Предимство при знак Б1 и Б2

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Кой е с предимство?

Синият автомобил
147
70%
Червеният автомобил
64
30%

Общо гласове: 211
Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Re: Предимство при знак Б1 и Б2

Мнениеот vpetrovbg » Пон 23 май 2011 17:02

dandan написа:
Като гледам отговорите, трабва на 72% от анкетираните да им се вземат книжките!

Недей да взимаш книжки щото ако попаднеш в подобна ситуация и ти би се объркал, пък ако си на мястото на червения може и да го отнесеш при инцинент. Ситуацията не е еднозначна и може да има различни тълкувания както и повечето закони които имат разни анекси и поправки и т.н.
Отговори на моя въпрос по-горе ако знаеш отговора.

Аз но въпросът съм отговорил! А пък ти не съди по своите действия за действията на другите. Въобще няма да се объркам! :evil:

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пон 23 май 2011 17:22

Съжалявам, не виждам твоя отговор освен ако си го дал под друго име. И недей да си сигурен защото освен "смърта и данъците няма нищо сигурно". Това последното е от един филм но мисля че е вярно. Ако си сигурен толкова в твоето, имаше предложения да си на мястото на червения и да направиш инцидент, но не вярвам да се навиеш.

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Пон 23 май 2011 17:56

Няма проблем, само ми осигури автомобил и тогава ще го направя, защото не бих рискувал моя да го помелят. Независимо от това, аз винаги отстъпвам, без значение дали правото е на моя страна, защото си обичам автомобила и не съм на мнение : " с предимство в гробищата". За съжаление масово не се знае правилника за движение и дори едно елемнтарно правило за дясностоящия или пък, че повечето си мислят мигачите за ненужна екстра. :beat_butt2
А мисля, че отговорих, но сега ще го направя пак, може нещо да не съм направил, както трябва :oops: .

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пон 23 май 2011 20:42

Мисля тази ситуация беше безсмислена при все че няма още яснота къде е и какво точно е кръстовището.
Относно правилника- да, много хора не го знаят или си мислят че го знаят, дори и аз съм от незнаещите.
Да поясня обаче нещо за последно: Този на стопа няма никакви права докато не спре на стоп линията. Единственото му задължение е да спре и да се огледа тогава(след като спре) къде, какво и защо.
Другия се оглежда в движение и решава дали да спре или да продължи. Ако види че червения тръгва, ще се наложи да спре(или поне ще намали, място има). Ако го изпревари и стъпи на пътя с предимство, той вече е с предимство.
В тази ситуация дори и двамата да тръгнат едновременно ще се разминат(ако са били спрели)
Правилника относно стоповете е един и същи и това както казах по-горе не е принцип на толерантност ами си е задължение и ако ще чакаш всичките коли които са от дясната ти страна да минат, книжка не можеш да вземеш(говоря за Канада където подобни ситуации ги има на много места, на изпита се минават 4-5 кръстовиша с 4 стопа).
Пък опита може да го направиш и твоята кола. Намери някой със счупен фар, натисната дясна врата или каквото и да е там, стига да не е много строшено, отивате там и казваш така и така, аз бях тук, той там и ще се разбере дори и без да си трошиш колата.

Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vpetrovbg » Пон 23 май 2011 22:20

dandan написа:Мисля тази ситуация беше безсмислена при все че няма още яснота къде е и какво точно е кръстовището.
Относно правилника- да, много хора не го знаят или си мислят че го знаят, дори и аз съм от незнаещите.
Да поясня обаче нещо за последно: Този на стопа няма никакви права докато не спре на стоп линията. Единственото му задължение е да спре и да се огледа тогава(след като спре) къде, какво и защо.
Другия се оглежда в движение и решава дали да спре или да продължи. Ако види че червения тръгва, ще се наложи да спре(или поне ще намали, място има). Ако го изпревари и стъпи на пътя с предимство, той вече е с предимство.

Точно това имах в предвид!

xpuser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xpuser » Чет 16 фев 2012 12:03

Здравейте на всички,
просто като видях темата не можах да се сдържа и се регистрирах, въпреки че не карам VW. Нека се спрем на дефинициите на 2-та знака:

Б1 "Пропусни движещите се по пътя с предимство"
Б2 "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство"

И при двата знака се изисква да бъдат пропуснати движещите се по пътя с предимство

Никъде не е записано, че единият е "по-висшестоящ" от другия.

По-нататък:
http://www.shofior.com/documents.html?r ... page_id=25

(4) Поставянето на пътни знаци Б1 и Б2 на пътища без настилки не е задължително. Допуска се пътен знак Б2 да се поставя на път без настилка само при ограничена видимост в кръстовището.

==> Това отговаря на въпроса, каква е разликата между 2-та знака ("Стоп" се слага при слаба видимост или кофти/липсваща настилка)

За колегата който говори как е на практика - според 1 древен принцип (известен като презумпция за невинност), не аз трябва да доказвам, че съм спрял на стоп-а, а обратното - трябва да бъде доказано, че не съм спрял на него.

Така че - стоп отдясно е по-добре, от обърнат триъгълник отляво ;)

Поздравления за всички, които са отговорили правилно, на останалите - да ходят на проверочен :P

Последна промяна от xpuser на Чет 16 фев 2012 15:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 16 фев 2012 15:01

тази ситуация мисля, че все пак е сравнително ясна, но тия дни гледах по ТВ-то (май БТВ новините беше), как едно ченге обясняваше, че заради зачестилите ПТП-та с дясностоящи, вече практикуват следното: да приемем хипотетична ситуация, аз си карам и стигам до равнозначно кръстовище, улицата в дясно на моята е еднопосочна и аз имам право да завия по нея, но решавам да продължа напред. В тоя момент обаче, от дясно ми изскача някъв джигид, който явно се движи в насрещното. Става ПТП, актове получаваме и двамата водачи, първият щото не е пропуснал дясностоящият (нищо че е карал в насрещното) :? , вторият, щото е карал в насрещното. Явно се опитват да ни учат на толерантност, само не мога да разбера защо толерантност към наглите нарушители.

Защо го пиша в тази тема, щото май няма значение кой прав, кой крив, важното е накрая ченгето какво ще напише в акта ...

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Съб 18 фев 2012 14:04

Синият автомобил 71% [ 134 ]
Червеният автомобил 29% [ 54 ] x
Тази статистическа извадка обяснява многото ПТП по нашите пътища. Направо не искам да вярвам, че наистина 71% от всичко шофьори в цялата страна мислят по този начин

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Съб 18 фев 2012 14:35

Къде се намира това кръстовище?

п.п. сега видях, че автора има 1 мнение :shock , май няма да разберем!

Потребителски аватар
jabre
Автомобил: vw passat 35i vw golf mk1 1979
Двигател: AAZ 1992

Мнениеот jabre » Пет 09 мар 2012 17:25

Varbona написа:синият, освен ако червеният не е черен джиб

:mrgreen:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”