Правите ли път на бързащите коли?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Правите ли път на БЪРЗАЩИТЕ коли ?

Мнениеот stefan4o » Чет 17 окт 2013 17:40

Правила за движение по пътищата

Раздел пети

Маневри

Чл. 25

.....
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 17 окт 2013 17:57

forski написа:Честно да ти кажа, имам книжка от 1999г. и до момента не ми се е налагало да бързам за никаде, по-начина описан в темата!
А именно клаксона до дупка, къси-дълги и оборотите в червеното на всички предавки, нямам идея за къде бързат тези хора.

Дано и да не ти се налага... аз съм карал един път по описания начин и с безобразни скорости но причината беше смъртен случай на мой обект, който е на 200км от София... Не искам да казвам какво е усещането когато някой се влачи с 90 изпреварвайки тирове...
През останалия ми стаж като шофьор не съм ползвал дългите щото някой ми пречи.

@stenly_m,
В Германия са ми светкали много по магистралите, и англичаните имат от време на време този навик но по рядко.

Потребителски аватар
Black-diamant
Автомобил: Passat B 5.5
Двигател: 2.0 115hp

Мнениеот Black-diamant » Чет 17 окт 2013 18:39

myrshavija написа:
Благовест написа:Ся отново може да ми повторите,че нямало бърза лента лента в града
С най-голямо удоволствие!
Повтарям.
В града карам в лентата, която е с по-малко неравности - в повечето случаи е лявата. Ако на някой не му харесва, да се оплаче на арменския поп! Ако дясната е свободна, по-бързите да минават през нея! Ако не е свободна, не мисля да се уча тепърва да се дематериализирам, барабар с колата.

myrshavia, Действително, в града няма така наречената "бърза" и "бавна" лента, но ако ти си караш с ограничението и виждаш редица "бързащи коли" зад теб, не виждам какво ти пречи да отбиеш в дясната, да продължиш да си караш в ограничението, с твоята скорост, и да ги пуснеш да си бързат на воля. Това че ти караш в ограничението не означава че други, които са решили да го превишават и да си носят последиците от това, няма да могат да те изпреварят. Да не говорим, че не знаем причините за бързането им. Освен установените законови разпоредби, има и неписани такива, които са въпрос на етика, съобразителност, колегиалност, жест, компромис и които явно са ти непознати. Кой си ти че да запречваш свободната лента на хората, само защото си решил да караш точно в ограничението?
Интересно ако ограничението някъде е 50 км/ч, а ти караш с 60, но цялата колана държи 80-90 и няма как да те изпревари, какво ти пречи да караш вдясно и да ги пуснеш? Или само защото ТИ си решил така, трябва още 200 коли зад теб да се влачат точно с твоя темп? Ако се вживяваш като някакъв върховен разпоредителен и правораздавателен орган, това вече е друго. Тогава можеш да определяш кой как да кара.
За мен няма нищо нередно в това човек да допусне мисълта някой, някъде да кара по-бързо от него и да го изпревари.
Пример - карам с 50 в лявата лента, защото в дясната има неравности. Забелязвам кола, която ме доближава много бързо и ми се лепи на бронята. Какво ще ми стане, ако точно за 2 секунди отбия леко в дясно, пусна го да мине и после отново се върна в лявата лента? Ще ми се смали оная работа ли?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 17 окт 2013 19:03

Black-diamant написа:Пример - карам с 50 в лявата лента, защото в дясната има неравности. Забелязвам кола, която ме доближава много бързо и ми се лепи на бронята. Какво ще ми стане, ако точно за 2 секунди отбия леко в дясно, пусна го да мине и после отново се върна в лявата лента? Ще ми се смали оная работа ли?

По твоята логика - на него да не му се смали оная работа ако той отбие в дясно и те задмине?

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Чет 17 окт 2013 19:06

Болно общество сме...такова и ще си останем.... :screwy
Населена територия от хора с комплекси,душевно разстройство и некомпетентност съчетани с :drunk = :bishop

Аз лично дава път на всеки "главорез" само и само да съхраня семейството си. :exclaim

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 17 окт 2013 19:10

В крайна сметка кой е по-болен? Тоя дето кара с 60 в лява лента в градски условия или тоя, дето му пресветка отзад бързайки с 85км/ч да не изтърве полувремето на мача? Нали не допускаме тезата, че всички дето бързат го правят заради някой, който се бори за живота си и това зависи от тях? Щото ако беше така на всичките тези бързащи в държавата ни нямаше да има останали живи хора :Mr Green Fun

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 17 окт 2013 19:16

Всеки може да си кара с колкото си прецени ! По-напред в темата се опитвах да обясня,че има хора дето с по-висока скорост се чувстват по-добре докато карат има и такива дето при по-висока скорост чувстват ,че не издържат на темпа ... лови ги паника,напрежение и си карат бавно ! Не са всички хора еднакви на таа планета !

