Сложихте ли вече зимните гуми?
- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
И за летни и за зимни - гледам профила да е симетричен /най-много да са с посока или страна/ - в момента смятам, че окачването ми е отлично, но с тия пътища и части човек никога не знае, та въпреки тенденцийте залагам на сигурно... Т.нар. "всесезонни" гуми не ползвам - от известен личен, но повече от този на близки и познати - опит, съм установил, че нито профила, нито сместа вършат работа, нито за зимата /а тук обикновено сняг си имаме/, нито лятото, нито на мокро... Мразя да карам и с 2-ра употреба, въпреки, че уж знам как да си ги подбирам - налагало ми се е... Мразя и гуми, които се износват бързо - почти толкова, колкото и тези, които не искат да се износват - пластмаси и дървета разни...
Останалото опира единствено и само до пари...
Току-що се "преобух" и както каза 1 колега тук - Голфи пак е грозен - с родните му "железни" джанти...
Чакат ме n-стотин км пробег през уикенда и реших, че няма какво да отлагам...
Установих, че цените са се повишили, в сравнение с миналата събота...
Тази зима по принуда ще "търкалям" със старите зимни гумета отзад /мн. грайфер, но - Цеат Арктик 3, 185/60/14, 2003 г...
/ и 2 нови Дебица /или Дебика
/ Фриго 2 отпред, 175/65/14 - от наличните само те бяха с ДОТ от 2007 г., а уговорката с "гумарите" беше за цена и отстъпка от миналата седмица, но само за наличностите, без изписване от центр. склад... Което сведе избора ми почти до 0...
В размер 185/60/14 всичко налично беше от 2006 г., а и по-принцип са си по-скъпи от 175/65/14, които са си зимния размер на Голфи... Карал съм 3 зими с т.нар. Фриго 1 и съм горе-долу доволен, надявам се, че и с тези ще е така... Само си загубих времето да ровя из нет-а за тестове и отзиви за какви ли не марки и модели, и отделно - да обикалям и да сравнявам - къде наоколо какво имат, "пресно" ли е, какво очакват да получат и на каква цена...
Иначе - Дебица Фриго 2, Ласа Сноууйез 2, Сава Ескимо С3, Клебер Крисалп НР и т.н. - този клас гуми с резмер 185/60/14, са вече близо на цената от миналата седмица на Малоя Креста 220, Фулда Кристал Монтеро 2, Нокиан и т.н., които също са на нови, по-високи цени, за Мишлен, Дънлоп, Бриджстоун, Гудиър, Континентал - да не говорим...
Всичко е нагоре - Йокохама, Кумо, Тойо, Гиславед, Семперит, Вредещайн, Викинг, БФГ, Файрстоун, Корморан, Марангони, Барум, Матадор, Тигър, Медвед и каквито още гумени недоразумения се сетите... 

Току-що се "преобух" и както каза 1 колега тук - Голфи пак е грозен - с родните му "железни" джанти...

Установих, че цените са се повишили, в сравнение с миналата събота...

Иначе - Дебица Фриго 2, Ласа Сноууйез 2, Сава Ескимо С3, Клебер Крисалп НР и т.н. - този клас гуми с резмер 185/60/14, са вече близо на цената от миналата седмица на Малоя Креста 220, Фулда Кристал Монтеро 2, Нокиан и т.н., които също са на нови, по-високи цени, за Мишлен, Дънлоп, Бриджстоун, Гудиър, Континентал - да не говорим...

Последна промяна от kokovanev на Пет 19 окт 2007 15:57, променено общо 1 път.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
ChimeyJimmey написа:Още преди 2 седмици смених джантите и гумите със зимните патъчки (4х4 бр.).
Тази зима за 3-ти пореден път ще съм с:
SP Winter Sport M3
ЕТАЛОНЪТ ПРИ ЗИМНИТЕ ГУМИ
Толкова са добре, че ще изкарам поне още 2 сезона (зимни) с тях.
Успех, колеги!
Новият модел е 3D. Eволюцията e M2 -> M3 -> 3D:
http://kamortires.com/pages.php?page=11&lang=bg
Аз съм с 3D зимата

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
То, това ясно! Само давам допълнителна информация за колегите, които са се насочили към по-добрите гумиChimeyJimmey написа:Да, знам.
Но като са ми чисто нови (въпреки 2-та минали сезона), съхранявани са както трябва и ми вършат идеална работа, какво?
Само от едното тщеславие няма да ги сменя с "най-новия продукт".

