Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Nafarfori
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот Nafarfori » Вто 27 окт 2015 8:58

Законът не ми пречи,дори и да влезе.Не ми харесва срокът,който трябва да се спазва. Имам четири зимни гуми и сега ,ще ми е трета зима с тях и са все още в добро (към перфектно) състояние. Но не ги слагам точно на 01.11 ,а когато паднат температурите(обикновено между 15-30.11) и ги махам началото на март ,а не края на март.В краят на март,вече има условия за използване на климатик. Друг е въпросът ,че да се спази срокът,голяма част от шофьорите особено в големите градове,трябва да започнат да сменят,още средата на октомври. Най-важното си остава задкормилното устройство. И с галоши да си,като си съобразяваш скоростта е може би по-безопасно,отколкото да си с най-хубавите гуми и да не я съобразяваш и да вярваш ,че зимата може да си по-стабилен от лятото,защото караш с гуми за 200лв. вместо за гуми от 100.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 27 окт 2015 9:10

icoico написа:Не, не са задължителни в определен период. Задължително е при зимни пътни условия да се използват гуми, означени с M+S. Под зимни пътни условия се подразбира сняг, лед или поледица.

Добре де и така да е ,мисълта ми е че предполагам никой нормален немец не излиза при тия ''зимни пътни условия'' с летни гуми ,щото са му нови,не само заради закона? Според мен е въпрос на здрав разум.Няма място за тарикатлъци.
Карал съм предната си кола с две нови зимни отпред,среден клас и две всесезонни отзад на 2 сезона.Ефекта е че малко като позасиля повечко на завой си ''виждам задния номер''(шегичка :mhihi ).

sesi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sesi85 » Вто 27 окт 2015 10:07

"Nafarfori": Законът не ми пречи,дори и да влезе.Не ми харесва срокът,който трябва да се спазва. Имам четири зимни гуми и сега ,ще ми е трета зима с тях и са все още в добро (към перфектно) състояние. Но не ги слагам точно на 01.11 ,а когато паднат температурите(обикновено между 15-30.11) и ги махам началото на март ,а не края на март.В краят на март,вече има условия за използване на климатик. Друг е въпросът ,че да се спази срокът,голяма част от шофьорите особено в големите градове,трябва да започнат да сменят,още средата на октомври. Най-важното си остава задкормилното устройство."

+1

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Вто 27 окт 2015 10:29

gergeto написа:
icoico написа:Не, не са задължителни в определен период. Задължително е при зимни пътни условия да се използват гуми, означени с M+S. Под зимни пътни условия се подразбира сняг, лед или поледица.

Добре де и така да е ,мисълта ми е че предполагам никой нормален немец не излиза при тия ''зимни пътни условия'' с летни гуми ,щото са му нови,не само заради закона? Според мен е въпрос на здрав разум.Няма място за тарикатлъци.
Карал съм предната си кола с две нови зимни отпред,среден клас и две всесезонни отзад на 2 сезона.Ефекта е че малко като позасиля повечко на завой си ''виждам задния номер''(шегичка :mhihi ).

В Германия живеят над 80 млн. При това далеч не всички са немци. Вярно, процентно изцепките са много по-малко, но се случва какво ли не.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 27 окт 2015 11:51

gergeto написа:Добре де и така да е ,мисълта ми е че предполагам никой нормален немец не излиза при тия ''зимни пътни условия'' с летни гуми ,щото са му нови,не само заради закона?...

Не излиза, защото при ПТП с летни гуми при зимни условия го чакат бая главоболия със застрахователите. Което, при настоящите ценоразписи лесно може да го направи доживотен длъжник на някоя банка или болница. Но, както спомена колегата по- горе, нормалните немци напоследък са на привършване... :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 27 окт 2015 12:05

Нормалния немец прави или не прави това което държавата му позволява да прави или да не прави.
Като отидеш да живееш при нормалния немец започваш да правиш като него, като дойде той да живее при теб започва да прави като тебе.
Зависи на кой до къде са му набили обръчите, тук всеки може да си кара и да си прави каквото си иска и както на него му е удобно, и всички точно това правят.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 27 окт 2015 13:04

forski написа:тук всеки може да си кара и да си прави каквото си иска и както на него му е удобно,

Да ама както си паркирал и отгоре ти се натрясква едно л..но,с летни гуми в тънък сутрешен лед ,дето не го бил видял.Впоследствие това л...но се оказва син на еди кой си и споменатите в акта ''неподходящи за сезона гуми''заедно с акта потъват.Ако беше с подходящите гуми може би нещата щяха да седят по друг начин,можеше и л..то да си овладее колата и т.н.
Ама така ще е докато си наредим държавицата,ако въобще стане някога...

buhata84
Автомобил: vw golf4 tdi и vw golf5 tdi
Двигател: AHL 90HP и BMM 140HP

Мнениеот buhata84 » Вто 27 окт 2015 18:59

Тия дето говорите за Германия явно никога не сте ходили там.Знаете ли,че и там карат раздрънкани кошници.Там все пак живеят и турци,албанци,араби,негри и всякъква друга сган.Пътищата и инфраструктурата им обаче са перфектни.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 27 окт 2015 19:43

