Обмислят се промени в данъка за старите автомобили

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dafi
Автомобил:
Двигател:

Re: Обмислят се промени в данъка за старите автомобили

Мнениеот dafi » Нед 29 юли 2018 12:07

Курт Деликуртев написа:Старите коли около 30 години са около 90 конски сили, затова се плаща малък пътен данък, докато новите ох мамма мия, хем карат коли с над 200 коня, хем им се струва много пътен данък над 200 лева.

Ми купувайте си Б3 и джиткайте евтино!

И веднага се вижда, че начина по който се изчислява данъка е грешем и морално остарял.

Трябва на първо място да се гледат еко нормите и CO2 емисиите, следвани от годините на автомобила. Това колко коня е колата, не мисля че има голямо значение, важното е колко замърсява.

Искаме или не гловалното затопля е факт и се осеща все повече всяка година. Вижте какво става с лятото тази година - постоянни валежи, колко реколта замина, колко села и малки градове бяха тотално наводнени. Нашето лято отиде на скандинавите - 30+ градуса, масови пожари в Швеция. В Ирландия им пресъхват водните запаси - около Дъблин има режим на водата поради липса на дъждове.

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Нед 29 юли 2018 12:18

dafi написа:Трябва на първо място да се гледат еко нормите и CO2 емисиите, следвани от годините на автомобила. Това колко коня е колата, не мисля че има голямо значение, важното е колко замърсява.

...защото в градски условия автомобилите не използват повече от 50 к.с., а на магистрала 90 коня са предостатъчни за да се поддържа 140. Освен тежките Жипки, разбира се...

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 29 юли 2018 12:50

Те вече вдигнаха гражданската, сега и това, и вече филма става много интересен...

Потребителски аватар
ssssl

Мнениеот ssssl » Нед 29 юли 2018 16:25

Не знам какво му е интересното, но става по-справедлив. А дано!

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Нед 29 юли 2018 16:26

Момчета, няма как да се случат нещата с драстичното повишаване на данъците за старите автомобили. По простата причина, че това са гласоподаватели от една страна и то огромна част от общата маса. От друга страна, би до огромни загуби за хазната от приходи.
Колкото до новите автомобили, публична тайна е че в една голяма част те не биха покрили своите или предходни еко норми. Пък нека са си нови.
В близко и по-далечно бъдеще промени няма да има, поне не и откъм повишаване налозите за старите МПС.

За един автомобил и това дали и колко замърсява най-важен е неговият пробег. Така, че е възможно да се взема предвид и пробегът на съответните МПС по категории. Например Евро 5 до 5к на година еди какъв си данък, до 10 друг, 10-15 3ти. Напълно резонно.
Сега, ако бичиш с Евро 1 чистия дизел по 50 000 и плащаш Х лева, няма логика дядо Г., който прави по 2000 на година с неговият Голф1 да плаща колкото предния. Хиляди са вариантите, но динамиката в тези процеси е толкова тънка струна, че се внимава.

Потребителски аватар
Курт Деликуртев
предупреждение за БАН
Автомобил: Passat Variant 2001
Двигател: AWT

Мнениеот Курт Деликуртев » Нед 29 юли 2018 16:31

dafi написа:
Курт Деликуртев написа:Това колко коня е колата, не мисля че има голямо значение, важното е колко замърсява.

Ами колите с повече коне замърсяват повече, някои от тях горят по 16 литра бензин на 100 км, при моята са 7-8 литра.

Който има пари за скъп и мощен автомобил трябва да се бърка по-дълбоко в джоба при пътния данък, изисква го освен това социалната справедливост!

Потребителски аватар
Vidol Nikolov

Мнениеот Vidol Nikolov » Нед 29 юли 2018 16:35

Не е справедливо, само защото е по-мощна колата да плаща повече. Пробегът е най-важният елемент в тоя пъзел, ако се гледа реално.Поне от гледна точка на собствениците на автомобили.
Ти ако караш по 100к с пасата на година, а някой със 700коня върти по 5к лятото с Ламбото, кой ще замърси повече? Ти или той? И пак трябва да се вземе Евро нормата при формулиране на нещата.

Потребителски аватар
Курт Деликуртев
предупреждение за БАН
Автомобил: Passat Variant 2001
Двигател: AWT

Мнениеот Курт Деликуртев » Нед 29 юли 2018 16:40

Пробегът няма как да се хване, ама що си мислите, че някой си купува Ауди А6 дизел с 220 коня, за да кара само 5 хилки на година? Брат ми кара по 40 000 точно с такава кола!

Това с пробега предстои да се въведе за плащане по магистралата, влизаш на магистрата теглиш билетче, излизаш плащаш според миналите километри!

