Трябва ли да поскъпнат винетките?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Трябва ли да поскъпнат винетките?

Да, стига да знам че парите отиват по предназначение
38
19%
Да, по-добре да давам още 70 лв отколкото да правя очакване всяка година
3
2%
Не, защото не знам къде отиват парите
100
51%
Не, много са скъпи тия винетки
46
23%
Не знам
1
1%
Не ме интересува, аз винетка не слагам
2
1%
Друго
6
3%

Общо гласове: 196
Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Трябва ли да поскъпнат винетките?

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 13 ное 2015 10:18

forski написа:Има нещо много силно сбъркано в цялата схема, някак си се наложи практиката работата на отговорни за даден проблем институции, да се върши от Фейсбук, разни телевизии, и от хора подаващи сигнали, за нередности и проблеми известни на всички, и най вече на хората които трябва да ги решават.

Съгласен на 100%.
Едва ли не "Господари на ефира" трябва да бъдат викани на всяко кьоше в милата ни държавица.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 13 ное 2015 11:05

Не съм сигурен, че с това увеличение ще събират много повече пари от тази година, щото се печели от оборот, не от високи цени, а съм сигурен, че ще намалеят хората купуващи си винетки.
Нека ги има винетките, цената вече е обявена и от обсъждания има ли смисъл за вдигането на цената им, вече няма смисъл.
Мен най ме е яд, че няма никакво желание да ги направят по гъвкави тия винетки. Примерно да са електронни, да има дневна винетка и за леки коли, годишните винетки да са с прогресивно намаление в цената, примерно юни-юли да струва наполовина ако е с фиксиран срок на действие от януари до януари или ако ще е електронна годишна, да си важи за година напред от срока на закупуване.
Изключително прецакване е ако ти се наложи примерно септември да си купиш годишна винетка, защото ще имаш повече път извън града. Ако пък не си купиш годишна септември, а караш на месечни до края на годината е същото прецакване.

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Пет 13 ное 2015 11:50

agumba написа:Е, и аз казвам, че заплатите трябва да се вдигнат, също не са мърдали сума ти години...

Вярно е, не са цените проблемът, а доходите. Това, обаче не е за форума, а го кажи на работодателя си.

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Пет 13 ное 2015 12:00

Бе по-важно е да плачеме, че минималната заплата не трябва да е 360 лв.
Ти ако взимаш минимална заплата защо караш кола?
А защо работиш на работа, където ти плащат минимална заплата? Защо не направиш нещо да промениш това?
И да удвоят минималната заплата от утре няма никак да се промени картинката.
Просто приоритетите на повечето мили сънародници са мнооого сбъркани.

П.П. Поста ми не е насочен конкретно към колегата agumba, а към всички, който искат по-добър живот, но не правят нищо за да го получат.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Пет 13 ное 2015 12:06

К.Одаджийски написа:Не съм сигурен, че с това увеличение ще събират много повече пари от тази година, щото се печели от оборот, не от високи цени, а съм сигурен, че ще намалеят хората купуващи си винетки.
Нека ги има винетките, цената вече е обявена и от обсъждания има ли смисъл за вдигането на цената им, вече няма смисъл.
Мен най ме е яд, че няма никакво желание да ги направят по гъвкави тия винетки. Примерно да са електронни, да има дневна винетка и за леки коли, годишните винетки да са с прогресивно намаление в цената, примерно юни-юли да струва наполовина ако е с фиксиран срок на действие от януари до януари или ако ще е електронна годишна, да си важи за година напред от срока на закупуване.
Изключително прецакване е ако ти се наложи примерно септември да си купиш годишна винетка, защото ще имаш повече път извън града. Ако пък не си купиш годишна септември, а караш на месечни до края на годината е същото прецакване.

Абсолютно съм съгласен, сега просто никой няма да си купува винетки, и ще процъфти търговията с ментета. Купих си колата в началото на октомври 2013г и трябваше за три месеца да си купя годишна винетка, щото излиза по-евтино, къде е логиката? Да добавя само нещо - ако бяха вдигали цената плавно през тези 7 години с по 5лв, сега нямаше да има недоволни, ама нали трябваше да се печелят избори...

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 13 ное 2015 12:34

DaDiablo написа:Бе по-важно е да плачеме, че минималната заплата не трябва да е 360 лв.
...
П.П. Поста ми не е насочен конкретно към колегата agumba, а към всички, който искат по-добър живот, но не правят нищо за да го получат.

