Много интересна тема :)
Доста страници изчетох (признавам не всичко) ,та реших и аз да се похваля с моето Голф-че.
Ето малко информация за него:
Голф-3 , 93та,бензинов двигател 1.8 (90к.с.) - оказа се ,че е от титулованата серия "ABS" (на скоро го разбрах) :)
Сложих му газ още на първия месец след като го взех - това беше преди повече от 6 години. Само ,че с много питане и проучване ме насочиха към изпарител ,марка
REG (италиански за тези ,които не са чували марката) !
Не съм специалист ,но (по спомен) като ми обясняваха за въпросните изпарители - казаха ,че имали вътре нещо като допълнителна камера в която поддържат постоянно налягане на газ-та. По този начин не се налага да се спъва колата ,за да харчи по-малко (например) а разхода изцяло зависи от десния крак на шофьора.
Разбира се винаги си го поддържам в кондиция и периодично си го водя на елкон.
По принцип никога не съм се оплаквал от висок разход около 7-7,5л извънградско и 9,5-10л. градско (на ГАЗ). Разбира се това е средния ми разход +- .
НО...миналия месец поставих рекорд ,който никога не бях постигал.
Тръгнахме от София за Варна с един приятел + сак и раница в багажника. И тъй като си говорехме мн приятно в колата съответно не съм я натискал много...може би само 1-2 пъти вдигнах максимум до 120км/ч. И понеже бутилката ми е малка ,за тази отсечка винаги правя едно междинно зареждане в Търново. Познайте какво се случи...просто гледахме и се чудехме какво става с бензинджията. Изведнъж колонката спря на някакви - никакви литри (помня ,че сумата беше около 15лв) и не ще да пълни повече.
Разбира се помислих ,че има нещо или с ботилката или с колонката. За това след няколко километра отново спрях на бензиностанция за да долея....но и там същия филм!
Започнах да смятам (според касовата бележка) - литри ,разделено на километри ,по 100....и какво мислите ми излезе....5,8л. / 100км !!!
От тогава колегата не е спрял да ми вкарва оферти за голф-а...влюбил се е в колата ми :)
Но и аз си я харесвам и макар да не е първа младост поне за сега не мисля да се разделяме.
Да чукам на дърво ,не ми е създала някой сериозен проблем...не е капризна от към поддръжка...не ми бърка сериозно в портфейла.
А в крайна сметка какво повече да иска човек от една кола :)
П.П. За песимистите ,само искам да добавя ,че не съм спъвал голф-чето на Газ ,тъй като доста карам извънградско. Просто на елкон-а ми го нагласят винаги на оптимално изгаряне. И за да не съм голословен - често се случва на магистрала да отида и над 160...че и до 180 съм качвал. Разбира се ,че при такива скорости вече няма как да се постигне нисък разход. Но и сами разбирате ,че със спъната кола подобни км/ч няма как да се достигнат!