Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Мнениеот Stivi » Пон 08 дек 2014 0:36

golf_td написа:Ми ще си подбирате часовете за пътувания колеги , какъв е проблема да станеш малко по-рано сутрин да пътуваш в по-хладното време (София - Бургас ако е 4 часа пътя примерно от 6.30 - 10.30 сте там),

Ха,ха,ха ти ме върна в детските години когато ходенето на море си беше малко приключение и задължително се тръгваше посред нощ за да не се пътува в горещината и се спираше за ядене на храна от вкъщи върху капаците на колите :mhihi Само че вече не сме 90-та година и климатика не е лукс а задължителна необходимост !Но мисля,че малко отклонихме темата, понеже точно липсата на климатик в случая не е най-съществената причина да се смени колата с по-съвременна !

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Пон 08 дек 2014 1:08

Поправете ме ако греша, но вече може да се купи читава голф 4-ка с газов инжекцион за около 3500-4000 лв. Всеки лев даден за нещо различно от обслужване или газ/бензин за конкретно такова изпълнение Passat (1.6 карбуратор без никакви екстри 88-ма година) са си грешни според мен. Не виждам нуждата от 11 страници спорове. Колегата има 2 варианта - кара докато се наложи следващия ремонт или евентуално дава 1 камара пари за смяна на мотори, окачване, боядисване и после тая кола ще се радва ако и вземе 1500 лв пък е вложил н-пъти повече в нея.

stoyan0304
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyan0304 » Пон 08 дек 2014 2:39

Колегата както си реши, мога му кажа че имам същия пасат комби 93 - та година без ел стъкла, без климатик, абе никакви екстри. Набил съм му 2500 лева по ремонти само точно за 1 година от както го имам. И не смятам се разделям с него, а да продължавам да го достягам. Така, че каквото си реши автора на темата. Успех му пожелавам какъвто и вариант да избере. :th_up

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пон 08 дек 2014 12:13

Stivi, всъщност аз като се замисля тези жеги ги нямаше през 90-те години (като изключим 98-ма само тогава си беже по-горещо ако си спомням правилно) , та такива екстри тогава като климатик , наистина са били лукс. В последните години - може би след 2005-та някъде летата започнаха да стават ненормално горещи. И ако наистина на човек му се налага да пътува често и далече точно през тези 2,3 месеца - тогава наистина нужда от климатик има, съгласен съм. Но все пак при супер жеги - дори и в кола с климатик хората пак планират да пътуват в по-нормално време ( преди 11 и след 17) , защото ти така или иначе няма да стоиш само в колата - нали все пак ще слезеш от тая кола , освен това да не забравяме че рязката граница от студено към топло е стрес за организма , понякога е и доста опасно - например да излезеш от добре охладен автомобил , а навън да е 30-35 ... :mhihi никак няма да е добре нали ? (трябва да разчитаме , че като слезем от колата пак трябва да влезем задължително в някое помещение с климатик , а това не винаги се случва, така че.... )

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 08 дек 2014 13:43

Хамериканските коли имат климатици на 95% от тях. Аз досега, четейки примерно форум като Вортекс, не съм видял там кола от сорта на Мк2 без климатик.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 08 дек 2014 21:26

golf_td написа:и в крайна сметка не е толкова важно какъв е пробега - дори и да е много над реалния - здравите и доказалите се коли нямат проблем с пробега. Ето например аз карам най-икономичния голф 2-ка (по справка на ръководството на колата ми) 1,6 турбодизел - освен това модела е "це ел" - което значи че е лишен от всякакви екстри , вероятно базов модел , тоест възможно най-оптималния вариант за евтин , здрав и качествен автомобил, на който почти да няма кво да се развали. Тоест едва ли тази кола е купена за да не се кара и като я купувах аз беше на 13 години и 145 000км. Да - аз не вярвам това да са реалните километри, вероятно са много повече , но какво от това питам аз - до сега съм минал малко над 110 000 км само аз ( те вече са си реални наистина) .. и то без почти никакви ремонти по двигател! Така че да не ви плаши толкова пробега - ако предишния собственик е полагал поне минимума грижи за автомобила си няма проблем . Това не са едновремешните лади , жигули и москвичи , които претърпяват основен ремонт на около 100 000км. Здрави , руски машини , но със слаби двигатели, често на които собствениците се хвалят че нямат забележки , ама те реално нямат километри - познавам доста хора със соц возила на по над 30 години със навъртяни да речем 100 000 км , че някои и под 100 и все в гараж стояли. То от там е тръгнала и тази народо-психология , че колата трябва да е малък пробег - абе колеги хората ги карат колите си , затова са ги купили! Едното време от соца с малкото километри отдавна мина, един пробег от 200-300 хиляди километра и 400 000 дори - нищо не е при правилна поддръжка.

