От юли 2021: Колите в София с екостикер

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: От юли 2021: Колите в София с екостикер

Мнениеот samo_pechka » Вто 09 фев 2021 13:04

О може, всичко може! Воля няма и избори идват :mhihi

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 09 фев 2021 13:05

Това, че има корупция, не е основание да не се прави нищо.
Дай тогава всички да обявим гражданско неподчинение и да спрем плащане на всички данъци.
Какво мислиш ще стане?

Който замърсява да плаща е естественият и не толкова болезнен път към промяната.
За начало, ще спре безметежното махане на катализатори и дпф-и. Ще помислиш повече преди да купиш 2.0тди за градско, защото си можел да вземеш и по-слаб мотор.
Те такива неща.
Без да ни заболи, няма как. (Повтарям се, знам :smile )

Едит: Може да е интересно да споделя, че в цялата сага с моята кола, от много места ме съветваха просто да махна ДПФ и да не се занимавам с решаване на истинския проблем на колата.
Самия факт, че майстори дават такива съвети е доста притеснителен.
От една страна, не се решава проблемът с колата и тя още повече ще замърсява и ще има други проблеми.
От друга страна, самия манталитет и мислене. Клиент без познания, каквито са повечето, ще си каже, че това е идеално евтино решение. Без да си дава сметка, какво точно прави.
Та не само държавниците са на мислене 'тук да вземем едни пари, пък после ... майната му'.

Последна промяна от group® на Вто 09 фев 2021 13:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Вто 09 фев 2021 13:14

Е колко ще се плаща в повече е въпроса?Ако имаш примерно Peugeot което е Euro 5 ,но си махнал катализатора защото е заминал и замърсяваш повече.Ще плащаш повече и? Нов катализатор струва 2000лв. ,а данъка се вдига от 100 на 300лв.-примерно.Какво ще направиш?Ще дадеш 2000лв.за нов катализатор или ще го караш още 3 години - около 900лв данък и го продаваш...Пак си замърсяваш.Къде е промяната?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 09 фев 2021 13:28

richko25 написа:Къде е промяната?

В комплекса от мерки.
Данъкът е само част.
Ограничението за зони в определени дни също създава главоболия, които ще те накарат да се замислиш.
Има логика и паркирането в зона да е по-скъпо.

Целта не е от раз да стане. Не мисля, че рязката забрана и спиране от движение веднага, е честно към изтерзания българин!
Примерно може да има и плавно увеличение на данъците за замърсяващите през следващите години. Тоест да знаеш, че купувайки това пежо със свален катализатор, догодина ще плащаш още по-скъп данък. Следващата - още повече.

Към общия хейт ще добавя, че го няма и моркова. Няма субсидии за хибриди и ел коли. Няма нищо ...

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Вто 09 фев 2021 14:00

Колега richko25, поинтересувай се примерно в Швейцария колко е най-високата глоба за превишена скорост. Принципно ако трябва да се гледа радикално на проблема, трябва глобите да са съобразени с доходите. А не както сега, Дон Пешо от Долно Сколяране да кара Q7 по магистралата с 250 и като му дойде честитка - боли го фара, че ще даде 1000-1200 лева глоба, ама ако стане примерно 1% от оборота на фирмата, щот нали тарикати сме, естествено че регистрираме Q7-цата като товарна - щот е 3-ка дизел и е 2.5 тона. Някак си други ще станат нещата. Съгласен съм, че закона трябва да важи с пълния си смисъл за всички граждани. Има начини как да се измисли. Във Финландия примерно образованието е безплатно и е незаконно да плащаш, демек богатите деца трябва да влизат в нормални училища, демек богатите родители трябва да са сигурни, че нормалните училища са добри и читави, демек те инвестират във въпросните училища и по един или друг начин всички печелят. Да се измислят закони, които да не важат за "богатите" щото имат пари и да вредят на "бедните" щото нямат, еми няма как да накараш нормалния човек да спазва закона.

