Поишествията растат по няколко причини:
1. Общата бройка на колите расте с всяка изминала година. И ако процента катастрофи на брой коли е един и същ(за което идея си нямам дали е така) то чистата бройка катастрофи се увеличават.
2. Масовата идиотия на шофьорите и липсата на наказуемост. Досега не съм чул някой да е глобен за това, че изпреварва на зиг - заг - от ляво, от дясно, откъдето намери. Излиат в насрещното да изпреварят, с идеята, че тоя отсреща ще набие спирачки и т.н. Някви малоумници ти се лепят на задната броня, докато ти си караш с ограничението и ипреварваш примерно на магистрала коли и камиони, които са с 40-50км/ч по - бавни. Леко да пипнеш спирачката и сте на каваци, ама малоумника не го осъзнава. Тръгва да изпреварва през проходите на късмет. Ако няма кола зад завоя добре, ако има, ще го мислим. Други и без да изпреварват, ти секат завоите по прохадите с половин ширина на колата в другото платно. Кавко печелят? После всеки ден на Кресна се нашили челно, на Русе - Бяла се нашили челно, еди си къде се нашили челно.
3. Масово хората пренебрегват техническото състояние на колите, дори да имат финансова възможност да ги поддържат. А при непрестанно увеличаващия се трафик по пътищата, грешките и идиотщините се компенсират много по - трудно. Ако преди 25 - 30 години, както се хвалят колегите с какво са карали, по пътищата колите са били много пъти по - малко, и ако занесеш, стига да останеш в пътя, челен удар рядко можеш да направиш, сега не е така. При всеки дъжд или сняг се почва... А колкото и да ти сече пипето в главата, неможеш да предвидиш 100% от условията, или дебила на среща, който неможе да си овладее колата. Тогава метрите разлика при спиране между гумите, рЕзко започваш да ги усещаш. А навремето, и предпоставки за зиг-загоизреварващи кретени не е имало.
4. Да зимните гуми не са панацея, но колкото по - хубави с, толкова ти е по - голям шанса да избегнеш тежка ситуация при нужда. Масово хора карат неработещи както трябва спирачки, окачване пред разпад и т.н. ама вътре сложил музика за еди си колко пари или еди си такива джанти.
Закони трябват, ама трябва да има и кои да ги контроира, защото гореспоменатите малоумници някой им пресветва преди патрулката, или знаят къде е камерата и там са примерни. А после ходят да бият жената, че неиска да им се отмести от пътя в еднопосочната улица, в която са влезнали от грешната страна. Затова стават мизериите.
Мерки като фаровете, за които и аз съм абселютно ЗА, зимните гуми през зимата, и други, немогат да компенсират малоумщината и неспазването на законите по пътищата, но могат поне да помогнат.
И все пак нещо хубаво, добре че поне най - дъртите курници се разпаднаха, и коли като Голф 4, което за мен е прекрасна кола, но все пак 18 годишен модел, са с по 4 звезди на безопасност по Euroncap, че жервтите при в пъти повече регистрани коли от колкото 2000-та година например и много на бройка повече катастрофи, са почти двойно по - малко от тогава. Недай боже още да карахме лади и жигули, загиналите щяха да гонят 5000 на година сигурно