Не е народо-психология колега, здрав разум е. Пробега и възрастта са единствените универсални критерии по които се амортизира даден автомобил. Но давай, докажи ни че най-оптималния автомобил е 20+ годишен, с възможно най-малко екстри(за да няма какво да се счупи) и с голям пробег. Доколкото разбирам "здравия и доказал" се голф 2 е нещо като вино от Прованса. С годините и пробега става все по-хубав!
:bishop

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 08 дек 2014 21:34

Аз пък съм съгласен с колегата, че километрите могат да са само някакъв ориентир, но в никакъв случай важен показател за състоянието на колата. Кола на 5000км може да е по-амортизирана от кола на 500 000 само заради задкормилното устройство, за поддръжката да не говорим.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пон 08 дек 2014 21:37

Колега , това, което го писах на дълго и на широко - беше моя личен опит от пробег на автомобила , свързан със самата тема - а именно пробега на автомобила. Иначе мога ли да давам за пример кола , която не притежавам ( без значение по-нов или по-стар модел) - тъй като няма да бъда обективен. Може би ако в момента имах 20 годишен форд ескорт или опел кадет - щях тях да ги хваля , ако заслужаваха разбира се!Иначе как един автомобил може да се докаже като здрав ако я няма проверката на времето и километрите ? Ето една дачия логан да вземем за пример като един от най-продаваните евтини автомобили (макар най-вече фирмени, а не лични) - но ако този автомобил след като навърши да кажем 15-20 години - тогава вече може да се каже - да , този автомобил излезе сполучлив и аз ще го приема! Може да е дачия , ама ако излезе качествен - нямам нищо против , не е нужно да робуваме на марки ,но мисълта ми е че няма как да хвалим нещо или да коментираме без да сме запознати добре , да имаме сериозен пробег и години и да кажем истината - струва ли си или не ... иначе всичко друго е в стил "мижем да те лъжем" - така или иначе автопарка в България е подновен - виждаме го всички. На по-дълги извънградски разстояния рядко засичаме автомобил , произведен преди 2000 година , така че ... има време , времето ще отсее кое е добро и кое не е :th_up

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 08 дек 2014 21:37

А ако си изкарам една кола от магазина и мина с нея под Камаз ще е по-зле и от Г2 на 1млн км.... Напъна се и нищо не каза.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 08 дек 2014 22:14

golf_td написа:На по-дълги извънградски разстояния рядко засичаме автомобил , произведен преди 2000 година

Ето че изскочи нещо което си струва да се отбележи ! Всички хвалят 20 годишните "железни" коли,но те се движат предимно в градски и "близкоградски" условия,по магистралата да видиш такъв вече си е събитие icon_idea