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 17 окт 2013 19:32

richko25 написа:Болно общество сме...такова и ще си останем.... :screwy
Населена територия от хора с комплекси,душевно разстройство и некомпетентност съчетани с :drunk = :bishop

Аз лично дава път на всеки "главорез" само и само да съхраня семейството си. :exclaim

Даваш му път и след 2 пресечки този дебил блъска и убива ТВОЕТО дете, докато се връща от училище...

На междуградско е друго, давам път при първа възможност.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 17 окт 2013 20:05

muns61 написа:Даваш му път и след 2 пресечки този дебил блъска и убива ТВОЕТО дете, докато се връща от училище...

И кво? Виновен си, че си му дал път? Или ако не му дадеш ще спасиш някое дете? :screwy

Аз ги виждам така нещата - не му даваш път, той се изнервя, щото и без тва си е нервен, и дава сичката газ, за да те изпревари от дясно. При маневрата се завърта и помита цяла автобусна спирка с 15 човека.

Кого си спасил по-точно с това, че пречиш?

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Чет 17 окт 2013 20:08

Vlad777 написа:
muns61 написа:Даваш му път и след 2 пресечки този дебил блъска и убива ТВОЕТО дете, докато се връща от училище...

И кво? Виновен си, че си му дал път? Или ако не му дадеш ще спасиш някое дете? :screwy

Аз ги виждам така нещата - не му даваш път, той се изнервя, щото и без тва си е нервен, и дава сичката газ, за да те изпревари от дясно. При маневрата се завърта и помита цяла автобусна спирка с 15 човека.

Кого си спасил по-точно с това, че пречиш?

:th_up :th_up :th_up Много добре казано !

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 17 окт 2013 20:09

Да, всеки си има гледна точка и не приема чуждата...

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Чет 17 окт 2013 20:10

В тази тема всеки си дърпа чергата към него има моменти на бързане защото има за какво но има бързане от тъпотия .Проблема с святкане засичане и тн. ще се реши като в софия примерно се появат 50 цивилни коли с камери за скорост и запис на това какво се случва по шосето.След като почнеш да се отчиташ на Държавата по 1000 лв на месец глоби ще изчезне доста от ориенталското ни каране с Клаксон и светлини скорост над ограничението и тн.Това е за нас .Предполагам сте гледали руските клипове на катастрофи от камерите в колата .Тези камери не са там по желание на шофера задължават ги застрахователите за каското.Та после кат гледат как е станало ПТП и се окаже че си идиот не плащат.А китайските видеорекордери вече са по 50 кинта с тази криза дет не им се плащат пари очакваите скоро и по родните пътища.

Потребителски аватар
mk5_gti
Автомобил: Golf 5 GTI DSG
Двигател: BPY 2008

Мнениеот mk5_gti » Чет 17 окт 2013 20:46

Има моменти когато наистина се налага да бързаш, но дори и да бързаш не е правилно да стряскаш другите шофьори като им пускаш дълги. Ще ви дам пример: Приятел си тръгва от Италия за България и си е карал с 120 в лява лента, зад него БАВНО доближава кола която на 2 метра зад него му пуска дълги и така моя приятел от силните фарове 4 пъти на таван. Когато дошли полицай и видяли къде се намира джипа първите думи им били колко има починали... за щастие от тримата вътре, на никой му нямало нищо...Това става в Хърватска 2006 точно на 24 декември.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 17 окт 2013 21:02

Тя цялата дискусия е безумна, ама някой хора си мислят че вселената се върти около тях и всички други са им длъжни до гроб :no
Под бързащи автомобили разбирам пожарна, полиция и бърза помощ, всички останали ... :screwy

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Чет 17 окт 2013 21:14

bmwww написа:
Отговорете само на тоя въпрос : Ако карате в лево и некой идва зад вас и като види,че не го пускате тръгне в десно да ви минава и вие се приберете в десно примерно и се ударите кой ще е виновен и заради кой ?

Ти наистина ли го питаш това? :screwy
И приятлю не може Всеки може да си кара с колкото си прецени !
Първо защото като стане беля какво правим ревем и викам съжаляваааам
и какво?
В затвора бил ли си 20 години? ако не си бил не ми обяснявай че всеки може да си прави каквото иска.... малко по-сериозно моля

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”