Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите
И аз съм мислил над подобен вариант. Сега още повече.
Каква е далаверата да си купиш всесезонни и да ги караш само зимата, вместо да си купиш зимни?
по-нисък шум, по-нисък разход на гориво и по-малък шанс за аквапланинг. За Варна, Бургас примерно ако нямаш вила в планината всесезонна гума е по разумна вместо чиста зимна, демек места без сняг или с едно две превалявания
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
K написа:Каква е далаверата да си купиш всесезонни и да ги караш само зимата, вместо да си купиш зимни?
Колегата отгоре е отговорил... При такива "зими", типично зимните гуми малко се обезсмислят. Тая година в Стара Загора нямаше ни един ден с поледица или сняг.
- Tsankovski
- Автомобил: VW Passat B5-5 Variant Тiptronic
- Двигател: AMX 2005 2-8 4motion Exclusive
Всесезонките ми са на 1.5година и 74000км и имат живот за още поне 10000км, което не е зле за бюджетна марка.
- mukot
- Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
- Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
K написа:Каква е далаверата да си купиш всесезонни и да ги караш само зимата, вместо да си купиш зимни?
Дори само факта, че всесезонните спират на мокро дори при относително ниски температури по-добре от зимните е достатъчен. И да, който ходи по планините на заснежени пътища трябва да си вземе зимни гуми. Но за градско каране вече при нашия климат и почистване мисля, че всесезонните са по-безопасни.

- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Още един плюс е, ча в преходните месеци ако се наложи да пътуваш в ден с високи температури няма да си изпечеш зимните гуми. В моя случай колата е 4х4 и тръгването не ми е проблем и при току що навалял или валящ сняг доколкото въобще го има.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
На едната кола съм с всесезонки. Преценил съм, че няма смисъл да поддържам два комплекта гуми. Нито ще успея да навъртя и километраж , ще бъдат с грайфер-да , но опечени от старост .
Последно време навъртам макс 15-18к.км на година с нея. Ще ги карам да речем три години и на четвъртата с нови ( пак всесезонни ) . Тотално се обезсмисля покупката на два комплекта гуми .
Последно време навъртам макс 15-18к.км на година с нея. Ще ги карам да речем три години и на четвъртата с нови ( пак всесезонни ) . Тотално се обезсмисля покупката на два комплекта гуми .
Здравейте,
трябва да оборудвам 2 автомобила с нови гуми и се чудя между зимни/летни и всесезонни.
Единия е SUV 4x4 с размери 215-225/70/16, който се кара в градско и по черни, планински пътища по около 6000-7000 км годишно (като климат нещо от порядъка на Самоков, Боровец), общо взето се кара сутрин рано по черните пътища и през останалото време си е в града. С този размер най-удачни ми се струват Kleber Quadrxer SUV или Nokian SeasonProof, чудя се иначе дали ще се справят в снега и студа на планината ? Макар, че другия вариант е да взема посредствени зимни гуми като Кумхо или някои китайчета LingLong (примерно).
Втория комплект е за А3-ка с размери 195/65/15, където има голям избор.. Кара се по 10000-12000 км като 50/50 е магистрала-изяънградско и градско в мекия климат на Пловдив, но ме притеснява изпичането лятото, където често е 35+. В момента има сравнително нови Fulda EcoControl Dot22 за летни и варианта са някакви среден клас зимни като Firestone/Kumho или да разкарам Фулдата и да взема направо Continental AllSeason Contact 2 ?
трябва да оборудвам 2 автомобила с нови гуми и се чудя между зимни/летни и всесезонни.
Единия е SUV 4x4 с размери 215-225/70/16, който се кара в градско и по черни, планински пътища по около 6000-7000 км годишно (като климат нещо от порядъка на Самоков, Боровец), общо взето се кара сутрин рано по черните пътища и през останалото време си е в града. С този размер най-удачни ми се струват Kleber Quadrxer SUV или Nokian SeasonProof, чудя се иначе дали ще се справят в снега и студа на планината ? Макар, че другия вариант е да взема посредствени зимни гуми като Кумхо или някои китайчета LingLong (примерно).
Втория комплект е за А3-ка с размери 195/65/15, където има голям избор.. Кара се по 10000-12000 км като 50/50 е магистрала-изяънградско и градско в мекия климат на Пловдив, но ме притеснява изпичането лятото, където често е 35+. В момента има сравнително нови Fulda EcoControl Dot22 за летни и варианта са някакви среден клас зимни като Firestone/Kumho или да разкарам Фулдата и да взема направо Continental AllSeason Contact 2 ?
kyoshinn написа:Здравейте,
Според мен задължително за Самоков и Боровец си трябват зимни гуми. Това с приказките как всесезонните суми ставали за всичките наши условия повече от зимните и сме нямали вече зими, са несериозни неща. Има толкова много тестове в нета, че е абсолютно безсмислено да се спори. И всички производители, които произвеждат всесезонни казват, че са за климат с температури, които не падат под 5 градуса, като Гърция примерно. Не са толкова подходящи за сняг и температури на асфалта под 0 градуса, но тук нали всички много разбират, та не вярват на производителите, но пък им купуват всесезонките. Нещо се бъркат понятията зимна гума и такава за арктически условия.
Иначе за климат като Варна, Бургас, Пловдив, Ямбол, Сливен и т.н. градове с надморска височина под 500 м, разбира се, че всесезонните гуми стават, но за София и още повече Боровец, за мен зимните гуми са най-добрия избор.
