Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата
Аз никой не нападам , но говоря с факти , а ето когато човек няма какво да каже и как да оспори неоспоримото казва : "новото си е ново , който не е карал нова кола нищо не знае , хвали старо - карай ново" - все лафове дето сме ги чували всички , но са вятър приказка - говорете с факти и никой никого не напада, просто изразяваме мнение. Не чух нито една основателна причина - всичко е нещо от сорта "в 21 век живеем, не сме в каменната ера" - а тънките и важните моменти относно : ПАРИ, КАЧЕСТВО, СИГУРНОСТ - издишат отвсякъде , не можахте поне мен да ме убедите по нито един параграф че има смисъл да се наливат пари за нов автомобил, така и не чух нищо, което да ме накара да се замисля , че може би греша някъде - просто всеки хвали своето , да и аз го правя, но сякаш влагам конкретни неща и смисъл , а не просто празни приказки, както и да е - имаше един много хубав стар лаф "Имал си бол пари - дал си" , няма лошо, полежавам да всеки тази възможност да има - да може да си купи нов автомобил , но дали всичко ще бъде толкова безпроблемно, без майстори , без повреди , пестене на време и на пари - много се съмнявам, но времето ще покаже 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Stivi написа:Чета някакви пълни глупости за какво някой си щял да похарчи 30 000 вместо за нова кола-апартаментче,бизнес,образование на децата и така нататък. Ама не се ли замисляте че той човека с новата кола вече ги има тези неща и е решил че вече не иска да кара старите коли на жабарите пък били те и "почти нови". Това го говорят хора които никога не са били дори близо до възможността да изкарат кола от магазина и не знаят какво е усещането да се возиш в такава но ЛИЧНА не на приятел,на фирма или други подобни. СПОКОЙСТВИЕТО И СИГУРНОСТТА които ти дава една нова кола не може да се купи с пари така че НЯМА ЦЕНА ! И да,кой каквото и да говори винаги в дъното е "Гроздето е кисело понеже е високо",като пораснете ще го разберете
Познавам една дузина хора,които са сменили по два чисто нови автомобила и цял живот живеят под наем.Както и 50% от хората в България нямат какво да ядат,ама кола има,макар и таралясник.Колега идеята е кое е разумно и кое не,и че има степенуване по важност на нещата в живота.Спор няма че новата кола си е нова кола и старата си е стара.Но да се стискаш цял живот,и да се лишаваш,само и само за 5 минути кеф,за да усетиш удоволствието от изкарването на кола на 0км от автосалон,ми звучи доста несериозно и инфантилно бих казал.Не знам за каква сигурност и спокойствие ми говориш,аз не знам дали ще усъмна утре цял,я наводнение я заметресение,ти ми говориш за коли.Мога да тикажа че точно хората с много пари,най не могат да спат спокойно и да се отпуснат.Повечето от тях са с тъмни големи турби под очите,и те са сигурно от много спокоен сън

- Polo6R
- Автомобил: VW Polo + Audi A4 B8
- Двигател: 1.2 TSI 2014 + 1.8 TFSI 2010
Ето ти малко факти щом толкова много ги искаш. Нисан Примера 1.6 бензин 100 коня закупен 99г. нов- до ден днешен нито един ремонт по мотора. Ходовата част се прави всяка година- около 140лева. Това е цената за невероятната возия + скапаните пътища. Купето отвътре и отвън е в перфектен вид. Все още контактувам с новия й собственик. Според него единствено ръжда по праговете и малко на дясната врата(удряна). В момента е на 290 000км. Фиат Пунто 1.2 бензин 60 коня 2001г. нов- още на четвъртата година издадоха багажа задните амортисьори- поправени по гаранция. Ремонтите при него са по-чести, но за сметка на това евтини. Започнаха след шестата година. В момента е на 240 000км. Ауди А4 1.8 ТФСИ 2009г. нов- до момента абсолютно никакви проблеми, единствено смяна масла и филтри. На 90 000км е. Колко повече факти искаш?
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
Колеги, всичко опира до съотношението цена-качество, т.е. до практичност. Важното е каква работа ще ти свърши колата и каква ще е "общата цена на притежание".
В този смисъл новите коли винаги са надценени, а 20 годишните дараци почти винаги са подценени.
У нас старата кола има смисъл поради 3 основни причини:
1. Нисък стандарт на живот
това прави купуването на нова кола почти невъзможна задача.
2. Евтини автосервизи и авточасти (ако предположим, че частите за старите модели винаги са по-евтини от тези за новите).
3. Скапани пътища. Никой не иска да счупи полуоските на новата си кола в някоя родна дупка, нали?

