Сменихте ли гумите :)

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Re: Сменихте ли гумите :)

Мнениеот skotis » Пон 04 апр 2011 15:05

Смених ги и две Continental SportContact2 - ки за отпред сложих (ДОТ 0411 :Mr Green Fun )

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Пон 04 апр 2011 19:06

aRoGaNsS написа:
Tihon написа:да
ще се надявам да не падне сняг :)

Колега април е вече стига с тоя сняг :beer а,аз гумите още в началото на март ги смених

колега, да не дава Господ :beer

http://www.dnes.bg/stranata/2011/04/03/ ... iag.115225
http://www.skodaclub-bg.org/forum/viewt ... =1&t=23205

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Пон 04 апр 2011 20:44

И аз от днес съм с летните и Убавите Жанти :Mr Green Fun Използвах момента да боядисам спирачните апарати :D

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пон 04 апр 2011 21:54

Мдаа, смених ги... и след ден треснах в трап на път за един язовир...
Да еб@ и винетки и всичко... още 17 лв. за изправяне на железна велосипедна 13-ка, добре че не се утрепах като видях какъв ров съм уцелил :012:

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 04 апр 2011 22:47

Аз да се похваля...потърках мойте летни гуми на сняг.Тази неделя имаше на Шипка :)

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Сря 06 апр 2011 10:24

Имам колежка, кара Auris 2007 г. и две зими подред и две лета, кара с някакви зимни гуми Marangoni мисля и ни е закъсала някъде зимата, ни лятото. И всеки ден е с колата на работа и работата е на един баир, който много не се чисти зимата. Гледам ги вече поизтрити, ама не ги сменя. А кажете ми как става тая работа? И между другото, това с чувалите и бордюрите в багажниците едно време са пълни глупости. И баща ми и дядо ми и вуйчо ми имаха Москвичи и караха лето и зиме и не съм виждал някой да пъха нещо като чувал,бордюр или някаква тежест в багажника. Пък за тогавашните гуми, няма да говоря. Пък за тогавашните зими, хич. Уточнявам, става дума 80-те години. А паралела с днешните коли е просто смешен.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 06 апр 2011 10:38

ALESYZ написа:Имам колежка, кара Auris 2007 г. и две зими подред и две лета, кара с някакви зимни гуми Marangoni мисля и ни е закъсала някъде зимата, ни лятото. И всеки ден е с колата на работа и работата е на един баир, който много не се чисти зимата. Гледам ги вече поизтрити, ама не ги сменя. А кажете ми как става тая работа? И между другото, това с чувалите и бордюрите в багажниците едно време са пълни глупости. И баща ми и дядо ми и вуйчо ми имаха Москвичи и караха лето и зиме и не съм виждал някой да пъха нещо като чувал,бордюр или някаква тежест в багажника. Пък за тогавашните гуми, няма да говоря. Пък за тогавашните зими, хич. Уточнявам, става дума 80-те години. А паралела с днешните коли е просто смешен.

Ми става, що да не става :) Като се видят разбивките в тестовете за сцепление, странично водене и тн много ясно се вижда че разликата между най-добрите зимни гуми и бюджетните решения не е никак голяма... Общо взето ако не правиш резки движения зимата може да си изкараш и с най-евтината гума... а ако правиш резки движения - може да се убиеш и с най скъпата :beer

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Сря 06 апр 2011 10:48

Ами то от това и един друг извод май се налага, ама ще го премълча :D .

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 06 апр 2011 11:08

ALESYZ написа:Ами то от това и един друг извод май се налага, ама ще го премълча :D .

Спомням си че в един тест бяха измерили теглителната сила в NM на сняг. Най-евтината и смотана зимна китайска гума покриваше 2/3 от силата на най-добрата... а между марките които сме чували разликите бяха смешни. Толкова за "издрапването" :да:

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Сря 06 апр 2011 11:29

ALESYZ написа:Имам колежка, кара Auris 2007 г. и две зими подред и две лета, кара с някакви зимни гуми Marangoni мисля и ни е закъсала някъде зимата, ни лятото. И всеки ден е с колата на работа и работата е на един баир, който много не се чисти зимата. Гледам ги вече поизтрити, ама не ги сменя. А кажете ми как става тая работа? И между другото, това с чувалите и бордюрите в багажниците едно време са пълни глупости. И баща ми и дядо ми и вуйчо ми имаха Москвичи и караха лето и зиме и не съм виждал някой да пъха нещо като чувал,бордюр или някаква тежест в багажника. Пък за тогавашните гуми, няма да говоря. Пък за тогавашните зими, хич. Уточнявам, става дума 80-те години. А паралела с днешните коли е просто смешен.