Според мен гуми се карат 3 сезона и после се продават/подаряват/хвърлят
- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
Напълно съм съгласен - 3 год., при възможност. Гумата си старее - зимната дори по-бързо, независимо от пробега и размера на грайфера и си губи свойствата, и най-вече - сцеплението... В оригиналните книжа на Голфи пише максимум 6 г. За маркова, скъпа гума - може и да е вярно, не искам да проверявам лично...
Старая се поне отпред да съм с нови, дори и да са малко по-посредствена марка/модел - в случая - с Дебица Фриго 2, въпреки, че исках друго...
Поне отпред 3-годишното /понякога - 2 год./ правило при мен се спазва, отзад - налага ми се /най-често/ да монтирам такива, които са били отпред...
Такива ми ти неволи, но поне към разни всесезонни, регенерати и марки като Америка, Максис, Милстон, Спортива, Фате /това дори не знам как се чете
/ и т.н. псевдогуми не поглеждам... Нека колегите, които по 1 или др. причина използват тези марки /и безбройните им подобни/ не ми се сърдят - всеки има повече или по-малко опит и право на собствено мнение... Някой някога беше казал, че за да се учиш по-рядко от собствените си грешки, е добре да се учиш и от чуждите...

Е днеска си ги сложих и аз!
Нямаше опашка и минах за 10 мин. Реших да действам шото го дават бая студено да стане пък и после кви опшки ще има....маалиии...
Междодругото (еб.. грозната дума), карам 4 нови Tigar ,3-та зима им е и съм супер доволен, в зимни условия спира,ускорява и се държи доста прилично халата. Чувствам се уверен в колата (но не и самоуверен, предпазливоста на 1-во място) !
Нямаше опашка и минах за 10 мин. Реших да действам шото го дават бая студено да стане пък и после кви опшки ще има....маалиии...
Междодругото (еб.. грозната дума), карам 4 нови Tigar ,3-та зима им е и съм супер доволен, в зимни условия спира,ускорява и се държи доста прилично халата. Чувствам се уверен в колата (но не и самоуверен, предпазливоста на 1-во място) !
Последна промяна от toshev на Пет 19 окт 2007 18:18, променено общо 1 път.
- Jerom
- Автомобил: Golf II
- Двигател: RF
- Контакти:
Exell написа:Що па плюеш по ДЕБИЦАТА??? От 5-ма мой познати тази година 4-ма си закупиха Дебика Фриго 2 , аз също съм с такива , но от миналата година , а и съм разговарял с 2-ма добри познати гумаджии и се изказаха само с добри думи специално за тая гума(единия от тях кара също с такива)
И аз съм с такива гуми.3та година ще ги карам само добри работи мога да кажа за тях!
п.п утре мисля да ги меткам

за всички фенове на Дебика фриго 2 - един сайт , на който вярвам
с две думи:
- най-добра оценка на сняг
- на сухо са зле
- а на мокро са много зле (спиране и упраление!)
аз също съм с такива, само че 185/65/14. Споделям, за да го имате предвид и карате внимателно!
(до колкото е тестван един определен размер 195/65/15)
(оценките изразяват сравнението, т.е. най-добра (1) измежду тестваните или най-лоша (5) измежду тестваните гуми от съответният размер (195/65/15))
с две думи:
- най-добра оценка на сняг
- на сухо са зле
- а на мокро са много зле (спиране и упраление!)
аз също съм с такива, само че 185/65/14. Споделям, за да го имате предвид и карате внимателно!
(до колкото е тестван един определен размер 195/65/15)
(оценките изразяват сравнението, т.е. най-добра (1) измежду тестваните или най-лоша (5) измежду тестваните гуми от съответният размер (195/65/15))
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”