В реле-регулаторът.svetlin написа:Къде да търся проблема?
Иде зима, провери си алтернатора!
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Re: Иде зима, провери си алтернатора!
- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
vasstop написа:В реле-регулаторът.svetlin написа:Къде да търся проблема?
Ако не се лъжа точно него смениха

- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
svetlin написа:vasstop написа:В реле-регулаторът.svetlin написа:Къде да търся проблема?
Ако не се лъжа точно него смениха
Ако не е от регулатора може да е от няколко други неща :
* ротора - виж състоянието на пръстените , може да са "вкопани" и износени , може намотката на ротора (възбудителна за генератора) да не контактува добре с пръстените , там където е кримпната или запоена .
* статор - прекъснал или окъсил диод в спомагателния изправител , който захранва възбудителната намотка посредством регулатора .
- Bat_Van4o
- Автомобил:
- Двигател:
Аз не разбрах как точно се мери това нещо..Разбрах, че с мултицет ама..
Колеги, не знам дали тук е мястото да попитам, но... може ли да ми препоръчате откъде да си купя свестен мултицет, примерно на цена максимум 20-30 лева, имам предвид за тази цена какво най-добро и откъде мога да си купя?
Благодаря предварително!
Благодаря предварително!
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Мултицет за 7-8лв ти върши прекрасна работа.
Има ги във всяка железария.
lrlmodo написа:Мултицет за 7-8лв ти върши прекрасна работа.
Колега, може и да си прав... в Метро гледах някакъв за 8 лева, но разбира се като е толкова евтин подхождам с леко недоверие към него, затова попитах ако някой от опит може да ми даде съвет.
- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
Аз съм с такъв - мери дори и температура - взимай смело 

- vinixxx
- Автомобил: Seat Altea
- Двигател: BJB
Защо на нафтата като пуснеш аварийни шума на двг се промена в такт с аварийните,оборотомера не отчита промяна но е има лекичко в оборотите????? 

Прочетох всички мнения докрай но никой не каза има ли начин да се направи така че като запалиш веднага да започне да зарежда без да се налага да форсираш до някакви обороти.При мен като че ли тази нужда от високи обороти нараства.При студен дизел мисля че не е добре да се форсира веднага а не е ли опасно за алтернатора да се остави дълго време да работи без да зарежда докато позагрее двигателя.Пасат 1,6д.
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
kkiosev написа:Прочетох всички мнения докрай но никой не каза има ли начин да се направи така че като запалиш веднага да започне да зарежда без да се налага да форсираш до някакви обороти.При мен като че ли тази нужда от високи обороти нараства.При студен дизел мисля че не е добре да се форсира веднага а не е ли опасно за алтернатора да се остави дълго време да работи без да зарежда докато позагрее двигателя.Пасат 1,6д.
ти имаш и подгревни свещи, докато не изкл. релето е трудно да се свести алтернатора
- milmar
kkiosev написа:... а не е ли опасно за алтернатора да се остави дълго време да работи без да зарежда докато позагрее двигателя.Пасат 1,6д.
Абсолютно безопасно е , няма проблем . А и на студено , след 10-15 сек работа примерно няма проблем да изфорсираш до 1000-2000 оборота , говоря за зимата , сега още не е никаква зима и изобщо няма проблем .
Този проблем (необходимостта за изфорсирване) май си е постоянен

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Е убу де кво ще рече това да се направи алтернатора веднага след палене да зарежда
то няма такова понятие или зарежда или не-при всички останали случаи имаш проблем за отстраняване.То трябва и лампата да ти свети когато си на празен ход и не зарежда ама ако е така мойш да бъдеш сигурен че не е нормално и че не е излязла от завода така

то няма такова понятие или зарежда или не-при всички останали случаи имаш проблем за отстраняване

Най-малкото скъсява живота на акумулатора + "изненада" в неподходящ момент.
- milmar
fox_vt написа:Е убу де кво ще рече това да се направи алтернатора веднага след палене да зареждато няма такова понятие или зарежда или не-при всички останали случаи имаш проблем за отстраняване.То трябва и лампата да ти свети когато си на празен ход и не зарежда ама ако е така мойш да бъдеш сигурен че не е нормално и че не е излязла от завода така
![]()
Нарича се опит с автомобил Голф , а ти май нямаш такъв (опит)

При запалване на автомобила , за да започне генератора да работи се разчита на остатъчната индукция в ротора му (остатъчно намагнитване) , а също така на тока , който "идва" по тънкото кабелче , този същия ток кара ламБата (светодиода) на таблото да свети когато нямаме заряд .
Сега , каква е точно причината , дали остатъчния магнетизъм , дали този ток през тънката жичка е по-малко от колкото трябва ( най-вероятно е така ,защото доколкото си спомням бяха 2-3 паралелни резистора , кримпнати на "меката"

Но е факт - не са един и два Голф 1 или 2 , дето се налага да ги изфорсираш . Иначе след това всичко си е перфектно ... ако е перфектно де

ОФФ : сега забелязах , че с колегата fox_vt сме се рагистрирали във форума на една и съща дата

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”