Е аз не мисля, че някой може да "закъса" през лятото със зимни гуми. Обратното е по-вероятно. Вероятността да не и стигне спирачния път обаче е доста голяма с тези гуми след някой друг месец.

hooligan_sk написа:
ALESYZ написа:Ами то от това и един друг извод май се налага, ама ще го премълча :D .

Спомням си че в един тест бяха измерили теглителната сила в NM на сняг. Най-евтината и смотана зимна китайска гума покриваше 2/3 от силата на най-добрата... а между марките които сме чували разликите бяха смешни. Толкова за "издрапването" :да:

Да-но карането през зимата не е само "издрапване". :wink:

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Сря 06 апр 2011 11:53

Колеги, не искам да звучи като извод, не си сменяйте гумите, щото няма смисъл. Аз лично сменям всеки сезон. Но се замислям, каква е ползата от смяната, при условие че караш нормално зима и лято? Защото едно време нямаше зимни и летни гуми и пак коли се движеха, а пък к'ви зими имаше..... Дали няма много повече маркетинг, отколкото реални факти с тези гуми. Просто разсъждавам.

P.S. Колега neon, нямах впредвид закъсване лятото, грешно съм се изразил.

P.S. Според мен, разликата между ниско бюджетните гуми и по-скъпите такива, идва и от факта, че след примерно 2 г. каране, по-скъпата гума е запазила в голяма част полезните си свойства, докато по-евтината вече за нищо не става. Конкретно зимните, каучука да остане мек, да не се опече или втвърди. А иначе за нови гуми, там нещата са почти изравнени. Дай Боже всекиму да може да кара все с нови гуми. Честно казано, мисля че и мен не би ме интересувало каква марка са. Имах едни зимни Kumcho, страшни гуми бяха, ама след първата зима ги продадох и незнам как са били после.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 06 апр 2011 11:58

Е, стига с това едно време. То едно време много работи е нямало. Всеки с просто око може да види разлика от зимната нова до лятната нова гума просто с два пръста. Не е нужно човек да е кой знае колко начетен в тая област, за да забележи разликата в каучука, която си е очевадна. Ако искате карайте цяла година със зимни или цяла година с летни, въпрос на гледна точка и отговорност към останалите на пътя си е. :bishop

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Сря 06 апр 2011 12:01

Колега, едно време например имаше зима. Като падне ноември, даже октовмри, и се стопи март април. Прав си, днес много неща ги няма. Затова направих такъв паралел.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Сря 06 апр 2011 13:18

Е да! То когато баща ми е взимал книжка е било въпрос дали имаш грайфер на гумата, а не дали има зимни-летни. почти съм сигурен, че е нямало де.Даже разни образи си рисували грайфери с нагорещено желязо. Това не означава, че колите са били по-добре подготвени, или че са се държали по-добре на сняг, или че са спирали по-добре, или че са се движели със същата скорост.... Нещата са абсолютно несравними. За сравнение ако искаш намери някой Жигула с галоши "Вида Спорт" и после вземи едно БМВ 1-ва серия (че е най-близо като тегло и габарит) със "Good Year Ultra Grip 7" или "Dunlop Winter Sport 3D" и после ми кажи какви са резултатите. Ама не да ми кажеш "Ами и Жигулата стигна до там до където и БМВ-то!" Има си спирачен път,теглителна сила, аквапланинг, странично ускорение.... Разбираш ме какво имам предвид. Да не говорим че и автомобилите няма да имат НИЩО ОБЩО!

Потребителски аватар
ALESYZ

Мнениеот ALESYZ » Сря 06 апр 2011 13:50

Да, ама аз не говорех за това :D . Макар че да ти кажа ли. у нашия завод има един дедо на 74 г. и кара една Лада 1500S. Отзад е обута със някакви зимни, не им помня марката, втора употреба. Тоя същия дедо, един ден издрапа по баир, по който аз не можах. И до днес се чудя защо. Обут съм с Goodyeаr Ultragrip 7+. Това ми е единственото закъсване тази зима, ако може да се нарече такова. Не можах да кача баира, а дедото го качи с Ладата. А ми кажи защо?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”