:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
СигуренРоял
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот СигуренРоял » Пет 30 окт 2015 10:07

Рано е още за зимни гуми, твърде рано. Не че не може да се сложат вече, но няма защо да стават зян.
Аз също се снабдих с зимни гуми, некакви General Tyre, португалски на промоция, добре изглеждат за парите си към 78лв/бр., но още не съм ги слагал. Няма и да ги сложа скоро като гледам. Междувременно карам с всесезонни Вреденщайн, вече на почти 4г. и имам отлични впечатления от тях. Возят много леко, идея по-меки са, 3 зими изкарах с тях без никакъв проблем, вярно не са като чисто зимни гуми, но определено като са нови са по-добри зимни гуми от повечето евтини зимни гуми. Затова и съм спокоен и не бързам да слагам зимните гуми рано, защото знам че до големия сняг нямам проблем. Като се замисля, може би това е добра комбинация, всесезонни + зимни, така не бързаш да тътриш зимните гуми прекалено рано. Идеята ми е да изкарам следващите 3-4г. с тези 2 комплекта и после да си взема пак нови всесезонни. Единствения минус е цената на всесезонните, добрите тръгват от около 130-140лв/бр но като дръпнеш чертата сметката излиза добре.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 30 окт 2015 11:04

Водния дух1 написа:Аз предлагам да отидете и да спите пред завода за гуми и като излязат гумите топли,топли (като хляба)да си купите и да знаете ,че са пресни,пресни.Абе ,това да не е манджа ,че да се развали.Приказвал съм с хора ,които са запознати с производство и съхранение на гуми и са ми казвали,че гума,която е съхранявана както трябва спокойно и на 3-тата година си е нова .

И като си приказвал какво? Някакви професори ли са твоите познати или стоварват гуми от ТИР-ове и смятат, че са компетентни? Аз пък съм приказвал с един стар гумаджия, който ми развиваше теория как видиш ли след като се произведе гумата трябвало да "отлежи" 6 месеца за да стане хубава. Ако е съвсем прясна не била хубава. Дърт тъпанар си беше тоя, но със самочувствие, че е гумаджия от 30г и не подлежи на съмнение мнението му. Има си наука за материалите и е всеизвестно, че пластмасите стареят - независимо дали са на слънце или в тъмен килер. А гумата е по-зле от пластмасата - старее още по-бързо.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 30 окт 2015 13:35

ДОТ-а ми е важен когато купувам нови гуми понеже досега зимна гума не съм хвърлял а винаги съм ги продавал на цена според състоянието. Ако си купя гума с миналогодишен ДОТ, и по някаква причина след една година реша да я продам, как ще убедя купувача че съм я карал само един сезон като ДОТ-а е като за два сезона и тогава цената пада сериозно понеже аз лично на "честна дума" не вярвам :a045

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 30 окт 2015 18:57

Мдаа това е интересно :mhihi -зимни гуми не хвърляш това значи че си купуваш редовно нови гуми.От друга страна старите ги продаваш и някви абдали ги купуват и се кефят че имат "нови" и хубави зимни гуми и газззз до дупка :mhihi Ама какво да се учудваме те същите тия си купуват и всесезонни гуми с идеята закво да купувам два комплекта гуми като мога да мина с един нали има надпис S+M :banghead Българина винаги ще преебе дявола във въздуха :a045

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 30 окт 2015 19:17

fox_vt написа: Българина винаги ще преебе дявола във въздуха :a045

пък все еб@н ходи

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 30 окт 2015 19:53

fox_vt написа:Мдаа това е интересно :mhihi -зимни гуми не хвърляш това значи че си купуваш редовно нови гуми.

Редовно,редовно,колко да е редовно :) Зимни гуми карам по три сезона и в началото на четвъртия са на пазара,а тези дето ги купуват не са абдали ами хора които нямат пари за нови гуми ,а не става в снега да караш с летните галоши и затова все някакви трябва да се вземат. Поне го продавам на народни цени ,че като гледам какви обяви има за ДОТ 10-11 на цена с 30% по-ниска от на същата нова гума се чудя продавача ли е идиот или все пак има толкова заблуден народ !

