DRL, диодни лентички или късите светлини

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: DRL, диодни лентички или късите светлини

Мнениеот Stivi » Сря 22 авг 2012 19:52

moimoimoi написа: "Всяко поставяне на допълнителни светлини по автомобила, това е изменение на конструкцията, това не е забранено, но трябва да мине през съответното одобрение,”

100% съм сигурен че ако го бяха попитали кой и как прави това "съответно одобрение" щеше да почне да хъка и да мъка като двойкаджия на изпит по физика ! Цялата им работа е такава !

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Сря 22 авг 2012 19:54

Тези одобрения ги прави "Техно тест" и като знам че най ниската им цена е 150 лв не ми се мисли.

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Сря 22 авг 2012 20:45

ТИАТ АД Шумен
36 лева за техническа протокол за съответствие за КАТ за леки автомобили. Абе там някъде ще бъде,дори се надявам и за по-малко. Работа за 10 минути. Ама нека да бъде сигурно първо. Че още са неясни нещата.
http://www.tiat.net/pdf/cenorazpis_%D0% ... 6_2011.pdf

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Сря 22 авг 2012 21:19

moimoimoi написа:и аз го гледах интервю-то от цялата работа видях само един хубав сеат толедо

Това е моето Толедо,мерси за думите. Не,че нещо,но май не е толкова да има РЛ или Е4 маркировка(съмнява ме,че някой катаджия ще залегне да гледа), колкото като отидете на ГТП да измерят с онова уредчето дали правилно са настроени като ъгъл и да дадът нещо което удостоверява,че тези светлини са погледнати от хора,които разбират от това ...Скоро ще се поинтересувам дали ще има такива прегледи ...

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Чет 23 авг 2012 9:28

Истината е ,че само в София мътят нещата. В Русе, Силистра, Пловдив полицаите гледат съвсем нормално на дневните светлини,както се видя тук от различни колеги. Само в София се чудят какви правила да си измислят. Те правилата за монтаж са пределно ясни, как да се различат дневните светлини е също ясно. Какво друго да им се преглежда и одобрява? За мен най-интелигентното поставяне е да се сложат на места определени от производителя за осветителни тела. По VW има много такива. На местата на фарове за мъгла или на местата на фалшиви осветителни тела(Голф 3, отразителите до мигачите в бронята).

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Чет 23 авг 2012 13:03

http://novinata.net/KAT-globyava-100-sh ... mni-farove
Ето тук е написано че явно трябва някой да преглежда как са монтирани и накъде сочат... И явно ще се издава и сертификат. Вчера ги монтирах, но като го видях това останах като попарен и ще чакам да видя какво ще кажат, ако трябва да ги озаконя.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Чет 23 авг 2012 13:12

Каквото и да си говорим, съгласете че тези "фарчета" трябва да минат през някакво одобрение, не може всеки да си монтира какви ли не китайски светулки във всички цветове на дъгата безконтролно!!!

То не са ксенони, халогени, рали фарове, къси светещи в космоса, та сега и разни ЛЕД лентички наричани още "дневни светлини"!

Добре ще е може би да измисли нещо по евтино в пунктовете за ГТП, ама като знам как минават колите от там.....!

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 23 авг 2012 13:26

Явно ще трябва да се чака въпросното становище на въпросните "експерти" :wink: , но като гледам на къде клонят везните..., DRL модулчето ще си бъде най-приемливият вариант :?
Май филма пак се оказа съветски, а не шведси :lol:
Ще гледат по всевъзможен начин да ни откажат от енергоспестяващи системи/варианти, всички се сещаме защо.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 23 авг 2012 14:49

За пари ест.! Тя тая държава-мащеха само данък Дишане дето не измисли :dummy: :dummy: :dummy:

И за да не съм съвсем офф-топик : и аз клоня към монтирането на дневни светлини, но ще изчакам масово хората да си насложат и милиционерите да се напишат на актове та да кандисат докато ги сложа :) Имам достатъчно с какво да ги дразня :beer
Иначе ако стане с минаването на прегледа да се легализират дневните светлини още утре съм готов да дам 40 лв и да съм легален, но на мой познат в ГТП пункта, а не на тъпа фуражка да седи и да се заяжда кое кога и как светва и на всичкото отгоре да му плащам, че е т'панар !