Последните две мнения принципно приключват тоя спор-първо както казах ако имаш нещо в кратуната ще си караш с мисълта че нямаш подходящи гуми.И второ пътната зимна обстановка в германия и тук ама изобщо не са еднакви.Там може и да може да караш със летни гуми зимата,тук ти трябва или снегорин пред теб или поне ховъркрафт :screwy Иначе относно времето на смяна на гумите при сегашните климатични условия не е проблем януари да стане +20 градуса а март да падне под нулата тъй че може да се окаже насред зима че не си с подходящите гуми :mhihi

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Вто 27 окт 2015 21:37

gergeto написа:тънък сутрешен лед ,дето не го бил видял...

Викаш, зимните гуми на лед, имат яко сцепление? Ама на дали! Единствено на заснежено и влажно време имат добро сцепление, защото имат допир с настилката. На лед, нито зимна нито лятна гума с нов дот, и с грайфер може да спаси който и да било. Само вериги и шипове спасяват, но те са забранени, така че не мисля, че си прав. Според мен, е по-важно да се караш с голямо внимание когато има поледица и лед, и най-важното без рискове и висока скорост. А спирачката се избягва в 90% от случаите, само в краен случай.
Не ме разбирайте погрешно, и аз съм фен на зимните гуми, но с леда не съм съгласен!

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 27 окт 2015 22:40

Мой приятел живее в САЩ вече 10 години.Живее около Детройт,а там си имат зима.
Там зимните гуми са нещо непознато.Купи си А6,220 конски сили,и си пишем наши си работи,та ми пише-Купих 4 зимни гуми,но не ми дадоха гаранция.
Що,казавам аз,защото тука никой не купува такива,почва да вали сняг и техниката излиза,и го излизва.До асфалт.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Вто 27 окт 2015 23:32

Zdravko Zankov написа:Мой приятел живее в САЩ вече 10 години.Живее около Детройт,а там си имат зима.
Там зимните гуми са нещо непознато.Купи си А6,220 конски сили,и си пишем наши си работи,та ми пише-Купих 4 зимни гуми,но не ми дадоха гаранция.
Що,казавам аз,защото тука никой не купува такива,почва да вали сняг и техниката излиза,и го излизва.До асфалт.

Абе колко го излизват незнам, гледали сме новии от щатите зимата ... по National Geographic имат и разни предавания за тамушните аварийни служби. Защо не ги сменят ... знаем ли ги? То имам един американски колега, без майтап, оплакваше се, че си купил Мерцедес и бил единствения с такава марка кола в градчето - някаква Е класа (вярно, някакво неголямо градче към 40-50 хиляди души). Навсякъде го гледали странно и с недоумение. Накрая му писнал да трябва да ходи до областния му център, даже и за дребен ремонт и накрая го продал. Така че .... страна голяма, хора всякакви.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 28 окт 2015 8:00

Zdravko Zankov написа:Мой приятел живее в САЩ вече 10 години.Живее около Детройт,а там си имат зима.

Четох един дългосрочен тест на Голф ГТИ в Детройт. Колата я получиха зимата и за една седмица закъсаха 4 пъти в снега... и му купиха зимни Близак щат не щат. :th_up

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 28 окт 2015 13:11

anonym0us написа:Викаш, зимните гуми на лед, имат яко сцепление? Ама на дали!

Някъде да съм споменал ''яко сцепление на лед''?,а тънък сутрешен лед го разбирай - слана.
Вярно че нищо не помага на сцеплението в-у лед,обаче лично на мен досега не ми се е случвало да поднасям със зимна гума в-у споменатия тънък лед,щото ако ти е нормален пълнежа м-у ушите първо няма да тръгнеш със ''галоши'' в тази част на годината и второ при положение че (както казват свидетелите) пича е преминал цялата улица като задницата му е играела от осевата линия до тротоара и обратно,обаче момчето се кефи,щото ''дрифти''.Трето,дори със зимни гуми в споменатия лед се усеща веднага проблем със сцеплението и както казах по-горе,ако ти работи главата ще смъкнеш предавка надолу, ще намалиш по-отдалеч т.е. ще вземеш мерки да овладееш колата.Правилно ли разсъждавам?
Напомням какво казва известния рали-пилот Митко Илиев: ''Добър шофьор е не този,който излиза виртуозно от опасна ситуация,а този който въобще не допуска да влезе в такава ситуация''.Нямам претенции да съм перфектен шофьор,въпреки че съм ''на пътя'' от 1991г.,но не мога да нарека споменатия младеж с летните гуми не само ''добър шофьор''-въобще не мога да го нарека друго освен ''малоумник''.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 28 окт 2015 13:29

Зимата е един много подходящ сезон за това да се види кой колко струва като шофьор, и колко матрял има м/у ушите :smile

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”