Това с градусите не е вярно. Буквално всички прозводители казват при под 7 градуса да смениш летните гуми, пък всесезонните да са до 5...
Всесезонните са в порядък от -10 до 30 градуса.
https://www.michelin.co.uk/auto/advice/ ... ason-tyres
Колегата е писал, че ще кара по черен път и ако предположим, че не се чисти - чиста зимна гума би била по-безопасна. Ако се кара в изчистени пътни условия дори и за Самоков със средна температура през Януари от -6 градуса, не би следвало да му е проблем. Ако ще се гази сняг под каквито и да било условия, зимната гума е препоръчителна. За София (средната температура е една идея по-висока от колкото в Самоков) конкретно чиста зимна гума е безсмислена(само за градско, в София няма почти никакъв снеговалеж, дори и да вали рядко пада над 15см сняг), защото снегопочистването е достатъчно добро и почти няма опция да трябва да ринеш сам път до главния път. Ако ще качва Витоша и ще газиш по вили и черен път - зимна гума. За асфалта, дори и в София - всесезонната е безпроблемна и не компрометира безопасността.
Колегата е писал, че ще кара по черен път и ако предположим, че не се чисти - чиста зимна гума би била по-безопасна. Ако се кара в изчистени пътни условия дори и за Самоков със средна температура през Януари от -6 градуса, не би следвало да му е проблем. Ако ще се гази сняг под каквито и да било условия, зимната гума е препоръчителна. За София (средната температура е една идея по-висока от колкото в Самоков) конкретно чиста зимна гума е безсмислена(само за градско, в София няма почти никакъв снеговалеж, дори и да вали рядко пада над 15см сняг), защото снегопочистването е достатъчно добро и почти няма опция да трябва да ринеш сам път до главния път. Ако ще качва Витоша и ще газиш по вили и черен път - зимна гума. За асфалта, дори и в София - всесезонната е безпроблемна и не компрометира безопасността.
- mukot
- Автомобил: VW T-roc FL + Honda Civic Sport
- Двигател: DXDB - 2023 + eHEV - 2024
thanis написа:Това с градусите не е вярно. Буквално всички прозводители казват при под 7 градуса да смениш летните гуми, пък всесезонните да са до 5...
За София (средната температура е една идея по-висока от колкото в Самоков) конкретно чиста зимна гума е безсмислена(само за градско, в София няма почти никакъв снеговалеж, дори и да вали рядко пада над 15см сняг), защото снегопочистването е достатъчно добро и почти няма опция да трябва да ринеш сам път до главния път. Ако ще качва Витоша и ще газиш по вили и черен път - зимна гума. За асфалта, дори и в София - всесезонната е безпроблемна и не компрометира безопасността.
Напълно съм съгласен.
thanis написа:Това с градусите не е вярно. Буквално всички прозводители казват при под 7 градуса да смениш летните гуми, пък всесезонните да са до 5...
Надявам се не мислиш, че гумите избират средна температура

Нали се сещаш, че колите се карат основно сутрин и вечер, така че това със средните температури, които си цитирал, изобщо няма отношение. Сутрин и в София и в Самоков всяка зима има температури под -15 градуса. То вярно, че зависи къде точно живееш в София, но аз лично не знам кой производител пише, че препоръчва да се кара всесезонна гума при -10 градуса, пък било то и на сух асфалт.
Аз лично миналата топла зима, съм имал случаи на включване не ESP при тръгване с чисто нови зимни гуми Michelin Alpine 6 на сух асфалт и - 5 градуса температура и за това знам какво пиша. За всесезонните пък изобщо няма да коментирам как се държат в такива условия и как се пързалят и то Goodyear.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
като се замисля колко пъти ми се налагало да шофирам по заснежени пътища в София миналата зима май не се случи
по принцип зимните са по-зле на сухо от всесезонната на мокро са почти изравнени като поведение
Всесезонната на сухо е по-добра от зимна без значение дали -10 или +20
по принцип зимните са по-зле на сухо от всесезонната на мокро са почти изравнени като поведение
Всесезонната на сухо е по-добра от зимна без значение дали -10 или +20
Не знам откъде си ги измисляте тези легенди за всесезонните гуми, но хората са ги сравнявали много пъти. Ето един клип на привърженик на всесезонки, на който се вижда, че хич не е много по-добра всесезонката при ниски температури на сухо:
https://www.youtube.com/watch?v=bKtnczk8Mxk
Няма как с еднаква шарка, но с по-твърда смес, всесезонната гума да е по-добра на сухо при -20 градуса и да е еднаква на мокро. Това са някакви измислици-премислици на хора, които никога не са карали най-високия клас зимни гуми.
Иначе сега съм взел зимни Bridgestone LM005, които имат клас А на мокро, докато всички всесезонки са най-много с клас Б, пък вие ми обяснявайте, че няма разлика на мокро.
https://www.youtube.com/watch?v=bKtnczk8Mxk
Няма как с еднаква шарка, но с по-твърда смес, всесезонната гума да е по-добра на сухо при -20 градуса и да е еднаква на мокро. Това са някакви измислици-премислици на хора, които никога не са карали най-високия клас зимни гуми.
Иначе сега съм взел зимни Bridgestone LM005, които имат клас А на мокро, докато всички всесезонки са най-много с клас Б, пък вие ми обяснявайте, че няма разлика на мокро.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”