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Вто 09 фев 2021 14:08

Комлекса от мерки го няма все още и май ще почакаме да го видим. :exclaim

Аз коментирам ,споделям това което е излязло като инфо по темата.
1.Няма значение автомобила коя категория е излязъл от завода ,а какво ще отчете машината в пункта. :exclaim От тази мярка виждам само събиране на повече пари в касата./Пак питам ще се сменят ли талони на колата - там пише Euro 2,3,4,5,6 ,а после излиза друго Euro от ГТП.Данък колко става?/ - Ще намалеят ли вредните емисии от автомобила - не.Изправен ли е технически - не.
2.Забрана за влизане в центъра - тук съм за но не в този вид.Центъра на София не е най-мръсното място в града.Има квартали със сериозно предимство от към мръсен въздух спрямо център. icon_idea
И какво като спрем Euro 2,3,4,5 примерно за център ,а в другите квартали въздуха е :eusa_boohoo
Ефект от това е повече места в синя зона за черните автомобили :mhihi Има само една думичка - център.Колко репортажи гледахме за мръсен въздух по цяла София.Но нито дума за това в тази наредба.

Ако така го направят/приемат/ излиза че: Ваньо от Красна поляна ще си диша мръсотията в квартала,ще си кара голфа без катализатор /за което ще плаща повече като данък/ и няма да влиза в центъра /не знаем още кога/.
Това всичко до тук ще допренесе ли за по-чист въздух - не.

Изобщо не коментирам ,че автомобили със специален режим на движение няма да ги засяга. :thumb_down
Нито пък искам да си мисля ,как ще ограничат лятото-есента турските граждани /с автомобилите им/ които минават през центъра и цариградско - щото така показа GPS.
Също така да ,смениха тролеи и автобуси за градския транспорт - но с евро пари.
В същото време няма субсидии за нови коли.Защото не искат.
За колите "нов внос" които се вкарват безконтролно също трябва да се мисли.Има начини.Няма желание.

Ако имаме изправни автомобили от към вредни емисии ,мисля че ще има дори малък но положителен ефект и то в цяла София.Не само в център.

п.с. Колега бил съм в Швейцария,наясно съм с глобите за скорост ,цена на винетка ,боклук къде ще изхвърлиш и т.н.
Манталитета на швейцарец и българин няма как да сравня.Без да искам да засягам никой.На нашата земя са се случвали много грозни неща ,които там никога не ги е имало.Там втората световна война никой не е ударил шамар на другия ,но това е друга тема.
Да знам ,че боли да дадеш 1000,2000лв за катализатор или DPF ,но в край на сметка говорим за нашето здраве. :exclaim

thanis

Мнениеот thanis » Вто 09 фев 2021 14:27

Принципно се замислих и си съществува редовния проблем, талоните от КАТ да са забравили да ти отразят категорията и от там айде бам, влизаш в статистиката за Е1 / Е0. Докато няма "чернова" на тая наредба, само гадаем какви ще ги надробят и измислят. Проблема с въздуха в София не се корени основно и единствено от МПС-тата. Общината, улиците не трябва да ги чисти 1 път на 3 месеца. В Япония улиците се чистят кажи речи през няколко дена. На много места по света има какво да се "открадне" като идея. Не е нужно да преоткриваме топлата вода, ама за да се случват нещата, просто трябва кадърни хора с желание да се оправят проблемите. С тоя изцопан ТЕЦ по средата на София, какъв очакваш да ти е въздуха. Да не мислиш, че там има филтри ...

EDIT: Колега абстрахирай се от нападателен тон към теб лично. Изразявам се към бъдещия четец и дано аджеба се замисли, че проблеми има навсякъде и все от някъде трябва да се почне да се оправят.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Вто 09 фев 2021 14:48

Малко по-напред писах - на обикновен пункт за ГТП не могат да определят колата кой Евро стандарт е. Мерят само определени неща.
Това плащаш и си караш извън дори тези хлабава норми на ГТП, също не го одобрявам.