Потребителски аватар
Vidol Nikolov

Мнениеот Vidol Nikolov » Нед 29 юли 2018 16:48

Хваща се пробегът, има хиляди технологии и варианти.
Едва ли някой си мисли визираното от теб, а ти мислиш ли, че една малолитражка върти малко?
Има автомобили на 1г с над 500к, разни там служебни вечно пътуващи( с реално изминат пробег) и става дума за работни автомобили. Който кара повече и ако замърсява повече, плаща повече.

Потребителски аватар
ssssl

Мнениеот ssssl » Нед 29 юли 2018 19:40

Курт Деликуртев написа:
dafi написа:
Курт Деликуртев написа:Това колко коня е колата, не мисля че има голямо значение, важното е колко замърсява.

Ами колите с повече коне замърсяват повече, някои от тях горят по 16 литра бензин на 100 км, при моята са 7-8 литра.

Който има пари за скъп и мощен автомобил трябва да се бърка по-дълбоко в джоба при пътния данък, изисква го освен това социалната справедливост!

Понятието "социална справедливост" е измислено от комунистите. Истинска социална политика могат да си позволят само най-богатите държави, да не ги изброявам, ама там никога не са управлявали комунисти, няма и да управляват. :mhihi
Съвременните турбобензинки харчат колкото и даже по-малко от Пасата ти, нищо че са 2 пъти по-мощни.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 29 юли 2018 19:53

Пробегът е добре да се вземе предвид, но за съжаление той не е меродавен показател. Примерно ако една кола се кара предимно градско в задръстванията то тя като пробег няма да навие много, но пък ще работи повече моточасове моторът. А той и на празен ход също хвърля доволно количество изгорели газове. Т.е. това, че двама с еднакви коли от магазина са направили различни пробези не значи, че този с по-големия пробег е замърсил повече околната среда, примерно.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Нед 29 юли 2018 20:19

hooligan_sk написа:Глупости на търкалета.

Кое по-точно са глупости. Колите на газ в Германия, дори и старите са със зелен стикер за вредни емисии, какъвто се лепи и на чисто нов дизел. Audi от около 10 години, не използват горещо поцинковане, като това при Audi 80 B3 и B4, а галванично подобно на това при Мерцедес и БМВ. Лично съм виждал на първите Q7 ръжда на задния калник, подобно на някой Opel. А в интернет има снимки с ръжда по купето на новата A4 B9. Даже и един усмиващ руски клип B4 vs B9 в YT.

IvanMan написа:Може, само дето голяма част от тези коли горят доволно количество масло и след тях е по-зле от колкото след дизел. :mhihi

Аз също карам стар автомобил и се старая да бъде в отлично състояние.
Преди няколко месеца сложих чисто нов катализатор walker, който отговаря на еко нормите за моя автомобил.
Тъй като и на "по-новите" коли се правят интервенции, махане на катализатори и dpf филтри, затова при преминаване на годишните прегледи трябва да се замерват и да се определя данъка според замърсяването или да се спират от движение.
Също така на прегледите да се следи за цялостното състояние на автомобила, спирачна система, ходова част, течове на масло от двигателя и скоростната кутия, светлини, наличие на ръжда и т.н.

Харча на масло в старите коли в не редки случаи се оправя със смяна на гумички на клапаните. Състоянието, което ти коментираш го имах с предишната кола (Голфу 3) и за каране на колата така и дума не можеше да става. Закарах си я на майстор, сменяха гарнитура на главата. И пак си вървеше. Сегашната ми кола е Audi 80 Avant, на 25 години. Не гори и грам масло. Трудно ми влиза първа скорост, ако не съм я карал повече време, ама не e като да ми изчезне задна скорост като на A4 B9. :Mr Green Fun

Последна промяна от valka на Нед 29 юли 2018 20:41, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 29 юли 2018 20:23

Курт Деликуртев написа:
dafi написа:
Курт Деликуртев написа: при моята са 7-8 литра.

Празна и по инерция с макс. до 90 км/ч нали ? :Mr Green Fun Стига хвалби в градски условия под 14-15 л/100 не падаш , а сигурно доближаваш 18

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Нед 29 юли 2018 22:21

На Курта няколкото последни поста имат доста истина.

Shadows33123Shadows33123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shadows33123Shadows33123 » Нед 29 юли 2018 23:35

Разделяй и владей.Това е истината, "хората" знаят къде да барнат, че да разединят народа.Назад в темата има много истински мнения и много неумни.Какво значи стар автомобил ? Имам 28 годишен фолксваген с катализатор, гуми чисто нови, изправни системи от-до.Пича на прегледите ми вика, тоя дъртак ти го минавам с отворени очи, а идват тука 10 годишни мерцедеси, дето се чудя как да им прикривам мизериите за да се движат по пътищата.

Тъжно е, че има колеги от тоя форум, които си мислят, че всеки който кара 25 годишна кола е от типа "ниварска голф двойка" или "нещо от сорта, нещо което като го гледаш как лети срещу теб се чудиш дали след поредната дупка няма да завие срещу теб и да те убие.

Няма стари и млади, има можещи и неможещи са казали хората.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”