DRL, диодни лентички или късите светлини

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Syncro
Автомобил: Passat 1.8T
Двигател: ANB 1999
Контакти:

Re: DRL, диодни лентички или късите светлини

Мнениеот Syncro » Съб 18 авг 2012 21:55

radi_nrj написа:В момента са вързани за габаритите, но ще им сложа по едно реле да ги гаси като тръгнат късите.

Точно от теб не го очаквах. Трябва да се гасят като светнеш габаритите. Така си извън закона :mrgreen:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 19 авг 2012 9:58

Syncro написа:
radi_nrj написа:В момента са вързани за габаритите, но ще им сложа по едно реле да ги гаси като тръгнат късите.

Точно от теб не го очаквах. Трябва да се гасят като светнеш габаритите. Така си извън закона :mrgreen:

Нямах наличните части и просто исках да ги видя как светят. За сега ще ги откача, направих ги на букси за да може като се свалят решетките да може да се откачат.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пон 20 авг 2012 16:27

След ходене по мъките се оказа,че не би трябвало да ни правят проблем за дневни светлини,които не са фабрични!
Информацията ми е от вътрешни хора :да:

valsto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsto » Пон 20 авг 2012 19:18

Благовест написа:След ходене по мъките се оказа,че не би трябвало да ни правят проблем за дневни светлини,които не са фабрични!
Информацията ми е от вътрешни хора :да:

Ех, Благовесте, оправдаваш си името! :applause:

Но явно ще трябва да поизчакаме, за да видим какво ще се случи в действителност....

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Пон 20 авг 2012 21:36

Ако имате въпроси,които искате да зададете към шефа на КАТ ,казвайте утре ще се снима интервю доколкото рабзрах и най-вече за така наречените Дневни светлини ... Даже май са запланували да ме внедрът и мен в интервюто,такаче ...

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Вто 21 авг 2012 8:40

Ха дано де! Дано нямаме проблеми с допълнително монтираните дневни светлини. Аз от няколко дни карам само на тях, но все ми е притеснено. Само веднъж минах покрай патрул, но той беше насочен срещу мен движещите се.
Та нека, ако може, този шеф на КАТ, да обясни ЯСНО на българските шофьори на прост език(щото от тези писани закони нищо ясно не става) - кои правила трябва да се спазват при монтирането на тези долълнителни светлини. На какви технически изисквания трябва да отговарят, на всеки автомобил ли могат да се слагат - да няма после "конструктивна промяна на автомобила".
Къде и кога ще се излъчи това интервю?

DeeJay
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DeeJay » Сря 22 авг 2012 11:40

Преди време бях чел някъде сравнение между късите и дневните. Помня, че изрично пишеше, че за да признаят "компетентните" органи допълнително монтирани дневни светлини, трябва да се мине технически преглед. Търся въпросната публикация и намеря ли я, ще постна линка.
Във всеки случай трябва да се има предвид, че дори и да отговарят на всички стандарти, въпросните органи, винаги могат да се заядат, ако колата няма официална хомологация на тия светлини, тоест въпросния преглед.
Горe долу съм се ориентирал какво ми трябва, само за тоя преглед се колебая, дали да го минавам.

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Сря 22 авг 2012 16:29

Днес снимахме интервю ,като главно зададен въпрос към незнам си кой там в КАТ е : Позволени ли са Дневните светлини ,ако Да,защо катаджийте се правят на интересни,ако Не защо,като конструктивна промяна дефакто в повечето МПС-та няма (или по-точно в моето,което снимаха) пак се правят на интересни.Репортажа незнам дали довечера в Новините или утре в Ттази сутрин ще го дават ...

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Сря 22 авг 2012 16:53

eminem94 написа:Днес снимахме интервю ,като главно зададен въпрос към незнам си кой там в КАТ е : Позволени ли са Дневните светлини ,ако Да,защо катаджийте се правят на интересни,ако Не защо,като конструктивна промяна дефакто в повечето МПС-та няма (или по-точно в моето,което снимаха) пак се правят на интересни.Репортажа незнам дали довечера в Новините или утре в Ттази сутрин ще го дават ...

E отговора какъв е в крайна сметка?