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пон 08 дек 2014 22:38

Темата отново се разводни много. Колеги, аз много добре знам, че живеем в 21 век, хората са устроени така , че да търсят новото , до известна степен неизвестното, залагат на новите неща , на повечето екстри и т.н. и това е нормално разбира се. Ако човек за първи път му предстои да си купи автомобил - нормално е да не се спре на голф 2 - тъй като повечето вече са на възраст , рядко се срещат читави, и т.н и т.н. Може би самия аз ако тепърва ми предстоеше да си взимам автомобил едва ли щях да търся голф 2. Просто по стечение на обстоятелства стана така че съм един доволен собственик на този автомобил , за времето когато го купих беше един автомобил на 13 години , нито нов , нито много стар(абсолютно аналогичен пример е някой към днешна дата да си вземе един голф мк4).Иначе конкретно по-темата на автора - човека все пак има ограничен бюджет , тоест трябва да се съобразим и с това като даваме мнения.По-новата кола не излиза по-евтино. Освен това пасата му не е никак лош - ако не сте видели снимките , вижте ги. Не съм чул нито един човек да продаде 20+ годишен автомобил , след което да си вземе на 10+ и да каже , че се е "родил" - напротив , забъркал си е достатъчно ядове и проблеми докато колата си стъпне на краката както се казва. Дори и аз за моя 13-годишен здрав голф - като го взех си имаше стягане, не го отричам. Просто тук става дума за един вид омръзване от стария автомобил - което за мен не е сериозна причина да купуваме по-нов. А това наистина е така - по-дългите пътища се срещат повече по-нови автомобили, но това е необходимо ако хората наистина пътуват страшно много на далече и по-често - тогава има смисъл, дори и чисто нов да е - още по-добре , но иска яко каране за да е оправдана покупка - затова германците като ни продават старите си коли (на 7,8 годинки) са на толкова километри , че ние се чудим тези хора дали не спят в колите си - ами не - просто ги оползотворяват , оправдават си първоначалната сума яко - както трябва!

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пон 08 дек 2014 22:49

golf_td написа:...която ти е необходима през летния сезон ( и то не повече от 2-3 пъти средностатистически, тъй като колко хора пътуват на дълго лятото , освен ако не са служебни пътувания ? )...

Голямо изказване направи. Сигурно караш кола само в неделя като ходиш на село и то не всяка седмица... С моята кола от май месец до септември климатикът е почти постоянно пуснат поне докато има слънце. Това "2-3 пъти средностатистически" трябва да значи, че поне 50 коли изобщо не си пускат климатика - за да се получи средната статистика спрямо мен само. А като прибавим още 100,000 не знам как ще излезе статистиката.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пон 08 дек 2014 23:10

Колега - говоря за наистина дълъг път, според мен не е изгодно да се пуска климатик на кратки разстояния , а под дълъг път разбирам поне 200 км в едната посока! Ако толкова често пътуваш на такива километри- ок , ама не приемай че ти като пътуваш толкова много - то така пътуват и всички останали. За протокола -аз имам над 110 000 км в черен голф 2 , без климатик , без шибедах, без дори нито едно затъмнено стъкло и без каквито и да е екстри и не съм припаднал поради тази причина , тези 110 000 км ги направих като средно минавах около 15 000 на година. А и все пак ако живееш съвсем близо до град като Бургас,където има всичко , всичките ти роднини почти са на близо и живееш на море - едва ли ще пътуваш толкова много.А и село нямам - имам роднини на село и то далечни... Но все пак аз и ти можем да дадем някакви извадени примери - по тема като тази се говори по-общо , за по-голямата част от хората зад волана.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пон 08 дек 2014 23:27

Не пътувам по 200км - редовният ми пробег дневно е ~35-40км до работа и обратно. И през лятото определено имам нужда от климатик дори само за да прескоча за обяд на 1км. Не искам да звучи като някакво заяждане или от сорта, но като си свикнал без климатик е неуместно да убеждаваш останалите, че няма нужда от него. Все едно някой да кара висок клас Мерцедес от 10г и да му разправяш, че с Голф-2 ще се придвижва не по-лошо - разликата е само колко пари е вкарал в кола. Ползвай кола с климатик през юни и юли и през август се върни на твоята, която е без. После кажи, че не си усетил някаква разлика.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пон 08 дек 2014 23:32

Точно поради това което казваш - можеш да видиш отново заглавието на темата и да прецениш дали човек с такъв бюджет и такава настояща кола - дали би правилно постъпил да я сменя , дали има смисъл - особено пък за причината "климатик" :)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”