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пет 30 окт 2015 19:58

fox_vt написа:Ама какво да се учудваме те същите тия си купуват и всесезонни гуми с идеята закво да купувам два комплекта гуми като мога да мина с един нали има надпис S+M :banghead

Аааа, не така, колеги, аз карам със всесезонни гуми и съм много доволен от сцеплението и поведението на колата.
А не ви ли е идвало на акъла, че тия митове за 2 комплекта гуми се пускат от кръгове, които имат интерес да се купуват колкото се може повече гуми, банките да имат оборот, бързите кредити да имат оборот, гумаджиите да имат оборот, ДДС да се плаща и т.н.?
Едно време като карахте жигулите със всесезонки, да не би да бяхте по-малко хора, а? :newsm66 Без ABS, ESP, ASR и т.н., хм?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 30 окт 2015 20:16

80-те години карах Лада-та целогодишно с тези мишелинки:

Изображение

Изображение

На какви ти приличат - летни, зимни?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 30 окт 2015 20:18

И минавахме Шипка с два бурдюра в багажника, или с човен легнал на капака на Варбурга :mhihi

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пет 30 окт 2015 20:22

На мен ми приличат, на гуми от патерици. :mhihi Каквото и да се говори, всеки сам си преценява с какви гуми да кара. Имам познати, дето не може да навърти за една година и 8к км, за какво му е да слага зимни гуми? Или само да ги има :biggrin Та той я излезе извън града 3 пъти в три месеца, я не! И си е с правото, да не слага, и не го съдя. Но поне да има читави летни гуми!

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 30 окт 2015 20:29

За незнаещите - това бяха наистина всесезонни гуми. Единствено дълбок сняг им се опираше, нямат едри блокове. На моята кола 5 гуми със сменяне на местата изкараха 90 хиляди километра за 8 години, като си останаха меки.
Оня с патерицата - напиши в гугъл мишелин xzx и Вида Контакт и разгледай грайфера.

automan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот automan » Пет 30 окт 2015 20:45

а тировете и камионите ,автобусите, ще сменят ли гумите със зимни!не нали! просто защото за тях няма зимни гуми! а те са най рискови за зимата. :mrgreen

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 30 окт 2015 20:58

Вижте сега кое ви се вижда по добре да си специалист по едно нещо и това да ти е най голямото умение или да можеш 100 неща но по малко от всичко :question Искате да ме убедите че нещо което е направено само за сняг е еднакво като нещо което е и за сняг и за лято.Не разбирате ли че това е компромис-не че не може да се кара с него и то успешно но не може да се твърди че е панацея.Аналогия със мултишлайф всички знаете какво е това-може ли да е по добро от комплект ъглошлайф,зеге,виброшлайф :question Не мисля че е по добро само е по евтино.А всесезоннките са измислени за тази пазарна ниша на по бедните а тя повярвайте хич не е малка.

пп и аз съм беден но предпочитам да карам с две задни летни гуми отколкото с 4 всесезонни колкото и да е кофти и тая идея.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 30 окт 2015 21:01

Да допълня че всесезонни гуми се ползват масово от фирми работещи с голям автопарк /не тежкотоварен/ където смяната на зимни и летни гуми освен че е трудоемка е и доста скъпа :a045

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 30 окт 2015 21:39

muns61 написа:За незнаещите - това бяха наистина всесезонни гуми. Единствено дълбок сняг им се опираше, нямат едри блокове. На моята кола 5 гуми със сменяне на местата изкараха 90 хиляди километра за 8 години, като си останаха меки.
Оня с патерицата - напиши в гугъл мишелин xzx и Вида Контакт и разгледай грайфера.

:th_up .Вида откровенно и успешно си крадеше от западните марки и си правеше добри гуми,дето се караха докато им се ''покажат теловете''.
Ама има и друго :Хората ,мисленето беше друго.Ако затънеш в дълбок сняг идва едно ЮМЗ(трактор) от най-близкото ТКЗС,изтегля те и ти му ''благодариш'' с банкнота от два лева ,''обезпечена със злато и всички активи на БНБ''. А днес не дай боже да изпаднеш в такава ситуация ...ще ти ''отрежат'' главичката.
Е поотминаха тия времена ,щото скорост 100-120 на ладичката значеше почти самолет,ама ''млади колеги'' не си мислете че ние не сме карали с гуми и не сме имали ситуции в големим зими.''Не сме брали доматите с колчетата'',така че и да ви приличат ''на правени от патерици''тия гуми за времето си бяха нещо като мечта и все пак сме оцеляли с такива ''патерици''.
А сега си представете младежи ,че переспективата пред вас ,след като изкарате книжка е колата на тати,дето се кара целогодишно с едни гуми,зимата лепите на маската едни картони да загрее поне малко и да има парно,хидравлика на волана имаха само камионите,лятно време не само няма климатик,но често се налага да отвориш всички прозорци и да пуснеш парно ,за да охладиш прегряващия двигател...И все пак всичко това беше ''лукс'' спрямо тъпкането по градския транспорт.
Е така се добива ''суров'' опит ,когато няма ''екстри'' и всичко зависи на 100% от шофьора. :a045

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”