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Сря 22 авг 2012 18:22

"Тези светлини не са забранени,стига да имат съответното одобрение от оторизиран технически преглед"
Това хванах от интервюто по БТВ...
Сега идва въпроса кои са тези пунктове,защото като ходих да питам където минах ГТП изобщо не знаеха какво е ДРЛ,даже се опита да ме убеждава,че в закона не пишело ДРЛ,а само къси :063:
Интересно ще е как ще завърши тази одисея :Mr Green Fun

Ето и линка на материала: http://btvnews.bg/bulgaria/obshtestvo/s ... inata.html

Последна промяна от Благовест на Сря 22 авг 2012 18:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Сря 22 авг 2012 18:30

Благовест написа:"Тези светлини не са забранени,стига да имат съответното одобрение от оторизиран технически преглед"
Това хванах от интервюто по БТВ...
Сега идва въпроса кои са тези пунктове,защото като ходих да питам където минах ГТП изобщо не знаеха какво е ДРЛ,даже се опита да ме убеждава,че в закона не пишело ДРЛ,а само къси :063:
Интересно ще е как ще завърши тази одисея :Mr Green Fun

Tъкмо го гледах и аз,и истината е,че винаги май ще клатят тея с монтираните DRL,колкото и да са законни,със сертификати и т.н...Което естествено е много лошо,защото едни Hella DRL със всичките му документи и т.н. са от порядъка на 200-300лв и нагоре,представи си ги дадеш и те глобят за измяна на конструкцията на МПС :lol: направо ще си е смешно.
Ако съдим по това,което говорят от МВР,измяна на конструкцията на МПС може да бъдат и аеро чистачките,както и джантите,различните размери гуми,амортисьори,брони,капаци,огледала,емблеми и т.н. :Mr Green Fun което не е смешно,а е жалко.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Сря 22 авг 2012 19:13

и аз го гледах интервю-то от цялата работа видях само един хубав сеат толедо,и доколкото разбрах за да са закони допълнително монтираните дневни светлини трябва колата трябва да е минала май през технотест за приемане на"изменението в конструкцията"т.е. допълнително монтираните светлини

т.е. пак нищо не е ясно,може да се има в предвит и технически преглед,тя и газовата си е допълнително монтирана система но само през технически и всичко е ок

цитат: "Всяко поставяне на допълнителни светлини по автомобила, това е изменение на конструкцията, това не е забранено, но трябва да мине през съответното одобрение,” обясни Богдан Милчев. От Министерството на транспорта съобщиха за bTV, че техническите служби, които издават съответното одобрение се нуждаят задължително от лицензия за тази дейност."

или
трябва да се пита е пунктовете за технически преглед дали имат лиценз,сертификат с което да одобряват съответното изменение на конструкцията на автомобила

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Сря 22 авг 2012 19:22

Някой има ли идея от кой член/закон идва това за промяна в конструкцията на автомобила дето не е разрешено? Само го повтарят, ама не казват по коя нормативна норма е.Единствения проблем при Сеата може да бъде ,че между двете светлини няма 600мм. Каквото е правилото за монтиране на дневни светлини(както и 250мм от земята). Или че няма означения RL и Е(одобрение) върху стъклото на фара.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Сря 22 авг 2012 19:46

явно:
допълнителните дневни светлини трябва да имат сертификат за одобрение-00RL ; Е4 или други

след като вече имаме одобрени и сертифицирани дневни светлини можем да пристъпим към монтаж

и чак след това самия автомобил с вече монтираните допълнителни дневни светлини трябва да мине допълнително одобрение през лицензирани технически служби,дотогава ще има :дай 20 лева или и сега :beat_butt2 кво прайм

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 22 авг 2012 19:51

Като гледам пак всичко е за пари - сега ще започнат едно продаване на такива лампички, после монтиране, но не от всеки, а от сертифициран сервиз, който издава удостоверение, после технически преглед/технотест или както е там - и там пари за преминат преглед и сертификат и изобщо пари и време да имаш ... и гледайте след 2 години го отменят и почват да искат колите да летят, за да не правят коловози на асфалта ... Диващина! :screwy

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”