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 23 авг 2012 15:11

azrod написа:Тя тая държава-мащеха само данък Дишане дето не измисли

Шът бре, не им давай идеи :lol:
А иначе сериозно, силно се съмнявам да ни се размине само с обикновен технически преглед, все си мисля, че ще ни хвърлят на скъпия вариант.
Няма да се учудя ако после поискат и пререгистрация/смяна на талона и в него да пише "с допълнително сложени дневни светлини" :D (пу пу, да не чуе дявола).

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 23 авг 2012 15:20

:да: към днешна дата 23.08 най-чисто и безпроблемно с проверяващите е да се кара с включени КЪСИ светлини по нашите земи

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Чет 23 авг 2012 17:10

ivo_555 написа:Каквото и да си говорим, съгласете че тези "фарчета" трябва да минат през някакво одобрение, не може всеки да си монтира какви ли не китайски светулки във всички цветове на дъгата безконтролно!!!

То не са ксенони, халогени, рали фарове, къси светещи в космоса, та сега и разни ЛЕД лентички наричани още "дневни светлини"!

Добре ще е може би да измисли нещо по евтино в пунктовете за ГТП, ама като знам как минават колите от там.....!

Аз съм съгласен,дори ще си заплатя каквото струва (в рамките на разумното разбирасе ... )НО искам да има контрол какъвто трябва да е на пунктовете ...Незнам дали ви е направило впечатление,но почти всеки пункт има устройтство за регулиране на форовете и измерване на некви шашки ...ако не са регулирани или немогат да се регулират нетрябва да ни пускат да минаваме прегледите ... Не забравяйте,че сме в България и пак тръгваме от обратната страна ... Както един познат беше написал: "Само салама има 2 края" ,е в България винаги се тръгва от грешния край ...

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Чет 23 авг 2012 19:04

Даваме пари за технически прегледи, ами там да ги преглеждат. Те са 3 разстояния за измерване, и евентуално да проконтролират за RL и E надписи на стъклото. Като ги имат светлините са законни дневни светлини, и другото е начин на монтаж, да кажат какво се приема за правилен монтаж и готово. Ясно е ,че рязане на бронята и промяна по основните фарове е неправилно. Напълно нормално е това да се контролира на ГТП. То не е ракетна наука.
Статията ми хареса, има някои неточности, ама е в правилната насока. И пак само в София мътят нещата.

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Чет 23 авг 2012 20:49

Вчера виждам на улицата един познат катаджия.Понеже и мен ме вълнува темата спирам и го почвам с въпроси. :shock те така ме гледа и ми вика "Абе ти луд ли си?Аз още не съм прочел закона." Иначе проверяваме.

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Чет 23 авг 2012 21:07

Аз също съм съгласен, че трябва все пак да има някакъв преглед за тези светлини и да се издава документ, че са минали такъв. Но такъв преглед според мен не трябва да струва повече от 20-30лв. Да не говорим сега за годишния техн. преглед. Моите къси са с ксенон нефабричен, така си я купих колата от предния собственик. Два пъти съм минавал преглед с нея и двата пъти ми казаха-„тия са забранени“ и това е. Пускат ме без да ме карат да ги махам. За тях е важно да си вземат 60лв. Всичко е за пари. И досега не са ме спирали никога заради тях и да ми правят проблем катаджиите и в интерес на истината фаровете ми не дразнят и не заслепяват, за разлика от други нерегулирани оригинални фарове, но се чудя, ами ако ме спрат и ме глобят, защо тогава минавам техн преглед -защо ме пускат? Всичко е доста субективно. Ама аз и на друго се ядосвам. Как може да се заяждат от КАТ за тези дневни светлини, които си слагаме, а не виждат (говоря за моя град), че има светофари, на които въобще липсват крушки и са с изпочупени стъкла. Някои толкова слабо светят, че в слънчев ден въобще не се вижда какво свети. Това според мен е 100 пъти по-опасно от каквито и светлини да си сложиш на автомобила. Защо държавата изисква стриктно от нас и ни „дере“ по всякакъв удобен начин, а не вижда в собствения си двор!!! Това не е никаква грижа и тези органи въобще не са в услуга на гражданите! Така че въобще да не ми говорят, че тяхната грижа е БЕЗОПАСНОСТТА!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”