Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот НарКол » Съб 31 окт 2015 8:19

fox_vt написа:пп и аз съм беден но предпочитам да карам с две задни летни гуми отколкото с 4 всесезонни колкото и да е кофти и тая идея.

Браво бе! :dummy
Точно преди няколко дни обсъждахме как задните гуми са много важни за стабилността на колата, особено в завоите. Аз съм се въртял в завой заради скапани задни гуми. А ти със задни летни искаш да караш. :no
При мен пък е точно обратното - предпочитам да карам с 4 еднакви всесезонки отколкото с две зимни отпреди и две летни отзад. :a045

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Съб 31 окт 2015 8:52

momcho_bg написа:Може би поредният закон, който няма да се спазва в България. Предполагам, че това е някакъв опит да се наложи контрол и малко разум по пътищата.
Не искам да звуча песимистично, но уви, всяко чудо за 3 дни. Спомнете си приетите правила за дневните светлини, високите глоби за неправилно паркиране и видео-контрола на техническите прегледи. Само едното простичко налагане на Закона и Правилника за движение относно техническото състояние на автомобилите по отношение на вредните емисии би спряло от движение половината коли в провинцията.

Точно дневните светлини, бяха върха на абсурда, досега, вече закона за гумите се бори за "първото" място!

А колкото до "простичкото" прилагане на други абсурди, правителства са си отивали и за по-малки неща, едва ли някой здрамомислещ, ще тръгне да спира коли от движение, заради газови емисии!

Впрочем, не разбрах, дали абсурдното изискване за 1.6мм е отпаднало, или още е факт?

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Съб 31 окт 2015 9:05

Недей така колега, дневните светлини ако знаеш колко пътя са ме спасявали да се тупна в някоя кола, пример... На т-образно кръстовище има огледало да видиш от дясно дали идва някой, заради паркираните коли няма начин да видиш нищо освен ако не се покажеш на половината път и не запушиш пътя, та идва един без фарове и една кола пред мен се натресе в тоя защото не го видя на огледалото да идва. На мен се е случвало, точно да тръгвам и гледам чифт фарове се задават и набих спирачки, много си е добър закона за дневни светлини, спасявал е хиляди коли да се тряснат и то не само на кръстовищата. Аз съм с модул за дневни светлини и дори да го махнат тоя закон или ако го отменят пак ще си святкат моите, че иначе не е работа. За гумите, аз ще потърся втора ръка 4 зимни ако има хубави, ако намеря. Ако ли не, ще взема 4 корморана. На старата ми кола 12 години карах с всесезонни, нямал съм никакъв проблем, вярно компромис е и трябва да ти работи междучерепния пълнеж за да не се треснеш, но ако ги слагат хора който имат акъл няма страшно, ако ги сложи някой 18 годишем мухлю на бмв-то дървата са негови!

Потребителски аватар
piter_96
Автомобил: VW Golf III VW Golf III Variant
Двигател: AFT 1997 AAM 1994

Мнениеот piter_96 » Съб 31 окт 2015 10:11

И какво е заключителното решение, ще ни глобяват ли, да знам да бързам ли днес да ги слагам ?

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Съб 31 окт 2015 10:47

betaserk написа:Недей така колега, дневните светлини ако знаеш колко пътя са ме спасявали да се тупна в някоя кола, пример... На т-образно кръстовище има огледало да видиш от дясно дали идва някой, заради паркираните коли няма начин да видиш нищо освен ако не се покажеш на половината път и не запушиш пътя, та идва един без фарове и една кола пред мен се натресе в тоя защото не го видя на огледалото да идва. На мен се е случвало, точно да тръгвам и гледам чифт фарове се задават и набих спирачки, много си е добър закона за дневни светлини, спасявал е хиляди коли да се тряснат и то не само на кръстовищата. Аз съм с модул за дневни светлини и дори да го махнат тоя закон или ако го отменят пак ще си святкат моите, че иначе не е работа. За гумите, аз ще потърся втора ръка 4 зимни ако има хубави, ако намеря. Ако ли не, ще взема 4 корморана. На старата ми кола 12 години карах с всесезонни, нямал съм никакъв проблем, вярно компромис е и трябва да ти работи междучерепния пълнеж за да не се треснеш, но ако ги слагат хора който имат акъл няма страшно, ако ги сложи някой 18 годишем мухлю на бмв-то дървата са негови!