В този смисъл новите коли винаги са надценени, а 20 годишните дараци почти винаги са подценени.

У нас старата кола има смисъл поради 3 основни причини:
1. Нисък стандарт на живот

2. Евтини автосервизи и авточасти (ако предположим, че частите за старите модели винаги са по-евтини от тези за новите).
3. Скапани пътища. Никой не иска да счупи полуоските на новата си кола в някоя родна дупка, нали?

-
- Автомобил:
- Двигател:
Polo6R написа:Ето ти малко факти щом толкова много ги искаш. Нисан Примера 1.6 бензин 100 коня закупен 99г. нов- до ден днешен нито един ремонт по мотора. Ходовата част се прави всяка година- около 140лева. Това е цената за невероятната возия + скапаните пътища. Купето отвътре и отвън е в перфектен вид. Все още контактувам с новия й собственик. Според него единствено ръжда по праговете и малко на дясната врата(удряна). В момента е на 290 000км. Фиат Пунто 1.2 бензин 60 коня 2001г. нов- още на четвъртата година издадоха багажа задните амортисьори- поправени по гаранция. Ремонтите при него са по-чести, но за сметка на това евтини. Започнаха след шестата година. В момента е на 240 000км. Ауди А4 1.8 ТФСИ 2009г. нов- до момента абсолютно никакви проблеми, единствено смяна масла и филтри. На 90 000км е. Колко повече факти искаш?
Колега няма как да ме убедиш,а мисля че и другите колеги че на въпросния нисан до 250хил. км поне един радиатор не си спукал,което не се води за обслужване.Фият няма да го коментирам,аз такава "кола" още утре мога да си купя чисто нова,за аудито за двигатела може и да ти повярвам,но за 5 години по нашенските пътища да му няма нищо на окачването пак ми е много трудно да ти повярвам.Може би ако си карал само с 30км/ч и то по маршрути които много добре познаваш така да.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Фактите са си факти , да речем че всичко, което казваш е така. И като ударим чертата в крайна сметка - по-изгодно ли е било на въпросните собственици да притежават чисто нова коли за тези години и километри при съпоставка с такива , които са си купили втора ръка коли? Защото това беше основния спор , който се породи - в крайна сметка като удариш чертата скъпото да ти е излязло по-евтино (както е лафа)...
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
[quote="itallianeca]
Колега няма как да ме убедиш...[/quote]
Мен още в момента, в който започна да ми твърди, че видиш ли спестяването и непилеенето на пари му било майката да караш кола за 30 бона ме загуби като опонент в дебата
Тогава се върнах в 2007г. когато майка ми бръкна в джоба си и извади 20 бона за пасатора и как колегите на баща ми си мислеха, че той от пестене я е купил...
Майка ми им гледаше сеира отстрани и се смееше на вярващите... и си продължаваше да си кърти паричките с фирмичката си 
Колега няма как да ме убедиш...[/quote]
Мен още в момента, в който започна да ми твърди, че видиш ли спестяването и непилеенето на пари му било майката да караш кола за 30 бона ме загуби като опонент в дебата

