Месечният доход - отражение на автомобила, който караме...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Re: Месечният доход - отражение на автомобила, който караме.

Мнениеот lion_heart002 » Пон 30 дек 2013 0:13

Знам,ама там и зима няма. Пък и винаги го има риска да те тресне някой идиот с кола и да те остави на място!!! Иначе по темата,гледам,че два нови акумулатора съм забравил да спомена и добавя в сметките. :horror

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пон 30 дек 2013 8:15

brabus написа:Тук се правят доста сметки, но не виждам никой да залага загубата на стойност.
Примерно едната ми кола я купих 2009 г. за близо 21 000 лв, а в момента трудно ще я продам за 11 000 лв.
Ако заложим и тези 2500 лв. загуба на година сметките започват да изглеждат още по-различни.
И какво излиза - губя по близо 2500 годишно и в същото време трябва да изкарам още 2500 допълнително за всяка година, за да мога да си позволя към днешна дата да сменя колата си със същия модел, но 4 години по-нов. :icon_lol

Разсъждаваш абсолютно правилно. Винаги трябва да се взема предвид крайната стойност, която заплащаме а това включва и стойноста на автомобила. Обезценката е приблизително 10-20% на години в зависимост модел, марка. Та за да се направи сметката за КРАЙНАТА СУМА трябва да се вземат следните елементи:

Стойност на автомобила (15% годишно от стойноста на закупуване)
Данък
Гражданска
Каско
Винетка
Цена на труд за ремонти/редовна поддръжка
Цена на части за ремонти/редовна поддръжка
Гориво
Гуми

Сега тази стойност се дели на 12, колкото са месеците в годината и виждате колко харчите за колата.

Равносметката показва че автомобила обикновено ни струва от около 300 до към 600 лв на месец, изключваме луксозните и новите коли, при които тези суми са драстични.

И какво виждаме, че ние за нищо друго не даваме толкова пари хахаха... Айде здраве.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 30 дек 2013 9:09

relaxxx написа:Равносметката показва че автомобила обикновено ни струва от около 300 до към 600 лв на месец...

Тая цифра не е много обикновена.А и не става да се слагат под общ знаменател всички.Например обезценяването и парите за гориво според мен не трябва да влизат в сметката.Всичко купено се обезценява,а парите за гориво например са икономията,която бихме направили за такси :mrgreen Караш според имането,като няма пара някой месец-не караш.По правилно е да се смята неизбежния разход:
-данък-2лв/месец
-застраховка-14лв/месец
-винетка-6лв/месец
-----------------------
тотал-22лв/месец
Да прибавим и още по 70лв подръжка/при мен/
Получаваме разход 100лв на месец.

Сега да поразчупим формулата и да прибавим поевтиняването.При мен за 8 години съм изгубил 3 бона,което прави около 35лв/на месец.
Месечната издръжка ми става 135лв за автомобила.Това до тук е без гориво.
Сега нещо успокоително,карайки на газ съм спестил поне едно 8000лв.от гориво,за 8 години.Значи съм избил стойноста и/стареенето на колата :icon_lol или да ги включим в уравнението
Сиреч на месец икономия от 80лв.
Краен разход 55лв. на месец,съвсем поносим.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 30 дек 2013 12:14

Няма такова нещо като спестил от гориво или от такси или разликата дизел/бензин.
Щом ти излиза от джоба нищо не си спестил а си го изхарчил, всичко се пише в уравнението и накрая се дели на 12. Имам приятели които никога не са притежавали личен автомобил и ходят на работа пеша или с колело. Аз до момента съм сменил 5, всичко дори и спрея за табло който съм купил за автомобила ми е излязъл от джоба, ако ги смятаме в пари сигурно удоволствието да притежавам автомобил до момента ми е стъпило колкото цената на двустайна панелка в някой от кварталите на Севлиево :smile

Последна промяна от forski на Пон 30 дек 2013 15:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 30 дек 2013 12:19

:mhihi :beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 30 дек 2013 15:48

forski написа:удоволствието да притежавам автомобил

За теб може да е удоволствие, но за много хора е необходимост. Ходенето на работа пеша или с колело често е невъзможно не само заради разстоянията, но и примерно заради пълен багажник с инструменти. Не гледай само от собствената си камбанария.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 30 дек 2013 15:54

Аааа, твоя случей е съвсем различно нещо колега, за майстор на свободна практика е задължително да има подходящ автомобил, който съм сигурен че не е двуместно кабрио, нали :smile
За 80% от хората тук си е чисто удоволствие, повярвай ми :smile

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 30 дек 2013 16:01

Еми пак опира до дохода.Като имаш голям доход си купуваш кола за кеф и си я караш през уикендите.