Интересното е, че въпреки многобройните "спасявания", произшествията не намаляват, а растат! Или статистиката нещо не е наред, или дневните светлини не влияят по никакъв начин на това? Което означава, че ползата от тях е много спорна, да не кажа - никаква! Но пък, има и доказана полза, но не за обикновените хора, а за Лукойл, дистрибутори, и т.н., и заформянето покрай това, и на т.н. косвен данък - по-голямо потребление на гориво и консумативи = повече данъци и акцизи в хазната! А пък, ако някой не вижда другите коли през деня без фарове, в слънчев летен ден, значи не е за шофьор, а за очен лекар!

Така ще стане и с гумите - задължителното ползване, винаги облагодетелства някой "наш" човек! Неслучайно питах и за тия луди 1.6мм, остават ли? И как точно се замерват, с какъв инструмент, при обжалване как се процедира?

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Съб 31 окт 2015 11:16

Поишествията растат по няколко причини:
1. Общата бройка на колите расте с всяка изминала година. И ако процента катастрофи на брой коли е един и същ(за което идея си нямам дали е така) то чистата бройка катастрофи се увеличават.
2. Масовата идиотия на шофьорите и липсата на наказуемост. Досега не съм чул някой да е глобен за това, че изпреварва на зиг - заг - от ляво, от дясно, откъдето намери. Излиат в насрещното да изпреварят, с идеята, че тоя отсреща ще набие спирачки и т.н. Някви малоумници ти се лепят на задната броня, докато ти си караш с ограничението и ипреварваш примерно на магистрала коли и камиони, които са с 40-50км/ч по - бавни. Леко да пипнеш спирачката и сте на каваци, ама малоумника не го осъзнава. Тръгва да изпреварва през проходите на късмет. Ако няма кола зад завоя добре, ако има, ще го мислим. Други и без да изпреварват, ти секат завоите по прохадите с половин ширина на колата в другото платно. Кавко печелят? После всеки ден на Кресна се нашили челно, на Русе - Бяла се нашили челно, еди си къде се нашили челно.
3. Масово хората пренебрегват техническото състояние на колите, дори да имат финансова възможност да ги поддържат. А при непрестанно увеличаващия се трафик по пътищата, грешките и идиотщините се компенсират много по - трудно. Ако преди 25 - 30 години, както се хвалят колегите с какво са карали, по пътищата колите са били много пъти по - малко, и ако занесеш, стига да останеш в пътя, челен удар рядко можеш да направиш, сега не е така. При всеки дъжд или сняг се почва... А колкото и да ти сече пипето в главата, неможеш да предвидиш 100% от условията, или дебила на среща, който неможе да си овладее колата. Тогава метрите разлика при спиране между гумите, рЕзко започваш да ги усещаш. А навремето, и предпоставки за зиг-загоизреварващи кретени не е имало.
4. Да зимните гуми не са панацея, но колкото по - хубави с, толкова ти е по - голям шанса да избегнеш тежка ситуация при нужда. Масово хора карат неработещи както трябва спирачки, окачване пред разпад и т.н. ама вътре сложил музика за еди си колко пари или еди си такива джанти.
Закони трябват, ама трябва да има и кои да ги контроира, защото гореспоменатите малоумници някой им пресветва преди патрулката, или знаят къде е камерата и там са примерни. А после ходят да бият жената, че неиска да им се отмести от пътя в еднопосочната улица, в която са влезнали от грешната страна. Затова стават мизериите.
Мерки като фаровете, за които и аз съм абселютно ЗА, зимните гуми през зимата, и други, немогат да компенсират малоумщината и неспазването на законите по пътищата, но могат поне да помогнат.
И все пак нещо хубаво, добре че поне най - дъртите курници се разпаднаха, и коли като Голф 4, което за мен е прекрасна кола, но все пак 18 годишен модел, са с по 4 звезди на безопасност по Euroncap, че жервтите при в пъти повече регистрани коли от колкото 2000-та година например и много на бройка повече катастрофи, са почти двойно по - малко от тогава. Недай боже още да карахме лади и жигули, загиналите щяха да гонят 5000 на година сигурно :banghead