Грешка. Важното е какво е средното ниво и дали има средна класа. Малкото хора с по-висок стандарт на живот въобще не означават, че средното ниво на стандарт на живота в България е високо. Именно то показва благосъстоянието на мнозинството от хората. Политиците вечно говорят как всичко ни било на много ниски цени, но удобно премълчават че един немец е с 3000Е заплата, а един българин с 350-400Е средна заплата. Истината е, че минималната ставка в страна като Германия е 8.5Евро на час, което е поне 2000Е на месец или около 4000лв на месец. Преди да си говорим колко ни било евтино всичко и колко струвало, трябва да се вземе предвид дали може народът въобще да си позволи да плаща повече. Не на последно място много се краде - важно е какво се случва с парите, които се взимат и в момента. Като се краде, колкото и да даваме, не можеш да очакваш да сме по-добре. И на последно място - важното е самата държава какво прави за далновидното управление на финансовите потоци и какво прави, за да направи страната привлекателна за развитие на бизнес. Имаме малък корпоративен данък, но бюрокрацията направо убива желанието за бизнес, а корупцията не е изключение.
Не питай хората и защо карат кола. Истината е, че ако излезеш от големият град, публичният транспорт почти липсва. И когато го има наличен, той е съизмерим по цена с горивото на един лек автомобил. Знам линии, по които ти взимат 12лв в двете посоки, с колата на газ и то при разход 10/100 същото разстояние го взимам за 6лв.
Piqndurnik написа:Вярно е, не са цените проблемът, а доходите. Това, обаче не е за форума, а го кажи на работодателя си.

И той ще го чуе? 1/2 от работодателите са бивши кадри на БКП и мутри, пак биячи и охранители на БКП. Дори главният ни министър е бивш охранител на Тодор Живков. Защо си мислиш, че той като каже на работодателя нещо, няма да бъде сменен с някой по-гладен и по-евтин, който си държи устата по-затворена? Пред работодател аз за работните условия съм си отварял устата преди години. Когато "колегите" ми мижитуриха. Уж те подкрепят, ама само като си говорите по между си. Иначе сливи имат в устата. Навличах си негативни емоции и толкова. Истината е, че тук ако си работник - нямаш бъдеще в много случаи. Ако работиш за себе си, можеш да взимаш някакви си там пари, а може и самата държава да те фалира. Именно за това тук преуспяват тарикати. Които прескачат държавата. Почнеш ли да даваш на държавата всичко каквото иска, ще останеш на корички сух хляб. Защото тя не те пита колко имаш, а просто си иска.

Последна промяна от hooligans на Пет 13 ное 2015 12:43, променено общо 2 пъти.
Причина: Не навлизай в политиката.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 13 ное 2015 12:45

Нито цените нито данъците са ни ниски.Вдигането на всяка една цена се отразява негативно на всички независимо от дохода им.С това мислене,че 30лв няма да ни се отразят няма да стигнеме далеч.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 13 ное 2015 13:00

IRRITATING написа:Нито цените нито данъците са ни ниски.

Съгласен съм. Истината е, че цените и данъците, таксите..доста изпреварват заплатите по увеличение в проценти, ако ги съберем заедно като тежест на средностатистически човек в България.

Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Мнениеот Xaxy » Пет 13 ное 2015 13:30

Айде

[url]https://www.facebook.com/Национален-Протест-срещу-безобразията-в-България-190311954354955/[/url]

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 13 ное 2015 14:16

Истината е, че Боко не може да управлява без да тегли по N милиарда всяка година (!) - не всеки мандат.

Последна промяна от dobrin на Пет 13 ное 2015 17:30, променено общо 1 път.
Причина: Получаваш предупреждение за политически коментар!

vgmve
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vgmve » Пет 13 ное 2015 14:22

Spas написа:Не съм се объркал, надявам се нещата да тръгнат нормално. Иска ми се да се случат нещата и съм позитивен. Ти мислиш много негативно...така няма да стане :)

Абе и аз се надявам, ама вече надеждата гасне, бавно, но сигурно. Но държа на своето, частен, приватизиран или концесионен път в България ще е бич за обществото. Много са малко хората, които искат и имат възможност да работят съвестно в България.

hooligans написа:Колегата бърка приватизация с концесия. :a045

Приемам забележката, но дефакто са почти едно и също, за справка... плажовете с концесия за години, язовирите също. И пак са в окаяно състояние, не се чистят и не се поддържат. При едните смучат за чадъри, при другите за брой пръчка за риболов, от това губи държавата и най-вече човечецът. А колко хубаво щеше да е, ако язовирите си бяха държавни и всеки си плащаше риболовен билет. Чисто, просто и ясно.

agumba написа:
Да я направят електронна, като те спрат, удрят на мишинката номера на автомобила и ти излиза всичко... платен данък, преглед, гражданска, винетка!

