.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Пет 17 авг 2012 21:24

transform написа:......Но има друго нещо, моите, които сложих имат три кабела, двата са захранващи - плюс и минус, а на третия като се подаде плюс, силата на дневните светлини намаля на 30%, така че, когато си включа късите светлините и при мен дневните продължават да светят, но доста по-слабо, защото към тях свързах третия кабел(по-точно към габаритите, но те светят заедно с късите).......

Моите също са с 3 кабела и третия е свързан към габаритите,щом включа фаровете DRLто изгасва.
Купих ги за 28лв.

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Съб 18 авг 2012 11:38

Я разкажете къде ги правите връзките на DRLa, отпред в двигателния отсек или на ключа на светлините в купето. Аз тези дето съм си ги харесал са за вързване към + от запалването, към + от габарита и минус на акумулатора. От ключа на светлините е лесно(кл.15 и 58L и 31), ама има ли начин връзките да се направят отпред при двигателя и да не вкарвам кабели в купето? Въпроса е за Шкода Фабия.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Съб 18 авг 2012 13:07

Само да обърна внимание за начина на свързване :
Правило № 48, т. 6.19.7. Електрическо свързване - Фаровете за движение през деня трябва автоматично да се изключват при включването на фаровете, освен когато последните се използват за подаването на предупредителни светлинни сигнали през къси интервали.
Източник на инфо.:
http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... 48rev2.pdf (стр.50-51)

Добавка 47: Правило № 48
Преработка 2 – Поправка 2
Допълнение 4 към серия поправки 02 – Дата на влизане в сила: 31 януари 2003 г.
Точки 6.19.7 и 6.19.8 да се изменят както следва:
"6.19.7. Електрическо свързване
Фаровете за движение през деня, ако такива са монтирани на превозното средство,
трябва автоматично да се включват, когато устройството за управление на пускането и/или спирането на двигателя е в положение, при което работата на двигателя е възможна. Трябва да е възможно автоматичното управление на фаровете за движение през деня да се включва и изключва без използването на инструменти.
Те трябва автоматично да се изключват при включването на фаровете, освен когато последните се използват за подаването на предупредителни светлинни сигнали през къси интервали.
И още нещо и в правило 48 и в 87, като изискване за цвят на излъчваната светлина е записан "Бял". Не се подвеждайте с други.

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Съб 18 авг 2012 19:38

По всички автомобилни форуми, темата здраво се дискутира. Не можем ли да поискаме от КАТ официялно становище, кои светлини ще се признават, не всичко да зависи от субективната преценка полицая. Лично аз вече съм с ДЛР на късите карам на 35%. Бях на дългите, на 25% бяха супер, но да си губя времето с полицаи ми писна.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Съб 18 авг 2012 19:48

Може, разбира се. Ръководството на Български Volkswagen Клуб може да влезе в контакти с други клубове и да искат официално становище по темата. Ама трябва желание за съвместни действия, без да се бием в гърдите.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Съб 18 авг 2012 20:03

Ето какво сътворих.
Изображение

В момента са вързани за габаритите, но ще им сложа по едно реле да ги гаси като тръгнат късите.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”