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Съб 31 окт 2015 11:21

:th_up

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Съб 31 окт 2015 11:34

gugun4u написа:Поишествията растат по няколко причини:

В цялата тая тирада, не разбрах само, каква е практическата полза от дневни фарове, иначе за другото съм съгласен, че е точно така, спор няма!
Дори, ти самият доказваш, че причините за произшествията, нямат нищо общо с фаровете, въпреки, че по цял ден "греем" с тях! Принципно, едно нещо се въвежда, след изпитано доказване, че върши работа, а тук случая е точно обратен - въвежда се нещо, и се мъчим да доказваме, че то е добро! Е да, ама не, както се оказва, не е добро, само се пълнят нечии джобове с допълнителни, немъчени пари, а ние си внушаваме, че е мнооого добро, и "животоспасяващо", което пак ни е втълпено от същите, които ни налагат тия "добри" мерки! Абсурдът е пълен!

Недай боже още да карахме лади и жигули, загиналите щяха да гонят 5000 на година сигурно :banghead

А тука вече си противоречиш сам - първо казваш, че не е имало толкова произшествия, щото е нямало как да стават, после пък, по 5000, със същите коли? Последно, кое е вярното?
Тогава хората караха лади и москвичи, но ги караха както трябва, курсовете не бяха комерсиална дейност, като сега! Имало е години, курс е вървял по 6 месеца и 1 година даже, и учебният материал не се е претупвал, не всеки е излизал с книжка, държеше се безкомпромисно! Лично аз, съм карал курс от 3 месеца, и смятам, че отново трябва да поне толкова, ако не и 6 месеца! Днес няма никакво качество, всичко е менте - образование, курсове, и т.н., там е истинският проблем!

Последна промяна от agumba на Съб 31 окт 2015 11:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Съб 31 окт 2015 11:50

agumba написа: В цялата тая тирада, не разбрах само, каква е практическата полза от дневни фарове, иначе за другото съм съгласен, че е точно така, спор няма!

Лично аз много лесно забелязвам сиви и разни сливащи се с фона автомобили когато са с включени фарове. Има го и другия момент, когато на някой не му светят фаровете вече си мислиш, че е спрял или паркирал, а той пилот и лети.... :scare3

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Съб 31 окт 2015 11:55

Става дума, че като нямаше коли и имаше жигули нямаше много катастрофи а при пренаселеното с коли сега ако бяха лади и от сорта руски боклуци щяха да се пълнят гробищата доста. За светенето , не е измислено в България, незнам къде точно беше. Става дума, че човешкото око може да различи светлината от клечка кибрит от голямо разтояние, не помня точно колко метра и така нататак, много по голям е шанса да видиш кола с включени фарове отколкото такава с изключени. От там и по голямата безопасност, естественно трябва да има и мозък в тиквата, но пак си е нещо хубаво и трябва да се свети целогодишно според мен, колкото и живота да се спасят с дневни светлини си е полза, защото живота е важен а не няколко милиграма бензин или нафта а и с модул за дневни светлини на 30% не се хаби кой знае колко гориво, защото нищо друго не свети освен фаровете, нито габарити отзад, нито табла и т.н.