Ами, ако си продал колата на човек от друга област, и предстои смяна на номерата, какво следва, плащане на нови такси и застраховки ли? Много умно, няма що...

А в сегашното положение какво следва колега? Един топ хартия нося в момента в мене, ако продам колата и новият собственик я пререгистрира, не подменя ли всичко?
Бележка за данъка, гражданска отговорност(бланка,протокол,талонче,зелена карта,стикер), технически преглед(стикер,малко талонче,голям талон), талон на автомобила. Всичко това го нося, независимо дали мога да мина без някое от изброените. Обаче обърни внимание, че на 90% от тези бумаги е записан регистрационен номер на автомобила. Не знам как ще ги трансферира новият собственик, но ако бъде електронно с една хубава централизирана система, всичко това може да да се прави на едно гише - районно кметство примерно (където декларираш че притежаваш автомобил).

Да добавя едно предимство на централизираната система!
Изключително очарован останах, когато август месец отидох да си подменя личната карта и червения паспорт. С удивление установих, че мога да подменя и книжката заедно с контролният талон на същото гише в паспортна служба. Изключително удобно! Спестявам ходене до КАТ(който е съвсем в другия край на града) и реденето на още една опашка. Следователно и получаването мина много по-бързо и удобно за мен.

Последна промяна от vgmve на Пет 13 ное 2015 14:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 13 ное 2015 14:28

Сред европейците българите работят най-много
В Европейския съюз най-много работят българите. Това посочват резултатите от изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Най-малко се работи във Франция, Италия и Дания. България отбелязва рекорд по отношение на работното времеОбщо 41,7 часа на седмица работят средно българите, сочи изследването на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Сами си направете сметката. Къде сме ние като доходи, труд и данъци. И то това са 42 часа седмично, ама само официално. Аз съм работил и на 6 дневна работна седмица, по повече от 8 часа понякога.

vgmve
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vgmve » Пет 13 ное 2015 14:42

инжектопляктор написа:
В Европейския съюз най-много работят българите. Това посочват резултатите от изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Най-малко се работи във Франция, Италия и Дания. България отбелязва рекорд по отношение на работното времеОбщо 41,7 часа на седмица работят средно българите, сочи изследването на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Сами си направете сметката. Къде сме ние като доходи, труд и данъци. И то това са 42 часа седмично, ама само официално. Аз съм работил и на 6 дневна работна седмица, по повече от 8 часа понякога.

Това е факт. Всеки доработва по малко :) Тука сега някой ще каже ама не сме продуктивни и т.н. и т.н.
А аз да питам как да сме продуктивни като не инвестират в машини. Прост факт за размисъл...
Носиш каси с бира в България, хващаш по 1 каса в ръка и мъкнеш, като вол до склада, 10 курса са 20 каси.
Носиш каси бира в чужбина, качваш 5 каси на количката и буташ, като вол до склада, 4 курса са 20 каси.
Разликата е 1 количка.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Пет 13 ное 2015 21:21

А в сегашното положение какво следва колега? Един топ хартия нося в момента в мене, ако продам колата и новият собственик я пререгистрира, не подменя ли всичко?

Не говорех за хартиите, а че не бива да се обвързват всички тия плащания, с един регистрационен номер, който може да изчезне всеки момент!

Между другото, да задам един-два въпроса, към радетелите за "политическа чистота"! Следят ли се личните съобщения на потребителите, и има ли опция за това?

Вторият ми въпрос е, след като затворихте две теми на колегата Видол Николов, обявявайки ги за "политически"/каквото и да значи това, според мен си бяха чисто социални/, как ще коментирате "откровенията" на "колегата" Spas, че е имало кандидат за общински съветник от форума/или клуба, не разбрах точно/, и дали това не се отразява точно върху преценката, за "политическите" теми?

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Пет 13 ное 2015 21:36

инжектопляктор написа:

Инжектоплякторе, личи си ,че никога не си ходил в бяла държава и затова цитираш абсолютно неадекватно. Ако беше почерпил информация от извора щеше да знаеш къде се работи, ама истински, и къде се отбива номера ....
DaDiablo написа:Бе по-важно е да плачеме, че минималната заплата не трябва да е 360 лв.
Ти ако взимаш минимална заплата защо караш кола?
А защо работиш на работа, където ти плащат минимална заплата? Защо не направиш нещо да промениш това?
И да удвоят минималната заплата от утре няма никак да се промени картинката.
Просто приоритетите на повечето мили сънародници са мнооого сбъркани.

Някой път ще се научим...... надявам се

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”