TESLA електромобил...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: TESLA електромобил...

Мнениеот Vlad777 » Пет 08 яну 2021 18:56

За първата половина на 2020 Тесла държи 28% от пазара на електрически автомобили, което е огромен процент
С този пазарен дял и предвижданията за развитието на продажбите на електрички през следващите години става ясно защо Тесла е толкова високо оценена. Инвеститорите виждат ето този потенциал: Изображение
Ако сега завършваме 2020 и Тесла е 1/3 от електричките, които са 5% от колите, какво ще се случи след 10 г., когато електричките са 50% от новите коли? Естествено това е спекулация, но предвид развитието към този момент, Тесла има най-големи шансове да продължава да се развива.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Пет 08 яну 2021 21:15

muns61 написа:Tesla ползват ли ги за таксита?

Мой приятел , който живее в Норвегия кара Тесла. Там не можеш да караш такси и да не е тази марка. По негови думи субсидиите там са огромни за закупуването на електромобила, но и таксите подчертавам за всяко преминаване по улици през града в който живее се таксува солено ако караш традиционния двигател с вътрешно горене. Затова и всеки се ориентира към такава кола, защото сопата е голяма, а не че хората умират за тази кола!Таксуването става всичко по електронен начин с камери и се взема директно от банковата сметка. Да не си представи някой улица с бариери и някой да събира норвежки крони...Това ако е пазар...здраве му кажи!
Досега не съм и прочел самозапалил се така жестоко друг електромобил както марката Тесла! За мен безопасноста поне е на първо място.Дори и да съм баровец и да можех да си позволя такава кола,не бих си позволил да седна на такова напрежение и като знам че задника ми може да пламне.Колко от другите по-малко велики електромобили са се палили като факли?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 08 яну 2021 23:00

Vlad777 написа:... Тесла има най-големи шансове да продължава да се развива.

Трудно е много да се предскаже нещо.
Хюндай и Епъл преговарят за съвместни проекти.
Ауди би Тесла в Норвегия. VW също дърпа рязко там.
А този пазар движи тенденциите в момента.
Всеки ден излизат нови играчи откъм Китай.
Тази година предстоят много премиери.
Нови марки и странни такива (Сангянг).
Откъм Франция се очакват интересни предложения.
А нискобюджетните ще променят доста играта.

Лично аз бих заложил на падение на Тесла към края на годината и началото на другата. Най-малкото, заради охлаждане на страстите и по-голям реализъм. Естествено всичко зависи и от самия Мъск и ходовете му. Както и от организацията на производството при конкурентите.
Основен фактор сега ще е и качеството. А при Тесла има знаци, че спада.
За съжаление и за ID3 не се чуват добри думи.
Ще видим пробива на ID4 в САЩ.
Абе интересни времена предстоят и със сигурност ще има обрати. :icon_lol

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пет 08 яну 2021 23:56

viksanlg написа:
muns61 написа:Tesla ползват ли ги за таксита?

Мой приятел , който живее в Норвегия кара Тесла. Там не можеш да караш такси и да не е тази марка. По негови думи субсидиите там са огромни за закупуването на електромобила, но и таксите подчертавам за всяко преминаване по улици през града в който живее се таксува солено ако караш традиционния двигател с вътрешно горене. Затова и всеки се ориентира към такава кола, защото сопата е голяма, а не че хората умират за тази кола!Таксуването става всичко по електронен начин с камери и се взема директно от банковата сметка. Да не си представи някой улица с бариери и някой да събира норвежки крони...Това ако е пазар...здраве му кажи!
Досега не съм и прочел самозапалил се така жестоко друг електромобил както марката Тесла! За мен безопасноста поне е на първо място.Дори и да съм баровец и да можех да си позволя такава кола,не бих си позволил да седна на такова напрежение и като знам че задника ми може да пламне.Колко от другите по-малко велики електромобили са се палили като факли?

Колега- Норвегия е страната с най-голям пазарен дял нови EV в света. Причината да се използва сопата, за да се помагат EV e простият факт, че в плана им до 2030 да са въглеродно неутрални, няма как да стане без EV.... И това не са спекулации, ами си е одобрено от техният парламент 2016 година.... Tesla общо взето са на мерника на всички. Факт е, че има автомобили, които са се самозапалили, но това не означава, че всичко е зле ... На Тойота airbag-овете да не са нещо, което да са предвиждали. Случват се инциденти постоянно, но когато мерника е вдигнат, за всяко нещо се изопачават нещата и видиш ли Tesla са някакви алчни американски прасета ламтящи за пари. Имат достатъчно разработки и принос в тази ниша на автомобилостроенето. Kогато VW/Audi/Polestra и т.н. произведат 1 милион коли - тогава можеш да чуеш, за толкова жестоко изгоряли коли. Само да вметна, че Тесла са произвели първият голям джип с 5 "пълни" звезди за сигурност срещу преобръщане. Също така до момента имат приблизително 5 МИЛИАРДА километра изминати само на функция Autopilot, истински, не тоя дето е в Мерцедес примерно. Безопасността в Tesla е приоритет, не е като Ariel Atom примерно - дето шасито е колкото да държи компонентите и ако се "джаснеш" си пътник и тя си прилича на гроб. Логиката ти е странна просто уж безопасност, ама все едно да кажеш, че на Бойнг е паднал самолет, заради "еди кво си" и да ги отпишеш изцяло. За да можеш да изграждаш обективно мнение, трябва да се информираш и за доброто и за лошото. Препоръчително от независими източници. Статистиката също помага, за да не се влияеш от различните типове bias.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Съб 09 яну 2021 10:13