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Пон 30 дек 2013 20:14

Те и хората с малки доходи си купуват скъпи коли и ги карат през уикендите :eek

MMM1
Автомобил:
Двигател: Petrol

Мнениеот MMM1 » Пон 30 дек 2013 21:14

Iezekil написа:Краен разход 55лв. на месец,съвсем поносим.

Доста нереална сума на практика.
Аз под 130лв. на месец не падам само за бензин. Всичко друго е отделно.
Доста хора с добри доходи карат по стари автомобили. Спестяват автокаско, евентуални кражби, по лека подръжка, паркинг и т.н. За сметка на горното купуват коли с мощни двигатели и карат.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пон 30 дек 2013 22:30

Iezekil написа:
relaxxx написа:Равносметката показва че автомобила обикновено ни струва от около 300 до към 600 лв на месец...

Тая цифра не е много обикновена.А и не става да се слагат под общ знаменател всички.Например обезценяването и парите за гориво според мен не трябва да влизат в сметката.Всичко купено се обезценява,а парите за гориво например са икономията,която бихме направили за такси :mrgreen Караш според имането,като няма пара някой месец-не караш.По правилно е да се смята неизбежния разход:
-данък-2лв/месец
-застраховка-14лв/месец
-винетка-6лв/месец
-----------------------
тотал-22лв/месец
Да прибавим и още по 70лв подръжка/при мен/
Получаваме разход 100лв на месец.

Сега да поразчупим формулата и да прибавим поевтиняването.При мен за 8 години съм изгубил 3 бона,което прави около 35лв/на месец.
Месечната издръжка ми става 135лв за автомобила.Това до тук е без гориво.
Сега нещо успокоително,карайки на газ съм спестил поне едно 8000лв.от гориво,за 8 години.Значи съм избил стойноста и/стареенето на колата :icon_lol или да ги включим в уравнението
Сиреч на месец икономия от 80лв.
Краен разход 55лв. на месец,съвсем поносим.

Според мен не ръзсъждаваш правилно. От кола не може да спестиш нищо, тя не ти е инвестиция - недвижим имот, акции, бла бла, нещо което да ти донесе пари.. Колата си е чист разход и всеки лев който си го дал ,няма как да ти се върне, освен под формата на положителни емоции и изминат път. Таа Освен ако колата ти ако не е струвала 4к, преди 8 години и сега да я мислиш за 1к, не виждам друг начин как автомобила ще поевтинее само с 3 к.. за 8г. Даже и това да е вярно това означава просто, че си уцелил кола, която се обезценява много бавно.. не е като алфа 166 примерно :mhihi Към 135, прибави гориво и ще разбереш колко ти струва на месец, сигурно към 250... което е супер ако е толкова малко. Ако даваш 1/4 от заплатата си (250лв) за кола хииич не е добре.. Та темата - според мен разходите за автомобил, трябва да представляват около 1/10 от месечното възнаграждение. Т.е. трябва да вземаш 2500 чисто за да даваш 250 лв. за колата. мхм :a045

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пон 30 дек 2013 22:36

Най-хитри дотука са бакшишите :h020

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 30 дек 2013 22:58

Стареенето е ясно,за това се ориентирах към марката,че държат цена.Всичко останало е въпрос на интерпретации.
Помня преди да си купя първата кола как ги смятах парите за таксита и колко бензин мога да купя с тях...е,тогава бях от другата страна но цифрите не бяха по-малки от сега.Просто ми се струва,че тоя разход за обезценяване и амортизация не е много честен,щото всичко което купуваме не държи пари-обувки,телефони,дрехи.При мен и моето семейство принципно азхода за колата е най-малко перо,основното са детето и храната.

diwaka
Автомобил: MB w202 VW Passat b5
Двигател: C180 122hp Vw Passat B5 101 tdi

Мнениеот diwaka » Пон 30 дек 2013 23:02

Както един приятел кара голф3 без да работи :mhihi дори се замисля да си вземе 4-ка.Един друг приятел взима 400лв,а иска БМВ е39 :Mr Green Fun

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 30 дек 2013 23:07

Всички говорят за поевтиняването на колите, аз наскоро като гледах цените старото ми Ауди е скочилo с 1000лв :biggrin

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”