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Е,аз не мога да се похваля толкова с нашата нова /преди 8г/ Корола,за тези години и 130 000км успя да се повреди цял електронен блок на алтернатора и ремонта струваше 50лв,още съм сменил по нея......ми нищо освен консумативи /по окачването още не е пипано/
За Г4 които беше на 14 години и който продадох преди месец да не почвам ,че не ми се пише толкова /не че беше лоша кола ама все си имаше нещо за правене/ 

-
- Автомобил:
- Двигател:
В заключение ще кажа една много вървежна поговрка в случая : "Прекалено ни е съдрана чергата , за да си показваме лъскавите обувки" . Ми те пътищата ни в постоянен ремонт, в прахоляк , в дупки (с изключение на някои първокласни пътища) - тази нова и лъскава кола най-малкото не е адекватна за нашия пейзаж просто , не се вързва по никакъв начин.Ако трябва да гледаме още по-глобално на нещата бих добавил , че от там трябва да се променят нещата като цяло - инфраструктура , пътища , тротоари, светофари - тогава вече нови автомобили , отговарящи малко от малко на ситуацията в България. Иначе за какви нови коли ми говорете изобщо , ние пътища нямаме , за да караме коли по тях - по такива пътища - таралясници се карат! Иначе това е все едно рибата да е в морето - ние да слагаме тигана вече. Каруцата слагаме пред коня - типично по български!
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
струва ми се нередно да се сравнява кола купена нова в българия с реални километри/примерно 150000/ и такава нов/стар внос също на 150000 км по километраж но реални 450000+ км
преди време сравнявах ново бмв7-ца и идваше по 3 лева за километър
за сравнение сега търкалям едно сложебно поло дето цената идва по 0,11лева като в това влиза всички разходи по полото
верно има разлика между поло и бмв7-ца ама разликата идва 30 пъти
преди време сравнявах ново бмв7-ца и идваше по 3 лева за километър
за сравнение сега търкалям едно сложебно поло дето цената идва по 0,11лева като в това влиза всички разходи по полото
верно има разлика между поло и бмв7-ца ама разликата идва 30 пъти
- momcho_bg
- Автомобил: Volkswagen Passat B5.5
- Двигател: 2.5
- Контакти:
Тоя спор става все по завързан и интересен. Хубаво е че колегите споделят опита си. Мен стария Пасат след като ме остави на път 2 пъти и с него прекарвах повече време с автомонтьори, отколкото с приятели ме загуби за каузата. Чувствам се много по-спокоен на дълъг път с кола 2008-а спрямо 1992-а. Уви, времето и годинките на прощават на никого, в т.ч. и на колите.
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Тука излиза според някои, че е по-добре да си караш 20 годишната кола пред това да си купиш нова
С две думи съм потресен.

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Не, не е по-добре, по-изгодно е за тези, които сами си ги поддържат. Образованието на децата ми струва повече от нова кола, въпрос на приоритети.
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Чакай, това е друго. И на мен детето ми е най-висшия приоритет. Но изключвайки другите неща да кажеш че 20 годишната кола е по-добър вариант от новата..трябва да си луд. Щото видиш ли новата излизала в пъти по-скъпо и не си заслужава.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Зависи от ситуацията. По-добър вариант за какво? За мен със сигурност не е. За някой друг няма да е точно така, а обратното. Въпрос на приоритети, лично виждане и нужди. Аз например не виждам смисъл да набия за кола 30 бона и да я ползвам само до работа и обратно - щото аз за това си ползвам колата през 95 процента от времето на карането й. Предпочетох да дам тези пари да си обзаведа новото по-голямо жилище по мой вкус, защото прекарвам повече време у дома си, отколкото в колата си. Много ясно, че ако работата ми е свързана с обикаляне и си вадя хляба с колата си, а вкъщи се прибирам само да спя и да се къпя тогава щях да препочета да карам по-нов или чисто нов автомобил 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”