group® написа:Основен фактор сега ще е и качеството. А при Тесла има знаци, че спада.
Нямам представа откъде черпиш информация, но моята е че автомобилите от Tesla Gigafactory 3 (Shanghai, China) са с по-добро качество спрямо тези от САЩ. А очакванията са Tesla Gigafactory 4 (Grünheide, Germany) да е с по-добро качество от Gigafactory 3.
group® написа:За съжаление и за ID3 не се чуват добри думи.
Няма и как да се чуят добри думи, след като е low cost версия на e-Golf. A като се появи Tesla 2 от Gigafactory 4 ще е още по-трудно.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 11 яну 2021 13:09

Кайзен написа:Нямам представа откъде черпиш информация...

Нищо сериозно!
Мои наблюдения над статийки и потребителски мнения (примерно от Норвегия, която е най-интересна за следене).
Единственото сериозно е, че прави определени компромиси за да вдига производството. Може да си го позволи - гъвкав е и това му е голямото предимство. Благодарение на това дърпа ...
Конкуренцията, макар и тромава и консервативна, в лицето на традиционните производители, рано или късно ще започне да бълва. И тази 2021г ще се промени играта.

Мъск не е балък и със сигурност има козове. Вече вади някои, като намаляне на цените.

Друго мое наблюдение и размисли са, че играта със софтуера ще стане ключова. Заявките за участие с проекти на фирми като Епъл, Самсунг, Гугъл .., ми дава хляб да мисля, че пазара на коли ще се доближи много до този на телефоните. Хардуера ще си следва определени тенденции и няма да е толкова ключов (батериите).

Възможно е да се появи софтуер тип опън сорс, който да смачка всички (както е Андроид). После следва борба да се направи добра алтернатива, но всичко се свежда до двама, трима играчи. Различни от сегашните (Бош, Сименс ...). За пример е историята на Нокиа.

Просто си размишлявам на глас и вероятно няма да е така. Но сме свидетели на история, която после ще се гледа във филм :icon_lol

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 11 яну 2021 13:24

Точно така, и точно този нов елемент софтуера e препъни камък за всички автопроизводители от старото поколение.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 11 яну 2021 13:48

Колеги, нещата се свеждат основно до две неща: Софтуер и технология за батериите. Проблема е, че масовите производители нямат опит с двете неща. Всички ползват модули и съвместни разработки, а не изграждат сами. Това по себе си има плюсове на минимализиране на разходите, но общо взето си вързан с партньора си. Тесла разбработват сами. Те имат доставчици, нямат партньорства за имплементация на модули от други производители. Основните неща са си техни. BMS Software, Motor. Интересното нещо сега е, който се интересува - Графеновите батерии. Ако там се случат нещата както трябва и някой производител без значение кой - успее да ги внедри в кола, той ще стане голямата риба. Към момента Li-ion технологията общо взето е изцедена от към капацитет. Подобрения може да има в оптимизирането на производството и ресурса при рудодобива.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 11 яну 2021 14:01

За ТЕСЛА е точно така, само за батериите мисля, че не са изцяло техни. Доколкото знам за самите клетки си партнират с Панасоник. И честно казано това е нормално да е така, li-ion е на технологичния си праг и е въпрос на време да се появи нова технология. Моят фаворит примерно е solid state battery pack, макар че скоро не съм гледал какво се случва.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пон 11 яну 2021 14:30

Гледам, че китайската компания NIO се кани в края на 2022 г. да оборудва модела си ET7 с новоразработената твърдотелна батерия с капацитет 150 kWh, която обещава пробег до 1000 км (но по NEDC).
Гледайки автомобилните новини, китайците се оформят като новият голям (и то много голям) играч на пазара за електрички, като добавим корейците, японците и събуждащите се (макар със закъснение) европейски гиганти, Тесла трудно ще запази лидерската си позиция след 2025 г., а може и по-рано да отстъпи.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пон 11 яну 2021 20:54

До 2025 пазара ще е достатъчно достъпен за тесла, дори и 2ра ръка на цената на Голф примерно. Не знам обаче кой от всичките ще успее са поглези клиентите с безплатен нет и зареждане. Ако някога ми попадне възможност ще си взема една Тесла задължително.

ronnie72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ronnie72 » Сря 20 яну 2021 18:16

Интересен напредък при батериите.
https://mobilebulgaria.com/news/sazdado ... a-5-minuti

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 21 яну 2021 11:09

Новата архитектура на батериите при Тесла
https://electrek.co/2021/01/19/tesla-st ... cture/amp/

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 21 яну 2021 13:07

Интересно решение, от една страна спестява "архитектурни" елементи по купето и пести тегло, от друга страна обаче отидели си батерията, отива си цялата кола, не може да се смени само батерията, което ще е неприятно за собственика при един дефект извън гаранционния срок, а и проблем за Тесла при дефект в гаранционния срок.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 23 яну 2021 16:29

Добра статия за ситуацията във VW:
https://money.bg/auto/5-godini-i-usd50- ... akaso.html

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”