Иначе малко странна логика - като мина с пушеща бегачка и ви опуша семейството с децата, идваш да ме биеш на светофара, ама ако съм си платил някаква приемлива за мен сума(ако е скъпо ще е равно на забрана), то и за теб ще е приемливо да те тровя.
Е, като мине стара кола, изпуши колкото си е пушила и като нова, няма как да се сърдя - за това има пари човека, това кара. Ама да ми дойдеш със сравнително по-нова кола, която да чади като строшен Икарус, някакси не мога да го оправдая. Човек трябва да кара това, което може да поддържа. Другото наистина го няма никъде, и не трябва да го има.

Между другото, не е голяма философия да направиш тунинг, с който хем ще си пазиш DPF и на градско, хем ще минаваш сегашните ГТП без проблем - просто софтуерно се изключва EGR-а. Повишава се NOx, но на ГТП не се мери и не може да се премери без натоварване. Да, вредно е, когато е в града и в голяма концентрация, но не се вижда(но се усеща).

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 09 фев 2021 15:19

cecoa1 не е това логиката.
Беше просто пример за липса на социална справедливост.
Същото, ако си гледаш колата като писано яйце и накрая някой рацер, не спазващ дистанция, с гуми за мъгла те нацепи отзад.
Трябва ли да му влизам в положение, че нямал пари за гуми, като и дистанция не спазва?!
Честно ли е - не.
Случва ли се - да.
Не подкрепям саморазправат. Просто има неща, които ме дразнят в нас самите.
Факт е, че превенцията за такива неща е в ръцете на властващите. Онзи герой трябва да отнесе солидна глоба за всяко нарушение. Трябва да му поскъпне гражданската. Да има последствия. Да го е страж!
Тогава ще си спокоен, че няма да си стегне 2 за 3 коша и да нацепи друг утре. Ще реве на приятелите си и те ще цъкат и вероятно няма да искат да са на негово място.
Превенция.
А не да разправя как нацепил един, па са трябвало да кърпи и това му е проблема.
Сложни въпроси и много разтягаме...

Всички сме отговорни и участници в промените.
Промяната може да тръгне и от общественото мнение по даден въпрос.
Обществен натиск в правилната посока винаги е полезен.
Само от безцелното мрънкане, че има корупция, смисъл никакъв няма!
Лаем си на общо основание ...
Конкретни неща трябва да искаме, според мен.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 09 фев 2021 18:18

Проблемът на Сф е пренаселеността. Хората дойдоха заради заплатите, а не щото искат да си оставят празни жилищата в провинцията и да плащат наем, да се чудят как да паркират и къде. Моделът е сбъркан...

Колегата,дето ТЕЦ-а му е трън в очите - този пушек, дето го виждаш, е конденз. Котлите горят природен газ, метан му казват. И нямат филтри, защото не са нужни. Може да ми вярваш, имам 22 години в ТЕЦ, последната ми длъжност беше дежурен инженер.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 09 фев 2021 18:41

Преди години(газовата криза) спря само тец Люлин. Другите работят и на резервни горива

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 09 фев 2021 19:18

Резервното гориво е мазут, а той е скъп и при нормална схема не се използва. А даже и да се ползва, горенето е при висока температура и изгарянето е пълно. Горивният процес се следи и управлява с кислородомери, или тъй наречената ламбда сонда. Това е от края на 60-те години.

thanis

Мнениеот thanis » Вто 09 фев 2021 19:22

Извинявам се колега muns61, останъл съм с впечатление, че ТЕЦ София е значителен източник на ФПЧ, но явно не съм прав. Мислех си, че е както при Брикел. Както и да е, бележката е взета. Исках да обърна внимание на това, че ФПЧ не идва само от изкормения пушещ дизел и бараката на газ.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 09 фев 2021 20:12

ФПЧ си го има. Никога няма и не могат да се премахнат. Защото не е само до газовете . ФПЧ се отделят от много места. И на газ , и на турбо-бензин с дир. впръскване ( м/у другото точно такива е кошмар ) , и на дизел, дори и на ток .

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 09 фев 2021 20:17

ТЕЦ Свилоза - 0,497 млн.т CO2

· ТФ Русе - 0,427 млн.т CO2

· ТФ София - 0,378 млн.т CO2

· ТФ Перник - 0,369 млн.т CO2

· Брикел - 0,354 млн.т CO2

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”