Потребителски аватар
Milenkatara
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Milenkatara » Съб 31 окт 2015 12:10

piter_96 написа:И какво е заключителното решение, ще ни глобяват ли, да знам да бързам ли днес да ги слагам ?

polovera_9n3 написа:В крайна сметка.... отвсякъде чувам, че на 01.11 започвала полицейска акция за зимни гуми. Това наистина ли е? Приеха ли закона за М+S. Не чета много новини и незнам

Питам същото. Стига си мерихте п****те ! Дайте отговор !

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Съб 31 окт 2015 12:22

agumba, колегата след теб го е подчертал, ако при тази бройка коли, те бяха със сигурността на жигулите от навремето, щеше да е още по - страшно. А фаровете, поне за извънградско, дори при дневна светлина, помагат да прецениш тоя отсреща къде е... За градско през наистина слънчев ден нз дали има полза, но пък малко да се заоблачи или посмрачи, няма нищо общо, като народа да е без.
А закона за "зимните гуми" е приет на първо четене, но все още не и на второ. Тоест поне още няколко дни, няма да е в сила. Дори да го приемат тази седмица, трябва да бъде обнародван в държавен вестник - тоест още поне няколко дни и след това, а дотогава циганското лято навярно ще е към края си ... А тази акция зима, по скоро ще гледат дали ти работят фаровете и нз и аз, освен да ти кажат сложи си зимни гуми ако не си и да ти помрънкат, немогат да те глобят все още. Като цяло изглежа пародия и се цели психологически ефект...

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Съб 31 окт 2015 12:24

Milenkatara написа:
piter_96 написа:И какво е заключителното решение, ще ни глобяват ли, да знам да бързам ли днес да ги слагам ?

polovera_9n3 написа:В крайна сметка.... отвсякъде чувам, че на 01.11 започвала полицейска акция за зимни гуми. Това наистина ли е? Приеха ли закона за М+S. Не чета много новини и незнам

Питам същото. Стига си мерихте п****те ! Дайте отговор !

Още не е приет този закон и няма как да ви глобят.

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Съб 31 окт 2015 19:02

agumba, колегата след теб го е подчертал, ако при тази бройка коли, те бяха със сигурността на жигулите от навремето, щеше да е още по - страшно. А фаровете, поне за извънградско, дори при дневна светлина, помагат да прецениш тоя отсреща къде е... За градско през наистина слънчев ден нз дали има полза, но пък малко да се заоблачи или посмрачи, няма нищо общо, като народа да е без.

Нека уточним нещо - тогава така се е мислело, и така са се конструирали и колите, ако се върнем още по-назад, сигурно още по-големи кусури ще намерим, това не може да е аргумент!

Малцина може би помнят, че в правилника едно време, имаше две положения, при които се включваха фарове денем - първото е при мъгла, или затруднена видимост при дъжд и лоши метеорологични условия, и второто, което и до днес важи в Русия, доколкото знам, при здрачаване се пускат габарити, за адаптация на очите, а не направо късите! Дали тогава хората са били по-прости отсега, или се е мислело повече с акъл, отколкото за нечий джоб, както е сега? И накрая, пак не разбрах, къде е голямата, практическа полза, доказаната, от тия светлини денем, всичко, което ми казвате, е в сферата на догадки и предположения?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 31 окт 2015 19:19

agumba написа:В цялата тая тирада, не разбрах само, каква е практическата полза от дневни фарове, иначе за другото съм съгласен, че е точно така, спор няма!

Лично аз съм благодарен на''всеки колега на пътя който си е включил дневни фарове''.Допреди няколко години бях с много ''остро'' зрение ,но явно всичко е до време.Наскоро пътувах доста километри в мъгла и при едно ''изпреварване '' на трактор на пътя щях да забъркам ''пастета'' с насрещно движещ се автомобил-сив металик (най-добрата маскировка,особенно в мъгла).Благодарение на включените фарове на насрещния реагирах в последния момент и слава богу всичко се размина.
Светвайте дневните светлини колеги,особенно извън градско,щото не се знае какъв кьорчо идва отсреща.Напоследък пътуването в БГ си е екшън в откровенна форма.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”